Rodina 2+2 malé děti. Jak vycházíte finančně? Máte rezervu?

evelyn777
7. lis 2023

Hezký podvečer, jak zvládáte nynější drahotu? A kolik máte připadně rezervu? Zjistila jsem, že rezervu ted rodiny moc nemají…
My ji meli, ale narodilo se nam dite, ktere neni uplne v poradku a vse se rozplyva pomalu.
Snazim se setrit, ale uplne to nejde … myslim si, ze nemame mesicne malo, ale asi neumim setrit ..

jaja01k
7. lis 2023

My to teď máme tak, že máme rozpočet vyrovnaný, tedy příjmy = výdaje. Rezervu máme z dřívějška a kdyby bylo potřeba, snadno můžeme zvýšit příjem (já i manžel teď pracujeme na zkrácený úvazek) i snížit výdaje (nijak se neomezujeme, ušetřit by rozhodně bylo kde).

milujtusek
7. lis 2023

@evelyn777 upřímně nic moc. 3 děti, 2 školou povinné, 1 prcek s kterým jsem na RD. Měli jsme celkem slušnou rezervu, ale já byla na rizikovém, nejmladší je na UM, prostřední syn zjištěna celiakie,tedy jen jídlo pro něj vychází 6tis měs...a peníze jdou postupně níž a níž. Ráda bych si přivydělala, ten rozdíl 15tis(můj plat vz. RP) je dost znát, plus nečekané výdaje skrz tu speciální stravu(dg máme teprve od června), ale bohužel nemám možnost hlídání. Šetřím kde to jde, autem jezdíme minimálně, chodím po akcích v obchodech a i tak mám co dělat vyjít. Dříve jsme 2x měsíčně chodili někam na jídlo, na výletech jsme si kupovali jídlo...to teď nehrozí, vozime s sebou svačinu (on tedy syn stejně většinou musí mít své kvůli tomu lepku)

hankapiiisek
7. lis 2023

Tak že bych něco extra ušetřila to říct nemůžu. Když to vezmu tak dám bokem vážně málo .Docela mě šokovalo že u dcery na učilišti krom toho že platíme veškeré učebnice atd tak jí i dávám vždy když má praxi peníze na suroviny. Teď budou Vánoce takže žádná sláva.

jancazao
7. lis 2023

@milujtusek to mě mrzí, že má syn celiakii. Není možné vyřídit nějaký příspěvek?

honatko092
7. lis 2023

Nic moc. Taky jsme 2+2, vždycky si vytvoříme rezervu, ale pak je potřeba koupit skříň, opravit auto, zaplatit u zubaře a koupit pořádné zimní boty a nejlépe vše najednou a rezerva je pryč. Nemco ušetřit bychom mohli, ale moc ne. A to při RD pracuju na čtvrt úvazek a předtím jsem pracovala na půl úvazek. Na dovolené jezdíme jen krátké a po ČR. Nedá se, ale aspoň jsme zdraví...vám držím palce 🫶

jancazao
7. lis 2023

@hankapiiisek můžu se zeptat na jakém oboru je dcera? Ať mám představu o těch surovinách.
To mě fakt překvapilo...

hankapiiisek
7. lis 2023

@jancazao kuchař

jancazao
7. lis 2023

Měla jsem menší rezervu, ale teď jsem už druhý měsíc na nemocenské, takže něco padne na vánoční dárky, které bych normálně koupila z výplaty.
Jsem s dětmi sama (11 a 13 let)

jancazao
7. lis 2023

@hankapiiisek takže třeba kupujete maso? A může si to aspoň potom sníst?

hankapiiisek
7. lis 2023

@jancazao ne, dáváme každý den peníze na praxi 80 Kč. Oni z toho nakoupí a uvaří a ano pak to sní všichni + samozřejmě zbyde asi dost když to vynásobím.

sasbu
7. lis 2023

Mám dcery 7 a 10 let, oba s manželem pracujeme na plný úvazek. Ušetříme z každé výplaty něco, ale každý rok jezdíme k moři. Takže šetříme na léto a po létě začínáme zase od nuly. Takový zájezd nás stojí pro celou rodinu třeba 70 000.

konidana
7. lis 2023

Od te doby, co mam manzela, rezervu nemame. Furt jsme plus minus na nule. Nekdy to je v pohode, nekdy to dost drhne. Uz jsem si za ty desetileti zvykla. Ted s pubertakama to je o dost horsi, nez kdyz byli mimina. Ale vzdycky jsme to zvladli, tak doufam, ze to zvladnem ted taky. Pubertaci maj sice velke naroky, ale uz chapou, ze si penize netisknem, a dokazou i prilozit ruku dilu.

95newmommy2020
7. lis 2023

Upřímně, máme jedno dítě a dva hpp a vychází to i s rezervou, která se použije na dovolené a na dárky. Ovšem druhé dítě bychom si dovolit nemohli. Už bychom finančně nevyšli.

majena39
7. lis 2023

@milujtusek mimo dotaz tazetelky, ale na dietu některé pojišťovny přispívají kdybys náhodou nevěděla 🙂 např u 211 jsem to viděla. Není to sice ranec dukátů ale každá kačka dobrá 🙂

majena39
7. lis 2023

@evelyn777 máme dvě děti a já jsem na rodičáku už přes dva roky. Takže všechno táhne chlap. Do toho dokončujeme dům a neustále kupujeme nějaký nábytek, věci na stavbu atd atd. Ale naštěstí jsme zatím ani jeden nemuseli sáhnout na spořící účet. Naštěstí už půjdu na částečný úvazek do práce. Kdybych nešla, během dvou měsíců už bychom nějaký spořící účet museli alespoň částečně vybrat :(

marge_s
7. lis 2023

@jancazao vzp dava 3000/rok , jak ostatni pojistovny nevim. Kazdopadne to bohuzel nic moc zasadne neresi, ale aspon ze uz nevyzaduji vyuctovani v paragonech 🙂 a lepsi nez nic

jancazao
7. lis 2023

@marge_s 😱
Myslela jsem že je to měsíčně...

krisstina93
7. lis 2023

My mame děti 3, s nejmladší sem na rodicaku, žádná možnost přivýdělku (manžel má časově náročnou práci a já jsem na děti úplně sama, žádné hlídání), je to tak tak. Ale zatím žijeme, ještě vydržet rok a půl, než půjdu do práce a pak si budeme zas pískat :D hlad nikdo nemá, bydlení mame, děti kroužky, vánočních dárků taky dost, letos sme zvládli i dovolenou u moře. Nějak si nemůžu stěžovat, ale hodně přemýšlím o tom, co kupuju, kde kupuju, jestli ty věci skutečně potrebuju atak. Je mi jasne, ze kdybych vyhazovala za blbosti a nepremyslela třeba nad jidlem, tak nevyjdeme.

areh
7. lis 2023

@evelyn777 nějakou rezervu mít musím. Není nic moc. Jsem na 2 děti sama, ale bez rezervy si to nedokážu představit. Větší část si uložím z daní a pak k tomu každý měsíc něco přidám. Teď jsem se stěhovala, tak je rezerva na minimu, ale něco tam je.

veruuu_kubesovic
7. lis 2023

@milujtusek nechci kecat, ale pojišťovny myslím přispívají na bezlepkovou stravu, dcera je diabetik a právě nejvíc přidružené další onemocnění k DM1 je celiakie, tu teda zatím nemá...

veruuu_kubesovic
7. lis 2023

@evelyn777 aktuálně moc rezervu nemáme, ale manželův příjem je dostačující...
Začala jsem pracovat na 4h, k tomu jsem osoba pečující o dítě s lehkým stupněm závislosti (dcera má DM1 a pobira prispevek na peci)🍀

jancazao
7. lis 2023

Tohle jsem našla.

veruuu_kubesovic
Autor odpověď smazal
Zobraz
veruuu_kubesovic
7. lis 2023

@marge_s 3tisice mi proplaci na diabetes

ninive211
7. lis 2023

@honatko092 Taky mi přijde, že jen něco víc ušetříme, tak se něco posere. Upřímně, jsem ráda, že máme dva příjmy, při současné inflaci a při minimálním navýšení platů (spíš zmražení), být v současnosti na RD, tak si rozhodně nemůžu dovolit být doma do 3,5 let "zadarmo"

kosi_cek
7. lis 2023

@hankapiiisek to jako fakt? To je soukromá škola nebo státní? Dceři na učilišti kuchař-číšník ještě platí, výplatu mají 1* za měsíc, no je to pár korun (něco mezi 100-200), protože v týdnu praxí se tam musí i stravovat a stravují se za tu práci, co vykonali - zdarma.

marketa11112
7. lis 2023

Vycházíme. Já mám půl úvazek ( peníze mizerné, ale na víc hodin pracovat nemohu) a PnP na syna. Manžel měl do teď plný úvazek. V práci ale končí, teď je na marodním ( vidím to na dva měsíce), pak musí někam nastoupit. Nějakou nabídku má, tak snad to bude dobré.
Máme dvě děti na prvním stupni, věčně se něco platí. Dcera má u školy i dva kroužky, také něco stojí, ale zase méně, než kdyby to bylo někde v lidušce.
Šetříme co to jde, pěstuji na zahrádce, zavařuji, máme i nějaké zvířectvo ( ono zase dost sežere ☹). Ještě si dodělávám školu a také se tam platí nějaké školné. Musíme vždy zvládnout našetřit na lázně ( syn je má zaplacené a já s ním, ale dceru musím brát s sebou, nemáme hlídání, zaplatit za ní pobyt), platíme některé terapie a cvičení. Takže hučák.
Čekáme ještě na rozhodnutí úřadu a hned pak budeme kupovat potřebné auto, čekáme na to jako na smilování ( starší, ale snad to vyjde , bude slušné, vydrží dost let). Teď budeme brát zádržný systém a doplácet také přes 8t. A to je pořád něco. Zrovna jsem říkala, že doplacíme dost za synovo i manželovo léky, tak se chci zeptat na pojišťovně, jak to vlastně je....zda náhodou nemají něco vracet.
Teď bude opravdu těžší období, šetrit musím hodně, zrovna před Vánocemi ( manžel na nemocenské a zatím defakto bez práce). Ale prostě věřím, že to bude dobré. Spolu jsme vždy vše zvládli.

PS: uvidíme, co nás čeká s tou elektřinou, zvýšením sazeb. Dopředu se člověk dozví minimum a pak to může být docela šok. ☹.

teate
7. lis 2023

@evelyn777 My rezervu velkou máme, ale i když řikám my, je to partnerova rezerva. A je to rezerva z dob minulých, kdy jsme se neznali. 😅 Nešetříme vůbec. Ale dalo by se hodně, kdybychom žili jinak. Jezdíme furt někam, v létě dovča u nás, moře, v zimě týdenní lyžovačka v cizině. Kdybych byla s dětmi sama, nemám nic. 10 tisíc rodičák a čau. 🤦🏻‍♀️

milujtusek
8. lis 2023

@jancazao
@majena39
@veruuu_kubesovic
Ano holky, jsme u VZP a prispevek je to 8000/rok, vzdy se cerpa co pul roku 4000,-(musi se stihnout zazadat do konce pulroku, jinak to propadne). Jako jedina pojistovna ma nejvyssi prispevek. Jsem za nej vdecna, ale v mesicni castce je to skoro neznatelne.

hankapiiisek
8. lis 2023

@kosi_cek státní v prváku