Šmejdi. Jak se jim ubránit?

nupta
15. srp 2023

Kdo máte zkušenost, prosím, poraďte, jak jste se bránili finančním šmejdům. Z našeho blízkého vysávají nemalé peníze a jakákoliv právní opatřením sám odmítá. Nedá se s ním hnout.

console
15. srp 2023

@nupta obavam se, ze jestli si to nenecha vysvetlit, tak prakticky nijak…muzes zavolat tv, reportaz, oni se stahnou, ale tveho znameho ulovinzas nekdo jiny atd atd

garfa4
15. srp 2023

@nupta u nás se jednalo o energo šmejdy a šli na to docela zostra. Takže ode mě dostali ještě ostřejší dopis+mail, kde jsem mj. psala o předání podnětu na patřičná místa. A byl klid.

nupta
autor
15. srp 2023

Tohle jsou skuteční podvodníci. Hlásili jsme na policii. Jde mi spíš o to, jak tomu do budoucna předcházet. Vysávají peníze přímo z účtu za určité spolupráci oběti.
Zajímá mě, jak přesvědčit poškozeného, který si svého počínání sice uvědomuje, ale nechápe asi úplně důsledky. Kdo jste se s tím setkal, prosím, o rady. Řešíme to i jinde, ale zajímá mě i zkušenost těch, kteří si tím také prošli či procházejí.

hojda
15. srp 2023

@nupta tak to je skoro na nesvéprávnost, ne?

merope
15. srp 2023

@hojda Ono to omezení svéprávnosti bude taky jediné řešení podobné situace - pokud to ta osoba dělá sama a vědomě.

nupta
autor
15. srp 2023

@hojda
@merope
Obávám se, že na to dojde. Dokonce mu to už řekli a on se totálně se naštval. Neznáte někoho, kdo to už řešil - jak dlouho rozhodují soudy? Soud to také může zamítnout... Známý nechápe, že je to pro jeho ochranu (a také pro ochranu zbytku rodiny).

sahrazad1
15. srp 2023

Co jsem tak četla , tak omezení svéprávnosti je běh na dlouhou trať a to i pro ty fakt nemocné ( demence apod ) . Musí na nej nastoupit děti , a důrazně vysvětlit , rozhodnout , proste jako s malým dítětem . Jestli se vám to nepodaří , tak právo je na jeho straně , peníze muže dat komu chce a vy s tím nic neuděláte .

nupta
autor
16. srp 2023

@sahrazad1 Děkuji, bojím se toho, že to dlouho trvá a mezitím je spousta času na další průšvih. Teď jsme ve fázi vysvětlování, ale také psychického vyčerpání. Inu, život...