Rozpočet 2 dospělí + miminko. Jaký máte?

saarunka
12. únor 2020

Ahoj holky ,čekáme mimi a já bych pro představu chtěla vědět ,jaký máte rozpočet na jídlo pro dva dospělé a potřebné věci na mimi měsíčně.
Někdo říká ,že mimi nic nestojí a někdo ,že mimi je drahá záležitost. Tak jsem z toho jelen🤷🏻‍♀️

sudylichozrout
12. únor 2020

@saarunka To fakt strasne zalezi na mnoha okolnostech. Budete kupovat obleceni nove? A kde? Nebo neco nove a neco z bazarku? To same plati o postylce, prebalovaku... Budes kojit, nebo bude treba muset kupovat UM? Plus samozrejme zalezi i na tom, jaky mate vy dva standard, co jite a podobne. Vseobecne pocitej tak se 7-8 plenkami na den, kus cca 5 kc. Nejaka kosmetika... Fakt tezko pocitat takhle ad hoc.

areh
12. únor 2020

@saarunka to je hodně individuální. Přesnou částku ti neřeknu. Mimčo hodně prodraží pokud bude na UM, něco stojí pleny, kde budeš nakupovat oblečení, kolik ho třeba dostaneš. Spíš ta částka narůstá s věkem. Různé kroužky, další a další oblečení, boty,výlety... Ale s běžným platem se to v pohodě dá. Na dítě se vždycky peníze najdou.
Druhá věc je, jaké životní náklady máte teď. Hypotéka, pravidelné vydaje a pod. Případně jestli by se někde dalo ušetřit, pokud vám teď nic moc navíc nezbývá...

20190418
12. únor 2020

Finanční zátěž není ani tak mimčo samotné, jako výpadek platu pečující osoby. Pokud nepočítám oblečení a vybavení typu kočárek atd, tak když se kojí, tak mimčo nestojí skoro nic. Tak 1500, - plíny a dejme tomu 300 nějaká kosmetika/kapičky měsíčně a tím to může skončit. Ale taky nemusí, když bude mimčo na UM, bude potřebovat speciální plíny nebo krémy a matka zešílí a bude muset koupit každou blbost, kterou propagují její oblíbené mama influencerky na IG 🙂

hezz17
12. únor 2020

@sudylichozrout 7 jsem jich měla dnes mezi 22.a2.ráno 🤣🤣🤣🤣

sudylichozrout
12. únor 2020

@hezz17 Wow, tak to jsi mela doma dobry prutokovy ohrivac 😂👍

hezz17
12. únor 2020

@sudylichozrout novorozenec... v každý nakadeno 🙄

jjasmina
12. únor 2020

@saarunka My když sme byli dva měli sme rozpočet na jidlo 3500, s mimi pokud budu kojit, počítám se 4000, kdyžtak přihodíme no 🙂 Jinak tedy s narozenim dítete penize nedělíme na moje a tvoje, budeme rodina 🙂

eviicka
12. únor 2020

@saarunka přesně jak píšou ostatní, nejde odpovědět.
Pokud ale člověk chce, může kojit a miminko nemá žádný speciální režim, tak může opravdu stát hodně málo (bazary jsou plné pěkných věcí, pleny se dají po prvotní investici používat látkové, kosmetika je třeba také minimálně).

merope
12. únor 2020

Co bych hlavně doporučila je, pokud nemáš zdroj oblečení někde z rodiny, ať se pořádně "rozkoukáš" na bazárcích. A i pokud máš, tak mrkni tady po bazárku a případně zda máš nějakou lokální skupinu maminek na fb. Protože oblečení (a velmi kvalitního) se všude válí hromady a dá se pořídit opravdu nádherné věci za pár korun (já posledně kupovala za 30 Kč věci, co vypadají jako nové). Ale i další věci se dají pořídit velmi levně - odsávačky, lahvičky...

Co se týče dalšího, tak pleny v akci v Albertu (nebělené chlorem, neparfémované), pod 3Kč/ks, ale mimčo spotřebuje klidně 10 za den - takže tak tisícovka budou pleny a další kosmetika (doporučuji DMko, přijde mi, že mají nejlepší výběr). Nejvíc do peněz půjde umělé mléko, pokud budeš mít problém s kojením (a to předem nevíš). No a jako úplně maličké miminko víc nepotřebuješ. Potom od 4 měsíců jak začne samo jíst, tak záleží, zda budeš vařit nebo kupovat. Ale co se týče vařeného jídla, tak zpočátku sní tak málo, že se to v podstatě ztratí. Na druhou stranu pokud budeš kupovat skleničky, tak doporučuji mrknout v DM na Babylove značku - dost dobrý poměr cena/výkon.

A ještě jeden tip - dost firem dává lidem Edenred bonusy a dají se často uplatnit v internetových lékárnách. Asi nejlevnější na dětskou stravu je pilulka. A hodí se sledovat i další různé akce (já třeba nakoupila na Tetě za 50% a to už se hodí).

zuzkasim
12. únor 2020

Miminko toho opravdu nepotřebuje mnoho, záleží jen na nás, jak se k tomu postavíme. Vzhledem k tomu, že jsem měla první dítě velmi brzy po škole, finance nazbyt nebyly a ekologické myšlení je mi blízké. Nakoupila jsem látkové plenky (u dalších dětí jsem je již i šila), počáteční investice se mi vrátila za 5 měsíců, pak už mě to stálo pouze vodu, elektřinu a mýdlo se sodou. Oblečky se dají doslova za pár korun koupit na bazárcích, miminka rostou velmi rychle a oblečeního je nyní všude tolik, že je spíš problém se toho zbavit. Někdo má možnost zdědit v rodině nebo po kamarádkách. Kočárek se mi vyplatil nový (plánovali jsme víc dětí, odvozil opravdu všechny), šátek na nošení/nosítko (to mi nakonec vyhovovalo víc) se i po dětech dá prodat dál, postýlka byla ještě po mě. Kojení nestojí v podstatě nic, příkrmy jsem vždy (krom dovolených) vařila, dělali jsme z ovoce od babiček přesnídávky. Hraček miminko opravdu moc nepotřebuje, zjistíte sama, že nejvíc si vyhraje s předměty denní potřeby - vařečka, lžička, plastová pet láhev naplněná zčásti vodou a korálky, později kolíčky... Tím nechci říct, že by naše děti hračky neměly, jen, že krom pár oblíbených kousků dávali skutečně přednost tomuto. Jinak hraček se lidi dost často též zbavují za pár korun. Pro první dítko jsme měli skutečně velkou většinu věcí z bazaru (v široké rodině jsme měli první dítě), dokupovali jsme postupně, co bylo potřeba třeba i na další děti, potom jsem postupně zase vše prodala či posunula v rodině dál. S příchodem školy teprve začnou ty správné výdaje🙂