Tipy na to, jak ušetřit

svetlanalana
14. čer 2019

Milé maminky, chci se Vás zeptat na nějaké rady a triky, které by pomohly ušetřit v rámci domácnosti a života obecně. Občas si přijdu jako otrok peněz, furt se snažíme vydělat, stresujeme a pak stejně se ocitáme v situaci, kdy peníze prostě nejsou. Je to těžké psychicky zvládat, když má člověk rodinu a chce mít pocit bezpečného zítřku. Jde totiž o to, že máme dluhy (v určité životní situaci jsme si museli vzít půjčku v bance, jinak to nešlo), které splácíme, žijeme v nájmu, takže větší částka peněz, co přijdou z výplaty, odchází... já jsem doma s malým, mám občas brigády na doma, rodičák je vyčerpaný. Nikdy v životě jsem nebyla na dovolené (za výjimkou Slovenska, byli jsme kdysi ve Vysokých Tatrác), žijeme hodně skromně, oblečení kupujeme jen pro dítě, pro sebe strašně málo kdy, jinak všechny peníze jdou na udržování domácnosti a na jídlo. Chtěla bych se vymanit z tohoto začarovaného kruhu a začít něco šetřit nebo si občas dovolit něco "na víc". Děkuji za rady

vanilkacka
14. čer 2019

@svetlanalana Dobré ranko, jsou tady ruzne skupiny zaměřené na šetření. Ideální by bylo jít někam na brigádu. Dneska je tolik moznosti, že bys určitě něco našla, aby se to dalo zkombinovat s prací partnera. Nejvíc peněz se ušetří za domácí stravování a chodit do obchodu co nejméně. Držím palce, ať je zase lépe.

cuuza
14. čer 2019

Plánování jídelníčku a nákup podle seznamu a hlavně umět vařit. Diskuzi na toto téma je spousta, stačí hledat.

ah1234
14. čer 2019

Ono problem je, ze jediny sposob jak sa z toho skutocne dostalt a zacat setrit je zvysit prijem. Takze, v tvojom pripade rozhodne nemat viac deti, nebyt na materskej do 3 rokoch dietata a ist pracovat. Viem, ze to znie blbo.. ale predpokladam ze neminas desattisice na jedlo a kvalitna strava je dolezita, takze to mozes osekat mozno o par stoviek, tisicku a to ta nespasi. Ja som v tomto velmi tvrda a mozno ma tu mnohe odsudia ale deti su neekonomicke, takze ich mam az vtedy ked na ne mam peniaze.. Isla by som do prace, partner nech porozmysla, alo moze viac zarobit, napr zmenou prace. Doba vam este praje, nezamestnanost prakticky nie je.

bayt
14. čer 2019

@svetlanalana Ve vaší situaci si ale nedovedu představit, kde ještě byste chtěli šetřit. Jak dlouho budete splácet tu půjčku? Ono až ji splatíte a až budeš normálně v práci, tak to bude o dost lepší.

Jinak podle mě se reálně dá ušetřit u většiny lidí jen na jídle a oblečení (pokud fakt nevyhazují nesmyslné částky typu designová váza apod., to asi nebude váš případ). Oblečení ze sekáče - pro děti je za pár korun, pro vás taky. Co nějaká práce z domova, co je tvůj obor? A k jídlu - neplatit ostatním za práci a udělat si tu práci holt sama. Tj. sehnat třeba i od místních okolo levnější ovoce a zeleninu, zavařovat, něco si případně sama pěstovat. Maso 1x-2x týdně stačí. Využít levné potraviny na maximum - kroupy, jablka v sezóně, řepa, zelí, hráh, čočka.

Drahé jsou bílkoviny, levné jsou sacharidy, až na ty luštěniny. Takže využít toho, že v sobě mají alespoň nějaké bílkoviny a vařit je co nejvíce.

jikov
14. čer 2019

Žádná kadeřnice, stříhat rodinu doma; žádná manikúra ani makeup a takové sarapatičky na obličej; místo drahých čisticích prostředků sůl/ocet/soda/citron; někdy mají levnější potraviny v bezobalových krámech; nekupovat igelitky, mít jednu nákupní tašku. A jak psaly holky výše - jídlo plánovat a všechny potraviny využít, hodně věcí vypěstovat na zahrádce. Neřešit oslavy narozenin a udělat třeba jen piškotový nepečený dort. Nekupovat balenou vodu, pít z vodovodu, pokud to jde. Víc mě teď nenapadá 🙂

bayt
14. čer 2019

@jikov No to nevím, které potraviny mají levnější v bezobalu? Já si furt stěžuju, že tam mají ty věci tak 3x dražší oproti normálu.

jikov
14. čer 2019

@bayt Ahoj, já s tím teprve začínám, ještě to nemám moc "osahané". Ale koupila jsem koření, vitakávu, jedlou sodu a kypř. prášek.

bayt
14. čer 2019

@jikov Já kupuju hl. luštěniny, rýži apod. 🙂

hezz17
14. čer 2019

@bayt u nás rozhodně koření. Vychází cca 4x levněji než v sáčcích. Pak určitě červená cocka, mungo fazole, jahly, veškeré vločky, kuskus, kroupy, pohanka...... Za pár korun ocet, jedla soda a kys.citronova na úklid. Pak si tam taky kupuju práci sodu a perkarbonat na práci prasek. Ten vyjde taky nula nula nic, oproti klasickým persilum atd. Místo avivaze používám ocet. Nemám ráda, když člověka 10 metrů předchází závan praciho prášku.
Uklidovou drogerii nakupují prakticky žádnou.
Na povrchy ocet+pomeranc+citron+voda
Na wc kys. Citronova + jedla soda.
Na nádobí teda kupuju jar. Tak 1 láhev za rok.

78marcela
14. čer 2019

Je těžko radit, když nezname váš rozpočet, jestli tam vážně nejsou rezervy. Vše je o plánování, jak jídel, tak nákupu. Jsem sama s dvěma dětma, pracuju při nich, dá se to, když člověk premysli a plánuje.

zuzineckah
14. čer 2019

Zkuste refinancovat půjčku a snížit splátky. A pak jedine co, tak zvýšit příjem.Nic jiného nevymyslis.

malanoha
14. čer 2019

Varit doma ze zakladnich surovin. Hlavne omacky a polevky. To je z mala levnejnejsiho masa hodne jidla. Nakupovat v akcich a podle seznamu jen to, co opravdu snite. Nekupovat zadne polotovary a sladkosti, lepsi upéct buchtu doma. Nechodit do hospod ani na pivo nebo kafe, to hodne leze do penez. Samozrejme nekouřit. Jestli mate nekde moznost, tak si co nejvic zeleniny, ovoce vypestovat a pak zavarovat. Zadne drahe pausaly za mobily, kredit bohate staci. Vsechny vydaje si poctive cely mesic zapisuj, cerne na bílém je to hned lepe videt, kde utekly penize navic. A obcas nejakou narazovou brigadu navic..

bayt
14. čer 2019

@malanoha no k těm kreditům vlastně člověk může volat "zadarmo" v rámci facebooku...

bayt
14. čer 2019

@hezz17 třeba čočka je u nás 3x dražší nez v normálním "obalovém" obchodě

aviváž teda nekupuju, nikdy jsem nepochopila její účel...jestli je to "parfém" na prádlo, proč nepoužít třeba vonný olejíček do pračky

malanoha
14. čer 2019

Odstehovat se do levnejsiho najmu? Nebo jit bydlet k rodicum, nez alepson splatite tu pujcku? Proc jsi doma, nemuzes jit do prace? A je to celkem problem dneska, rika se tomu pracujici chudoba 😒 Spousta, hlavne mladych rodin je tim ohrozeno. I kdyz chodí do práce, nemaji penize na dustojny zivot..

bayt
14. čer 2019

@malanoha protože její dítě má 2,5 roku

78marcela
14. čer 2019

@bayt pracovat se dá i s ditetem

malanoha
14. čer 2019

@bayt Ja mam taky dite 2,5 roku a chystam se do práce... Se statni skolkou je pravda problém, ale v kazdym vetsim meste jsou dneska dotované soukromé, kde vezmou dite i pred tretim rokem a skolkovne je max kolem dvou tisic. Tak to neni nezvladatelna hruza. Pripadne se lze napr stridat s manzelem na proti smeny. Zapojit babicku, kamaradku, co ja vim.

78marcela
14. čer 2019

@malanoha přesně tak. Já dávala dceru do miniskolky na 2 dny v týdnu a chodila jsem do práce. Platilo se tehdy 60,- na den, dnes se platí 200,- na den. Pak se narodil syn, od jeho 10 měsíců jsem začala pracovat shodou náhod pod tou školkou, jen v jiným zařízení, syna jsem tam mohla mít s sebou. Teď mám k tomu druhou práci, to mi hlídá moje mamka dvakrát týdně 8-14.00. Dá se dělat i spoustu věcí, když třeba manžel přijde z práce, uklízet, žehlit, nabízet hlídání, doučovat..Jinak bych koukla po okolní vesnické školce, kde je méně děti, berou i mladší tří let. Od září ho můžeš mít ve školce a jít pracovat

bayt
14. čer 2019

@malanoha
@78marcela Tak paní může bydlet na dědině, žádná soukromá školka v dohledu, práce málo, nehledě na to, že dítě, které má 2,5 roku, ještě na školku nemusí být zralé.

Jinak třeba já i většina mých kamarádek žádné "mamky, co hlídají" fakt nemáme. Naše mamky pracují tak minimálně 150 km od nás.

malanoha
14. čer 2019

@78marcela Nebo jsou i male detske skupiny, ne vylozene skolky, kam lze dite na pul dne umistit. A to nejsem nekde z Prahy, ale z prdelakova v severnich Cechach, podotykam. A moznosti, kam dat male dite je tu dost. A dvou a pul lete uz neni zadne miminko, co potrebuje mamu nonstop. Kdybych jsme na tom byli existencne spatne, tak bych vymyslela psi kusy, jak skloubit praci a dite...

ariadna12
14. čer 2019

Zkusila bych se pozeptat na moznost oddluzeni. Nakupy pro dite provadet v sekaccich nebo po lidech (brumla.cz, modry konik, bazary). Hodne se da usetrit domacim varenim). Nekdo radi latkove plenky, ale je s nimi zase dost prace, oproti pamperskam, a pod.

78marcela
14. čer 2019

@bayt já bydlím taky na dědině, do té školky jsem dceru vozila do města. To moje mamka taky ještě pracovala, takže nebyla jiná možnost. Respektive byla by..měla jsem v plánu oslovit nějakou maminku s dítětem a platit ji za hlídání.
Můj syn měl před týdnem dva roky a od září jde do státní školky. Jestli je zralý nebo ne, to nevím, každopádně prostě půjde. Lepší než se ocitnout v existenčních problémech.

bayt
14. čer 2019

@78marcela Sorry, ale vážím si stokrát víc matky, která, když už si tedy pořídí dítě, tak pro něj udělá maximum i za cenu dočasného velkého šetření, než aby ho šoupla nezralého do školky. Tím neudělá žádné dobro ani sobě a rodině, ani tomu dítěti, ani společnosti. Mluvím o situaci, kdy se to finančně skrze šetření dá.

78marcela
14. čer 2019

@bayt A já mluvím o situaci, kdy se to finančně nedá..což je nejspíš případ zakladatelky diskuze, evidentně ji jejich finanční situace trápí. Navíc mu je 2,5 a to je věk, kdy děti běžně nastupují do školky.

bayt
14. čer 2019

@78marcela Tak zatím to asi nějak dávají...bylo by fajn, kdyby se to dalo řešit i jinak, než na úkor dítěte.

trdelnik234
14. čer 2019

@ah1234
Ja si tiez myslim, ze pravidelny prijem je najlepsie riesenie. Proste najst riesenie ako von z dlhov, zvysit prijmy a na druhej strane ale nezvysovat priamo umerne aj naklady. Proste ten balanc medzi oboma polozkami musi byt plusovy.
Da sa setrit na vselicom, aj na elektrine a pausaloch napriklad, ale treba riesit velke polozky a potom zhodnotit celkove hospodarenie. Lebo setrit napriklad na pracom prasku a pritom byt doma zadara s dietatom s tak velkym dietatom by som prirovnala k situacii ked mam na dome deravu strechu a namiesto toho, aby som riesila vymenu novej krytiny, tak budem zhanat nadobu, do ktorej budem v dazdivom pocasi tu vodu zachytavat.

veroniquecz
14. čer 2019

@bayt paní dle profilu bydlí v rosicich, kousek od Brna. Takových zařízení je v Brně x.
Taky bych dala prcka do dětské skupiny a šla pracovat. Plus refinancovat půjčku. A mě třeba pomohlo všechno psát. I 10,- útraty. Člověk pak cuci za co peníze lítají i když se to nezdá. @svetlanalana

trdelnik234
14. čer 2019

@bayt

Tak vzdy sa to da riesit inak. Ak mu napriklad skolka nebude vyhovovat, moze ho dat do jasli alebo k inej maminke na strazenie. Inak suhlasim s tebou, ze by to nemalo byt na ukor dietata a pre mna 2 rocne dieta nie je na skolku pripravene a povacsinou ani zrele. Teda ak sa bavime o klasickej statnej skolke s presne urcenym pedagogickym planom pre samostatne trojrocne deti, so striktnym rezimom. Ale viem, ze teraz vznikaju aj triedy v skolkach pre dvojrocne deti, co si tam len modeluju a kreslia a maju asistentku navyse.

trdelnik234
14. čer 2019