Těhotenství a nezaměstnanost. Jak je to s penězi?

lindamalt
28. led 2022

Ahoj děvčata,
s přítelem se snažíme o miminko, práci mám, ale jelikož se nám tu měnilo zastoupení, tak tu nejsem spokojená.
Přemýšlela jsem, že bych dala výpověď. Ale jelikož se právě snažíme a kdyby se to povedlo, tak bych do nové práce nenastoupila.
Jak je to s penězi, když je těhotná nezaměstnaná?
Máte někdo zkušenost?
Děkuji, Linda.

limali
28. led 2022

@lindamalt Ak sa rozhodneš nechodiť v tehotenstve do práce musíš sa nahlásiť na pracovný úrad a ak máš nárok na materskú, tak na ňu pred pôrodom nastúpiš. Inak tehotné nie sú nijak zvýhodnené ak nemajú prácu.

lindamalt
autor
28. led 2022

@limali Tudíž když se přihlásím na ÚP, tak budu pobírat příspěvek a pak těch 6 týdnu před porodem nastoupím na mateřskou na kterou poté navazuje rodičovská?
Na mateřskou nárok mám.

limali
28. led 2022

@lindamalt áno, výšku príspevku a ako to bude prebiehať ti povedia na úrade. Ten potom klesá.

konidana
28. led 2022

@lindamalt ale jako klidne bys nekam.mohla nastoupit jako tehotna, pokud bys uz byla. Jrstli bys od otehotneni byla nezamesznana, tak bys uz mozna nebyla v ochranne lhute a materskou nemela

mdch91
28. led 2022

Musela bys otehotnet jeste ve stare praci, abys mela narok na materskou. Ja jsem normalne nastoupila do prace tehotna, tehotenstvi me ve zvedani telefonu nijak neomezovalo. Ale taky je pravda, ze jsem nehledala pak praci s vedomim, ze bych v ni mela vydrzet dyl nez do matersky.

lachtanice86
28. led 2022

@lindamalt tak zase pozor. Narok na ppm bez pracovního poměru ma podmínku že na tu ppm musíš nastoupit nejdéle 180 dnů od konce pracovního poměru, pokud alespoň tak dlouho trvalo tvoje zaměstnání. Navic nechápu, proč by si jako těhotná nemohla jit někam pracovat

andelka
28. led 2022

Na PPM budeš mít nárok za určitých podmínek. Jak píše lachtanice86. Takže pozor. Pokud otěhotníš na začátku nové práce, nebo mezi, a nevyjde ti ochranná doba, vyhodí tě ve zkušebce apod. tak na PPM nárok mít nebudeš.

andelka
28. led 2022

Já jsem šla na "MD" z úřadu práce, ale byla jsem tam krátce, pobírala jsem podporu jen asi 2,5měsíce. Smlouva mi skončila v 5 měsíci těhotenství. Takže do ochranné lhůty jsem se vešla. Po dobrání PPM normálně RP podle výběru.

veroniquecz
28. led 2022

@limali nikam se hlásit nemusí, není to povinnost jen možnost.

veroniquecz
28. led 2022

@lindamalt nelze jednoznačně teď říct jestli nárok na PPM mít budeš nebo ne, těch podmínek je tam víc. A pokud počítáš s registraci na ÚP, tak musíš chodit na schůzky a taky na pohovory, které ti přidělí, pokud taky odmitnes nabídku práce, můžeš byt vyřazena.
Pokud to lze v současné práci vydržet než otěhotní, tak bych zůstala. Ono mít a nemít mateřskou už je dost rozdíl.

limali
28. led 2022

@veroniquecz pani sa pýtala na peniaze počas nezamestnanosti v tehotenstve, jasné že bez hlásenia na UP nedostane nič

martulka88
28. led 2022

Mám/měla jsem to tak já.. V prosinci 2020 jsem šla na mateřskou (pracovala jsem několik let v kuse), v dubnu mi skončila mateřská a já nastoupila na ÚP, protože jsem se během těhotenství odstěhovala a o práci přišla (ano, měla jsem jen mateřskou, protože jsme o syna přišli na konci těhotenství). V červnu jsem otěhotněla a na ÚP jsem byla do září, kdy mi skončila podpora - jsem invalida, takže odvod zdravotního platí stát, ale jinak ty by jsi měla být na ÚP do porodu. TP mám 28.2., ale jelikož bude CS, tak bude porod okolo poloviny února. Nárok na mateřskou nemám. Každopádně, pokud máš odpracováno tuším minimálně rok, máš nárok na 5měsíců podpory na ÚP. A pokud se vejdeš do 180dnů na nástup na mateřskou, tak jí dostaneš. Jinak by jsi v den porodu začala pobírat rovnou rodičák a tam jsou dvě možnosti - buďto budeš pobírat "na sebe", takže nesmíš si dát peníze nad 10000,- a nebo přes výdělek partnera/manžela a tam můžeš si i navýšit měsíční splátku - výhoda je toho ta, že kdyby jste se rozhodli pro druhého potomka třeba po 2 letech, můžeš vybrat celý příspěvek.

veroniquecz
28. led 2022

@limali jasné, nedostane, ale vyznělo to tak, ze byt na ÚP je pohoda, takové prázdniny, ale ono s tím souvisí i povinnosti.