Ahojte, damy!
Jsem puvodem ze zeme mimo EU, v Cesku bydlim 3 roky a mam manzela Cecha. Nemam tu trvaly pobyt, zatim na nej nemam pravo. Mam prechodny. V Ceske republice jsem nepracovala, jen studovala. Zivim se jako externi prekladatelka (prace doma). Planovali jsme dite a hned na poprve se to povedlo. Zacala jsem si zistovat informace ohledne porodu a dozvedela jsem se, ze v mem pripade ma pojistovna Maxima porod nehradi. Mam obycejne pojisteni pro cizince, ktere neni dobre. Tak jsem si zasla do nekolika pojistoven, jako je VZP, Ergo a jine a rekli mi, ze pokud nemam trvaly pobyt v Cesku a nikdy jsem tady nepracovala, nemam pravo na klasicke pojisteni, v pripade porodu si mam koupit komercni pojisteni na dobu 12 mesicu, ktere v ruznych pojistoven stalo ruzne, treba VZP ma balik pro tehotne a stoji 63 000, potom Ergo ma balik Baby Welcome a ten je za 54 000, Slavia ma za 50 000. Tyhle castky me vydesily. Nemam ted moznost zaplatit takovou sumu. Jeste tam je cekaci lhuta, ktera ma 8 ci 9 mesicu pred porodem, coz ja uz nestiham. Stejne takovou sumu nemam. Byla jsem za pravnickou a ta rekla, ze bohuzel je to tak a mam jeste jednu moznost - rodit bez pojisteni a pak nemocnice mi napise dluh, v ruznych pripadech se to lisi, ale vetsinou pro cizinku mimo EU to je 50 000 - 100 000 v zavislosti na vzniklych komplikaci a prubehu porodu. Tahle varianta je taky desiva. Chci se Vas zeptat, zda je tu nekdo ze statu mimo EU a mel podobnou situaci? Nebo mate nekoho ze znamych, kdo resil porod v Cesku? Premyslela jsem treba rodit v Polsku, logicky by to melo byt levnejsi, ale zatim o tom nic nevim a prijde mi to divna varianta. Dekuju za odpovede a mejte se hezky
@hz dekuju za radu. Popremyslime o tom. Je to prvni dite, je mi skoro 30, mam strach, aby vse dopadlo dobre, v nemocnici prece se v pripade komplikaci o mne postaraji a doma to muze byt velke riziko, jak pro dite, tak aj pro dite... Ale je to varianta. Co se tyce cestiny, dekuju. Miluju Vas jazyk, je nadherny, melodicky, krasny.
@svetlanalana no, ono na Zapade od nas se o tehotnou staraji (prohlizeji, vysetruji a konzultuji)prevazne porodni asistentky, kdyz se jim neco nezda, odeslou zenu k lekari a ten pripadne zakroci.. ja treba bych takovyto pristup tady uvitala vice. ale utz si muzes normalne zaplatit, si myslim, ne?
@svetlanalana nejde to řešit třeba nějak přes manžela a jeho pojištění, když je Čech? Pracuje? Teď na gyndu taky nechodíš? Nebo to máš jak pořešené?
@svetlanalana Ak je tvoj manžel čech a ma poistenie v ČR tak by si mohla byť pripoistena k jeho poisteniu, to ste nezisťovali? Ak preukážeš stret záujmov (máš tu doktorov, nájomná zmluva, prechodný pobyt, pracovná zmluva,...) v ČR tak by to malo ísť. V jeho poisťovni by ste to mali zistiť.
@svetlanalana Nemůžeš rodit ve své domovině, pokud tam máš tedy zdrav. pojištění? Jinak moc východisek nevidím, domácí porod bych moc neriskovala, může tě to vyjít i dráž, když pak budou nějaké komplikace. Asi bych se být tebou snažila sehnat peníze na to pojištění, přece jen to může být výhodnější než porod samotný.. Zdravotní péče pro novorozené dítě bude asi už hrazená pojišťovnou, ne? Však bude mít české občanství?
Doteď sis zde žádné zdravotní pojištění pro cizince neplatila? Trochu risk, může se stát cokoliv a nedoplatíš se..
@svetlanalana takžetakže jet domů neni varianta... ☹ ty jo. To je fakt těžký. Skutečně neexistuje žádný způsob pojištění který by to hradil komplet, i když jsi manželka obcana cr a eu?? To se mi nejak nezdá... I když je jasný ze pravnicka to ma osefovany. No- zkusim googlit i kdyz je mi jasný ze to bude k ničemu. ☹ každopádně přeju hodně štěstí pri řešení ty situace!! PS češtinu máš opravdu obdivuhodnou... Lepší nez většina Čechů rekla bych. Studovala jsi tady?
@zuzineckah ano, manzel pracuje a zamestnavatel mu plati pojisteni, ale bohuzel pres nej to nejde, rodim ja, ne on. Ta gynekologii jsem byla par krat (jedno vysetreni stalo 500). Ted pujdu na prvni vysetreni v tehotenstvi a to bude stat 800, tohle mi nevadi, ale ty silene castky za porod... jednu pujcku uz mame, asi si budeme potrebovat vzit dalsi, pokud nam daji, protoze na mne to nejde vzit, nejsem oficialne zamestnana a hlavne namam trvaly pobyt
@svetlanalana Promiň, teď jsem si všimla, že to píšeš hned nahoře. No držím palce, ať se to podaří vyřešit..
@nisulka pravnicka mi nic takoveho nerikala, dekuju za radu, zeptame se u jeho pojistovny
@svetlanalana tak půjčka jde i bez TP, ale bez zaměstnání ne... To je teda situace :( Zkusila bych ještě zjistit jak je to v na Slovensku, Polsku, případně v Německu. Nechce se mi věřit, že bys jako cizinka mimo EU byla v takové bezvýchodné situaci. Jak dlouho už máš ten přechodný pobyt?
@vineta ve sve domovine nemuzu rodit, protoze bych to dite pak dostala do Ceska za moc dlouho, musela bych na nej vyrizovat pas (hranice Ukajina-EU nemuze prekracovat bez pasu), a u nas sa to muze resit mesice a taky nevim, jestli by to pak nezpusobilo problemy s ceskym obcanstvim pro dite, pokud by bylo narozene na Ukrajine a prebyvalo by tam neklik mesicu po narozeni....
@zuzineckah mela jsem dlouhodoby studentsky pobyt a prechodny mam ted cerstvo po svatbe, jsme menzele 3 mesice
@svetlanalana zkuste se zeptat přes toho manžela jak radila nisulka, taky si myslím, že by to mohlo jít.
@svetlanalana nebo ještě jedna možnost - nastoupit do práce... Vim ze to zni šíleně ale neni někdo,známý, kdo by te zamestnal?
@svetlanalana byla jsem v totozne situaci, akorat, ze ja byla mimo CR. Veskerou peci jsem si platila sama, vcetne porodu. Pojistovala jsem se az po zjisteni tehotenstvi a to z jednoho duvodu a to, ze nasledne je pojistene dite (i kdyz me nehradila pojistovna nic s ohledem na tehotenstvi ajeste pul roku po porodu zasne mozne komplikace z porodu). Bylo to v zemi, kde stat za deti zdravotni pojisteni neplati, to je velka vyhoda CR, ze tohle resit nemusis. Dcera skoncila na 5 dni na JIPce a ucet byl vice, jak 100 000.
Ty zadne jine moznosti, nez si porod zaplatit nemas. Muzes rodit s PA, pokud si troufnes. Pripadne na dluh a pak resis splatkovy kalendar. Ambulatni porod by take usetril finance.
@svetlanalana
vem si klidně statistiky a domácí porod je daleko méně rizikový, než v prodnici. ale musíš proto také něco udělat... a nebo porod v nemocnici a druhý den dom § - tzv. ambulantní porod
@svetlanalana mas uplne skvelou cestinu🙂 i psanou🙂
jinak ohledne tohohle probelmu - vzniklo konzorcium neziskovych organizaci, kere se timto problemem zaobiraji a lobuji za prava cizincu.
http://www.konsorcium-nno.cz/cz/clanek/126/kons...
na vyse uvedem odkaze jsou i kontakty. Doporucuji je kontaktovat, radi pomuzou a je to opravdu dulezity. Nemalo cizinek konci s milionovymi dluhy, kdyz treba maly dite musi do inkubatoru. Je lepsi si najit odbornika na pomoc.
Ja pracovala pro Charitu a dost se to tam resilo...
@odula hledam praci, ale zatim se mi nic realniho nepodarilo
@nonnni dekuju za odpoved
@pandabox velice dekuju za radu
@svetlanalana nejak jsem usoudila, ze manzel je cech, coz je mozna mylna premisa. Pokud neni drzitel ceskeho obcanstvi, tak ma @pandabox pravdu a je tam riziko dluhu jeste za dite...
@nonnni ano, manzel je Cech a dite po narozeni spada pod VZP. To je dobre
50-100 tis za porod? Já koukala kolik za mně zaplatila pojištovna a i s císařem, pobytem v nemocnici a nevím čím ještě to bylo kolem 20-25tis...
@anetka1701 tak schvalne jsem koukla a mas pravdu...
Klasický porod včetně pobytu v nemocnici stojí průměrně 12 500 Kč a operativní porod sekcí (císařským řezem) pak 23 000 Kč, řekl nám mluvčí VZP Jiří Rod. Jeho slova potvrzuje také Hana Kadečková ze ZP Ministerstva vnitra. Podle ní klasický porod vyjde na 10 až 12 tisíc a náklady na porod císařským řezem jsou zhruba 30tisícové. Součástí kalkulace jsou všechna potřebná vyšetření, hospitalizace rodičky i dítěte (u císařského řezu samozřejmě anestezie), upřesňuje Hana Kadečková.
Jiří Rod dále upozorňuje také na to, že v případě komplikovaného průběhu těhotenství náklady skokově rostou. Každé přirozené těhotenství a porod odčerpá ze zdravotního pojištění do dvaceti tisíc korun, ale komplikované otěhotnění s rizikovým těhotenstvím i porodem a následnou péčí o nedonošené dítě může přijít i na milion korun.
@anetka1701 no oni maji nejaky divny bodovy system.
ja jsem pojistena v nemecku a chtela jsem na jedno vysetreni do cech. Kazdy vykon ma nejaky pocet bodu. Ministerstvo zdravotnictvi ma fixni cenik, kde je stanovena cena za kazdy bod. Pokud je clovek pojisten v EU tak plati vic nez Cech a pokud je mimo EU tak plati vic za kazdy bod.
Je to slozity system a ja musela kontaktovat pravniky od MZV - pac klinika kde jsem byla vysetrena - odborne kolkospoicke pracoviste asi vetrilo euro /ziju v nemecku/ a na misto 1 400 mi nauctovali 6 980..🙂 docela jsem koukala. Tak jsem s nimi hadala, az nakonec jim to musel poslat pravnik od MZV...🙂 ani se neomluvili.
tady se fakt dejou divy. Nepravi pro cizince v tomhle ohledu je strasne. I kdyby Svetlana pracovala, tak by nemela pravo na stejne sluzby jako my. Pode me je to proti lidskym pravum..
@anetka1701 ano, pro cizince mimo EU jsou ty castky takove... samotny porod je strasne drahy, pak jeden den v nemocnici pred par lety stal 7000 a poporodni pece pro miminko v pripade, ze manzel je taky cizinec, stoji strasne hodne, po porodu od nemocnice zena pak muze dostat statisicove dluhy
prekerni situace. zacinam si vazit naseho zdravotnictvi... napadlo me, zaplatit si soukromou porodni asistentku, ke ktere budes behem tehu dochazet a zaroven by te pak odrodila-doma...jinak bych rada pomihla, ale nevim...
chvalim moc peknou cestinu😉