Ahoj holky, chtela jsem se jen zeptat, jak to je se slevou na dite? Je vyhodnejsi, když ji uplatni rodic, který vydelava vic, nebo je to jedno? Diky moc🙂
Já myslela, že rodič, který vydělává více, uplatňuje slevu, protože je to finančně výhodnější. Všichni lidé v okolí to tak mají, co jsem se bavila. Možná je nějaká změna.
je stanovená částka, nevím to přesně kolem 1100 na 1.dítě, a kolem 1300 na druhé, je jedno, jestli to odečtou z větší či menší výplaty, částka není procentuální ale takto daná.
je to jedno
Výhodnější to bylo pro rodiče z vyšším příjmem v době, kdy platilo progresivní zdanění a dokud se jednalo o odčitatelnou položku na dítě (odčítalo se od základu daně - tedy někdy do roku 2005). Od té doby co se jedná o slevu na dítě (tedy odečítá se až po zdanění) a navíc byla zavedena rovná daň, je to jedno.
Prosím můžu mít k tomuhle tématu svůj dotaz?
Slevu uplatňoval manžel. Už s námi nebydlí, rozvádíme se. Zjišťoval u své účetní jak to bude a ona mu řekla že si ji mám uplatnit já u svého zaměstnavatele. Jsem od začátku června loňského roku po rodičovské dovolené na Úřadu práce, dcera se nedostala do školky. Mám si to jít na Úřad vyřídit. Nikdy jsem o tomhle neslyšela. Nebudu na úřadě za exota? Už tak mám dost nepříjemnou úřednici. Děkuji za odpovědi.
@evelle jestli jsi na pracáku, tak žádné daně neplatíš a nedostaneš žádnou slevu.
@betelgeuzz Ano to je pravda. Ale uplatňovala bych si ji místo manžela. Nebydlí už s námi. Proto se ptám.
@evelle To právě nejde, protože jí nemáš z čeho uplatnit
@evelle ale jak si ji chceš uplatňovat, když neodvádíš daň? To si můžou uplatnit zaměstnaní lidi, kteří daň odvádí.
@j.a.n.i jé kdy zvedli tu hranici? V roce 2014?
@ffiinnkkaa Ano. Takže ta účetní neví, nezná a proč mě tedy posílá na ten Úřad práce?
@betelgeuzz
@ffiinnkkaa Mě se to hned nezdálo. Nikdy jsem o tom neslyšela.
@ffiinnkkaa Asi jo, přesně nevím, váže se to na minimální mzdu...
@ffiinnkkaa jojo, pro rok 2014 už platí ta hranice min. 51 tis
TAky bych měla dotaz jestli jde uplatnit slevu na dítě i ročně? a počítá se tam mateřská a vyplacená dovolená?
Ahoj holky, pracovala jsem do kvetna, zhruba mesic na neschpence a v cervenci jjsm porodila. Sleva na dite se me tyka nebo ne?
@jituliiii Je to jedno.