Spadá do SJM?

19. bře 2023

Prosím o radu, kupujeme s manželem dům, prodáváme kvůli tomu nemovitost,kterou jsem měla ještě před manželstvím,koupenou za peníze ze stavebního spoření od mých rodičů. Momentálně je jen moje ale když se prodá, peníze spadnou automaticky do SJM ? Bude se u případného rozvodu a vyrovnání přihlížet k tomu, ze jsem měla vlastní zdroje nebo to už nikoho nezajímá ? Ovlivní to když za ty peníze koupím dum a nebo je vrátím do rekonstrukce? Nelze u jedné z variant nějak dokázat ze to šlo z peněz nabité před manželstvím ?nebo bude dům proste na půl ? Jde o to ze prodávána nemovitost má téměř stejnou hodnotu jako ta,kterou chceme koupit, rodiče na mě tlačí ze nemám být blba a nějak si to zařídit aby mě pak z baráku nevyhodil nebo se nemusel provdat kdybychom se nedejboze rozváděli, furt do mě huci a tak mě zajímá zda se to dá pak nějak doložit. Děkuji za radu

sahrazad1
19. bře 2023

Dům bude určitě v SJM . Rodiče mají pravdu . Asi by to šlo zařídit zuzenim SJM . Nebo nějakou smlouvou , která by zohlednovala tvůj vnos . Zajdi za právníkem , to je má rada .

j.a.n.i
19. bře 2023

@sahrazad1 Nemusi byt určitě v SJM, pokud bude prokazatelne za penize do SJM nepatrici, tak to jde i pri koupi vyresit tak, aby do SJM nepatril, ale chce to resit hned pri prodeji / koupi.

sahrazad1
20. bře 2023

@j.a.n.i jenže tato varianta by musela jít před koupi přes právníky , zuzenim SJM , jinak Smolík

emamaira
20. bře 2023

Tak nemovitost nekupujte do SJM, sle kupte ji do podílového spoluvlastnictví, kde ty budeš mít odpovídající podíl. Objednej se u právníka, není to složitý úkon.

j.a.n.i
20. bře 2023

@sahrazad1 To neni pravda, i bez zuzeni sjm jde koupit do vylucneho vlastnictví...