Poprvé platím daň z nemovitých věcí. Platím jen za dům nebo i za pozemek, na kterém stojí?

susususs
22. led 2023

Dobrý den, holky, prosím poraďte.
Loni jsme koupili dům. Potřebuji vědět jestli platím daň jen z domu nebo i z pozemku na kterém stojí, plus jsme přikoupili kus 106m² co navazoval na nás pozemek. Vím, že mám čas do 31.1.2023.

somalicats
22. led 2023

@susususs Dan se plati i z pozemku. Do toho 31.1.je potreba podat danove priznani, dalsi roky pak uz jen chodi vyzva k zaplaceni dane.

betelgeuzz
22. led 2023

POkud jsi ho koupila loni, tak ještě za nic neplatíš. Musíš podat daňové přiznání a složenka příjde v květnu. Do přiznání se dávají všechny nemovitosti, tzn. dům i pozemky.

betelgeuzz
22. led 2023
susususs
autor
22. led 2023

@betelgeuzz dobře děkuji, ale jestli jsem tonpodle článku pochopila dobře, tak pozemek na kterém sroji zdanitelna stavba nepodléhá daní.,, Předmětem daně naopak nejsou:

pozemky zastavěné zdanitelnými stavbami v rozsahu této zastavěné plochy,, je to tak? Ale naopak přikoupeno pozemek se daní. Děkuji za odpověď.

avital
22. led 2023

@susususs pokud je celý pozemek zastavěný, tak se neplatí. To bývá třeba u garáže, že je vyčleněná mimo. Barák máš na zastavěný ploše+nádvoří -je menší než ten pozemek- platíš za pozemek.

betelgeuzz
22. led 2023

@susususs dům nemám, ale chápu to stejně, jako @avital . Pokud je to pozemek jen pod domem, tak se za něho neplatí zvlášt, ale za pozemek, kde dům zabírá jen část, tak ano. Do přiznání bych napsala zvlášť dům i pozemek, oni si to tam stejně zkontrolují. A nejlépe zajít přímo na FÚ. Letos jsem nabyla další nemovitost, ale než bych složitě řešila, co už v přiznání mám a co tam musím připsat, zašla jsem na FÚ, na chodbě vypsala hlavičku přiznání a pak šla za paní, ta si našla v PC, co už zdaňuji a podle výpisu z katastru, který jsem ji přinesla, si připsala i tu další. Za 10 minut jsem byla venku.

somalicats
22. led 2023

@susususs Za zastavěný pozemek se neplatí, ale do toho DP ho vyplňuješ, je tam na to i kolonka. Doporučuji požádat nějakého daňaře, aby Ti s tím přiznáním pomohl - je to jen pro jednou, tak ať to máš správně. Finančák Ti potom pošle složenku, nebo e-mail (taky si to tam můžeš navolit, jak chceš dostávat platební pokyny k dani).

anetka1701
22. led 2023

Když jsem řešila poprvé, vzala jsem výpis z katastru, zašla na financak, udělala smutný oči na místního úředníka a on mi pomohl kolonku po kolonce vyplnit. Udělala bych to na tvém místě stejně 😅 pak už jen rok co rok chodí složenka, vyplňuje se jen jednou a je to teda strašnej formulář...

pribylovapetra
22. led 2023

@susususs zkus elektronické podání, navede tě to krok po kroku. Na konci buď odesles elektronický nebo se dá vytisknout pdf a odneses na FU. https://adisspr.mfcr.cz/pmd/epo/formulare

sigyn
22. led 2023

Ono i když tam budete mít nějakou nepřesnost, tak se FÚ ozve a řekne, co je třeba opravit. 😉

betelgeuzz
22. led 2023

@anetka1701 Souhlas, formulář je strašný. Dělám doma přiznání k dani z příjmu a ten je v pohodě, ale tady vyplňování těch čísel parcel, podílů je složitý. Taky doporučuji ten finančák. u nás byli v pohodě.

atraps
22. led 2023

@susususs v roku 2021 sme koupili nemovitost a daňové přiznání z nemovitostí sem vyplnila cez web.stranku, vytiskla a poslala na příslušný úřad. (Bydlíme v jiném kraji). Pani z financ. mi na email zaslala odpověď i s chybami, které upravila v mém přiznání. Nevím jestli sem narazila na hodnou pracovníci, ale tenhle způsob vyplnění cez net je podle mýho nejpřijatelnější. Myslím, že na stránkách ministerstva financí bude k vyplnění.

kakba
22. led 2023

@anetka1701 taky sem to tak mela udelat. Ja nadavala kdyz jsem to delala. Vubec jsem nevedela co do jake kolonky to dat. Kdyz mi baba z financaku po 3.volala, ze to mam zase spatne, uz jen rekla, ze to opravi sama a je to. Chudak. Uz nevedela.😀😀😀

daasqua
22. led 2023

Přes toho průvodce daňovým přiznáním to není tak těžké, dost se tam spočítá samo. Na data se podívej třeba na katastr nebo do kupní smlouvy. Zrovna jsem dnes taky poprvé dělala. Patří tam všechny pozemky a kdyby náhodou, formulář ti řekne, co tam případně nepatří (mně tam třeba jeden pozemek nepatřil, což mě překvapilo, ze je vyjmut).

susususs
autor
10. únor 2023

Děkuji, nakonec jsem vyplnila online plus dopomoci s katastrem online. Vse mám v pořádku. Moc vám děkuji .