Ahoj holky, premyslim nad jednou věci, s manželem oba pracujeme a chceme si do budoucna brat hypoteku, nikdy jsme si platy úplně nerikali proste nejak zijeme ale máme predstavu o platu toho druhyho, ale poslední dobou utrácí víc než by podle mě mohl a mám dojem, ze trochu keca o tom kolik bere, ale nemam to jak zjistit, úcty oddeleny, vyplatnice nenosí, asi mi ani o nic nejde, jen by mě to zajimalo, teď když budeme řešit tu hypoteku, tak jsem myslela tam by ten banker nebo finanční poradce mohl v nějaký části procesu říct nahlas ty naše platy ne? Nebo se o tom nemluví? Vy co jste kupovali prosím podelte se 😀😊
Samozřejmě, že se platy uvádí, pokud is hypo nebude chtít brát jen sám na sebe, tam to pro Vás zatajit může, jinak těžko. je celkem zvláštní, že výši nevíte, my máme také oddělené účty, ale hospodaříme společně, takže i když pásku nevidím, vím kolik muž bere. Nepůjčuje si případně někde?
Když se ho ptám tak mi řekne, ze ušetřil od minule, ale když vidim věci co si kupuje a jejich ceny tak mi to proste nevychází 😀 tomu neverim, ze by si pujcoval, nema důvod, spis je to fakt jen ze mě to zajímá, než ze by o něco úplně slo. Ze se uvádí platy chapu, ale jde mi o to, jestli každý z nás jenom já nevím podepíše ano to souhlasí nebo jestli se o tom mluví nahlas jako tady pan bere tolik a tolik, abych měla nějakou šanci 😀
Teda my kdyz braly hypoteku, tak jsme predem dobre pocitali jestli se 2 platama a pak rodicakem a jednim platem budeme moci splacet. Urcite bychom se ho na to primo zeptala. Pokud spolu chcete zit, tak by bylo fajn mit tyto info....
Já nechápu,jak můžete být manželé a tajit před sebou kolik si vyděláte🙈 vždyť v dobrém i zlem,do konce života,nevím co je na tom tak hrozného kdyby ti měl říct zda si vydělá 30 nebo 50 tisíc 🙄 klidně mějte oddělené účty ale fakt nechápu jak si muže někdo někoho vzít a prostě tajit takovou věc 😅😅
@jana_a_jan no to bys nevěřila. Ségra má manžela a ona neví, kolik vydělává, prostě jí to nechce říct, dělá v IT. Pravdou je, že hypo nemají, měli rodinnou "půjčku" na půl, on to své splatil během chvilky, jí to trvalo asi 4 roky. Takže opravdu jsou tací lidé, kteří ti to nepoví v manželství nepoví.
Já to tedy také nechápu, ale vím, že takové páry existují.
Ano my jsme normálně dali výplatnice. Pokud mu ale oficiální příjem bude stačit, tak jiný neoficiální nijde ukazovat nemusí.
Spíš bych promyslela takový životní krok s někým, s kým nemáte vzájemnou důvěru.
Co si tak pamatuju, tak výše příjmů asi nahlas úplně nezazněla, ale oba jsme dokládali potvrzení příjmů, oba ty papíry jsme dávali i s ostatními do jedné složky, prostě nebyl problém se podívat. 🤷♀️
My jsme teda předem počítali, že během splácení hypo budu 3 roky na rodičáku, takže jsme my doma počítali, aby nám příjmy dali i během výpadku mého platu. A přesto byl manžel překvapený, když z toho potvrzení o příjmech zjistil můj průměrný roční příjem 🫣😂 On samozřejmě ví, kolik tak rámcově beru, ale dost velkou část tvoří bonusová složka, která je každý měsíc jiná, to mu opravdu nehlásím, tak ho to (příjemně) překvapilo.
nevím, jak je to teď, ale my když si brali, bylo to potřeba ofiko doložit, ne že si vymyslím, že beru 100 tisíc ;) (většinou si člověk bere u banky, kde má účet, tak tam je to snadné, pokud ne, chtěli potvrzení)
@ina10 a většinou to neřeknou ti, kteří vydělávají opravdu hpdně (kor v IT), pro mě také nepochopitelné
Ať už je vaše nastavení jakkoliv podivné, tak brát si hypotéku s někým, o jehož příjmech nemáš potuchy, je prostě blbost.
@patypresdevaty To jsem přesně chtěla napsat 😉 Zadlužit se s někým, kdo se mnou nechce sdílet informace o svých příjmech, mi přijde jako hloupost ☹
Takže ty nevíš, jaké příjmy má tvůj muž a ani se společně nedomlouváte na výdajích ve vyšších částkách.
Opravdu chceš jít s někým podobným do finančního závazku na yx desítek let?
V čem je problém si sednout a říct si na rovinu: “Beru tolik, tolik mám našetřeno, případně dlužím něco. A jak to máš ty? Jak vysokou hypotéku si vlastně můžeme dovolit?”
Zas tak divne to neni, spousta lidi ma nastaveno, ze o penezich se proste nemluvi.
Znami co maji finance oddelene take neznaji uplne svou vysi prijmu. Manzelka to nepotrebuje, maji nastaveno, ze ona plati vlastne jen "zabavu" on vsechny platby kolem domu, dela velke nakupy, plati dovolenou.
Otazka "jak vysokou hypo si vlastne muzeme dovolit" - proc? Ce asi vybrana nejaka nemovitost / stanoveny naklady na stavbu a staci otazka muzeme si to dovolit ano / ne.
Na hlubsi vyjasnovani situace to az kdyz ma jeden z partneru dojem, ze se ma vyrazne hur nez ten druhy.. Jestli je to pro tebe zasadni, tak si o tom s pritelem proste promluv (ale pocitej s tim, ze mu to muze byt hodne proti srsti to prozradit), ale vymyslet jak si to zjistit ze slozky s hypo se mi zda takove.. nedustojne
My když jsme si brali hypotéku tak jsem věděla kolik manžel bere.Časem se vztah posunul někam kde jsem úplně nechtěla a teď nevím kolik bere.
Doporučuji jestli si budete brát hypotéku ,tak si udělat účet kde se budou posílat peníze na hypotéku,na provoz- nákupy do domácnosti atd. + třeba auta.
Promluv si s ním jestli budete mít dítě a Ty budeš doma za pár korun ,aby si pak nebrecela ,že nemáš za co koupit pleny.Nebyla by si první ani poslední.
Já si teda nepamatuju přesně, kolik muž bere, byť mi výplatnici ukázal (já jemu taky), ale vím to přibližně, ale přijde mi opravdu totálně ujetý, že potřebuješ, aby ti výši manželova příjmu řekl cizí člověk z banky. Fakt si nemyslím, že si manželé musí skládat účty na korunu, ale nemít vůbec tucha, tak bych do společného závazku nikdy nešla.
@tereza0111 no hele proti srsti... je to manžel, takže SJM... a tady ten muž zkrátka o svých financích mlží.
@tereza0111 kdyby to byl přítel, možná ještě pochopím, ale on je to manžel, neříkám do koruny, ale oba by měli mít přehled, jak na tom finančně jsou
Jak si můžeš vzít hypotéku s někým o kom nevíš jaké má příjmy a v podstatě i vydaje?
Muj ex mel spolecne penize a svoje penize, jeho slovy 🙄 S tou bankou zkusenost nemam.
@tereza0111 Mně teda přijde hodně divný, že si někdo před hypotékou nespočítá, kolik má měsíční výdaje, kolik má měsíční příjmy, kolik si může dovolit platit hypotéku, jak dlouho si může dovolit marodit, jakou částku si potřebuje odložit bokem, kdyby byl náhlý výpadek příjmů... A nákup nemovitosti a její vybavení se přece odvíjí od toho, kolik si ten člověk může dovolit. Zda mu stačí standard nebo si rád připlatí nadstandard.
U hypo podepisujete žádost. V žádosti je mimo jiné uvedene zaměstnání a příjmy. Takže když budeš podepisovat žádost, uvidíš to tam. Já teda nevím, kolik manžel bere, nepamatuju si to. On mi to jednou za čas řekne a ja zas úspěšně zapomenu. Mame každý svůj účet a pak účet na hypo a na poplatky k bytu. Tam se část příjmu posílá, zbytek mě vlastně nezajímá. Ale chtělo by to se předem domluvit, z čeho se bude platit hypotéka a provoz domácnosti a jak to bude, když bys byla na mateřské
@ina10 to si našla pěkného píčuse…. Můj by tu moji část půjčky buď doplatil a nebo platil všechno sám a já bych platila menší věci….
@martinka_33 jj muj ex nemel.na zaplaceni plen pro malou, ale pak z nej vypadlo 'jsem si nasetril ze svyho na kolo 8tis'.. by jeden blil...
Ja ti nevim, jak muzete resit hypoteku kdyz nevite prijmy 🤷🏻♀️
Já být tebou bych minimálně zpozorněla a s manželem si narovinu promluvila. Nejde jen o budoucí hypotéku, ale spíš o to, jestli náhodou nemá finanční problémy, které můžou spadnout i na tebe. Nemusí ti hlásit každý výdaj, ale rámcově bys jeho výplatu znát měla, stejně jako on tu tvoji. Vždyť byste se přece měli domlouvat na tom, jak budete platit společné výdaje, kolik ušetříte a kolik použijete pro "vlastní" spotřebu.
My máme s mužem sice oddělené účty, ale výplaty si hlásíme a každý měsíc si domluvíme, kolik pošleme na spoření a investice. Domlouváme si větší výdaje a celkově plánujeme finance společně.
@tereza0111 zrovna otazka, jak vysokou hypo si muzeme dovolit, je sakra na miste. Co kdyz se jednomu z paru neco stane? Uz proto je fajn vedet, s jakymi prijmy se da pocitat u druheho, obzvlast v situaci, kdy maji prijmy takove, ze z jednoho prijmu by veskerou rezii neutahli (ted nemyslim jen hypo, ale i dalsi mandatorni vydaje).
Nevěděla jsem přesně nikdy kolik má manžel prijem, měla jsem nějakou “predstavu”.. já s tím problém nemám, takže jsme se mu s tím vždycky pochvália🤣🤣 držíme se spis při zemi, takže hypotéku by jsme si brali vždy nižší než na co máme příjmy, aby to nebylo na stres a na krev - viz teď inflace, vyšší úrokové sazby … přesný číslo jsem se dozvěděla až v bance při řešení úvěru s poradkyní .. zeptala se na čistý měsíční prijem obou 😉 to si tam nahazela někam do počítače, později chtěla doložit příjmy …
Jaký si to uděláš takový to máš. Jasně že si vidíme do karet jsme manželé.Ani si to jinak představit neumím.
My jsme manzele 20 let, vim zhruba kolik vydelava, ale zase mi nechce rict kolik ma na ucte.
Nevím, jestli si budete brát jen malou hypo, kde vlastně jsou ty příjmy jen formalita, ale jinak se běžně asi pár baví podle svých finančních možností - na co z hlediska banky dosáhnou, tak je třeba následně promyslet výši splátky i dobu, po kterou to budeme splácet, jestli je to reálné a jestli to někdy třeba nebude na dřeň nebo jestli tam nejsou nějaké nejistoty z hlediska příjmů...
Tak já nevím, jak to vůbec vypadalo u vás, když jste se o výši hypotéky bavili. Někdo jde na to opravdu podrobně a sepisuje své společné rodinné měsíční příjmy/výdaje a to vše bere v potaz.
A zeptat se ho?