Spotřeba vody. Jakou máte měsíčně, kolik platíte a kolik vás na to doma je?

2hanah
1. zář 2022

Ahoj holky, jdu sem srovnávat z trochu jiného soudku, zajímá mě vzhledem k naší rodině, jakou máte měsíční spotřebu vody, kolik platíte a kolik Vás na to doma je? Zdá se mi u nás moc velká, ale když tak počítám členy rodiny, kdy se všichni musí umýt, musím vyprat atd., tak nejspíš není zbytí. Máte případně tipy jak ušetřit? Děkuji za příspěvky

mishka87
1. zář 2022

@2hanah my platíme čtvrtletně za 3 lidi průměrně 3500 Kč. To znamená něco málo přes 1000 Kč na měsíc. Ale je pravda, že pračku pouštím 1-2x týdně a to samé myčku. S mužem se sprchujeme a náš sedmiletý teď už většinou taky.

ajja87
1. zář 2022

Tak cenu asi brát nemuzes, jelikoz každá obec, město ma jiné ceny vodneho a stočného, jakou mame měsíční spotrebu nevím, platime pulrocne a to máme spotřebu +/- 32 kubíků vody, ale ,, hlavní,, záchod máme napojen na destovou vodu, talze to taky nějakou spotrebu sníží, ale jeden rok nez jsme napojili ten zachod jsme se za pul roku dostali ve třech lidech i 42 kubíků. Jinak jsme 4clenna rodina (deti 1 rok a 6 let

jola777
1. zář 2022

Za loňský rok jsme měli spotřebu 102 kubíků studené a 60 kubíků teplé vody (za tři osoby).

2hanah
autor
1. zář 2022

@ajja87 no proto mě zajímá i cena, jak je to jinde.

konidana
1. zář 2022

@2hanah my s miminem začínali v bytě na cca 35+35 kubíků vody, teplé+studené, teď už jsme ve 4 (2dospělí a 2 puberťáci) minimálně na dvojnásobku🙄

2hanah
autor
1. zář 2022

Holky, díky, no my máme 15 - 18 kubíků jen za měsíc, ale je nás 5, dva dospělí, syn už taky kus chlapa 15 roků, dcera a malej čtyřleťák. Je to ranec, ale když to propočítám, tak bohužel umývat se každej musí a nějak výrazného ušetření se asi docílit nedá v tolika lidech.

betelgeuzz
1. zář 2022

My jsme měli loni 130 m3 tj. 11 m3 za měsíc. Měli jsme víc, podle mě kvůli covidu, jak jsme byli všichni doma. Roky předtím to bylo asi 100 m3 za rok, tj. 8 m3 za měsíc. Jsme 4, 2 dospělí a 13 a 11 let. Cenu nám leto 2x zvedli, teď je 92 kč/m3.

betelgeuzz
1. zář 2022

a k šetření - nevím, jestli se koupete, nebo sprchujete, to dělá velký rozdíl. Pak mytí nádobí v myčce, nebo ručně. A klasika - vypínat vodu při mytí zubů.

kekita
1. zář 2022

@2hanah spočítej si, kolik ti přeteče vody jednotlivými bateriemi. Já jsem to dělala tak, že si zapíšeš stav na vodoměru, pustíš naplno studenou přesně na jednu minutu a pak si to opíšeš podruhé. Rozdíl ti dá spotřebu l/min. My totiž máme třeba na ruční sprše 6l/min, ale hlavovou proteče 25l/min a to už je fakt rozdíl 🙄

marselina
1. zář 2022

2dospely, 3deti. Pracka pere skoro denne, myčka jede denne, vana denne. Spotřeba za 1/2roku 53m3

agneska7
1. zář 2022

Nás je 5 a máme to co 3 měsíce ( rodinný dům - jiný zdroj vody nemáme) a spotřeba je cca 20-25 kubíků. Platíme těch cca 2000-2500 Kč prez léto . V zimě je to o cosi méně protože v létě napouštíme bazén , čistíme ho ( napojuje se tam hadice ) atd.

krisstina93
1. zář 2022

Tyjo já ani nevím kolik přesně platíme :D máme 2700kc měsíčně na služby, v tom je voda, topení, popelnice, společné prostory. Na rodinu 2+ 3 děti. Ale vodou se teda snažím šetřit, na nádobí máme myčku, víceméně se jen sprchujeme, když se jednou za čas napustí vana, tak do ní nacpu všechny děti najednou ( jsou malé a společně si tam hrajou).

marketka_m
1. zář 2022

+-10 kubiku mesicne. 2+2 osoby

lenkalubina
1. zář 2022

Nas je 6 a platíme co 3 měsíce zhruba 3500😉

zuzita15
1. zář 2022

My mame za lonsky rok studenou 51 kubiku, studenou pro ohrev teple 28.6 kubiku. 2 dospeli, 2 deti 4 roky a necele 2 roky. Deti koupu kazdy den, ja s manzelem se sprchujeme (kazdy zvlast 😁). Pracka bezi nekolikrat do tydne stejne jako mycka. Sazba je u nas (Praha) 118 kc na kubik
O vikendech byvame zpravidla pryc

2hanah
autor
1. zář 2022

@betelgeuzz to tak nějak děláme, u zubů voda nikomu neteče, myjeme v myčce a většinou pouze sprchování, ale jak jsem psala, je nás tady 5, syn je v pubertě a potřebuje zvýšenou hygienu, pak taky hromady špinavého prádla, no a něco sežere úklid, máme velký dům a záchod, jsme takřka pořád doma, já z domu i pracuji, tak tady aspoň zjišťuji, že ta spotřeba bude v pořádku pro tolik lidí.

2hanah
autor
1. zář 2022

@lenkalubina tak to jste fakt dobří, já teď měla 3300,-Kč jen za 2 měsíce, u nás je necelá stokoruna za kubík.

2hanah
autor
1. zář 2022

@kekita super tip, děkuji👍😀

ninive211
1. zář 2022

U nás máme spotřebu velkou hlavně teplé vody, hodně dělá mytí nádobí (myčku nemáme, myčku dělá povětšinou manžel a tomu věčně stahuju kohoutek, že teče voda proudem a plýtvá. Taky často dopouštím teplou vodu do pračky, mám sice se spotřebou A++, ale když nepřidám vodu, tak mi přijde, že to pere snad "na suchu" a kolikrát je nevyprané oblečení nebo nerozpuštěný prášek, prostě sice "šetří" energii, ale k ničemu, když pak některé kousky musím znovu přepírat. Každopádně chci se zaměřit na šetření, protože rezervy máme veliké, to vím.

kosi_cek
1. zář 2022

Nám denní spotřeba vychází dle faktury na cca 265l/den, takže krát 30-31a nebudu převádět, abych se nesekla 😃 (možná v tom je ještě loňské napouštění bazénu, letos jsme nenapouštěli, tak uvidíme). Zálohy nám teď zvedli na 900kč/měsíc. Je nás 7 (jsou v tom 3 puberťáci 12-18 let i plně látkované batole), peru každý den velkou pračku, myčka taky jede denně + ruční mytí, vodou se tedy snažíme šetřit alespoň tak, že odtáčenou vodou splachujeme záchod, při sprchování do vany špunt a použít na splachovaní a taky na zalévání, když dojde dešťovka. Manžel se sprchuje v práci a doma často jen ledovou vodou, naučil se to i nejstarší, že často dá jen ledovou a s malými dětmi se zas sprchujeme dohromady.

kosi_cek
1. zář 2022

Jinak u nás je to cena jen za studenou, protože ohříváme sami, tak to bych tipla, že může být klidně i kolem 1000,- měsíčně jen za ohřev elektrikou.

jane46
1. zář 2022

Cca 10 m3/mesic... Sprchujeme se, pracku poustim podle potreby, mame malou mycku a jede urcite kazdy den a vodou setrime tak nejak pohodlne zatim - klidne detem venku napustim bazenek, ale nenechavame tect vodu pri cisteni zubu a vanu si napousti deti v Ne atd.

2hanah
autor
1. zář 2022

@ninive211 to mi stará pračka dělala taky, místy fakt suché prádlo, ale byla celá porouchaná, tak letěla, jinak prý servisák nebo opravář praček umí tu hladinu vody v pračce zvednout - nastavit jinak, tak se zkuste zeptat, jestli je to pravda, aby Vám to pomohlo.

2hanah
autor
2. zář 2022

Jo, holky, díky, uvědomila jsem si tady díky Vám, kde máme úplně zbytečnou černou díru na vodu🤦🏼‍♀️ máme starý barák na patro, různě dolátaný a nejvíc hrozný po elektrice máme trubky na vodu, vedou od nás do spodního patra a strašně se klikatí, takže když se jde kdokoliv umýt, nateče čtvrtka vany studené vody než doteče teplá k umytí🤦🏼‍♀️

ninive211
2. zář 2022

@2hanah Tak vzdycky pred sprchovanim odpustit do kyblů a máš na nekolikateto splachnutí WC. U segry na baraku kdyz tam.jsme, tak taky nez zacne tect teplá, tak stojím dvě minuty ve vaně a klepu kosu. Jsem z paneláku zvyklá otočit kohoutkem páku a mít z ledové vody ve vteřině vodu tak horkou, že mě skoro opaří a tohle mě taky děsně štve, kolik se zbytečně vyplývá litrů

martiniquest
2. zář 2022

2+2 lidi, 120 kubiku za rok. Platime cca 1000 Kc mesicne.

megi89
2. zář 2022

V průměru 3 kubiky studené a 1 kubík teplé za měsíc. Každý měsíc si to píšeme 🙂))... Pračku peru, až je plná, myčku nemáme, sprchujeme se, někdy i v práci (syn si denně napousti trochu vody do vany).

mischel117
2. zář 2022

Rodinný barák,4 osoby,za 3 měsíce spotřeba +- 50 kubiku.cena okolo 5tis. Denně peru hodně praček,jedná myčka.

fazolkazuzka
2. zář 2022

2,500kc měsíčně mineme za vodu celkem. 3lide.vesnice mimo ČR. A používám i na zahradu a do vířivky. Denně průměrné 1az 2 pračka, 1 myčka a koupel 🤭

2hanah
autor
3. zář 2022

@ninive211 děkuji, to je dobrý tip, to mě nenapadlo👍