Ahoj, potřebovala bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti nebo by dokázal poradit. Přítel je rozvedený má z manželství dítě. V současné době řešíme koupi nemovitosti,s tím, že polovina bude psaná na mě a druhá na něj. Pokud by se, ale něco stalo, tak vím, že majetek, který je jeho připadne dětem. S přítelem máme spolu syna. A já bych potřebovala vědět, jestli dítě, které má z předešlého manželství by mělo nárok na jeho podíl?
Současnou nemovitost si pořizujeme pouze spolu, tak bych byla ráda aby na ní měl nárok pouze náš syn. Jak prosím postupovat?Bývalé manželce nechal byt, tudíž jeho dítě z předešlého manželsví bude jednou mít byt.
Děkuji za názory.
Ano, co jsem si zjišťovala mělo by to tak být, ale nestačí třeba nějaký papír mezi námi, že kdyby se cokoliv stalo, že bude dědit pouze náš syn? Neboť jsme si to pořizovali společně?
@kralicek12345 ze zákona by musel prvního syna vydedit a to jde jen ze zákonných důvodů. Bohužel, obě děti budou dědit rovným dílem.
budou dědit rovným dílem, pokud jednoho nevydědí. Jenže na vydědění existují zákonem stanovené podmínky, rozhodně to nelze jen proto, že vy se domluvíte 🙂 Papírů můžete podepsat kolik chcete, jakmile bude nějaká formulace v rozporu se zákonem, tak nebude mít žádnou váhu. Přítel může jedině svou polovinu darovat vašemu synovi, ale to je na dlouhé lokty, musel by se do toho zaangažovat OSPOD a věc by se řešila soudně. Pokud to hradíte hypotékou, tak by s tím musela souhlasit i banka.
Přítel na nemovitost vynaloží polovinu svých peněz ve výlučném vlastnictví a ta se bude po smrti dělit rovným dílem mezi jeho děti. Je fuk, jestli si za ty peníze koupí půlku baráku, zlatou cihlu nebo tryskáč, prostě kluka nemůžeš oholit jen proto, že tatínek nalil peníze do nemovitosti s tebou. Chudák kluk.
Já samozřejmě jednou chci, aby to zdělil náš syn, to je jasné, jen mi jde o to, že má dítě i z předchozího manželství a nevím proč by mělo dědit něco po příteli,když jsme si majetek pořizovali spolu, plaitli to spolu....Logické je, že tu jeho polovinu zdědí náš syn, a ne jeho dítě z předchozího manželství.
A pokud by se někdy něco stalo a já zůstala sama, tak co? To jako budu muset vyplatit jeho dítě z prvního manželství??
@kralicek12345 pochop, že nejste manželé, tudíž nemáte společný majetek, pouze každý kupujete za své výlučně nabyté prostředky polovinu jedné věci. A ta přítelova polovina, kterou zaplatil že svých, nikoli společných peněz, půjde do dědictví, tudíž ano, budeš vyplácet syna z prvního manželství. Před zákonem prostě žádný společný majetek nemáte, jste na tom stejně, jako kdyby si kupoval dům s úplně cizím člověkem.
@kralicek12345 Ano, bude třeba jeho prvního syna vyplatit. Ani nové vztahy nepopřou fakt, že je jeho otcem.
@kralicek12345 Manželův první syn bude po svem otci dědit stejně jako váš syn. A ano, musela byste ho připadně vyplatit. Da se řešit tím, že by byla cela nemovitost psána na vás..
jamia: to samozřejmě chápu, ale nebude to platit on pouze ze svých peněz budeme to platit vše společně (hyptéku) z našich společných peněz. Nepomohla by sepsat nějaká závět, že pokud by se něco stalo, tak tu jeho polovinu, kterou sice budeme platit společně zdědím já i náš syn? A co kdybychom byli manželé, tam by byla situace jiná?
japona : to si myslím, že přítel nebude chtít, aby byla psaná celá na mě. Na druhou stranu by jsme mohli napsat nějaké majetkové vypořádání, v případě rozchodu, že bych ho vyplatila poměrnou částí?
@kralicek12345 jak můžete platit hypo že společných peněz, když žádný společný majetek ani peníze nemáte. Na koho je hypotéka psaná?
Jinak syna ani závětí nevyloučíš, to je neopomenutelný dědic. Jako manželé byste měli sjm a pak by splátky hypo byly ze společných peněz. V případě smrti partnera by se napřed vypořádalo sjm a až pak by půlka splacenych peněz šla do dědictví a opět mezi oba syny rovným dílem.
Pokud bude nemovitost psaná POUZE na vás a přítel tam nebude uveden, tak bude vaším majetkem a nebude tedy součástí přítelova dědického řízení. Nicméně to, že to platíte napůl nic neznamená, nemáte jako nesezdaný pár společné vlastnictví a stát tedy nezajímá "kdo kolik zaplatil", ale na koho je to ve výsledku napsáno. Ikdyby Vám to koupil někdo třetí a bylo to psané na vás, tak je to jedno - je to vaše. Každopádně syn s předchozího vztahu vždy zůstane jeho synem a vždy bude mít nárok na jeho dědictví (pokud jej tedy nevydědí, což nejde tak snadno), s tím se asi musíte smířit...
@jamia no hypo je psana prave na nas oba dva
@jamia jeste jsem si zjistovala ze pokud nekdo bydli ve spolecne domacnosti po dobu 2 let, tak se automaticky bere jako tak jako manzel/ manzelka?
@kralicek12345 To není pravda, první dědická skupina jsou děti a manžel/manželka. Pokud zůstavitel nemá děti, tak nastupuje druhá dědická skupiny - rodiče zůstavitele, manžel/ka, příp. osoba žijící se zůstavitelem ve společné domácnosti. Vzhledem k tomu, že manžel má již dvě děti, dědily by v rámci první skupiny pouze oni, nikdo další.
@kralicek12345 ne, po dvou letech souziti se rozhodne nedostanete na statut manzela/manzelky. Mozna druh a druzka? Ale ti maji dedicke pravo az nekdy na konci po cele rodine.
Ja na jednu stranu chapu, ze chces pro sveho syna to nejlepsi, ale mas partnera, ktery uz jednoho syna ma a to mu nikdy neodpares. To je logicke, ne?
@kralicek12345 Asi se Ti nebude líbit to, co Ti napíšu, ale jednou sis nabrnkla chlapa se závazkem, tak se s tím budeš muset smířit. Jeho první syn má stejné právo na otce jako váš společný syn, a stejně tak bude společně s vaším synem dědit, pokud by se s Tvým přítelem něco stalo. Manželé nejste, takže se opravdu na žádné společné finance nehraje, on platí půlku hypo, Ty druhou, v případě dědictví dědí oba kluci jeho podíl půl na půl, Tvůj podíl pak dědí pouze váš společný syn.
U nás je stejná situace - s mým mužem nejsme svoji, koupili jsme dům na hypo, muž má navíc byt ještě z doby, kdy jsme spolu nebyli. Já mám dceru z prvního manželství, hypo jedeme napůl. Takže ani jemu by se nemuselo líbit to, že moje nejstarší dcera bude mít také nárok na část domu, kdyby se se mnou něco stalo, nicméně on teda takhle vůbec nepřemýšlí.
nejak nechapu proc mate pocit ze vase spolecne dite ma mit vetsi pravo nez jeho dite z prvniho manzelstvi. jsou to obe jeho deti a neni mezi nima zadny rozdil.
porad tu resite ze to platite ze spolecnych penez, nejste manzele takze nemate spolecne jmeni a pokud hypo platite napul tak taky mate dum napul a pripadne dedictvi se bude tykat jeho podilu, takze casti kterou zaplati on ze svych penez a na ty jeho penize maji jeho dve deti stejny narok. na tu 1/4 proste bude mit narok. V pripade manzelstvi by to pak byl narok na 1/6 domu.
Jediné, co připadá v úvahu je, že přítelův syn z prvního manželství by se dědictví zřekl. Pak by jeho půlku po otci zdědil váš společný syn.
Tady v tom případě se nedá nic dělat. Tvůj partner má dvě děti a obě mají stejná práva. Jemu by se možná ani nelíbilo, kdyby věděl, jak uvažujete
Žijete s mužem, který má dítě a vůči tomu má práva a povinnosti. Ani peníze, ze kterých bude platit hypotéku nejsou jen jeho nebo vaše. Jistě platí výživné na syna. Nehledě na to, že nejste manželé, takže žádný společný majetek není. A to ani po letech. Jste druh a družka. Každopádně, je to jeho dítě a proto je neopominutelným dědicem majetku svého otce. Jediným řešením, jak zajistit, aby nemovitost jednou zdědili jen vaše děti je, že bude nemovitost psaná pouze na Vás.
@bureska Jenže jeho syn se nemůže zříci jen části dědictví, musel by ho odmítnout jako celek, takže by po svém otci nezdědil ani ten byt, o kterém zakladatelka píše, že mu má údajně zůstat.
@somalicats To je pravda...takže to neřeší nic. Leda tedy přepsat celou nemovitost na paní nebo na jejich společného syna.
Jenže on asi bude problém v té hypotéce.
@bureska Když nejsou sezdaní, a pokud by se oba shodli na tom, že dům má připadnout jen jejich společnému synovi, tak je nejjednodušší přepsat ho na toho syna. Pokud bude dům napsaný jen na zakladatelku, tak se taky může v případě jejich rozchodu stát, že chlap bude dál platit hypo jak mourovatej a s barákem bude mít smůlu. A to pomíjím fakt, že banka, u které mají hypo, by s tím musela souhlasit.
@kralicek12345 ja te uplne chapu
.. jeho prvni syn zdedi byt, co meli jeho rodice, vas syn zdedi dum....me to prijde logicke, nevim, co tu furt brblaji.... preci nebudes platit jeho puvodniho syna.... taky bych si to zjistila...ano, i ja mam manzela s dvema slecnami, plati alimenty, vybirame spolecne vanocni darky....ale nas spolecn byt nebo dum - patri jen nasim spolecnym detem... oni se svou matkou maji jejich puvodni spolecny dum/byt....
prestane z ni delat potvoru, vy moralistky.... jedna uplne normalne ferove
Nejsem právník, ale obě děti jsou jeho, takže by měly dědit rovným dílem. 😕