Hezký večer,
mám dotaz ohledně penzijního spoření.Já si spořím 500kč a zaměstnavatel 1000kč.Vyplatí se spořit?Když ani nevím kdy mi to vyplatí a kolik...Děkuji
@boruvkovykoblizek děkuju a nevíte v jaké částce mohu odepsat z daní,kolik musí zaměstnavatel přispívat měsíčně?
No za me se to vyplatí až těsně před duchodem jít na ty částky, aby se to dalo odepsat … 😁ale teď přesně nevim.. zjistovala jsem před RD.. dávám si peníze na penzijko kvůli tomu, ze něco dava zaměstnavatel.. predtim jsem nedavala nic ..
Musíš si sama přispívat víc než 1000 Kč měsíčně, aby sis mohla něco odepsat, příspěvky zaměstnavatele se do toho nepočítají.
@jeyre aha děkuju😊
Dělám ve financích, tak k tomu něco napíšu. Pokud máš penzijko založené po 2012, můžeš si to vybrat v 60 letech. Když to vybereš dříve vracíš státní příspěvek. Spoustu lidí má na dlouhodobý horizont konzervativní strategii a ta je nevhodná, pak jsou zklamání z vysledků spoření. Na dlouhodobý horizont musí být dynamická strategie, ale musíš ustát kolísání. Dynamické strategie mají vyšší výnos, když porovnám historické výsledky, a má vyšší riziko. To riziko spočivá v kolisaní jednou uvidíš zisk 20, pristě klidně ztrátu 30, dle historických dat akciové trhy vždy v dlouhodobém horizontu rostly, ale minulost není zárukou stejných výsledků v budoucnosti.
Když to řešim s klienty, tak jim obvykle doporučuji dávat na penzijko menší částky, protože je nesmysl dávat si na penzijko 3000Ķč, když si netvořím rezervu jinde. Lepší strategie je dávat si na penzijko 500 Kč a 2500 do něčeho flexibilnějšiho do čeho si sáhneš třeba za 5-15let. Dle tvých cílů, tady se s klientem pobavíme, co od toho čeká, jaké má plány. V případě, že využíváš daňové zvýhodnění a vybereš to předčasně, musíš to i dodanit.
PS Nejedná se o doporučení, co máš nebo nemáš dělat.
Odepisujes z daní jen to, co si spoříš sama, ne vklad zaměstnavatele.
Penzijko má smysl, pokud máš správnou strategii a příspěvek zaměstnavatele.
Pokud zaměstnavatel přispívá nějakou částkou, tak se to vzdy vyplatí - peníze navíc jinak nedostanete. Hodně firem to propaguje jako benefit. Navíc si to můžete odepsat z daní. To, kdy to vyberete řeknu asi následovně, čím později tím lépe, protože tam budete mít více peněz. Jedna se o penzijní spoření a mělo by byt vyplaceno až při případně penzi. Jak se řeší změna zaměstnavatele a převod pojistky jinam, s tím bohužel zkušenost nemám.