Půjčit si "na život" při RD?

21. bře 2023

Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏

te_reza
21. bře 2023

A jak to budete splácet? Mě to zní, jako když si někdo vezme půjčku na dovolenou nebo vánoce, prostě nesmysl.

babulinkab
21. bře 2023

rozhodně si nebrat půjčku a už vůbec ne na jídlo....tak možná by si spíš manžel mohl najít nějakou brigádu

autor
21. bře 2023

@te_reza těmi Vánocemi jsem taky argumentovala....
A splácet prostě byl návrh na dalších 30 let tisícovku měsíčně
No za mě taky blbost, jen se v tom nějak začínám utápět

autor
21. bře 2023

@babulinkab manžel si brigádu nenajde... Dělá bych řekla dost, ale hlavně tam hraje roli pak věk a únava po nemoci, plus léky...

sylvka
21. bře 2023

Ježíš pujčku určitě ne. Máte přídavky na děti ???

kristyn86
21. bře 2023

Pujckou bych to urcite neresila. Zkuste si spocitat prijem a kdyztak zazadat o pridavky na deti,prispevek na bydleni..Nebo jestli by nesla upravit castka,co jde na hypo. A ja jsem tedy takova,ze nez bych si brala pujcku,tak bych se poradila i s rodici.

kristyn86
21. bře 2023

Jo a k te brigade. Kamaradka roznasela s detmi letaky a uklizela detskou hernu. Tam mohla mit deti s sebou. Je to tezke,vim.

zuzineckah
21. bře 2023

tak si nějak rozložte tu rezervu a pak nabídni tam někde u vás třeba žehlení nebo úklid, to jsou služby, po kterých je poptávka. Do půjčky bych nešla, to je blbost a na 30 let vám spotřebák stejně nikdo nedá.

autor
21. bře 2023

@sylvka myslím že o přídavky bych mohla zadat tak po půl roce na RD, abychom na to dosáhli 🤔

autor
21. bře 2023

@zuzineckah nedá, to manžel chtěl nějak řešit že by se to přidalo už k hypo (nevím jak)

autor
21. bře 2023

No sama si brigádu nebo jen uklízení nedokážu představit....děti jsou malé a dost náročné, jsem ráda že žiju, jsem na ně v podstatě celé dny sama

zuzineckah
21. bře 2023

tak hypo se dá navýšit, ale pokud vám zrovna nekončí fix, tak by se taky mohlo stát, že vám vyskočí úrok... Není to dobrý nápad. Co to žehlení, to by nešlo?

autor
21. bře 2023

@kristyn86 a rodiče teď postavili střechu a stroji svatbu bratrovi ....
@zuzineckah teď nedávno končil fix a navýšila se splátka 🙈
Já jsem se nějak blbě vdala a blbě život zaridila 😂🙈

mirin89
21. bře 2023

Uplatnuje manzel kazdy mesic slevu na dani na deti? Pokud ne, tak si zkusit zaridit tohle. A pokud ma muz alimenty na deti z predchoziho vztahu a vam se narodilo miminko, muze zazadat soud o upravu alimentu, protoze se zmenila jeho vyzivovaci povinnost, je to blbe vuci tem detem, ale pokud se dostanete do zacarovaneho kruhu pujcek a splatek, na ktere nebudete mit penize, tak to nakonec odnesou stejne.

zuzineckah
21. bře 2023

tak to vám stejně nikdo refinancovat nebude, pokud to proběhlo nedávno. Na to můžete rovnou zapomenout. Co to žehlení?

te_reza
21. bře 2023

30 let splácet tisícovku na zaplácnutí výpadku příjmu během rodičáku?!? Jako vážně tohle někoho napadne???

mydlova
21. bře 2023

Ach joo. A takových rodin je teď spousta, nemají už co jist. :( napis mi prosím SZ pomůžu ti vyřídit dávky. Nemusíš být rok na rodicaku ať mas na ne narok

autor
21. bře 2023

@mirin89 uplatňuje. A alimenty mu nikdo nesníží, jeho "problém", že si udělal další děti.... Ale jsou vysoké no...

levandule_k
21. bře 2023

Nešla by brigáda třeba o víkendu?

Neposíláte pravidelně peníze třeba na penzijko, stavebko? (Kdysi v diskuzi to tady bylo, že si někdo stěžoval, že málo ušetří, ale přitom si posílal peníze sobě a dětem na stavebko...)

Nemá manžel v práci nějaké benefity? Manžel má určitý počet bodů v rámci benefitů a má volbu, jestli si to pošle na penzijko, půjde na masáž, dovolenou, nebo za to nakoupí potraviny, v lékárně...

Je tady skupina šetříme nejen v naší peněžence. Když si projedeš historii, třeba tam najdeš nějaký šetřící tip. https://www.modrykonik.cz/group/4346/

autor
21. bře 2023

@te_reza 🙈 no já vím, proto sem píšu že nevím co a jak

levandule_k
21. bře 2023

@mydlova O dávky může žádat někdo, kdo má hypotéku?

autor
21. bře 2023

@levandule_k díky za tip na skupinu, stavebka, penzijka nemáme, manžel má stravenky v obou pracích, takže to je fajn benefit na jidlo

autor
21. bře 2023

No holky, ono my to máme asi celkově nějak špatně ten život.... Nemít děti, tak si žijeme hodne dobře.... Spořili jsme celou dobu do jsme spolu, ale normálně jsme z úspor např postavili zahradní domek, nebo plot kolem domu, bránu, opravili auto a jeli na dovolenou. Asi ani jednomu nedošlo, že na rodicaku bude takova bída....
Alimenty jsou 12tis, hypo 18tis, mám rezervu právě na RD 100tis (ale děleno 2,5 roku je to na měsíc nic moc)

jahodi
21. bře 2023

mám teda jen jedno dítko, ale přivydělávala jsem si 5000 měsíčně od dceřiných 14m a ve dvou letech šla na dvě dopoledne týdně do soukromé školky, protože se mi podařilo sehnat brigádu. Vše z domova, jsem účetní. Díky tomu mi po zaplacení školky zbylo 10tis navíc. Záleží co umíš. Byla to makačka, vpodstatě každý čas, kdy dítě nebylo v bdělém stavu, jsem pracovala. Zase výhoda byla že dcera byla dost spavé dítko, takže večer jsem makala jen od osmi do desíti a tak jsem spala normálně 8 hod... Maminky kterým dítě usne v deset a makají do jedný do rána, to se dlouhodobě nedá přežít...
Nebo třeba i kde žiješ. Známá hlídala kočky ve středních Čechách (tzn. "bohatší" kraj), za jeden den co za nima na půl hodiny zajela, měla 500 Kč. Jako mámu už sedmiletého dítka by mi občas pomohlo třeba vyzvednutí dítěte a dovedení na kroužek - to jsou takové nápady co třeba za přivýdělek najít.

jahodi
21. bře 2023

Alíky by teoreticky snížit mohli, vyživuje všechny své děti, to záleží...ale tak taky by se mi do toho nějak extrémně nechtělo... jen problémy s ex.....

autor
21. bře 2023

@jahodi děkuju za tipy 👍 ta brigáda asi bude možná spíš později, teď je dcera na prsu co hodinu v podstatě, spí špatně, a oba vstávají ve 4:30 👌

dashyyy
21. bře 2023

@zuzineckah pokud skončil fix a naskočil vyšší úrok tak by se refinancovat mohlo ne?? Mně přijde, že skončil fix a nechali to běžet jak to je bez dalšího refinancování.. jinak já jsem u Wuestenrotu refinancovala v rámci běžícího fixu, dokonce nám stáhli úrok, podmínka byl refinanc u stejné společnosti a ještě nám dali peníze navíc

autor
21. bře 2023

@jahodi no, myslím že už jsou děti i straší a měly by nárok dokonce na víc alimentů, tzn řešit snížení by vedlo jen k problémům 🙈

nikoulinka
21. bře 2023

Já ti nevím... Osobně bych do té půjčky nešla. Už jen proto, že sice je fajn, že si půjčím, a mám větší obnos na učtě... Pochopila bych to za účelem třeba pořízení nového auta, nebo tak... Ale pokud je to na běžné výdaje, zda se mi to jako blbost. A to hlavně už jen proto, že stejně to budu muset splácet. Tím pádem budu stejně muset si každý měsíc zase ubrat, byť treba 1000 korun. To si raději těch 1000 korun budu odkládat.

zuzineckah
21. bře 2023

@dashyyy pochybuji. Ale i kdyby to bylo proveditelné, tak nemají bonitu na zvyšování...