Rodinné právo. Vyzná se někdo?

31. říj 2022

Dobrý den.Je tu někdo kdo se vyzná v rodinném právu?
Sestra je postižená a byla dána do stacionáře pro postižené..Kde teď chtějí zbavit své pravnosti a odebrat opatrovnika mamině..Ale proč píšu.Sestra vlastní auto na kterého jsi půjčila a platí to..Nicméně provozovatel byl otec který před 1,5r umřel..A tak to v papírech zůstalo.Auto jsem si nechala na vyzvedávani sestry z ústavu na víkendy.. A teď k věci..Auto chtějí zpět abych jim odvezla na místo kde je sestra je ještě svéprávna ale mluví za ní..Že na něho nemám nárok..Což mají pravdu koupila ho sestra,ale já do toho auta už dala 10tis a za pár dní propadne technická a další opravy stojí v hodnotě dalších xtisich ..Auto kupovala před 2roky za 48tis hodnota teď je sotva 20tis..Mám jim to Auto vydat i když v tom mám peníze,pojistku,benzín a další věci na vic ? Vím snažím se to psát na rychlo protože nevím.. A k pravnikovi jdu až 12.listopadu .. Neporadite co bych mela dělat? Soutěž nejezdím jen k lékaři..

jipe
31. říj 2022

způsobilosti k právním úkonům nelze zbavit, tuto lze jen omezit. Sestra ted má způsobilost omezenou, že má opatrovníka maminku? O omezení rozhoduje soud. Nemám praktickou zkušenost, ale nevidím důvod, proč by měl být opatrovníkem někdo z ústavu místo rodiny. Jak na tom sestra je oproti tomu, co kupovala auto? Nemohla by ti ho formálně prodat (nebo alespon změnit provozovatele), aby bylo přepsané na tebe nebo už to opravdu její stav nedovoluje? Auto bych nikomu neodevzdávala, dokud soud nerozhodne o opatrovníkovi, který bude spravovat sestry majetek.

autor
31. říj 2022

@jipe Právě to jsem chtěla a dát sestře peníze na ten její dluh za to auto..Ale oni nám ji odmítají i vídat že nic podepisovat nebude..Ani schůzku nám nedovolili ..Mentálně retardovaná a po smrti otce kterého našla se její IQ pohybuje na úrovni předškoláka..Protože chtějí peníze..A zjistili že sestra má nároky na další příspěvky po smrti otce o které si mamka nežadala nechtěla.. A bez mamky podpisu nemůžou zadat o nic..Na soud se čeká.. Ale teď nevíme co všechno navykladali sestře.. 😞

jipe
31. říj 2022

nezbývá než požádat u soudu o opatrovnictví vy. Doted tedy opatrovníka neměla? Aby ted sestra něco podepsala,to nemá smysl, zjevně k tomu tu způsobilost nemá, bylo by to snadno napadnutelné. To že nedovolí schůzku, to bych si asi stěžovala,možná se obrátit na sociální odbor u vás na městském úřadě a poptat se.

pamal
31. říj 2022

Nikdo ze sociální služby nesmí být opatrovníkem, je to zakázáno zákonem. Sestra je v neregistrované službě nebo v soukromé registrované?

jjasmina
31. říj 2022

Vy na azto nárok nemáte, ale dle mého nazoru ani oni a to, že ste do něj dávala peníze to bohužel je už na vás no. Požádala bych u soudu o opatrovnictvi

merope
1. lis 2022

Vím, že je to asi komplikované, ale tohle mi trošku "smrdí" - nelze najít jiný ústav?

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
1. lis 2022

@jjasmina auto bylo přebráno jako nepojizdne..Takže jako samozivitelka 10tis je pro mě moc..
@merope chceme si ji vzít z5 domů ale oni nám ji nechtějí vydat..
Jinak opatrovník není..Proto si o to zazadaly oni

irmamala
1. lis 2022

Jak nechtějí vydat? Kdo jí toho ústavu poslal? Vždyť opatrovník je pořád máma, tak je přeci jen na jejím uvážení, kde dcera bude. Zní to celé nějak podivně. Holka která ještě před rokem řídila auto, někdo pošle do ústavu, kde jí zbaví svéprávnosti a začnou zabavovat její majetky...

merope
1. lis 2022

Udávají důvod? Byla by s ní máma pořád doma? Není schopná se postarat? Proč?

merope
1. lis 2022

@irmamala Podle mě auto neřídila - je tam psané, že už předtím byl provozovatel otec. Přijde mi, že prostě auto bylo na ni, možná kvůli jejímu odvozu / dovozu, ale pořád ji někdo vozil. A ano, celé se mi to nezdá. Buď tazatelka něco zamlčela nebo je to jednoznačně protiprávní jednání druhé strany.

pamal
1. lis 2022

Pokud se jedná o registrovanou službu tak okamžitě podat stížnost na sociální odbor krajského úřadu. Pokud se nejedná o registrovanou službu, tak okamžitě začít hledat vhodnou registrovanou službu. Když tak mi napiš zprávu.

jipe
1. lis 2022

Kolik je sestře let? Proč do teď opatrovníka neměla? Jak se do toho ústavu dostala? Stojíte vůbec někdo z rodiny o to, opatrovníka ji dělat? Fakt bych se poradila na tom sociálním odboru. Teď zjevně oficiálně sestra rozhoduje sama za sebe, takže když řekne, že chce být v ústavu, těžko to zvrátite, dokud neprobehne omezení zpusobilosti

zrzeckas
1. lis 2022

Co se auta tyce, tak nevim, co vse musi byt napsane.... Ale my to jednu dobu meli tak..... Majitel auta byl tchan, pojistka byla na tchyni a jezdil s nim muj manzel (byvame jinde nez oni). Nikde to sepsane nebylo. Pri nehode se muj psal jako provozovatel a policie se jen poptala, co a jak aby vedeli, co napsat do papiru a vic neřešili. Jen teda v takove situaci a bez slouvy s casovym udajem by mohli auto chtit kdykoli zpet. Ale urcite ho nemuze pozadovat nekdo jiny nez majitel, takze nedavat a apelovat, ze chces mluvit se sestrou ..... Co se tyce toho, ze ji nemuzete videt, nechteji vam ji dat domu... Ja bych zasla na socialku oznamit, co se tam deje a tam dosla s policii, nemaji to soudně nic, opatrovnik je mamka, prijde mi to tak trochu jako, nevim jak to rict, unos zni blbe... Mozna jen rekla, ze ji drzi a snazi se vas vydirat 🤔 mela bych i obavu, ze ji osetrovatelka neco napovidala, ze premysli jak se dostat k majetku (to tu taky padlo)..... V rodine mame osetrovatelku teda starych lidi, jednu, co se dostane do styku i se zvlastnimi.... Ale opravdu nesmi byt opatrovnik, vzdy je to clen rodiny, a kdyz ne ten, tak statni zamestanec. Nesmi byt napsan ani v zaveti, i kdyz nikoho dotyčný nema (a navic, vzdy se muze nekdo najit)..... Celé to smrdi 🤔

autor
1. lis 2022

@irmamala nařídila auto...Ona je jen vlastník..Koupil ho otec aby mohl jezdit s ni po doktorech..A sestra si půjčila u banky na to auto..A do teď splácí dluh

autor
1. lis 2022

Sestře je 34let od malička je postižená...A jelikož mamce neuznali důchod po smrti otce musela ji dát do 24h pečovateláku..I taky aby sestra byla mezi svými když už viděla umírat otce ..I nám to poradil psychiatr..A oni teď žádají o opatrovnika soudně a chtějí ji zbavit svepravnosti..Aby nepodepsiovala dokumenty jako je ta půjčka co dostala..Táta byl v exekuci proto nemohl vlastnit auto ..

betelgeuzz
1. lis 2022

Chápu, že jste to asi mysleli dobře, že sestra si vzala půjčku na auto, které se pro ni používá, ale z pohledu ústavu to můžou považovat za zneužití jejího stavu, a proto teď chtějí zbavit sestru svéprávnosti a opatrovat ji oni. Tohle určitě řešte s právníkem, se sociální pracovnicí, doložte všechny doklady k autu, k opravám apod.

autor
1. lis 2022

@betelgeuzz Tohle řešil vše otec..Nikdo z rodiny ani nevěděl že dluh nějaký měla.. Až po smrti ..Kpravnikovi jdeme až 8.11.

emillyhk
1. lis 2022

Asi takhle, mě postup pečovatelského zařízení nepřijde úplně nepochopitelný. Mají sestru v péči, takže zjevně vidí, že není šance, že by o sobě byla schopná někdy v budoucnu rozhodovat. Tudíž je potřeba určit opatrovníka. Určitě vědí, že to nebudou oni. Z jejich pohledu byla sestra vmanipulovaná do půjčky rodinou, takže (opět z jejich pohledu) není žádoucí, aby opatrovníkem byl někdo z rodiny a budou u soudu apelovat na opatrovníka mimo rodinu. Může existovat obava, že se sestru pokusíte nějak zmanipulovat, proto vás k ní nechtějí pustit. To poslední je samozřejmě špatně, určitě to tak nenechte a dál se snažte.
Otázka je, proč jste opatrovnictví neřešili dřív?
Pokud auto používáš jen při příležitosti, kdy sestru někam vezeš (což asi ne, že?), tak bych jim ho tam odvezla, ale ať ti podepíšou, že je auto v takovém a takovém stavu a že oni přebírají klíče. Zároveň bych s nimi řešila, co s pojistkou, že pokud nebude přepsaná na sestru, tak jim ho tam ale nenecháš.

jipe
1. lis 2022

a vy někdo máte zájem jí toho opatrovníka dělat? Pokud ne, tak soud určí nejspíš obec, resp. bude to vykonávat nějaký pověřený úředník. Než bude rozhodnuto soudem, autem bych nejezdila, pak to vyřešila s ustanoveným opatrovníkem, ústavu sděl, že auto bude garážované tam a tam a nebude provozováno. Podle toho, co píšeš, tak oni mají spíš strach, abys autem nezpůsobila třeba nějakou škodu a sestra to pak jako majitel nemusela platit, to samé i nějaké pokuty a tak. Ta půjčka a koupě auta osobou, která k tomu nebyla způsobilá, nebylo nejšťastnější. Měla být omezená ve svéprávnosti už dávno a někdo z rodiny měl být opatrovník. Popravdě moc nechápu, jak dosud zvládala komunikovat s úřady a něco podepisovat, když píšeš, že je mentálně retardovaná, minimálně asi musí mít invalidní důchod a příspěvek na péči, ZP nebo ZTP, příspěvek na mobilitu.. pokud o to nežádala, tak pak chápu, že z pohledu ústavu ta péče rodiny nebyla úplně v její prospěch

autor
1. lis 2022

@emillyhk auto používám jednou do týdne..Jsem doma na rodičáku takže někdy ani ne tolik..Nicméně neřešilo se to protože po smrti otce přišli jiné a důležitější problémy řešit.. Nicméně jsme nepočítali s tím že nám nedovolí se s ní vídat..I přesto že nám volala a prosila nás že chce domu ...Tak ona ví na co si brala půjčku a taky s tím souhlasila ..Je svepravna a i když má někdy svou hlavu ví co a jak chodí.. Opatrovnika jsem chtěla dělat já respektive po Vánocích jsem si o to chtěla zažádat..Vychovávam teď roční dceru a prostě mi neumožňovala jezdit co týden do města co je 50km odemně..

autor
1. lis 2022

A u nich bylo rozumné sestře vybrat účet kde si šetřila a měla k tomu přístup jen ona a řekly nám že si udelalankurz na koně kterých se boji ... 🤷‍♀️

jipe
1. lis 2022

hele, fakt to řeště na tom sociálním odboru. Ty různé ústavy fungují někdy prapodivně (zkušenost s manželovo babičkou a stacionářem pro lidi s alzhaimerem apod., kdy to skončilo trestním řízením)

autor
1. lis 2022

@jipe děkuji zítra tam zajdeme..Tady si všichni stejně mysli že jsme chtěli sestru do něčeho návrtat ale bralansi dluh jen 50tis oni ho 5m neplatili a naskakaly úroky.. Za který vyní nás.. Ale děkuji všem za názory...