Zaujíma ma ako to mate vy z peniazmi.
Davate si neaké peniaze na učet o ktorom manžel/partner nevie ? alebo niekde doma si je skladate ?
Alebo mate jeden spoločný účet a nic pred druhym netajíte ???
My mame jeden účet, ja si neodkladam žiadne peniaze ale už mi par ludí vravelo že by som mala, no moc sa mi to nezda ... Preto by som rada vedela ako to mate vy.
My společný účet nemáme,skládáme se přiměřeně podle výše platu-na výdaje v domácnosti-jídlo,děti co je třeba.... Já si platím školné,odkládám na stavebko,důchodové a stavebko malému+ dávám na jídlo. Manžel platí všechny složenky,přidá na jídlo,+ svoje pojistky atd.... Domluvili jsme se,že si každý necháme pro svou utratu asi 2000 Kč a je jedno co si z toho budeme chtít koupit.
Šetříme oba 🙂 Manžel na domeček, já pro případ nouze. Účty máme dva, plus ještě každý svůj spořící účet. Jídlo a běžné věci do domácnosti kupuji já z rodičáku, manžel zase kupuje plyn/benzín do auta, platí třeba opravy auta/notebooků a tak.
@beruska3011 my máme každý svoje peníze a rozdělené, co kdo platí - můj muž účty, já jídlo, věci pro děti apod. Když toho je víc, tak mu řeknu, ať mi něco přidá. Asi to není úplně ideální systém, ale nám vyhovuje a moc si nedovedu představit, jak bychom fungovali s jedním účtem. Určitě bych měla tendence mu kecat do toho, za co utrácí 😀 A ano - ukládám si peníze stranou, ale beru to jako naše společné peníze
Ne, a popravdě by se mi nelíbilo přijít na to, že si manžel na tajném kontě suší peníze naše společné o kterých nevím, asi bych pěkně zuřila ... ale záleží jací to jsou lidé, jaký mají vztah, jak si důvěřují, atd. 😉
No ani ja a ani manžel si nešetríme peniaze na "tajno " fungujeme z jedným učtem a dvema kartama ... velké nakupy robíme spolu , a maličkosti už pak dokupy sam ... oblečenie na deti kozmetiku tiež spolu aby sme obaja vedeli co sa v akej cene pohybuje .... Par ludí mi vravelo , že si mam šetrit peniaze, ale príde mi to divné, neviem jak to napísat, ale u nas sa vše berie ako naše, nie ako moje - tvoje ... Preto som chcela vediet vaše nazory .... Prístup k penezum mame stejny - vše co sa da platíme cez internet banku a v obchocech platíme kartama ... Malo kdy mame doma hotovost ....
My máme s manželem každý svoje peníze, každý svůj účet a vyhovuje nám to. Je jasné, že z rodičáku si nemůžu odkládat bokem tolik jako on z výplaty, ale snažím se aspoň něco na ,,horší časy´´. Manžel o tom ví stejně tak, jako já vím o tom, že on si odkládá. Na dotaz nemáme problém jeden druhému odpovědět, jak jsme na tom s úsporami.
@beruska3011 mame to naprosto stejne...setrime bokem,ale spolecne na jeden sporici ucet, jako pro pripad pro celou rodinu.-)
Nechápu jak může někdo tajit před partnerem nějaké peníze, to mi přijde fakt ubohý. U nás držím "kasu" já (tzn. že hlídám všechny platby, nákupy atd. prostě o finance se starám já), máme jeden účet normální, kam chodí výplaty a ze kterého se vše platí a pak jeden spořící účet, kam posíláme peníze navíc, ale oba dva o tomto účtu víme a jsou to prostě naše úspory na horší časy nebo neočekávané výdaje. Nechápu rozdělení peněz, jako moje peníze, tvoje peníze, to mi hlava nebere, jsme rodina a peníze máme společné!
@beruska3011 nie neodkladam peniaze - nedokazem si predstavit ukladat peniaze poza chrbat. Ale minam na vzdelanie. Jazykovy kurz, certifkat nutny do prace na lepsie platene miesto & pododobne. Keby sa nieco stalo aby som sa o seba dokazala postarat.
@beruska3011 Jeden účet, jedny peníze. Máme prostě vše společné a obrovskou, ale fakt obrovskou výhodu, že máme k penězům stejný přístup. Jen jednou za celých 10 let jsem mu vynadala za fakt prkotinu v hodnotě asi 30 Kč 😀. On mně nikdy. Neškudlíme, ale dáváme peníze tam, kde to nám oběma připadá dobré (NE cigára, tvrdý chlast, zbytečnosti typu vůně do myčky a hromady sladkostí, zbytečné oblečení a elektronika - ANO velké částky za výlety, boty pro děti, sporotovní vybavení, postupné zvelebování domu, atd).
Chápu, že jinde se žije jinak a život je někdy pěkně složitej, proto nekomentuji kamarádky, co to tak mají, ale myslím si o tom svoje a nevidím na tom nic dobrého. Je to, jak to odborníci nazývají, typ nevěry.
My máme společný účet a každý k němu svojí kartu. Stejně tak máme dohromady spořící účet a dlouhodobější spoření. Nakupujeme většinou spolu, o větších částkách nebo nečekaných výdajích se vždycky radíme. Nepřijde mi nic špatného, když si každý z partnerů po domluvě nechá určitou částku jen pro svojí útratu, ale nelíbí se mi spořit si pro sebe tajně za manželovými zády... Kdyby mi to udělal manžel, tak bych měla pocit, že se mnou do budoucna asi tak úplně nepočítá...
@pkolin trošku silná slova, modlete se at vam vztah vydrží, protože v opačném případě je to pak velmi špatné. Já si taky myslela, ze mam partnera na cely zivot, po 12 letech jdeme od sebe a jsem rada, ze jsem si setrila bokem, protoze kdyz v tom pak je jina zena, tak vam nepomůze vubec nic. Já jsem rozhodne pro, aby si zena nejake penize davala bokem pro pripad nouze pro sebe a deti. Co si budeme povidat, vetsina chlapu si take setri a kdo si mysli, ze ne tak na to jednou prijde.
U nás mám účet jen já, manžel funguje v hotovosti (ale část výdělku posílá na můj účet). Přístup k mému účtu nemá, ale kdykoli potřebuje, tak mu vyberu. Já jsem strašný spořil a škudlil, nekupuji zbytečnosti, manžel zas vydělává, jen aby měl co utrácet, takže jsem si zavedla ještě druhý účet, kam si pár korun ulejvám. Myslím, že o účtu jsem mu již řekla, ale je to jako by neexistoval. Mám aspoň pocit minimální rezervy, protože žít bez rezerv neumím. A on neumí spořit. Na mém hlavním účtu (rodinném) je to jen od 0 k 0 😝 Rezerva se občas hodí 🙂
My máme sice každý svůj účet, ale peníze na obou účtech bereme jako naše společné. Manžel má o dost vyšší příjem než já, takže platí nájem, slozenky i výdaje za auto. O běžné nákupy se dělíme, co si kdo kupuje pro sebe za své peníze neřešíme, oba máme rozum a neutracime za zbytečnosti. Pokud se naskytne nějaký větší výdaj platí ten, kdo má zrovna víc peněz na účtě, případně se slozime. K tomu máme oba své stavební spoření. To se chystame použít na koupi vlastniho bydleni až zase nastoupim do práce. Já mám k tomu ještě svůj sporici účet, kde mám nasetrene peníze ještě z doby, kdy jsme nebyli s mužem spolu. Manžel o něm ví, na ty peníze nesahame, ale bereme to jako železnou rezervu pro všechny případy...
neřekla bych, že si šetřím bokem, když si sem tam strčím 200 do jiné přihrádky peněženky, je to spíš jen odložené....buď ji na konci měsíce zase vytáhnu, když už dochází peníze a normálně za ni nakoupím, nebo za to koupím třeba knížku dětem, nebo drobnost někomu k narozeninám...
Hospodaříme společně, i když každý na svém účtu. Každý si z peněz, které vyděláme navíc nebo dostaneme jako dárek k narozeninám, děláme svoji vlastní rezervu, kterou pak lepíme rodinný rozpočet při nečekaných výdajích nebo i čekaných, ale prostě vyšších. Takže já podporuju mužovy zájmy a ať si na ně šetří, pže pak má nějakou korunu, když se něco... porouchá, já z toho zase zaplatím dětem boty a tak. 😀
(Takže je to vlastně takovej způsob vytváření malých finančních rezerv 😀 )
@evcann Silná slova to možná jsou, chápu, že se může přihodit vše možné, ale prostě tajnosti do vztahu nepatří. Pokud chci být zajištěná třeba já i manžel odděleně, tak klidně, ale ať o tom každý ví, např. si každý může zřídit nějaké spoření a spořit odděleně, když to někomu vyhovuje, ale rozhodně bez tajností. To vážně nedělá dobrotu, před partnerem něco tajit... tak by to nemělo být. A můj manžel si rozhodně stranou nic nedává, plat chodí na společný účet a každý měsíc mi ukazuje výplatnici (ne že by musel 🙂 To je můj názor, nic víc bych v tom nehledala...
@lv Jo par stovak nechat v penažence to ano , ale jak som už písala, par ludí mi vravelo aby som davala peniaze bokem ale tak aby boly len moje a manžel o tom nevedel ... mne to príde ako keby som mala krást ...
Mame jeden učet z toho vše platíme - jak som už písala , hotovost sebou moc nemame , vše je cez net alebo kartou.
@pkolin pred manželom nic nezajíme , ak si chceme niečo dopriat kupit tak si to povieme 🙂 Manžel mi tiež ukkazuje vyplatnici - ale len koly tomu aby som vedela ako na tom sme...
@berynka
@veliisek
@karlalala
@suzanna123
@petrasipkova1
@prcekverunka
@cizu
@evule1982
@eanie
@orchidis
@mandarinkka
@konidana
@kaalla
@zo_ja Dakujem za nazory ... Hlavne moje mama sa mam snaží na to prehovorit - tvrdí že aby som mala "zadné vratka " preto že ja som Slovenka a manže je Čech aby som myslela na horšie časy ... Ja si ale myslím že je lepšie aby sme obaja vedeli ako na tom finančne sme , som si ista že ani on si nic stranou nedava bez toho aby som o tom vedela .
My máme každý svůj účet, protože jsem je nechtěli rušit, když jsme je měli léta předtím, než jsme se poznali. Pak máme jeden společný, kam spoříme a odkládáme měsíčně na platby, které se platí čtvrtletně nebo ročně. Manžel z výplaty platí hypotéku, benzín a větší nákupy, dceři obědy ve škole, já platím všem stavební spoření, penzijní, internet, mobil, nákupy pro děti, školku. Nikdy by mě nenapadlo schovávat si něco stranou. I z mého okolí vím, že to dělá spousta lidí a přijde mi to hrozně nefér
no spořící účet mám na své jméno, tam se posílají přebytky a každý máme ještě svůj účet a své stavebko na oba stavebka to jde z mého účtu z rodičáku, manžel platí všechno teď, takže s tím šetření asi si na tom stavebku šetřím já, ale i manžel a tedy tajně to neděláme...to odkládání stranou to bylo za dob našich babiček, kdyby chlap zblbnul a ještě nebyly rozšířené bankovní účty, teď si myslím, že to tajné šetření bt nemusí, stačí si založit účet na své jméno nebo stavebko na své jmého a je to...
Já nevidím nic špatného na tom, když si ženská odkládá peníze bokem. Stačí se kouknout kolem sebe, kolik párů se rozchází, rozvádí..a byt si jista, ze zrovna mne to vyjde, tak to teda tak naivni nejsem...pak je dobře mít něco v rezervě, obzvlášť když jsou v tom i děti...moje máma by taky nikdy nevěřila, jak se zachoval otec, když si našel druhou, a pak to byl masakr...nechal nás totál na holičkách a kdyby máma neměla aspoň podporu v babickach, tak nemáme ani co jist...majetkové vypořádání trvalo tři roky...takže ano, já si dávám peníze bokem a vůbec se za to nestydim.
@beruska3011
@beruska3011 My mame penize spolecne, vsak i dluhy 🙂. Nikdy by mne nenapadlo davat si penize stranou a pred manzelem to tajit. Mozna jsem naivni, ale ja v nas vztah verim a manzela znam. Jsme spolu 13 let a z toho skoro 6 let manzele. Kdybych si davala penize stranou mela bych pocit, ze manzela zrazuji, ze neverim v nas vztah. A taky by mne moc ranilo zjistit, ze manzel prede mnou neco taji. Duvera je v manzelstvi velmi dulezita a tohle ji muze ohrozit. Osobne nejsem zastance toho mit v rodine rozdelene penize, ale pokud to nekomu tak vyhovuje, tak proc ne,ale at o tom ten druhy vi.
@beruska3011 Já myslím, že to je jedno, jestli Čech nebo Slovák... Prostě buďto ve vztahu důvěra je - a je celkem jedno, jestli se projevuje společným účtem s 2 kartami nebo oddělenými účty a společným hospodařením, ale prostě buď v principu dávám do vztahu vše, a ano, riskuju, ale pak můžu mít taky super vztah, nebo hraju "malá domů", manželovi za zády, separátně, a pak mi žádnej nádhernej vztah vyrůst nemůže, bráním si sama.
Může mít smysl, aby každý měl peníze, ke kterým se dostane např. v případě náhlého úmrtí partnera, zejm. ten, kdo nemá příjem, ale i ten, kdo má přece zůstane doma s dětmi... Ale myslím, že pokud má člověk nějakou zálohu jako třeba že rodiče by krátkodobě vypomohli než se vyřeší dědické řízení - tam právě může být spol. účet obstaven myslím, než se vyřídí případná pojistka atd., tak že to stačí. Nebo každý má třeba nějakou částku sám na sebe pro tenhle případ, prostě peníze, ke kterým se v nenadálé situaci dostane, aby mohl překrýt akutní období.
Viz např. příspěvěk @78marcela - vztahu nevěří, počítá s rozchodem, a co bys, Marcelo, říkala na to, že si prachy bokem ulívá Tvůj muž, aniž bys o tomu tušila?
@zo_ja není pravda, ze vztahu neveří, ale tak to proste dneska je a jeslti si myslíte, že chlapi si penize bokem nedavají, tak davaji. Penize pak hraji obrovskou rolil a nez chodit a brecet jaky je chlap hajzl a jak zvysit vyzivne atd atd je lepsi mit svoji rezervu a pak se ani tak nebudete stresovat. V případe umrti tomu rozumím, ale v případe, že si treba chlap najde jinou tak nemuzete vyhrat. Zensky v tomhle udelaji hrozne moc a chlap je zaslepeny. Ale takové nazory jsou i vekem a zkusenostmi k tomu se spousta zenskych dopracuje.
@beruska3011 společné peníze máme tak různě 😉, ale já si z práce a z rodičáku ještě spořím něco stranou. Né proto aby to manžel nevěděl, ale je dobré mít něco bokem... to se vždycky hodí 🙂 . A můžu si s tím hospodařit jen podle sebe.