Prosím, máte zkušenosti s energiemi? 🤗

makkyv
12. čer 2022

Ahoj maminky🤗 Prosím o radu od vás, jsem na to tele trošku, vždycky jsem měla energie v nájmu a teď v novém bytě mám na sebe. Bydlím tu už půl roku 1+1 80 m2 vše mám na plyn (topení, ohřev vody, trouba) energie na plyn mám od ČEZU 1.700,-
Teď mi přišlo, že by bylo fajn to pak navýšit, že to jde rapidně nahoru, paní mi poradila až tak od sprna/ září.. že se prý netopí přes léto, varim jídlo tak na 2 dny, někdy mám dny kdy se mi ani vařit nechce, tudíž nejsem kuchtilka každodenní. Bydlím tu jen já a moje skoro 2 letá dcerka.
Ptala jsem se sousedů - pán plyn 1.600,- a žil se svojí ženou 5 let (než zemřela) a teď rok sám, má dokonce 2+1 a vše to stejné co já a vždycky mu vraceli peníze. Sousedka pode mnou tedy má plyn 1.300,- bydlí tu už 10 let s partnerem a topí opravdu dost, nikdy nedoplácela, ale zase má el. sporák.
Tak teď babo raď, zase si nemohu navýšit energie o xx tisíc, sice mám příspěvek na bydlení, ale bojim se abych to utáhla.. sousedi mi řekli, že je to úplně zbytečný, ale já si to nemyslím když plyn jde o 30 nebo 100% teď nevím..

Jak byste to viděly vy?
Děkuji 🌸

madaki31
12. čer 2022

@makkyv tak předně záleží jakou máte smlouvu s dodavatelem.
Máte cenu plynu fixní?? Na dobu určitou??

makkyv
autor
12. čer 2022

@madaki31 no to vůbec nevím, najdu to někde? 😔
Já jen vím, že mi řekli, že si energie musim navýšit sama, oni prý nemohou

klaari
12. čer 2022

@makkyv navysit zalohy je k nicemu, zalezi na smlouve, zafix cene atd. Myslim ze nemate zafix nic a jak sla cena o 100%, tak vam radily zalohy navysit taky o 100% abyste po roce nemela obrovsky nedoplatky.

betelgeuzz
12. čer 2022

@makkyv jestli máš smluvu na sebe, tak máš někde tu smlouvu, kde by mělo být uvedené, zda ji máš fixovanou. Nevím, jak Čez, ale u eonu jsem se přihlásila na jejich portál a zadala jsem stav elektroměru a spočítalo mi to, zda mi výjde přeplatek, nebo nedoplatek.

madaki31
12. čer 2022

@makkyv předpokládám že jako nájemník máte smlouvu bez fixace. Takže se standartní cenou která kopíruje ceny trhu. Kdykoliv se cena plynu na trhu zvýší, zvýší se i Vám. Doba kdy jste si měla tarif zafixovat bohužel uplynula. Teď už budete fixovat za šílené ceny které jsou teď aktuální.
I tak bych zkusila nabídky všech dodavatelů a zkusit najít co nejlevnější cenu.
Jinak vám nezbývá než navýšit zálohy. Protože jinak budete příští rok velmi nepříjemně překvapená...

emamaira
12. čer 2022

Aktivuj si Můj ČEZ, tam si najdeš jakou máš smlouvu, lze zadat i předpokládanou spotřebu a vyjde ti odhad kolik bys měla platit a další užitečné info, lze tam i změnit výši zaloh. Na sousedy bych se moc neohlížela, zálohy z předchozích let ti nepomohou, vzhledem k tomu, jak se cena zvýšila.

makkyv
autor
12. čer 2022

@emamaira Jdu na to👌🏻 Moc děkuji 😍

lucluclucluc
13. čer 2022

No říkají, že do konce roku může být cena až 3x vyšší- takže bych radši zvedla, i kdyby měl být přeplatek...