Penzijní spoření, připojištění. U jaké banky máte?

sim244
7. únor 2022

Ahoj,

U jaké společnosti, banky máte penzijko? Chtěla bych si založit, nemám zkušenost.

Děkuji.

levandule_k
8. únor 2022

Tady máš počet klientů v jednotlivých penzijních společnostech https://www.finparada.cz/6755-Nejlepsi-doplnkov...

Tady máš výnosy jednotlivých společností a) v dynamických fondech, b) vyvážených c) konzervativních.

Pro tebe je ještě klíčová otázka, jaký fond budeš volit. Chceš velký výnos a jsi ochotna akceptovat ztrátu, pokles? Nebo nejsi ochotna akceptovat pokles, jdeš na jistotu, stačí ti výnos 1-2%?

Pokud máš do důchodu 10 a více let, je nesmysl mít penzijko v konzervativním a vyváženém fondu. Jako investor se potřebuješ dostat nad inflaci a ty peníze musí pracovat v dynamických fondech.

Faktem je, že penzijko bylo dlouhou dobu blbě prodáváno ze strany finančních poradců, hlavním tahákem byl státní příspěvek a příspěvek zaměstnavatele, což jsou sice pořád výhody penzijka, ale spoustě lidí leží peníze v konzervativních fondech, i když mají do důchodu daleko a výnosy těchto fondů nevydělají na inflaci. Takže defacto vyhazují peníze z okna.

(Pozn. Dělám ve financích.)

konidana
8. únor 2022

@levandule_k takze moje penzijko idealne prenastavit. Ale jak , kdyz tomu prd rozumim a za 10 let si nevzpomenu, ze to mam zas nejak prehodit... bych potrebovala nekoho, kdo se mi o to bude starat..

jelenice_zavodnice
8. únor 2022

@sim244 Mam jeste stare penzijni pripojisteni, ktere uz dnes uzavrit nelze, stejne jako tech nekolik milionu klientu, kteri v nich porad setrvavaji a pry “vyhazuji penize oknem”.
Do noveho doplnkoveho bych jako novy klient nesla a prechazet nebudu i kdyz mi obcas nekdo zavola a snazi se mne naucenymi teoretickymi frazemi presvedcit, ze mam prestoupit. Ono je to vsechno krasne vykreslene, jak tyto dynamicke fondy zhodnocuji a investuji, bohuzel v ceske kotline se podminky vsemoznych forem stradani na penzi meni casteji nez prestupni rok, nova vlada avizovala dalsi zmeny, k tomu poplatky za kazdy ukon a riziko, ktere nese klient a do vseho kecaji jeste vsemozne komise spravedlivych duchodu, kterych osazenstvi se meni podle toho, kdo zrovna sedi na ministerstvu.
Za rok 2020 zvladla inflaci pouze necela 1/3 fondu. Vzhledem k inflacni vlne, ktera se ted riti, neverim v nejaky budouci prehled, kde budou prevazovat zelene castky nad temi cervenymi.

sim244
autor
8. únor 2022

Děkuji, já myslela že vypíšete banky. 🙂 nevadí, děkuji i tak. Jdu rozhodně do komzervativního, nehodlám nijak riskovat, mám to jen proto, abych využila příspěvek zaměstnavatele a nenechala jim těch pár korun zbytečně. 🙂 do důchodu mám tak 40 let ještě, ušetřim si cca 800 000, to mi stačí, na ulici to nenajdeš 🙂

kometkak
8. únor 2022

@sim244 Pokud nemáš 5 let před důchodem, jakékoli penzijko je úplná šílenost, rovnou ty peníze vem a vyhoď je do koše a vyjde ti to nastejno. Inflace ti hodnotu těch pěněz sežere.
Musíš najít něco, co má aspoň 5%. Spíše 7-10%, abys byla na jen na stejných penězích, jako tam vložíš..

sim244
autor
8. únor 2022

Zaměstnavatel mi bude dávat za odpracovaná léta jentak peníze, mám je odmítnout? To opravdu ne.

kometkak
8. únor 2022

@sim244 40 let do důchodu? Za 800t si pak koupíš tak nový gauč a možná ti zbyde na knížku :D Pokud ti bude zaměstnavatel dávat, tak to vem. Pokud jen přispívat, že musíš vkládat jakékoli své peníze, vykašli se na to. Příjdeš o násobně víc, než ti zaměstnavatel dá.. Ten čas je naprosto neúprosný.. Uděláš líp, když si koupíš nějakou garáž na hypoteku a budeš splácet (spořit) litr měsičně. Inflace ti sežere ten dluh. Garáž ti vzroste na ceně a pak to prodáš až budeš potřebovat. (to je jen příklad.. možností je více..)

levandule_k
8. únor 2022

@konidana 5 let před důchodem (počítáno, tak jak kdybys měla 2 děti) ti přijde od penzijní společnosti upozornění, že penzijní společnost plánuje přesun prostředků do konzervativního fondu. Toto upozornění ti přijde 60 dní před plánovanou změnou. Když neuděláš nic, tak se prostředky přesunou. Když řekneš, že nechceš, protože třeba prostředky budeš chtět vybírat později, tak se ti nepřesunou. (Můžeš se setkat s názvem investiční brzda, autopilot).

Akorát u té dynamické strategie musíš počítat, že třeba některý rok můžeš být ve ztrátě.

sim244
autor
8. únor 2022

Takhle, vše jsem si přečetla a plýtváte časem. Od práce jinak nedostanu ani korunu, takže si to i tak zařídim. Stojí mi to za to ikdybych si za to měla pár měsíců kupovat jídlo. 🙂 mít aspoň nějakou malou pojistku za kterou nemusim dát nic. 🙂 spoříme si na vlastní byt, platy máme hezké, takže tohle zařizuji jen proto, abych práci ty peníze nenechala, toť vše.
@kometkak

levandule_k
8. únor 2022

Dnes si odložím 1000 Kč na důchod, ta bude mít hodnotu za 40 let při:

a) průměrné inflaci 2% jako dnešních 453 Kč
b) průměrné inflaci 2,5% jako dnešních 372 Kč
c)průměrné inflaci 3% jako dnešních 307 Kč
d) průměrné inflaci 3,5% jako dnešních 253 Kč
e)průměrné inflaci 4% jako dnešních 207 Kč

To jen tak pro zajímavost.

kometkak
8. únor 2022

@levandule_k A dnes je inflace klidně 7% možná může být i 10%..

levandule_k
8. únor 2022

@kometkak Jedná se o průměr v dlouhodobém horizontu, v roce 2016 byla inflace dle Českého statistického úřadu 0,7%. Dlouhodobý cíl ČNB je 2 %, to že teď je to jiné, je samozřejmě věc druhá, proto jsem tam nepočítala s průměrnou inflací po dobu 40 let ve výši 7%. A těch 7 % je zase průměr nějakého spotřebního koše, ale pokud ty utrácíš hodně za něco, kde je inflace vyšší, tak to na tebe dopadá víc.

emamaira
8. únor 2022

Nenech si to tady vymluvit, penzijko je dobrá věc. Nebudeš díky němu milionář, ale je to produkt velmi jistý. Vzhledem k věku se neboj ani dynamické strategie. Je to státem dost regulované, takže neuděláš vysloveně chybu s žádným fondem.

konidana
8. únor 2022

@levandule_k takze radis prejit na dynamickou? Chlap ma konzervativni a je spis v minusu za lonsky rok. Ale on ma do duchodu tak 15 let, ja asi 20 mozna 25🙄. Svoje sem podrobne nezkoumala, musim se na to podivat.

20190418
8. únor 2022

Nevím no. Ja mam penzijko uzavřené pred cca 10ti lety, měsíčně posílám 1000,- a k tomu necelé 300,- státní příspěvek... Takže inflace mi ty prachy fakt nežere... Jako určitě to není nejprogresivnejsi zpusob investování, ale vyhazování peněz oknem si predstavuji jinak

levandule_k
8. únor 2022

@konidana Ta konzervativní strategie neznamená, že nemůže dojít ke ztrátě, jen je ta ztráta mešní. Dluhopisy méně kolísají než akcie a jsou obecně považovány za méně rizikové než akcie. Akciové fondy ti udělají hezký výnos v dlouhodobém horizontu, ale krátkodobě klidně můžeš přijít o 30% prostředků, ale v dlouhodobém horizontu akciový trh roste. I konzervativní fondy můžou mít ztrátu, ale bude ta ztráta třeba do 5%, ale ne 20%. Já bych si to tvém místě dala do dynamického fondu s tím, že holt to kolísání budu muset přežít. Manžel si to může dát do dynamické strategie, 15 let je slušná doba. Eventuálně část do dynamického fondu a část do smíšeného. Pak je otázka, bude vybírat vše najednou, nebo každý měsíc např. 4000 Kč po dobu 10 let. Na to je dobré se ptát při zkonzervativňování. Když budu čerpat po dobu 10 let, nemá smysl dávat vše 5 let důchodem do konzervativního fondu. Když si to naplánuji vybrat vše najednou, tak je dobré to převést do konzervativnějších portfólií.

Tady je porovnání penzijních společností a jejich strategií.
https://www.banky.cz/prehled-a-porovnani/penzij...

@20190418 Státní příspěvek je 230 Kč, když spoříš 1000 Kč. Těch 230 ti nemá kompenzovat inflaci, ale je to odměna od státu za to, že jsi zodpovědná a nebudeš se spoléhat jen na státní důchod. Těch 1 230 Kč má pracovat v dynamickém fondu a nemají být po dobu 30 let někde v konzervativním fondu.

konidana
8. únor 2022

@levandule_k dekuji🙂

20190418
8. únor 2022

@levandule_k ja vím, že je to státní příspěvek 🙂 chápu, že kdyby ho všichni nechali ležet ladem na kontě, tak finanční poradci nemají co žrát, ale rozhodně pro me tim paden není penzijní spoření vyhazování peněz oknem a ten prispevek mi kompenzuje i tu inflaci a ještě z nej neco zbyde jako zhodnocení.

levandule_k
8. únor 2022

@20190418 Ne všichni, co mají penzijko jsou zaměstnaní, někteří pracují na sebe a někteří zaměstnavatelé tenhle bonus nedávají. Nicméně někteří lidé si penzijko zřizují jen proto, že mají příspěvek od zaměstnavatele. Pokud máš příspěvek zaměstnavatele, je to plus pro tebe. U penzijka záleží, v jakém to máš fondu. Mít peníze 10 a více let v konzervativním fondu prostě vyhazování peněz je, když máš do důchodu 10 let a více, máš to v dynamické fondu, tak je to správně nastavený produkt.

vlkovat
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
swan42
6. dub 2022

@levandule_k ja si zalozila penzijko 2012 u allianz... Jen proto, abych ho mela a posilam tam blbou stovku...zakladala mi to tusim dokonce mama, jeste jsem byla mlada...
Ale za boha netusim jakej typ fondu mam. Ve smlouve jsem nic nenasla... To se jich asi budu muset zeptat, co?
A jak to funguje, kdyz nebudu mit dynamicky a budu to na nej chtit zmenit? Jsou za to nejaky poplatky? Nebo kdyz budu chtit penzijko prevest jinam? 🤔
Pochybuju, ze kdyz se jich v allianz zeptam, tak budou cely ochotny mi to popravde do detailu povedet, kdyz by tim prisli o penize...

emamaira
6. dub 2022

@swan42 pokud je připojištění z 2012, tak to je stary typ, kde se nevybírala strategie. Ale odpovídá to konzervativní strategii. Taky jsem u Allianz a normálně jsem tam došla, převedou ti smlouvu do nového důchodového spoření a tam už si strategii vybereš. Převedení smlouvy bylo bez poplatku.

levandule_k
6. dub 2022

@swan42 Pokud smlouva byla uzavřena před 1. 12. 2012 spoříš v Transformovaném fondu, je tam jen jedna strategie (, abys mohla volit dynamická, smíšená konzervativní, musí se přejít do účastnického typu smluv.

I klient, který má z minulosti uzavřenou smlouvu penzijního připojištění, nyní Transformovaný fond, může přejít na novou formu spoření v účastnických fondech. K tomu je nutné uzavřít novou smlouvu o doplňkovém penzijním spoření a původní smlouvu vypovědět s převodem do účastnických fondů této penzijní společnosti. Cesta z Účastnického fondu zpět do Transformovaného není možná.)

Převod do účastnického fondu, možný pouze v rámci jedné společnosti, je vždy bezplatný, podmínky jednotlivých penzijních společností se však mohou lišit. Podle smluvních podmínek může být uplatněna i několikaměsíční výpovědní lhůta. Doba spoření v Transformovaném fondu se pro účely nároku na výplatu dávek započítá do spořící doby v účastnickém fondu. Přenášejí se také mj. informace o rozdělení naspořených prostředků na vklady klienta, zaměstnavatele, zálohy státních příspěvků a jednotlivě k nim evidovaným výnosům.

Převod z Transformovaného fondu jedné penzijní společnosti přímo do účastnických fondů jiné společnosti nelze uskutečnit. Vždy musí být převod uskutečněn nejdříve v rámci jedné penzijní společnosti.

Převod prostředků účastníka k jiné penzijní společnosti je bezplatný, pokud u původní penzijní společnosti do dne doručení výpovědi nebo uzavření dohody o skončení smlouvy byla splněna minimální spořicí doba více než 5 let – tzn. nikoli trvání smlouvy ale doba, po kterou klient spořil. V případě převodu spoření dříve je nutné, aby účastník uhradil poplatek, který nesmí být vyšší než 800 Kč.

Změna strategie dynamická, smíšená, konzervativní, úplně přesně nevím, jak to má Allianz, podívám se po tom odpoledne. Vím, že Česká spořitelna ji má jednou ročně zdarma. Tj. každý rok si můžeš jednou změnit strategii bez poplatku.

Pravdu ti říct musí.

levandule_k
6. dub 2022
swan42
6. dub 2022

@levandule_k ty jo super, diky mic za vycerpavajici odpoved 👍❤
Ano, uzavirala jsem 30.11.2012 prave proto, aby se to stihlo protoze pak uz byl ten jinej pilir neco co, uz si to nepamatuju 🙈
Tak bezva, zmenim nejdriv na ucastnickou, vyberu dynamicky a pak teprve uvidim jestli zustat u allianz nebo ne 👍

jelenice_zavodnice
6. dub 2022

@swan42 Pokud ale zmenis strategii a fond, nebudes moct vybrat vysluhovou penzi po 15 letech. Pokud to byl cil, ze si uzavirala aby se to stihlo, jak pises, tak pri zmene fondu o tuto vyhodu prijdes. To nahore v komentari od uzivatelky bohuzel nezaznelo.

levandule_k
6. dub 2022

U těch transformovaných fondů je garance návratnosti vkladů.

Jinak sazebník Allianz - změna strategie - alokace ve spoření, první změna v kalendářním roce zdarma, nevyužití se převádí do další let, 60 Kč / 50 Kč změna nad rámec změn.

https://www.allianz.cz/content/dam/onemarketing...

Jinak, jestli máš penzijko u Allianz a máš tam pojištění domu a auta, tak na těch smlouvách bys měla mít slevu za to, že zde máš penzijko.