Střídavá péče, výživné.... Kdo platí běžné výdaje?

martina201020
21. srp 2024

Zdravím všechny, vím, že je to individuální. Ale jak je to s placením, pokud je střídava péče, kdo plati školku (poplatek, stravné, kostýmy, kurzy tam napr. Brusleni, lyze, ...), kroužky , lékaře, oblečení a další výdaje? .

jahodi
21. srp 2024

zrovna včera jsme řešili. Nakonec jsme to vymysleli takto: založili jsme společný účet (umí mBank), budeme tam každý měsíc posílat stejnou částku - naše příjmy jsou skoro stejné... (jeho družka to má se svým ex stanovené rozdílně, pač on má výrazně vyšší příjmy). A dohodli jsme si, co z něj budeme platit a že ze začátku to spolu budeme tak nějak konzultovat, později předpokládáme že si to sedne.
My si každý kupujeme svoje oblečení, ale jsou třeba boty nebo větší věci typu zimní bunda, které naše dítko stejně používá u obou, takže z účtu budeme platit toto, pak kroužky, věci do školy, školní výlety, jídelnu, družinu a prý třeba i tábor. Ty léky jsou dobrá zmínka, přidám to do našeho seznamu.

Ještě je dobré dohodnout, jak budete řešit daňovou slevu na dítě.

merope
21. srp 2024

Poplatek by měl jít napůl, stravné podle toho, u koho dítě zrovna je / napůl. Kurzy co vím v okolí platí ten, u koho dítě v době kurzu je. Ale alternativa je, že prostě zaplatí ten, kdo chce, aby tam dítě šlo (jinak třeba na lyže prostě nejde). Kroužky většinou platí ten, kdo dítě do kroužku přihlásí / jak se domluví. Oblečení každý svoje. Ale jsou to pořád jen hádky o peníze, protože se hádají pořád.

Jinak u nás platím v podstatě skoro vše já 🙂. Ale my nemáme střídavku.

dashyyy
21. srp 2024

@jahodi to je fajn přístup, to se mi líbí a dává to celkem smysl.. jen prosím, jak ještě máte pořešenou tu slevu? Já jsem si říkala, že by to teda brala třeba matka a posílala to dítěti na spořák třeba, nebo na ten společný účet

somalicats
21. srp 2024

Obleceni a veci bezne potreby kupujeme kazdy sam, krouzky, tabory, akce apod. platime kazdy polovinu.

somalicats
21. srp 2024

@dashyyy sleva na dite se da uplatnit pul roku jeden, pul roku druhy. Takhle to delame my.

l_
21. srp 2024

@merope a kdyz je krouzek rozhodnuti ditete? 🤨 Jakoze za me napul.. a obecne nevim proc byela chodit na krouzek kvuli tomu, ze ja chci.. to mi nedava smysl, takze si krouzky vybira ona, jen to proberem a zredukujem 🤷🏻‍♀️

jahodi
21. srp 2024

@dashyyy u nás zrovna řekl bejvalej, ať si jí nechám že to pro něj není důležitý.
Jo jinak zasílat jí na účet je rozhodně dost fér řešení, kdyby ta daň měla být předmětem sporu, myslím

zuzkasim
21. srp 2024

Máme taky vyřešeno společným účtem, na který posíláme oba stejnou částku (příjmy jsme mívali podobné, jak je to teď, nevím a neřeším), z toho platíme dětem vše, co je potřeba. Oblečení, kroužky, léky, potřeby do školy, školní akce, šalinkartu... zkrátka vše, co potřebují. Původně jsme z toho měli platit i dárky, na kterých jsme se měli domlouvat, ale to nefunguje, takže nakonec dárky jede každý sám za sebe. Většinu toho teda vyřizuju já, jako za dob manželství, ale to už tak je. Slevu na dani uplatňuju já, měli jsme to tak už roky, ale půlku ihned přeposílám manželovi, takže je to fifty fifty.

dashyyy
21. srp 2024

@somalicats
@jahodi děkuji, obě varianty jsou schůdné bych řekla 😉 jsem si jistá, že to rozhodně bude předmětem debaty v rámci pokusu o dohodu, to bude ještě peklo 🙈

merope
21. srp 2024

@l_ Tak ideál je vše napůl, ale organizačně spíše složité. Navíc pokud jedna ze stran kroužek zaplatit nechce, tak pak je to přesně o tom, zda druhý rodič kroužek chce i za cenu, že ho bude platit celý. Nebo prostě se dítě domluví s jedním rodičem na nějakých kroužcích, s druhým na jiných kroužcích - a každý platí ty "své" - a tam i vše kolem toho zařizuje. Tak jsem myslela i to "kdo tam přihlásí".

l_
21. srp 2024

@merope hm, to by chudak holka nemela krouzek zadnej, spolihat na otce 😎 a znovu, to neni o rodicich, ale o diteti.. chapu drahej krouzek, nebo echt vymysl.. nebo kdyz je rodina fakt v perdeli s penezma.. jinak to enchapu, proc dite nepodporit.. jo, ja nepodporim v tancovani.. nemam na to ani cas ani penize, tahla bych vse sama a v case kdy je u otce, by na tancovani nemohla... Takze nesmysl..
A organizacne slozite? Hele holka chce na dva krouzky, 2tis pololeti, posli litr.. jendoduchy.. teda pro me.. pro ex uz ne...

merope
21. srp 2024

@l_ Ano, proč dítě nepodpořit - ale musí chtít podpořit oba rodiče, pokud chce podpořit jen jeden a druhý ne, tak je fajn si domluvit, že v "jeho týdnu" na tu aktivitu dítě pustí. A z hlediska domluv mi pak přijde lepší, že prostě: "Hele, holka chce na dva kroužky, jeden platím, druhý je na tobě." - a nechat i na holce, ať si to s tátou domluví.

merope
21. srp 2024

@l_ Ale možná jsem zbytečně striktní - mám prostě v okolí jednu střídavku, kdy pořád poslouchám, jak otec to či ono nezaplatil, jak matka neví, zda to teda zaplatí či nezaplatí, jak je to v "jeho" týdnu, tak by to měl zaplatit on a že neví, zda tam holka pojede či nepojede. A že to je pro holku důležitý, ale ona jí to přece platit nebude...

l_
21. srp 2024

@merope my stridavku nemame, mame debilni rozsirenej styk.. otec nechce platit ani korunu navic.. vse je poblem.. pro me.je tohle.nepochopitelny.. jednou si udelal dite a to neco stoji... Krouzky ma.v ramci druziny, takze dle nej asi zbytecnej vydaj... Ja jsem rada ze misto drepeni v druzine se hybe nebo tvori... A zaplatim ji to klidne sama, ale sakra nejsem jedinej rodic..

At si to holka vyresi.. hm a kdyz se tatinecka boji? 😎

andelka
21. srp 2024

Vzhledem k rozdílným příjmům a asymetrické střídavce máme fixní alimenty, plus platí navíc některé věci,kde stačí dát trvalý příkaz nebo se to platí jednou ročně ( dřív školka, družina, teď obědy, roční kupón na MHD). Na výdaje před začátkem školního roku mi potom pošle půlku. Věci do školy ( SRPŠ, sešity) kupujeme každý jednomu. Kroužky apod.stridave. ŠVP, lyžák napůl. Oblečení a boty během roku většinou kupuju já.

merope
25. srp 2024

@l_ Jasně - ale ty chceš, aby ty kroužky měla, chlap nechce, aby je měla, je to pro něj zjevně zbytečný výdaj - jak ho k něčemu podobnému přinutit? A jakého důvodu?

skororozvedena
25. srp 2024

@merope řešila jsem při očkování proti klíšťovce. Chlap s dětmi jezdí do přírody (ta což jsem ráda), ale očkování je pry "zbytečné". 2x jsem ho poprosila o příspěvek, pak se, smířila s tim že těch dohromady skoro 7000 zaplatím sama (plus příspěvek od pojišťovny). Přijde mi to nefér, jenže vymahatelné to samozřejmě není. Jsem ráda že jsem schopna to zaplatit sama, jinak holt - karma.

merope
26. srp 2024

@skororozvedena Tak aspoň že neřekl, že s očkováním nesouhlasí (protože na nepovinná očkování je potřeba souhlas obou rodičů - pokud se nepředpokládá, lékař si může podpisy obou vyžádat).

l_
26. srp 2024

@merope chlap.nechce investovat ani korunu, ale chce aby krouzky mela, asi tak 😎 on ma pocit, ze penize posila me, ne dceri..

merope
26. srp 2024

@l_ Jo, to je taková ... klasika? Popravdě, když občas "řeším" (rozuměj poslouchám stesky) typu: "Já nevím, zda to ten chlap zaplatil." "No, pokud nezaplatil, tak nepojede." "No, ale já jako fakt chci, aby tam jela." "A tak se ho zeptej, zda to je zaplacený." "Já nevím, zda to zaplatil, ale doufám, že to teda zaplatí." ... Tak se trošku chytám za hlavu. A fakt tomu nerozumím - považuji za důležité, aby tam dítě jelo, ale taky na to nedám ani korunu...

l_
26. srp 2024

@merope tak prece mam alimenty ze jo? Proc z toho neplatit mesicne 1500,- zubare, 500 logopedii, boty, funkcni obleceni, vybaveni do skoly atd.. ono z tech par supu je to vesely.. do toho krouzky, zacnou ruzny pobyty ve skole a ja si to pujdu hodit..

merope
26. srp 2024

@l_ Já ti v tomto plně rozumím - pokud máš navíc dítě ve vlastní péči, tak je mi jasné, že to je složitý. Jen prostě - pokud chlap chce, aby tam chodila, tak je pak lepší pozice - prostě na to nemám a hotovo, buď já jeden, ty jeden, nebo si dcera vybere jeden a druhý nebude. Boty jí buď koupí on nebo dostane bazarový. ...

Jinak ono to je celkově divoký, mně přijde, že ti chlapi vůbec netuší, kolik peněz dítě stojí. My to máme takové trošku divočejší, řekněme že bydlím v bytě chlapa, ale on tu je tak max 10% času a tak jednu noc v týdnu. Finance máme oddělený. Ale zase sem-tam se dá přesvědčit, že třeba to či ono by dítěti mohl koupit "z jeho". Ale boty když má dítě dvoje, tak "jich má hrozně moc". "Proč potřebuje přezůvky do školky? Může chodit bosky." Oblečení má dítě hrozně moc, hraček má hrozně moc, do kroužků zatím chodím s dítětem a když náhodou přijde někam jenom on, že já nemůžu a zrovna se tam vybírá kroužkovné, tak pak mi ještě čtvrt roku opakuje, jak to či ono nakoupil. Ale zase já mám tu výhodu, že na nájem přispívám 3000, tak to holt zvládám nějak platit sama a když nemám na nějakou blbost, co dítě "nutně potřebuje", tak ho pošlu za tatínkem, ale na ty nutný věci mám.

felis
28. srp 2024

@jahodi slevu na dani může určitě soud, pokud se medohodnete. Jeden rok Ty, druhý rok on dává i s ohledem na mzdové účetnictví největší smysl.
Btw IMHO stridavka. Moje dcera byla ve stridavce 10 let... a musím říct, že pokud se par neumí dohodnout i na sebemenších detailech, tak to vždycky, ale vždycky vods*ere to dítě. No, držím palce. A pokud bude mezi vámi pendlovat a mít dva domovy, tak je to daný rovnou, necim a nejak bude drive ci pozdeji trpět. Úplně největší nesmysl je, mít i dvě školy, ale od toho se snad už opustilo.

jahodi
28. srp 2024

ono my už teď máme že u mě je 10 dní a u otce 5 dní. Tzn každý 2. týden už od středy večer u něj. Jsme asi 20 km od sebe, ex si vybral k žití vzdálenější místo no. Ale vozí, dvě školy ho ani nikdy nenapadly, to se mi tenkrát dost ulevilo. Výchovu máme bohužel oba dost odlišnou bez naděje na změnu no 😔

podaji
28. srp 2024

Nemáme stridavku, ale společnou péči. Máme děti 2, 8 a 6 takže tam je to jasný. Každý máme 1😁 jak už tu zaznělo. Věci denní potřeby dovolené si řešíme každý sám. Velké věci jako dárky, ŠvP, tábory kroužky atd jdeme napůl.

pampelina18
29. srp 2024

Jde o to jak spolu vycházíte.
Pokud dobře, tak vše na půl.
Pokud blbě, tak to budeš většinou táhnout ty.
Příklad. Kroužek zapaltis, když dítě budeš mít ty tak tam chodit bude, ale otec není povinen ho dávat na kroužek, který jsi zřídila ty . Takže týden co ho bude mít on, na kroužek chodit nebude....

Střídačka se obvykle ani nedávají alimenty, jelikož platíte vše na půl. Ale je to opravdu o tom jak se zvladnete domluvit. Znám dost případů steidavky, kde spíš to dítě psychicky trpělo, než že by to bylo dobrý. Naschvály z jedné strany atd...

anonymmm88
29. srp 2024

Alimenty ty se platí vzájemně vždy
Dle výše platu obou. U nás je to tak, že já platím 3tis a on 4500.

Máme ho týden/týden. A co se týče skolnich věci, tak vše napul. Oblečení každý sám. Když je potřeba něco koupit,tak kupuji já a posílám účtenku. Dopredu to konzultuji. Na společný účet bych nepřistoupila. U nás by to asi nefungovalo.

l_
29. srp 2024

@pampelina18 to s tema alimentama.neni pravda

pampelina18
29. srp 2024

@l_ platí se jen symbolicky, většinou se určuje stejná částka, málo kdy rozdílná. A mají si ji rodiče posílat mezi sebou, takže vlastně nic si neposílají. Příklad. Každý má platit 3200,- jeden pošle druhému a nic vlastně neplatí.

l_
29. srp 2024

@pampelina18 no.. takze posilat se musi, i dkyz je stejna castka (a nebo jeden posle 2000 a druhy posle 2500, byt je to pitomy)... protoze pak jednomu rupne, uda za enposilani a co? A hlavne je to dany soudne ze.. A za druhy asi neni moc rodicu, co ma v novem zivote stejne vyzivovaci podminky a stejne platove podminky, takze castka stejna byt 'nemuze'.. ale je fakt, ze je to jen info od pravnicky a pravnicky poradny..