Posouzení u hypotéky. Posouzejí se i výdaje?

12. zář 2024

Asi nás a manželem čeká vzít si hypotéku, jedná se asi o částku něco přes 1,5 milionu. Zbytek máme (nemovitost za 5). Posuzují se příjmy nebo i výdaje? Manžel má samozřejmě mnohem větší výplatu, možná i bude výhodnější, že si hypo vezme sám, ale máme společnou domácnost, takže moje příjmy se řešit budou. Vzhledem k lokalitě malého města nemám zas tak málo, ale hlavní problém je, že jsem nebyla nijak omezená a docela utrácím. Většinou navíc kartou, takže je to na účtu vidět. Ale jsou to věci zbytné a vím, že je prostě omezím nebo úplně utnu (prostě nebudu každý týden na kafíčku, nemusím v práci každý den na oběd do restaurace s kolegyněmi, nemusím mít každý měsíc 3 nové sukně apod.), ale když na to ty peníze byly, tak jsem se neomezovala. Posuzují se i výdaje? Nebo je zajímají příjmy, případné dluhy a výdaje jen nějaký "odhad" nebo průměr"? Nebo, co vlastně. Nerada bych, aby nám to nějak ublížilo. 🙁

llluckaaa
12. zář 2024

Nikdo detailně vaše výdaje zkoumat nebude, vezme se to průměrem podle členů domacnosti/deti. Připadne další půjčky byste museli přiznat. Za me je lepší přiznat oboje příjmy, ať mate lepší bonitu.

autor
12. zář 2024

@llluckaaa Přiznávat oboje budeme, ale jako žadatel prý bude jen on, o ty výdaje jsem měla strach. Manžel doteď neřešil kolik si utratím ze své výplaty, když jsem měla uloženou rezervu a zaplatilo se vše, co se prostě musí a teď jsme to začli řešit skrz hypo a najednou, za co tak utrácím?! Ne že by to bylo ve výčitce, ale samozřejmě je to blbý. Navíc, když se člověk vrátí po x letech doma s dětma do práce do kanceláře, tak ty výdaje jsou - nejen šatník, ale celkově jsem si po těch letech užívala, že jsem mezi lidma... 🙂

llluckaaa
12. zář 2024

No tak je logické, ze když budete mít teď uver a větší výdaje, tak budete muset víc přemýšlet, jestli nevyhazujete za blbosti. Užívat si určitě budeš moci o nadále, ale holt musíš vzit v potaz omezenější rozpočet.

koblihasmarmeladou
12. zář 2024

Banka tohle určitě neřeší. Zajímají ji případné jiné půjčky, kolik vás doma bydlí a kolik lidí v domácnosti je bez příjmu. Tvé útraty za obědy a sukně jsou jen tvoje věc 🙂.

evaviki
12. zář 2024

Pokud nemate rozdelene SJM, tak zadatele musite byt oba. Vydaje se tedy budou posuzovat obou, ale banku nezajima, zda utracis za kosmetiku, obleceni a pod. Kontroluje insolvence, exekuce,alimenty, pujcky, cokoliv na splatky a sazeni (tipsport, sazka a pod). Prijem nekde staci, ze doklada jen jeden, ale vetsina bank chce, abyste ho dolozili oba, i kdyz na to ten jeden bonitne staci. Splatky dohromady (hypo, pujcky, kreditka,atd) muzou byt (obecne, zase to ma kazda banka lehce jinak) cca 50 % z cisteho mesicniho prijmu.

vendy299
12. zář 2024

Žadatelé musíte byt oba.

autor
12. zář 2024

Když jste tu tak znalé - jak je to s tou kreditkou? Půjčky, alimenty, jinou hypo apod. nemáme, nesázíme, žádné splátky. Mám kreditku u které jsem nikdy nešla přes termín tudíž žádné úroky. Kdysi jsem si ji pořídila kvůli platbám na netu (dnes už klidně vyřídím i virtuální kartu) a že mi z toho nějaké peníze z každé platby jdou na penzijní připojištění. Jako fakt mě nebude bolet ji zrušit - jak bude banka posuzovat zrušení teď? Nebo už to nemá smysl?
@evaviki Spíš mi šlo o to, že prostě fakt utracím není to úplně příjem rovná se výdaje, ale prostě jde o to, aby zpětně to tak nepůsobilo, že "žiju od výplaty k výplatě", což prakticky pravda není... V podstatě jsem ze dne na den schopna stáhnout svoje výdaje na třetinu (jsem prostě bohém, tak si říkám, aby mě to nedoběhlo!). 😄 Do 50 % se vejdeme úplně hravě.