Ahoj chci se zeptat,máte pujčky?Nebojíte se,že nebudete mít na splácení?O hypotéce nemluvím,tu bych nikdy nechtěla.V dnešní době je těžké vyžít,hlavně samoživitelky.
Rýpalky ať nepíšou zbytečné komentáře🤔
Prave ze naopka,jedina pujcka,ktera dava aspon trichu smysl je hypoteka. Nic jineho nemam a v zivote ani mit nebudu.
@nnnadja
Presne tak.Hypoteka je investice.
Podle mě je hlavní na co ta půjčka má být. Jestli nová lednička/pračka na splátky, auto, akutní oprava domu,... nebo hlouposti typu dárky, dovolená a financování hloupostí - oblečení, mobil, život na vysoké noze a přitom na to nemám.
Půjčky nikdy.
My máme jedinou půjčku, když jsme kupovali auto. Nastavili jsme si splátky na 3 roky. Letos v říjnu máme poslední splátku. Tak budeme už bez splátek.
Nevím co je na hypotece špatného . Platíš ale platíš něco co ti zůstane bude to tvoje / dětí. Mě naopak přijde nesmyslný nájem cpeš někomu prachy a nikdy to tvoje nebude a nikdy nemáš jistotu . A hypotéku platíme daleko menší částku než by jsme daly za nájem 😁.
Mame na auto, při pořizování se ale pečlivě počítalo, jestli se zvládne uplatit i v případě, ze by manžel musel na nemocenskou apod. A kdyby bylo nejhůř, tak se auto prodá a pujcka vyplatí. Záleží na co to je, hypotéka je to samé, kdy teče do bot, tak se nemovitost dá prodat a hypotéky se zbavit. Ale půjčky na blbosti jako je dovolená u moře, drahy mobil apod jsou šílenství, to je cesta do exekuce.
Klasické půjčky nemáme. Ono záleží na co si kdo tu půjčku bere. My jsme si jednou vzali půjčku na gauč ne proto , že bychom na něj neměli, ale protože nám přišlo výhodnější splácet 10 měsíců 2500 Kč než to dát najednou, měli akorat akci na bezúrocnost. Jinak mám kreditní kartu , což je také forma půjčky. Tu používám místo platební karty.
Máme hypotéku, měli jsme půjčku na auto a parkrát jsem si vzala nějaký úvěr na spotřebič ve formě té desetiny. Mám soudnost, co jsem schopná zaplatit a nikdy jsem se do žádných potíží nedostala. Teď mě trochu tíží kreditka, kterou jsem si vzala po rozchodu s manželem, kdy jsem najednou nemohla vyjít. Každý měsíc jí splatím, ale stejně do ní na konci měsíce sáhnu.
Ne, žádnou půjčku nemám. Jsem nesmírně ráda, že hypotéku máme z krku, to je jediná půjčka, která dle mého názoru dává smysl, na nic jiného bych si nikdy nepůjčila.
Ano máme půjčku na auto a hypotéku na dům. A nebojím se že by sme neměli na splácení.
Nemáme půjčky ani hypo. Když na něco nemám, nekupuju to ... a nebo víc makám, abych na to měla🙂
Máme úvěr na auto, se splácením nemáme problém a to ani v případě výraznějšího výpadku příjmů, jako třeba dlouhodobá nemoc manžela, jako hlavního nositele příjmů. Nebo kdyby přišel o práci apod.
@klokanka31 proč ne? Na hypotéku jsme neměli, bydlení jsme tedy vyřešili půjčkou u banky. Neříkám půjčovat si na cokoliv nebo protože to chci. Ale na některé věci si půjčit holt někdy někdo musí
@alpakovo Tak hypotéku neberu jako půjčku...Hypotéku jo, ale půjčky na spotřebiče, kraviny, dovolenou, Vánoce atd. ani náhodou.
Máme hypo a půjčku na auto. Vyšlo nás levněji si půjčit než šetřit a dívat se, jak inflace ty prachy žere 😅 Jinak si na nic nepůjčujeme, ale my jsme skromný... Zvažujeme ještě až budeme řešit novou fixaci hypo to navýšit na rekonstrukci domu, ale to se ještě uvidí... Obecně chápu půjčky na nezbytné věci-když se rozbije spotřebič, lepší si půjčit na kvalitní než koupit levný šunt, třeba... Ale třeba na dovolenou, mobil, dovolenou... To ne
Máme hypotéku, ale splátka je i teď po navýšení úroků menší než minimální nájem. Už když jsme si ji brali, jsme měli spočítané, že ji zvládneme platit i během mojí rodičovské dovolené. Jiné půjčky nemáme a neplánujeme. Na nečekané výdaje máme rezervu. Jediná další půjčka, do které bychom v případě nouze šli, je na auto - ne nové, klidně ojeté, ale dvě auta potřebujeme a kdyby nedejbože nehoda a auto totálka, tak možná bysme si půjčili (spíš ne).
Nekupujeme věci na splátky, protože to je začarovaný kruh. Kvůli úrokům na splátkách se daná věc přeplatí, takže se neušetří na další plánovaný/neplánovaný nákup, takže se to řeší další půjčkou, atd. Samozřejmě chápu, že jsou životní situace, které předem člověk nenaplánuje, takže dejme tomu jednorázová půjčka. Ale opravdu se tomu snažíme vyhnout.
Asi každý jak umí. My mame hypo to beru jako investice, auta nové na splátky. Každé dva roky se vymění za nové a je klid s opravám se vším. A občas když se něco posere důležitého tak splátky, ale nepreplatime skoro nic Bo tam kde ziju to není taková katastrofa jako v ČR. Nemáme nervi. Pokud se něco v sere tak to hned koupím a max mi měsíčně pribyde třeba 20 euro na splácení. Ale je to podle mě individuální věc každého jak chce žít. Ale v ČR bych do splátek nešla. Když vím jaké jsou přeplatku a problémy když člověk nezaplatí. Proto zase máme doma na všechno pojistky
Krom hypoteky nic. Jina pujcka nema smysl. Ledaze by se fakt neco akutne vy**alo a bylo by treba naraz nevyhnutelne zainvestovat (coz me ted uz skoro nenapada co by to tak muselo byt), pripadne preklenout dobu nez prijdou prachy z pojistky. Jinak nevim, proc bycj si pujcovala.
Půjčku žádnou nemáme. Je teda pravda, že prostě občas trvá, než něco koupíme, popr koupíme třeba určitý měsíc jen něco a rozlozime si další nákupy na další měsíce. Osobně se toho výpadku příjmu proste bojím, kdybychom měli půjčku. Mne nedávno manžela srazilo auto, s penezma se kleslo, naštěstí jsme měli/mame rezervu. To jsou ty situace co člověk nepředpokládá a proto bych měla strach do toho jít.🙂
Měli jsme hypotéku, tu jsme po 10 letech zaplatili a půjčili si na auto. Takže teď platíme na auto.
Jediná půjčka, která má opravdu důvod, je právě hypotéka. Miliony na koupi bytu nebo stavbu domu jen tak na účtu fakt nemám. Žádné jiné půjčky nemáme a ani bych nechtěla. Není důvod - pokud na to nemám, tak si to nekoupím a díky tomu nemusím stresovat, jestli budu mít na splacení...
Nemáme jedinou půjčku a ani hypotéku. Jsem za to nesmírně ráda. Prostě kupujeme to na co máme peníze. Tak že máme např auto za 150 000 Kč a nemusíme mít za půl milionu na splátky.
Cokoli na splátky je vlastně půjčka i auto na leasing. Dnes naprosto běžné. Každý rozumný člověk si to rozloží tak, aby na splátky měl. Co by kdyby nemá cenu řešit.
Mám na splátky bez navyšení telefon. Byl to rozmar, na který jsem tehdy jednorázově neměla. Jsou to splátky bez navýšení. Na jeden rok, docela vysoké. V září to skončí a pohoda. Ale jako půjčku na dovolenou nebo dárky apod., to jsem nikdy neměla.
@g_m No, upřímně - auto na splátky s cca 5 % útokem v období 17 % inflace, také nepatří mezi prodělečné aktivity ,-)
@brunetka11 na auto jsme byli schopni si našetřit... Ne nove, samozrejme 😁
Pujcky jsme meli za mlada a az jsme je splatili, poridili jsme si dite (ve 30). Takze my jsme v klidu.
Ne,nemam pujcky.Kdyz na neco nemam tak to proste nekupuju.