Ahoj děvčata. Bydlíme s manželem a synem asi hodinu cesty od rodiny mé sestry a mé mamky. Chtěli bychom se sestěhovat dohromady, protože mamce už je 70 a čím dál víc je potřeba jí s něčím pomáhat. Mamka se sestrou bydlí ve stejném rodinném domě, který patří mě a mé sestře. Máma dole v mojí polovině a sestra s rodinou nahoře. A oběma nám dost vadí, že co máme obě malé děti, se moc nevídáme a navíc když budeme na péči o mamku dvě, je to lepší, než když bude většina na sestře, protože já tak často dojíždět nemůžu.
Určitě se obrátíme na nějakého odborníka, ale zatím je to ve fázi promýšlení co a jak a tak bych byla ráda, pokud mi některá poradíte - buď že v té oblasti děláte nebo jste něco podobného zažili.
Je jasné, že dům, kde mamka se sestrou bydlí, se prodá a z toho by se financovala koupě jednoho velkého nebo dvou menších RD ideálně vedle sebe nebo co nejblíže. Pokud by bylo třeba, já sama mám ještě byt, na který jsem si za svobodna vzala hypotéku a kde mám teď podnájemníky a jsem ochotná ho prodat a hypo převést na nový dům.
Asi by připadalo v úvahu si vzít hypo, ručit starým RD a přestěhovat se a hypo splatit pak najednou po prodeji starého domu.
Je nějaké řešení se tomuto vyhnout? Protože splátka na hypo by určitě na nějakou dobu dost zatížila rodinný rozpočet, než by se starý dům prodal.
Děkuji moc za rady a doporučení. 🙂
Zavolej si do nějaké RK, říká se tomu vázaný prodej - nabídne se váš dům k prodeji s tím, že se zájemcem bude uzavřena jen předkupní smlouva a vy si musíte třeba do 3 měsíců sehnat něco jiného. Takový kulový blesk 🙂 Samozřejmě pak záleží, jak široká je nabídka domů v dané lokalitě a je otázka, zda se najde kupec ochotný čekat, ale není to zas tak neobvyklé.
?