U jaké banky spoříte dětem?

ehgv
20. črc 2022

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, u jaké banky spoříte svým dětem? Ráda bych dětem založila účet, nevím jestli běžný účet nebo spořící. Co je lepší? Ráda bych ale nebyla fixovaná na měsíční platbu, jako má například buřinka, že musíte dát měsíčně tisíc korun. Ale podle sebe, kdy jeden měsíc třeba 300 další měsíc zase jinou částku atd..

V těch účtech se nevyznám, samozřejmě bych ráda to nejlepší.

Děkuji

sigyn
20. črc 2022

Spořicí účty se dnes nevyplati, prakticky uz ani stavebni sporeni neni vyhodne. Zkuste si predstavit jakou hodnotu melo 1000 Kč pred 15 lety a jakou ma dnes. Kor s dnesni velkou inflaci. To uz je lepsi investovat primo do deti (vzdělání, kroužky) nebo do nějakých cennosti.

dashyyy
20. črc 2022

Děti mají účty Junior u KB, posílám tam měsíční částku jako kapesné, peníze, které dostanou darem.. s penězi můžu volně manipulovat a je tam i nějaké menší zúročení.. nechávám doběhnout i stavebka, která jsem založila, když se děti narodily.. dneska už bych stavebko nezaložila a neměla jsem to dělat ani tenkrát, raději dlouhodobě investujeme do zlata či mincí

ehgv
autor
20. črc 2022

Děkuji

levandule_k
20. črc 2022

Spořící účet má smysl na cíle cca do 2 let, např. místo toho, aby rodinní příslušníci dávali hračky, koupí na narozeniny, Vánoce a svátky něco symbolického, zbytek dají peníze, ty si je dáš na účet a za 2 roky dítěti našetříš takto na kolo.

Odkládat dneska (relativně) pravidelně 1 000 Kč s tím, že to bude mít dítě na studia, které budou za 15 let je nesmysl. To ti to požere inflace. To musíš investovat.

martiniquest
20. črc 2022

Sporici ucet pro dite je za me nesmysl. Investuj dlouhodobě (napr. zlato, diamanty) nebo do nejakych dynamickych fondu. My aktualne neresime, pro koho a kolik sporime. Zaplatili jsme hypoteku a ted odkladame penize stranou (neco na penzi neco prozatim bezucelne). Az budou deti dospele, dostanou z toho "naseho" baliku nebo nejakou nemovitost. Penize, ktere dostanou od pribuznych k narozeninam a podobne davam do kasicky a z toho jim kupuju obleceni/boty/jine.

lobella
20. črc 2022

Holky maji sporici ucet klasicky u Equy,mame tam s manzelem oba sve ucty bezne i sporici a jeden je proste holek,zadne detske ucty atd nemame...je jedno kdy a kolik tam vlozime,davame tam penize,co dostavaji darem + jim tam tam semtam neco prihodime...jako mit vic penez pohromade, radsi do neceho dlouhodobe investuju,aby to melo za 20 let nekolikanasobnou cenu a to at se pak klidne proda a vydelek jim rozdelim....jako vedet,jak pujdou rychle nemovitosti za poslednich 5-7 let nahoru,koupili jsme tenkrat pro nas prisernost,ktera by dnes mela petinasobnou hodnotu a byli bychom za vodou,bohuzel jsme to prokaucovali

levandule_k
20. črc 2022

@lobella Investovat se dá pravidelně od 500(1000) měsíčně.
Nemusíš mít milion na investice na běžném účtu, abys mohla začít.

barumrallyebum
20. črc 2022

Vykaslala bych se na to. Ani driv jsem tohle sporeni nepokladala za vyhodne. Ted jsou to pro tebe trebq penize co ti budou chybet a za 20 let nebudou mit zadnou hodnotu.

barumrallyebum
20. črc 2022

My treba investujeme do bydleni. Zalezi samozrejme kde bydlite. Mam na mysli, ze se napr o barak budete starat at maji pak decka kde bydlet, at jim to nespadne na hlavu ( skoro nas pripad- "dedictvi"zanedbane zabordelene ruiny). Takze to ted davame do poradku at ma syn moznost hezky bydlet pokud se nezaridi jinak. V tom pripade budeme mit dalsi prijem z pronajmu.

nikivm
20. črc 2022

@ehgv u nás frčí obálkový režim. Dvě procenta od státu mě nevytrhnou. Nejsem vázaná žádnou smlouvu, ani podmínkami kdy můžu vybrat třeba na kolo, popřípadě kolik tam měsíčně vložím. V dnešní době bankám moc nevěřím

kekita
20. črc 2022

@dashyyy mě vždycky zajímalo, když někdo investuje do zlata-jak je to s likviditou? Protože je sice krásné se dívat na graf, jak to roste, ale když to pak potřebuješ prodat, tak bych řekla, že máš jen omezené možnosti a krásně se můžeš dostat do mínusu 🤔 to samé mince-to už mi přijde úplně nelikvidní.... jak a kde je potom prodáš?

dashyyy
20. črc 2022

@kekita se zlatem úplně netuším, u nás jedou mince a u těch třeba není žádný problém prodat v prodejních numismatických skupinách.. hodnota mincí stoupá neskutečným tempem, nemáme doma jediný kousek, na kterém bychom i s inflací teď prodělali nebo se přiblížili nule, některé kousky mají hodnotu přes +100% oproti době, kdy jsme kupovali.. máme hned několik variant k prodeji a jsem schopná celou sbírku najednou dneska poslat do světa .. obávám se ale, že děti budou dědit mince, manžel to nikdy neprodá 😀 to je jak se vším, člověk, který se v tom pohybuje a zajímá, tak ví, kam a na koho se obrátit

kekita
20. črc 2022

@dashyyy ale to je jen teoreticky... Ono totiž když dojde krize, tak prodávají všichni - cena klesá a už není moc kdo by nakupoval, takže se může klidně stát, že pak prodáš pod cenou. Navíc prodej musíš zdanit, ne?

levandule_k
20. črc 2022

@kekita
Investování do zlata:

Čím menší mince, slitek, tím větší marže jde obchodníkovi. Menší zlatá mince je v přepočtu cena za gram dražší než velký slitek. U mincí, nemusí být jenom hodnota čistě za zlato, ale můžou mít i nějakou numismatickou a sbírkovou hodnotu, ale musíš se tomu věnovat.

Pokud nakupuješ fyzické zlato, musíš si najít obchodníka, co ho zpět vykoupí.

Ne všichni obchodníci vykupují zlato od jiného obchodníka.

Je potřeba vybrat kvalitního dodavatele, protože zlato se falšuje.

Někteří obchodní nabízejí "spoření" (pravidelné postupné investování) do zlata. Pravidelně posíláš určitou částku, tak dlouho až si za tu částku koupíš zlatou jednokilovou cihličku. Cihlička je uskladněná u obchodníka a ty můžeš průběžně odprodávat a nakupovat. Např. si tam "naspoříš" půl milionu, ale budeš potřebovat na něco 100 tisíc, tak odprodáš zlato za 100 tisíc., nebo i více. Kupuješ a odprodáváš za aktuální cenu zlata na burze.

Cena zlata hodně kolísá. Je dána poptávkou od lidí. Když je vysoká inflace, tak někteří lidé chtějí držet zlato, je dána poptávkou ze šperkařství a průmyslem.

Když se mrkneš na ceny zlata, tak v roce 2012 byla cena zlata vysoko, pak byl propad, cena zlata skokově vystřelila na začátku ruské invaze na Ukrajinu 2022 a nyní zase spadla. Ve srovnání cen zlata 2012 a nyní tam ten nárůst není. https://www.kurzy.cz/komodity/zlato-graf-vyvoje...

Graf vývoje ceny zlata od roku 2006 https://www.kurzy.cz/komodity/zlato-graf-vyvoje... Tady už to zhodnocení máš. Záleží, kdy nakoupíš.

Zlato je lepší než hotovost, ale chce to hodně dlouhý horizont. Zlato pro mě není top, kam dávám svoje peníze a peníze klientů.

dashyyy
20. črc 2022

@kekita nevěřím tomu, že bych prodala pod cenou, to by ta cena musela klesnout třeba o 150%, i při současné situaci jejich cena stále stoupá a vlastně i kdyby cena padala, v krizi takovouhle sbírku prodá jen blázen a už vůbec ne tak, aby prodělal.. na krizi se chystáme úplně jinou rezervou, takže neočekávám, že bychom museli do sbírky sáhnout.. tohle je čiště dlouhodobá investice z peněz, se kterýma nepočítáme.. s daněma upřímně nevím, zatím jsme do světa nic neposlali, jen nakupujeme 🙂 ale raději pak zaplatím případnou daň než to nechat požrat inflaci na spořáku

kekita
20. črc 2022

@dashyyy no ale potom to přece nemůžu radit, jako lepší variantu spoření pro děti 🤷‍♀️

dashyyy
20. črc 2022

@kekita proč ne? my to vlastně děláme pro děti.. barák u moře pak bude jejich 🙂

kekita
20. črc 2022

@dashyyy ale ty to radíš holce, co chce posílat pětistovku měsíčně na účet...

levandule_k
20. črc 2022

@kekita Ty nějak investuješ, nebo zatím se díváš, jaké jsou možnosti?

lobella
20. črc 2022

@levandule_k nemyslim investice v tomto smyslu,ale spis neco ted levne koupit (treba pozemky,ktere budou v budoucnu stavebni,ted pole) a za 20 let rozprodat

dashyyy
20. črc 2022

@kekita já jí to neradila, ale psala, jak to děláme my a jak to vidím já a i mince se dá koupit za pětibábu 😉

levandule_k
20. črc 2022

@lobella Dneska pozemky moc levně nekoupíš. Jako za 20 let budou dražší než dneska, to zas ano, ale i tak ne každý má 2 mil. na pozemek a to nemluvím o Praze. A úvěry jsou dneska drahé.

kekita
20. črc 2022

@levandule_k já neinvestuju-investujou naši i manželovi rodiče a upřímně v dnešní době je skoro vše ztrátové. My se snažíme vždy něco našetřit na spořící účet a pak za to něco koupit.

alilali
20. črc 2022

@dashyyy Ahoj, mohla by ses prosím rozepsat jak to funguje? Já dětem sporim na stavebku a taky bokem něco do "pokladničky", ale radši bych investovala do mincí, jak to celé funguje?

kometkak
20. črc 2022

u žádné banky nespoříme peníze dětem ani sobě. Funkce peněz je velice špatná.. nedrží hodnotu a jde bankami, státy, lidmi, válkami.. manipulovat. Vždy pro běžný pracující lid k neprospěchu. Peníze jaké máme dnes jsou vhodné vydělat a obratem co nejrychleji utratit (fungujou v konzumní společnosti).. ne je držet. Jediné řešení je vyměnit za něco s trvalou hodnotou.. (co to bude, na to si každý musí dojít sám). Raději bych kupila garáž (když bych něměla na byt) nebo kus lesa a splácela pár tisíc měsíčně, než stejnou částku lít kamkoli do banky na "výhodný" účet.

dashyyy
21. črc 2022

@alilali ahoj, za mě ideálně se spojit s nějakým numismatikem, který do začátku pomůže.. u nás to začalo sledováním numismatických skupin, aby si udělal přehled.. nekupujeme vyloženěn investiční mince, tedy máme pár kousků, ale jinak je to manželův koníček, který se tomu opravdu hodně věnuje a jde hlavně po historických kouskách s vyšší hodnotou

ferda90
21. črc 2022

@ehgv ahoj, spoření pro syna nemáme, zvažovali jsme, ale moc se to nevyplatí. Penízky co dostává na Vánoce či narozeniny mu dáváme do pokladničky a penízky používáme zatím na kroužky jako třeba bylo plavání a cvičení s úsměvem. Na zbytek nesahame. Až po rodičovské dovolené půjdu do práce, tak mu budeme něco odkládat i my, ale asi ne přímo spoření, jen odpolezime měsíčně nějakou částku třeba do obálky. Uvidíme jak to bude do budoucna se spořením, stavebkem atd. Ty peníze se tam pak dají vložit vždycky, jak už tu zaznělo, tak spíš bych investovala do dítěte jako tak, třeba na nějaké kroužky kde se bude dál rozvíjet a bude mít nějakou zábavu. Teď je hold blbá doma na takové věci. Ohledně spoření nám říkala i známá v monetě, že se to moc nevyplatí.

levandule_k
21. črc 2022

@kekita Ano, dneska jsou trhy v poklesu a ještě nějakou dobu budou. Když se podíváš do historie investování, tak se střídají období růstu s obdobím poklesu.

Obecně lidi rádi nakupují, když to hezky roste (za draho) a pokud nejsou připraveni na to, že to kolísá, tak to v případě prvního poklesu prodají (za nízkou cenu). Následně nadávají, že jsou to blbé investice, protože prodělali. Teď je doba, kdy se trpělivě čeká, až hodnota vzroste. Ideální je něco přihodit, ale je to těžké, protože neznáme budoucí vývoj.

kekita
21. črc 2022

@levandule_k oni neprodávají "chtěně" - mají to na termínovaných vkladech a pokud ti to končí teď, tak s tím prostě nic neuděláš...

levandule_k
21. črc 2022

@kekita Termínované vklady jsou forma spoření, nikoliv investic.