Holky já už nevím. Ať mám na jídlo 7 tis. nebo 10 tis. prostě nevyjdu. Jsme tři, já, manžel a dcerka (7). Měla jsem na jídlo 10 tis, jsou dva týdny do výplaty a mám 1000 kč. To samé, když mám 8 tis, tak šetřím celý měsíc a stejně nevyjdu. Jak to děláte abyste prostě s tím co máte vyšli? Je půlka měsíce pryč a já mám na jídlo dost peněz a najednou je 10-14 dní do výplaty a já mám málo. Nechápu jak to dělám, to prosím neutrácím.
My teda máme na jídlo asi 7000kč a vystačíme krásně.Snažím se vařit alespon na dva dny.Hodně u nás vede čočka,fazole,zapečené brambory...Záleží taky co nakupuješ.Sladký a polotovary nekupuji.Maso kupuji u řezníka přijde mi levnější a zeleninu v Zelinářství.Ostatní suché potraviny kupujeme ve velkoobchodech.Mě se hodně osvědčilo napsat si seznam co fakt potřebujem a nechodíme nakupovat hladový :D
Co u nás prostě musí být jsou salámy-uzeniny (pro manžela), jogurty ovoce (pro dceru). Teď mám teda plný mrazák masa a poslední 1000 kč na 14 dní. Ale nemám žádné pečivo, žádné uzeniny. Takže zítra musím do krámu.
no, těžko..taky těch posledních pár dní musím počítat jak hrom, každoměsíčně..nejlíp pomáhá udělanej rozpočet, co se kdy koupí, případně obálky na týden - rozdělit kolik se může utratit, větší nákup po výplatě, naplnit spíž, lednici a mrazák a když už je "vysoký datum" brát z toho a dokupovat jen pečivo, drobnosti, zeleninu..aktuálně do 10. mám 1100 +1500 ve stravenkách, takže taky to bude pěkně dřít, aby to vyšlo..a úplně nejhůř je, když mám na něco odloženo a vztekám se, že se na to zase sáhne grr.
U nás to má na starost manželka a já se jí do toho snažím nemontovat. Ale kdybych se snažil vyjít s penězi na jídlo, asi bych si to rozdělil na jednotlivé dny. Tzn. 10 000 Kč děleno třiceti dny je zhruba 330 Kč a tolik bych si bral každý den do peněženky. Kdybych něco ušetřil, třeba nakoupil jen za 300 Kč, tak na další den bych měl 330 + 30 Kč. Stejně tak kdybych nešel nakoupit v neděli, tak bych na pondělí měl hned 660 Kč. Myslím, že tak by to fungovat mohlo.
Když mě to vadí, v práci mi holky říkají 10 tis, ve třech lidech na jídlo? Ježiši co žerete? :D Ale my žereme to co ostatní prostě normální jídla. Včera byla koprovka dnes rizoto vyzbylo i na zítra+hovězí vývar. Normální jídla prostě. Ty obálky se mi neosvědčili.
@xkonecny@ No a co velké nákupy? To je jak s těma obálkama, to už jsem zkoušela, pak jsme zjistila že už v obálce nemám nic a doma mi chybí tři věci které třeba potřebuji takže jsme musela sáhnout do další obálky.
Noo, upřímně nevím moc co poradit, já mám pro 3-člennou rodinu 2500-3000/měsíc (včetně drogerky jako prací prášek,...)... Ano, přiznávám, nekupuju jen samý kvalitní věci, prostě na to nemám.
Ale za co ušetřím určitě (oproti letem dáávno minulým), je maso. Resp. přes známého řezníka máme celý prase (kosti na vývar, sádlo,...) - to mě vyjde tak na 50Kč/kg (to se nedá s krámem srovnat a je to domácí), králíky od babičky jedné kolegyně - taky 50/kg (v krámu sci-fi 🙂 ). Jednou za tři čtvrtě roku sice investuju 4000 jen za maso, ale naporcuju, nahážu do mrazáku a už jen vytahuju.
A věci jako rýže, těstoviny,... kupuju ty nejlevnější, u těch to nějak neřeším. Jo a nekupuju žádný polotovary (omáčky ve sklenici, kořenící směsi, hotová jídla,...). Sice vaření jako takový k smrti nesnáším, ale v rámci ušetření není zbytí...
Já třeba ještě jeden čas když nebyly peníze tak jsem dělala místo jogurtů pudink když byla sezona dala jsem do něj ovoce,když né tak piškoty.Ké sváče dobrý a za pár kaček 🙂
A jinak ono ušetřit se dá na relativně dost věcech, ale otázkou je, jestli tomu člověk obětuje svůj "volný čas" - např. jogurty domácí (když je mlíko v akci, nakoupit 3 kartony a pak už se to vyplatí), ale samozřejmě je to pak časově náročnější...
@lv 15 dkg šunky má chlap na jeden den na svačinu. nemám pro něj večeři :/
Brambory, těstoviny, maso, to všechno mám v zásobě naštěstí.
@monini28@ No to je jasný, pokud má člověk známý s těmito produkty hned je to jiný. To my ale nemáme. Jinak rýži, těstoviny taky kupuji jen ty nejlevnější, kromě špaget,teda. Ale kolínka 8 kč, rýži 20 kč, fakt ty nejlevnější.
ja mam na mesic 4 tis na jidlo, nakupuji v akci, varim na vice dni. nakup resim pres tesko online. Ze surovin vybiram zlatou stredni cestu a da se to. na konci mesice mam suma sumarum jeste dle uctenek pocit, ze jsem nektere veci nepotrebovala. Nejake obchody jsou vazne drahe, clovek musi koukat.
@monini28 ty jo, to je mazec, já to tedy nesčítala už hodně dlouho, šetřím pořád, nekupujem pitomosti, oblečení minimálně, ale ted mám stažený půlky, jak vyjít s 2600 na 8dní. Prase super, jsem z vesnice, do mých 15 byly 2 zabijačky ročně, takže vím, že masa bylo habakuk..(polotovary nekupuju te zásady - předražená nastavovaná věc pro líný, ale těstoviny jedině Barilla a ty pokud se nedostanu k italovy pro levnější u nás mají za 47kč).
Já utratím za jídlo většinou 3500 (já a dvě děti), píšu si to nebo schovávám účtenky. Nijak přesně to nedělím, ale vybírám na celý měsíc dopředu určitou částku, snažím se mít na paměti kolik asi můžu utratit za týden (cca 1300) a vždycky k prvnímu v měsíci (když chodil RP kolem 13-15dne, teď mi peníze chodí na začátku měsíce, takže jedu od prvního do prvního) mi muselo zbýt 2000Kč (na všechno). Nákupy nedělám velké a drahé, max. do 500-600Kč, protože nemám auto a moc toho neunesu. Takže spíše několik nákupů po 200-300 a pak drobnosti v pekárně, nebo maso.Zásoby moc velké nedělám, teď nedávno se mi dostaly do špajzu nějaké mrchy, a musela jsem toho hodně vyházet 😒
Píšu si to takhle skoro půl roku, a výdaje za jídlo a drogerku jsou pořád zhruba stejné.Nakupuju pořád tak nějak podobně, žádné výskoky.
Obecně řečeno - my teda na jídle opravdu hodně ušetříme (jíme skromně, maso jen občas, vařím nám doma i manželovi obědy do práce, pečeme chleba, děláme lučinu atd.). Ale i tak mívám ke konci měsíce někdy problém, hlavně když jsem po návštěvě Zdravé výživy, tam nechám vždycky majlant (ještěže se tam nedostanu moc často). No - recept je jednoduchý, když není, tak není a jíme to, co je v mrazzáku. Když je úplně nejhůř, mám nasyslené rezervy, ale to nerada, stejně jako Iv. Anebo zvýšit příjem - máme hory jablek, a nedávno jsem vydělala pár stovek prodejem moštu a jablek (ale to byla spíš shoda náhod). Tak ať hlady neumřeme!
@kessien jasně - chlap má představu svačiny 15dkg uzeniny a 4rohlíky - a když udělám muži chleba s máslem, kedlubnou (dosad ředkvičky, paprika, rajče - co má rád) oblizuje se, jak je to dobrý. To jsem ho musela naučit, i když taky někdy kope, že ta uzenina není, což mě přijde zbytečný. Večeře? Teplý - pizza, těstoviny, koláč, palačinky, polívka..peču buchty, bagetky, chkebík, dělám pomazánky ( oběd si nosí muž do práce, a nejí 2x to samý, takže musím vařit a vymýšlet furt)
Tak s tim se peru taky porad. Ja, manzel a dcera v 1.tride. Vsichni potrebujeme svacinu, pak veceri a musi zustat i na druhy den-muz dela na smeny a je vecne hladovej. Minulej mesic jsme si psali seznam a jeli na velkej nakup. Penize se rozkutaleli driv,nez kdyz jsem chodila pro par veci kazdy den. Pes a kocka. Sakra a 8000 proste nestaci. Takze ja bych radu taky uvitala 🙂
Přesně, když mu řeknu, holt jednou nebudeš mít salám na svačinu ani párek, nějak jsme nevyšla, tak mi řekne že mi dá na jídlo víc. Ale já fakt nechci ve dvou dospělých a sedmileté holce a jedné kočce prožrat 12 tis. To je pro mě zbytečné.Už těch deset mě docela točí.
@kessien v čem se ti neosvědčil? Na jaké suroviny jsi nutně musela brát z dalších obálek? Chce to pevnou vůli a vydržet, časem by ses to naučila plánovat... A pár dní se dá vydržet bez jakékoliv suroviny.... podle mě 🙂 Prostě když něco dojde a nechce se mi do obchodu, jíme prostě něco jiného.
@lv Jojo, já minulý týden ušetřila (resp. jídlo bylo tím pádem na 2 dny) - měla sem strašnou chuť dát si k večeři ovocný knedlíky s tvarohem a máslem (proč bych si neudělala radost, že 😀 ) Muž: "No to si snad děláš p****, k večeři sladký! To jíst nebudu!" Dal si rohlík se šunkou. A dcera: "Tohle nejim." Vzala si jogurt. Když nechceš, nejez. A já měla i druhý den k obědu 😀 😀
@lenka5731@ No nějak jsem to měla rozpočítané na týden, blížil se konec týdne a já tam měla asi posledních 120 kč, manžel tehdá něco chtěl, že měli v akci něco, chtěl to k večeři, já do toho musela ještě koupit. A říkám mu, že ne, že prostě to mám tak a tak rozpočítané, no a už jsme byli v sobě, on že doma se mi válí 8tis. já kvůli tomu že mám v nějaké obálce 120 kč tak mu to nekoupim :D No hádka prostě. A tak to šlo celou obálkovou dobu, vždycky něco bylo a já musela sáhnout do další obálky. Jednou jsem tam měla asi posledních 400 kč, šla jsme nakoupit, platila jsem 520 takže jsem musela platiti kartou. Nevim no.
Nekupuju nic do "zásoby"! Jen to, co potřebujem na dnes a zítra, max. pozítří. Dřív jsem si taky schovávala všechny účtenky za celý měsíc, abych věděla, za co a kolik utrácím 😉