Po RD ještě rok doma. Co dělat, abych měla finance?

lucka662006
11. čer 2015

Ahoj maminky, nevěděla jsem, jak přesně pojmenovat tuto diskusi. Prosím o Vaše doporučení. Máme dvě děti, a již teď vím, že až bude mladšímu 3 roky, určitě ho nedám na celý den do školky a nevrátím se na plný úvazek do práce. (Prostě by mi ho bylo líto, aby tam byl celý den, nemá takovou povahu, toto tu ale nechci řešit). Zůstanu doma, než mu budou 4, a bude chodit jen 2x týdně. Práci na částečný úvazek zde na malém městečku ale neseženu. Finance nám s manželem nějak vyjdou, ale bude to těžké, peněz bude prostě málo. Co byste mi doporučovaly, abych ten jeho 4. rok alespoň nějaké finance měla? Rozdělit si rodičák? Že přijdu o místo, které mi drží zaměstnavatel, mi nevadí, protože je to místo v Praze, ale my jsme již na vesnici 150 km od Prahy v rodinném domě, takže tam se stěhovat nebudeme. Se zaměstnavatelem se dá ale na lecčems dohodnout (ne však nějaká práce z domu) nenapadá vás něco? 3. dítě nechceme. Jak by to bylo, kdybych byla hned po ukončení rodičáku nemocná? Děkuji.

mysonek
11. čer 2015

Rozdělením rodičáku nic nevyřešíš, celkem dostaneš ty samé peníze, jen za jinou dobu. Po ukončení rodičáku můžeš jít na úřad práce, na nějakou dobu dostaneš podporu, ale pravděpodobně Ti budou nabízet i nějakou práci. No a jít na nemocenskou jen proto, že nechceš do práce je podvod, nevím jestli Ti to nějaký doktor jen tak napíše. Navíc si uvědom, že budeš mít vycházky, nebudeš moct jet o víkendu na výlet, na dovolenou.....Pokud nechceš pracovat nepracuj, ale nesnaž se dostat peníze od státu. Co třeba nějaká brigáda?

andelka
11. čer 2015

Já bych si ten rodičák natáhla, ať máš aspoň něco jistého do těch 4 let. Můj měl v březnu tři roky, rodičák jsem měla taky do 3 let, do školky půjde v září, takže jsem od března vedená na pojištovně jako pečující o dítě do 7 let a zároveň mám 2x v týdnu brigádu.

xbohu
30. čer 2015

ahoj, řeším podobný problém. také na druhé mateřské a po mateřské bych se měla vrátit ke svému výbornému zaměstnavateli, bohužel 130 km (bez dálnice) daleko. Jelikož jsem obě mateřské více či méně pracovala z domova, má rada je, abys tedy zůstala ten čtvrtý rok doma a našla si práci tak, že budeš u pc u internetu. a můžeš pracovat po večer, až obě děti usnou, místo TV a seriálků. aspoň tak to mám já. pracuji pár hodin týdně, spíš dlouho večer - ne vždy, řekněme deset večerů za měsíc u netu a vydělat si můžem 10 až 20 tisíc. tak to vidím já. ale zas opravdu nesleduji TV ani zprávy. já ale řeším, že mne má původní práce bavila daleko více než sedět doma u pc. takže já za sebe problém vyřešen nemám, stále řeším, jak to skloubit s rodinou, bohužel na dálku také pracovat nemohu. to fungovalo pouhé 4 měsíce a tak mi to již neprodloužili. tedy já za sebe, přes den děti, večer práce u PC. jsem ráda, že mám já ještě další dva roky čas, než to samé budu řešit také. tak držím palce, at se rozhodneš správně.B.

kamino
30. čer 2015

Já jsem si kdysi založila spořící účet, kam jsem si posílala 2000 měsíčně jako rezervu.. syna nevzali do školky, tak budu také doma rok zadarmo a teď se peníze hodí. Dokonce jde si nastavit, aby mi chodila určená částka měsíčně na účet.. Jsou situace, kdy jsem ráda, že jsem Skrblík 🙂

lucka662006
autor
1. črc 2015

@mysonek ahoj, díky za odpověď, brigáda asi moc nepřipadá v úvahu, bydlím na vesnici a mám VŠ, za brigádou bych musela jet 20 km tam a 20 zpět, nevím, zda by se to vyplatilo, navíc s VŠ nemůžu dělat brigádu typu doplňování zboží, to bych si připadala špatně, díky za odpověď, není to o tom, že bych pracovat nechtěla, nechci proto, abych nemusela dát dítě na celý den do školky, protože vím, že to pro jeho povahu není to pravé.

lucka662006
autor
1. črc 2015

@kamino Ahoj, díky za odpověď, já to asi udělám tak, že si rozdělím rodičák a budu pečlivě sledovat brigády a práce, ale zase nedá se to tak hrozně pečlivě dělat a chodit 100% připravená na pohovory, když jsou doma dvě děti 3 a 5 let...asi mi nějak kleslo na RD sebevědomí nebo co🙂

primaska
1. črc 2015

@lucka662006 Nezlob se, ale co chceš poradit... když doplňování zboží není dost nóbl. Od státu vytáhneš už jen podporu, nebo pak druhá varianta je brigáda. Mám VŠ a doplňovat zboží bych klidně šla jako dočasné řešení...

marcinek
1. črc 2015

@lucka662006 a proc by sis mela při doplnovani zboží při VŠ pripadat spatne? to nechapu. Ja mam VOŠ, statnice, zahranicni zkoušky z jazyků a dělala jsem uklidy na zivnostak. Nasadila jsem cenu, kterou lidi byli ochotni akceptovat a vydělala jsem si vic jak v kancelari. Navíc jsem byla panem svého casu, vždy jak se mi to hodilo. Když clovek chce, jde všechno. Ostatní jsou vymluvy.

marcinek
1. črc 2015

@lucka662006 a prakticka rada: pokud nestojis o to místo u zamestnavatele, prodluz si rodicak do 4 let veku dítěte a nemusíš resit SP a ZP. I kdyby jsi mela pobirat to minimum 50,-/mesic. K tomu zivnostak muze byt jako vedlejsi cinnost.a první rok neplatíš ani zadne zalohy

blanka.k
1. črc 2015

@lucka662006 jak píše @marcinek ,prodloužit RP a nemusíš řešit pojištění. A pak si můžeš řešit, kde a jak pracovat (na dohodu, živnost atd.)

@marcinek taky mám ŽL (mimojiné) na úklid a takové peníze jsem si nevydělala ani když jsem pracovala jako arch.v Praze 😀 😀 Beru to jako odreagování a jistý výdělek každý měsíc, zabere mi to cca 10hod. měsíčně, takže si nepřijdu nějak blbě... hodně lidí se mě ptá, co blbnu, když mám vš.... když jim řeknu, kolik beru, tak chtějí taky 😀

glimmer
1. črc 2015

pokud to pujde tak bych si rozdělila rodičák + zkoušela něco najít, ale na 2 dny v týdnu (co bude malej ve školce) toho asi opravdu moc nesezenes ☹

i kdyby ti nejaky doktor napsal, že jsi nemocna, tak rozhodne ne na rok, podle me bys to umluvila tak na 2-3 týdny a to tvoji situaci nevyresi. muzes na pracak, ale tam dostanes penize jen 5 mesicu a to jeste hodne malé, protoze se to bere myslím 15% z celorepublikoveho prumeru ... takze to taky neni moc reseni na cely rok.

koncita
1. črc 2015

Tak hned po 3.narozeninách mladšího marodit sice jít můžeš (máš doktora, který ti dá štempl jen tak? 😅) a o práci nepřijdeš, dokonce bys brala neschopenku, ale to nejde přece na dlouho a nic to neřeší....takže kromě pracáku a brigád mě nenapadá vůbec nic, jak přijít k penězům....

hojda
1. črc 2015

Já radím, prodávat věci po dětech na bazáru na internet a můžeš zkusit prodat i jiné nepotřebné věci z domácnosti. Za mě je to super, člověk se zbaví nepotřebných věcí, hodí to nějakou korunu a můžeš to dělat, kdy to tobě vyhovuje. Můj poznatek, čím víc věcí člověk v nabídce má, tim víc se prodává. Minimálně 2 tisíce jsem vidělala každý měsíc.

blahova_andrea
1. črc 2015

@xbohu a ty jsi účetní, že můžeš pracovat po večerech doma jako brigádu a vydělat si tolik? nebo překladatelka?
@kamino ty jsi zvládla z rodičáku uspořit 2000 měsíčně na horší časy bokem? já neuspořím ani 200, naopak musím dotovat provoz rodiny z dřívějších úspor ☹

blahova_andrea
1. črc 2015

@lucka662006 promiň, ale lidi běžně dojíždí mnohem více než 20km za prací. záleží kolik vydělají, aby se jim to vyplatilo po odečtu nákladů na dopravu 😉 a nejít doplňovat zboží jen proto, že mám vš? to mi přijde trošku uhozený. když chci nějakou situaci doma a ta je mi přednější, tak to řeším a klidně i takto, ne? a trošku tě nechápu...mít vš, hodit se marod a brát peníze od státu, to ti není blbý, ale jít si vlastníma rukama vydělat, to ti blbý je?

blahova_andrea
1. črc 2015

@hojda fakt? tak já toho asi málo navetešila. přilepším si každý měsíc, tak o 500-1000. to mě bohužel moc nevytrhne, protože i tak jsem tisíce měsíčně v mínusu. a zase nemůžu nám prodat vše pod rukama 😅

gepe
1. črc 2015

@blahova_andrea to fakt, sama vim, kolik jsem nechala @hojda na bazarku i kdyz za par kousku 😉 a pamatuju si to proto, ze jsem prvotni platbu poslala blbe a i pres intervence mi nebyla tim clovekem vracena 😀

hojda
1. črc 2015

@blahova_andrea u nás v rodině už nemá kdo dědit, takže jde vše z domu, kromě pěkných hraček, které schováváme na půdu, Teď jsem spočítala tenhle měsíc je to 2957,- 🙂. a to je od začátku roku nejnišší částka. Zítra nesu na poštu fusak, trošku legrace když kouknu na teploměr 🙂 .

hojda
1. črc 2015

@gepe Co??? 😕 😕 😕

blahova_andrea
1. črc 2015

@hojda tak já už taky neschovávám dalšímu dítku. co už nepotřebuje dcera, tak jde z domu. ale ještě je malá, tak toho potřebuje dost 😀 co se nepoužívá, tak jde z domu. za rok se máme stěhovat, takže pak udělám asi velký výprodej 😀 ale jako my toho celkově moc nemáme, takže není moc co prodávat, no 😅

gepe
1. črc 2015

@hojda co co? Asi vic osvetlim at to nekdo nevezme spatne 😀 kupovala jsem od Tebe veci z bazarku, tim potvrzuji, ze se da prodavat a i neco vydelat 🙂 a kdyz jsem Ti posilala platbu, nevsimla jsem si predcisli a poslala to komusi u mbank. Tobe jsem to ihned poslala a vse ok. Nasledne svuj kiks resila s bankou, kdy ani po pisemnych vyzvach dotycnemu s tim uctem, kam jsem to omylem prvne poslala, se mi nic nevratilo. Proto si nakup u Tebe pamatuju 🙂
@blahova_andrea vzdy se pro nejakou vec najde kupec, nemej obavy 😉

hojda
1. črc 2015

Já tedy razím teorii nakupovat kvalitnější věci, protože ty se pak ještě dají dobře prodají. Takové ty obyčejnější a levné věci se už na bazaru moc netočí, to si každý koupí rovnou nové.

blahova_andrea
1. črc 2015

@hojda jo, to souhlasím. jenže když nemáš za co koupit ty lepší, tak máš smůlu. jako mít peníze a brát to jako investici, teď sice koupím, ale pak lépe prodám, tak jo. ale když nemáš co investovat, tak neinvestuješ

hojda
1. črc 2015

@gepe No mě se právě tento týden povedlo něco podobného, ale platba se mi vrátila zpět, protože příjemce neexistoval, tak jsem měla štěstí, že jsem se netrefila na existující účet. Ale v práci takově věci řešíme dost často a když přijdou peníze omylem, tak se normálně vrací zpět. Většinou na to přijdeme dříve než ten odesílatel 😀 . Teď máme třeba nějaké peníze od kadeřnice z Francie, ale ona tvrdí, že nám nic neposílala, tak počkáme až jí přijde výpis a určitě se ozve 112,- jí bude chybět.

hojda
1. črc 2015

@blahova_andrea Právě, že po těch dětem je toho doma docela mraky, tak do 3 let potřebují všemožné blbosti, tak je fajn se toho zbavit.

hojda
1. črc 2015

@blahova_andrea Jasně, chce to hlídat výprodeje a slevy (tohle už mám na těch pár let s dětma docela zmáknutý, už vím, kde a kde a co🙂), taky nejsem typ člověka, který nakoupí, co vidí a je mu jedno za kolik.

hojda
1. črc 2015

@gepe Ježíš já to pochopila, že jsem ti jako nevrátila nějaké peníze....uf. Už několikrát jsem maminkám posílala peníze zpět, když se třeba nějak spletly.....

gepe
1. črc 2015

@hojda no konecne, bingo 😀 proto jsem to i radsi napsala lip, aby bylo zrejme ze nebyl problem s Tvym bazarkem 😉 jen proc si ten nakup pamatuju 😅

hojda
1. črc 2015

@gepe Tak příště si napiš o slevu 20% 😉 , když to tak špatně vyšlo......

blahova_andrea
1. črc 2015

@hojda njn, když já mám ty děti ještě malé, takže prodávat se to všechno bude teprve v budoucnu. u nás nejsou žádné obchody, výprodeje a slevy, takže mi nehrozí to hlídat. když něco potřebujeme, tak sednu na net a seženu. jiná možnost není
@gepe já to pochopila dobře...zaplatila jsi to zboží 2x, ale ne hojda. s tou problém nebyl