Reálný příspěvěk na bydlení a vypořádání domu při rozvodu. Poradíte, prosím?

martinap90
22. črc 2023

Dobrý den, ráda bych se zde poradila, mám rovnou dva dotazy, budu moc rada, pokud se najde někdo ochotný.

1)Mám dva a půl leteho syna, rodičovský prispevek 5000 Kc, vydelam si 8.000 Kc. Najmy v Ostravě jsou obvykle se vším všudy kolem 16.000. Manzel spoléhá na to, ze se ke mě muze chovat jak chce, a já neodejdu, protože to neutahnu. Já si však říkám, ze s příspěvkem bych dosáhnout mohla. Řeknou mi prosím na urade, kolik mi prispevek daji, aniž bych byla rozvedena?

2) Kupovali jsme dům jako svobodní (novostavbu), do domu jsem dala něco přes 600.000 Kč, samozřejmě bez smlouvy. Pokud bych odešla, měla bych nárok i na částku navíc? Přeci jen tržní ceny nemovitosti sly opravdu nahoru a nechci vše nechávat manzelovi, když mám syna o kterého se starám.

Poradi mi někdo prosím, kdo si třeba prošel necim obdobnym? A jak jste začátky sami zvladaly? Přeci jen mám strach začít znovu a sama s malym, ale takhle to dal nejde. Synovi naše hadky opravdu ublizuji, a me už to ponižování dostalo na samotné dno a citim, ze to tady dele takhle nezvladnu.

koordinatorka_odboje
22. črc 2023

11 697kc mi to vyslo v kalkulacce.

areh
22. črc 2023

@martinap90 pro výpočet jsou na webu kalkulačky, je to orientační. Já jsem to třeba řešila až po rozvodu. Pokud nebudete rozvedení, musíš vyloučit manžela z okruhu společně posuzovaných osob. U mě paní na úřadě řešila i to, že si bývalý za celý min. rok uplatňoval daně na děti. Peníze prostě nedostaneš hned, ale trvá to. Já třeba až po půl roce 🤷🏼‍♀️ ale nejlepší je poptat se na úřadě. Ještě si můžeš požádat o městský byt. Ty bývají levnější, jen to taky není hned.
Na nějaké peníze určitě nárok mít budeš, jen bych si k tomu přizvala právníka. 😕

janule0123
22. črc 2023

@martinap90 zjisti urcite u právníka …😏 bude tam víc aspektů, takže ti někdo muže zbytečně sebrat naděje a nebo naopak te nabudit …

martinap90
autor
22. črc 2023

@koordinatorka_odboje to se mi zda prave úplně nerealne ty kalkulacky

martinap90
autor
22. črc 2023

@areh děkuji za odpověď 🙂 já si prave nejsem jista, zda mi to někdo vůbec vypočítá, když nejsem s manzelem rozvedena. A rozvést jako první se bojím kvůli vypořádaní domu, ať neudelam nějakou chybu. S pravnikem si chci dat schůzku, ale prave jsem se chtěla zeptat na ty příspěvky. Vy jste dostala prispevek na bydlení až po půl roce? To je tedy opravdu dlouhá doba.

areh
23. črc 2023

@martinap90 rozvést se můžete. Na vypořádání majetku jsou 3 roky po rozvodu.
Ale zašla bych na úřad a poradila se!