Rozdělení rodinného domku kvůli koupi bytu?

miiamiia
16. srp 2017

Ahoj. Mám takový dotaz, ráda bych znala Vaše názory, než to budu řešit dál. S přítelem se chceme sestěhovat, momentálně on žije v nájmu se svou mamkou, já žiji se svojí v RD mimo Prahu. S přítelem bychom si rádi pořídili byt v Praze, ale na minimálně čtyřmilionovou hypotéku nejsou peníze. Napadlo mě, že by se prodal RD a z části by se koupil byteček pro mamku a druhá část by byla použita jako základ pro naši hypotéku na byt. Problém je samozřejmě v tom, že mamka je v RD zvyklá, má tu zahrádku, přítele, který bydlí ve stejné obci. Je přijatelné po ní chtít nám pomoci za cenu toho, že by vlastně ztratila domov? Právně asi ano, protože právní polovina RD mi patří, ale přece jen se bojím s takovým nápadem vyrukovat.
Kdyby to někoho napadlo, tak přítele do domu vzít nemůžu, moje máma by nesnesla bydlet s "cizím" člověkem.

roxolanka
16. srp 2017

A vy jste polovinu domku platila? Pokud ano, tak bych to s maminkou probrala, jak se k tomu stavi. Pokud ne, tak bych me to ani nenapadlo. 😉

j.a.n.i
16. srp 2017

@miiamiia Ne, není to přijatelné, kor pokud předpokládám, že sis tu svoji polovinu nekoupila, ale dostala nebo zdědila, nejspíše od druhého z rodičů.

miiamiia
autor
16. srp 2017

Ano, zdědila jsem ji. Na druhé straně si nedovedu představit, že mamka žije sama ve velkém RD a já s přítelem živořím.

journals
16. srp 2017

Ne, není to přijatelné a nechápu, že tě to i napadlo. Vidím zásadní rozdíl v tom: patří mi polovina domu X polovinu domu jsem si koupila, vybudovala svými silami, sama zaplatila.
Chápu to tak, že jsi polovinu domu zdědila, ale polovina je maminky, která v něm už dlouhou dobu bydlí? Ne, řešení situace to opravdu není

miiamiia
autor
16. srp 2017

Jak byste tedy to situaci řešili? S přítelem máme cca 25 čistého dohromady. Já jsem učitelka, on přispívá svojí mamce k důchodu. Máme možnost dostat hypotéku tak na 2 miliony maximálně, ale na druhou stranu za 2 miliony se v Praze nedá prakticky nic sehnat. Nájem je taky pálka, s internetem a poplatky třeba 15 000, zbyde 10 tisíc pro oba na měsíc, to je strašně málo.

monilineek
16. srp 2017

No abych pravdu řekla, nemyslím si, že je to šťastné řešení. Půlku domu jste asi zdědila a pro vlastní založení rodiny a domova by jste mamince to její štěstí a domov vzala? Nikdy bych to neudělala. To by maminka sama musela chtít ale jinak bych to z pusy nikdy nahlas ne vypustila, mohlo by ji to mrzet a bolet.

verkaver
16. srp 2017

Dle mého je to velmi neetický nápad a ne,neudělala bych to. Tvoje mamka ani není povinná tobě a tvému příteli jakkoliv finančně vypomáhat,pokud oba pracujete,jste dospělí a máte vlastní příjmy. Šoupnout mamku na stará kolena někam do malého bytu,aby tam byla sama a nešťastná ještě k tomu v cizím prostředí, jen kvůli tvému pohodlí a prospěchu,no fuj!! To tě jako vážně napadlo?

roxolanka
16. srp 2017

@miiamiia Ale vy uz jste davno dospeli a vydelavate. To neni maminky problem, ze na bydleni, ktere chcete, financne nedosahnete...

j.a.n.i
16. srp 2017

@miiamiia Tak pokud ten dům zvládne sama ufinancovat, tak proč by tam nemohla žít... a jako promiň říkat živoření tomu, že chceš byt v Praze a nemáte příjem na hypotéku je dost mimo.

monilineek
16. srp 2017

@miiamiia No já bych buď přemýšlela jestli vzít menší byt, nejprve zaplatit 1hypo , poté prodat = základ mít budete a pak bych vzala další hypotéku a našla si větší byt. Nebo přemýšlet o možnostech třeba kousek od Prahy kde je levněji.

miiamiia
autor
16. srp 2017

To, že jsem si na RD nenašetřila, nevidím jako velký problém. Co třeba rodiče, kteří našetří a koupí dětem byt, tak by se do něj ty děti neměly nastěhovat jen proto, že to nezaplatily?

journals
16. srp 2017

@miiamiia No s vaším platem bych hlavně do hypotéky vůbec nešla! Z čeho jí chcete splácet, když už i teď živoříte? Co když jeden z vás vypadne? Nemoc, dítě...? Tohle všechno je přesně nejlepší cesta dostat se do exekucí. Promiň, ale pokud oba máte minimální plat, tak vám banka stejně tu hypo ani nedá, ne? 😨

blaablaablaa
16. srp 2017

25 čistého? To by chtělo, aby si pŕítel asi našel lépe placenou práci, když vydělává teda zhruba desítku.. jinak tenhle nápad mi nepřijde nejšťastnější. Z morálního hlediska bych to neudělala.

miiamiia
autor
16. srp 2017

@j.a.n.i Z důchodu samozřejmě RD neufinancuje, jsme na to dvě, kdybych se odstěhovala, tak do bídy propadneme v podstatě obě.

j.a.n.i
16. srp 2017

@miiamiia No, když na to našetří a koupí jim ho ze svého rozhodnutí, tak proč ne... Ale tady je jiná situace, ty chceš po mamce, aby se ona odstěhovala ze svého RD jen proto, aby ty sis mohla koupit svůj byt.

journals
16. srp 2017

@miiamiia Pokud někdo dostane byt a nastěhuje se do něj, tak je to snad jiná situace, ne???

roxolanka
16. srp 2017

@miiamiia To je snad velky rozdil, jestli rodice umyslne koupi diteti dum ne? Predpokladam, ze ti kteri detem dum nebo byt koupi, tak kvuli tomu nemuseji prodavat ten svuj a je to ciste jejich rozhodnuti...

monilineek
16. srp 2017

@miiamiia je vidět, že to chceš vidět z úplně jiného pohledu. Ano pokud jsou rodiče zamožní a mají možnost dětem koupit byt aniž by je samotné to v životě nějak omezovalo nebo zatěžovalo tak proč ne. Ale tady je trošku jiná situace. Maminka by musela vše co má ráda a všechny opustit aby Vy jste byla šťastná.

miiamiia
autor
16. srp 2017

@blaablaablaa Není to desítka, ale on platí nájem v bytě, kde bydlí jeho mamka, takže po odečtení toho zbyde nám dohromady těch 25.

blaablaablaa
16. srp 2017

@miiamiia tak kdybyste bydleli spolu, tak by to snad neplatil, takže info o 25 tisících je matoucí, ne?

miiamiia
autor
16. srp 2017

Když jsme se dřív s mámou pohádaly, hned vytáhla, že "já snad prodám dům a půjdeme si každá svou cestou", ale od té doby, co jsem s přítelem, tak naopak přešla na "cožpak se ti se mnou tak špatně žije". Zdá se mi, že není jiné možnosti, než abych s ní zůstala a přítel s tou svojí, která je na něm finančně závislá.

miiamiia
autor
16. srp 2017

@blaablaablaa Dokud jeho mamka bude žít, tak bude potřebovat jeho finanční pomoc, kdybych se s ním odstěhovala, výdaje se jen zvýší (takhle platí jeden byt, kde bydlí s mamkou, pak by platil byt jí i nám).

journals
16. srp 2017

Situace to není snadná. Pokud víte, že maminky budou potřebovat pomoc - hlavně tedy asi jeho, tak je nutné brát její nájem jako další výdaj.
Jen jak to tak čtu, tak mě napadlo - ještě jste spolu nebydleli a hned do toho chcete jít spolu tak vážně? Prodej domu, hypotéka atd.? Nechcete to třeba nejdřív zkusit spolu, kousek za Prahou v nějaké garzonce jestli vám to třeba bude fungovat, dva roky počkat a pak se rozhodnout co dál? Zatím uvidíte s čím vyjdete a nevyjdete a jak to všechno bude vypadat i dál...

terry1512
16. srp 2017

@miiamiia ne tvůj plán je dost mimo.
Ad. Proč přítel dotuje maminku? Je nemohoucí,nebo jiný problém?

journals
16. srp 2017

A tohle je jako co za diskuzi? https://www.modrykonik.cz/forum/jdeme-na-to/chci-dite-nemam-partnera/

Jdi si dělat srandu někam jinam, jo? 😠

miiamiia
autor
16. srp 2017

@terry1512 Je stará, v důchodu, nemocná, z jednoho důchodu samozřejmě nájem nezaplatí.

@journals Proč bych si dělala legraci? Přítele jsem si našla, jinak je situace stejná. Máma nechce doma ani dítě, ani partnera.

journals
16. srp 2017

@miiamiia Doufám, že to co tu čtu fakt vážně nemyslíš. Jak dlouho spolu jste, měsíc? Ne déle než dva a už bys prodávala máme barák a brala si hypotéku? Hm... tak to je rychlovka a doufám, že to je jenom zlý vtip. A z čeho byste pak prosímtě tu hypotéku chtěli platit, když chceš dítě? 😨

miiamiia
autor
16. srp 2017

@journals Nejsme spolu dlouho, ale známe se dlouho. Bydlení bychom chtěli tak nejdřív za rok. Dítě třeba za dva. Teď jen přemýšlíme, jak to vyřešit finančně.

terry1512
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
mariti
16. srp 2017

@miiamiia Jak je dům velký a jak je řešen dispozičně? Nedalo by se to případně upravit na dvě relativně oddělené části a ty bys v té své bydlela s přítelem - alespon to třeba zkusit na nějaký čas, abyste viděli zda vám to vyhovuje.