Sleva na dani přítele, na dítě, které není jeho

saries
23. říj 2016

Ahoj holky chci se zeptat jak je to se slevou na dani kdyz s pritelem ziji vychovava spolecne semnou mojí dceru, má narok na slevu na dani i u ní? Asi ne že když si jí neosvojil? A kdybychom se vzali bylo by mozne uplatnit slevu? S kamarádkama jsme se o tom bavili ale kazda rika něco jineho. Děkuji za odpověd

nutricnihodnota
23. říj 2016

@saries Svatba to nevyřeší, musel by si ji osvojit. Slevu na dani může čerpat jen rodič, nebo prarodič a on se svatbou rodičem nestane.

saries
autor
23. říj 2016

Ano děkuji jen mě to zajímalo protože každý říka něco jiného 🙂

anina32
23. říj 2016

@saries
@nutricnihodnota Ale ano, svatba to řeší. Slevu na syna jsem v práci uplatňovala já, ale hned po svatbě jsem musela doložit potvrzení od manžela z práce že on tu slevu na něj neuplatňuje, i když měl syn jiného otce.

barulina
23. říj 2016

Mam za to ze po svatbe to lze

avera
23. říj 2016

Můj manžel na mou dceru slevu na dani uplatňuje. Sama účetní mi to řekla že uplatňovat může. Jsem momentálně na mateřské s naší společnou dcerkou. Podmínkou pro uplatnění je společná domácnost manžela a dítka.

j.a.n.i
23. říj 2016

@nutricnihodnota Nemusel, manžel může uplatňovat manželčino dítě, pokud s nimi to dítě žije ve společné domácnosti.

astyna
24. říj 2016

Doufám, že to už není 20 let staré - ale my se učili toto:

Dle § 35c/6 zákona o daních z příjmů se (pro účely nároku na daňové zvýhodnění) považuje za vyživované dítě poplatníka (Vašeho syna) pouze:
vlastní dítě poplatníka,
dítě osvojené poplatníkem,
dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů (dle rozhodnutí příslušného orgánu),
dítě druhého z manželů a
vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit.

banitram
24. říj 2016

Samozřejmě po svatbě může manžel odečítat z daní i vyženěné dítě a to od následného měsíce po svatbě. Doloží to v práci rodným listem dítěte, potvrzení od manželky z práce, že ona tuto slevu neuplatňuje. Pokud je dítě starší 18-ti let, tak potvrzením o studiu a také čestným prohlášením plnoletého dítěte, že sdílí společnou domácnost se svou matkou a otčímem. Také je důležité rozhodnutí od soudu, že dítě bylo svěřeno po rozvodu do péče matky (u střídavé péče by mohl část roku uplatňovat i otec dítěte)