Ahoj, jsem máma na RD, NEZAMĚSTNANÁ.
Začala jsem korálkovat a ráda bych náramky z minerálů prodávala (na fb, Insta). Z každého náramku mám tak 100,- . Je třeba mít ŽL či něco podobného?
Jak je to s daněmi a ostatním. Nechci problémy 😁.
A co až mi skončí RD? Děkuji ❤️❤️
@kattedu Akorát pak vyplnis daňové priznani s celkovou sumou... Plus prehled pro zdravotní pojistovnu a pro cssz. Vic najdes na www.jakpodnikat.cz
Až nad 10 000 Kč se to musí danit, jinak by to mělo jít bez ŽL.
Je potreba zivnostensky list, pokud clovek tvori a prodava za ucelem vydelku. Nehlede na to, kolik toho prodas 🙂 Nicmene pokud treba delas naramky pro kamaradky a das jim zaplatit material, nebo ti z tvoreni pro sebe a kamaradky nejaky naramek zbyde a ty ho prodas, tak bych to neresila (nicmene nekdo uz by te narknout mohl, pokud si zapocitas i praci/myslenku), pokud ale chces opravdu nekde nabizet prodej svych naramku, tak zivnostensky list potrebujes, nehlede na to, kolik vydelas 🙂
@ellyem zivnostensky list nesouvisi s danenim... kdyz prodava osoba na materske (rodicaku) a neprekroci nejakou castku vydelku, pak dane, ani zdravotni a socialni taky neplati ;) presne si to nepamatuju, za me tohle vsechno resil muz 😀
@ellyem Limit 10 000 platí ale u DPP. S příjmy z podnikání to nemá nic společného. To se řeší podle jiného paragrafu a v daňovém přiznání v jiném řádku.
Nicméně od r. 2023 podnikatel (tj.osoba, která má např. Živnost na ty korálky), který má zisk nižší než 50 000 (do konce roku.2022 to bylo 15 000), není povinná podávat daňové přiznání (jen o této skutečnosti informuje FÚ napŕ. čestným prohlášením a nesmí mít ztrátu). Přehledy pro socku a zdravku se ale podávat musí.
@kattedu Po dobu RD bys byla OSVČ vedlejší, nevztahovaly by se na tebe povinné minimální zálohy a daň viz výše (do 50 000 bez nutnosti podávat DPFO, ale měla bys finančák informovat-mohou si kontrolovat -a taky to dělají -aktivní "živnostáky" a zda mají nějaké příjmy a podávají přiznání). Po skončení RD (resp.i po dobu, kdy budeš pobírat RP, pokud to bude déle jak doba RD), pokud bys už nebyla zaměstnanec a toto by se stalo tvým hlavním zdrojem příjmů, přecházíš na OSVČ hlavní s povinností platit od prvního měsíce minimální zálohy ZP
@kattedu Ano, je potřeba.