Penzijko. Budete vybírat, rušit nebo pokračovat?

13. zář 2023

Zdavim, i ja jsem se dneska zasekla nad tim clankem o penzijku na seznamu.cz :D Tak by me zajimalo, jestli budete vybirat, rusit nebo pokracovat ve svem sporeni. Ja osobne mam novejsi penzijko, neni tam jeste moc penez, ale ty nove podminky co maji platit od 2024 jsou docela brutus...

hojda
13. zář 2023

Vybrala jsem polovinu - výsluhovou penzi.

hojda
13. zář 2023

Investuji to jinde, kde je to flexibilnější. Rušit nebudu, nevyplatí se mi přijít o státní příspěvek, ale už tam moc neposílám a počkám, co bude.

jolcap
13. zář 2023

Nic není schváleno, takže je dost předčasné to ze strachu vypovídat. Všude ve světě si lidi spoří na penzi, tady je spíš zvykem počkat ať se stát postará.

20190418
13. zář 2023

Já se sem píchnu. Mám penzijko založené do konce r. 2012, jdu na maximální státní podporu. Nemám problém si pro maximální podporu nově posílat i těch avizovaných 1700,- měsíčně, ale pokud nešlo vybrat naráz (a klidně třeba ve věku 60+), tak to bych asi zrušila. Plánovala jsem využít třeba na přestavbu bytu na bezbarierový nebo cestu kolem světa...ne jako pravidelnou rentu.

thalia
13. zář 2023

@20190418 V nějakém dřívějším článku jsem četla, že by se ta povinnost renty vztahovala jen na nové smlouvy. Taky čekám, co z toho bude, penzijko mám už hodně dlouho a taky plánuju vybrat pak najednou.

kocvarovas
13. zář 2023

@jolcap všude na světě jsou ale rovné podmínky.. Osobně si spořím, do důchodu mám hodně daleko, jestli vůbec, ale úplně mě demotivuje to, že ti co celej život nedělají, chodí pro dávky, nešetří a důchod mají taky a když málo, jdou si pro příspěvky..Tak proč šetřit?

glimmer
13. zář 2023

vzhledem k tomu, že není nic schváleno, tak nechápu tu paniku kolem (nutno podotknout, že denně pracuji z penzijkama) ... je pravda, že lidé bezhlavě ruší penzijka, až je mi to někdy líto když to v práci vidím ... já osobně si penzijko nechám, mám hodně velký příspěvek od zaměstnavatele (a jinak mi ty peníze nedá). Manžel také příspěvek od zaměstnavatel. Můj zaměstnavatel dokonce přispívá na penzijko i našim dětem, takže nemám nyní důvod penzijka rušit.

plamenek
19. zář 2023

@glimmer Můžu se zeptat, mám penzijko od roku 1999 u České spořitelny, výsluhovou penzi už mám vybranou a teď mi neustále paní z ČS nabízí, že mám přejít k jinému penzijnímu plánu, že budou investovat do jiných investičních fondů a budu mít vyšší zhodnocení. Moc se v tom teda nevyznám. Není to risk? Spořit chci určitě dál.

autor
19. zář 2023

@glimmer pokud se schvali vyuzit penzijko JEN jako rentu, tak se opravdu nebudu divit, ze si to hodne lidi vybere.

glimmer
20. zář 2023

@plamenek jsou dva úhly pohledu ... u té staré verze je garantováno, že nemůžete jít do mínusu, ale na druhou stranu je tam minimální zhodnocení.
U té nové, u DPS tato garance není, ale je tam zase vyšší zhodnocení.
Všichni u nás doma máme tu novou verzi a dynamický profil ... při koroně spadly všechny investice dolů, tak jsem byla v mínuse skoro 6.000, nyní jsem v plusu skoro 8.000 ...

glimmer
20. zář 2023

včera jsme měli v práci "školení" na penzijko a jeho změny ... a v novém návrhu už vůbec není o rentě u STÁVAJÍCÍCH penzijek ani slovo ... a u nových by údajně mělo být jednorázově (bez státních příspěvků) nebo na rentu (se státními příspěvky). Všichni co o tom rozhodují slibují, že stávajících smluv se změny výběru nedotknou ... ale dokud to není černé na bílém, tak to není jisté na 100%

iva_kucerova
Autor odpověď smazal
Zobraz
iva_kucerova
20. zář 2023

Pokud bude renta, penzijko zruším.

iva_kucerova
20. zář 2023

@glimmer Paniku chápu. Lidi se bojí, že ze svých peněz nic neuvidí. Navíc nemáme ani jistotu, že vubec někdy půjdeme do důchodu. Mně třeba zaměstnavatel nepřispívá nic, takže se mi penzijko už nevyplatí.

glimmer
20. zář 2023

@iva_kucerova byla byste překvapená kolik lidí nakonec čerpá rentu, min. na 3 roky, aby nemuseli platit daň z příspěvku zaměstnavatele.

glimmer
20. zář 2023

@iva_kucerova tak pokud Vám zaměstnavatel nepřispívá, tak to zrušení chápu. My máme penzijko hlavně proto, že máme velké příspěvky zaměstnavatele, a kdybych neměla penzijko, tak mi ty peníze jinak nedá.

plamenek
20. zář 2023

@glimmer Děkuji.

knuffel
20. zář 2023

Penzijku už teď totálně podřízli větev, už jen ta důvěra, prostě si udělají s mými penězi, co chtějí. Ne teď, třeba za 5 let mi změní podmínky. Já půjdu do důchodu cca v 67, pak mi budou vyplácet nějakou rentu? Jak dlouho? Rok, dva, pak umřu a zbytek peněz propadne?
Je to smutné, ale nedávno kolem mě umřeli lidé ve věku 66, 67 let. Reálně se důchodu nemusím dožít. Nedává mi absolutně žádný smysl strkat peníze někam, kde se mi můžou lusknutím prstů změnit podmínky i zpětně a ve výsledku si se svými penězi ani nemůžu naložit podle sebe. A to nemluvím o tom, že mi to sežere inflace a za pár let to bude jako flusnutí... Mám jasno, ať si svoje příspěvky strčí za klobouk. A celé penzijko též.

ninive211
20. zář 2023

@knuffel Já mám za to, že rentu lze pobírat po dosažení 60 let, snad ani v "důchodu" být nemusíš. @glimmer jak to je? Nebo si to pletu s preddůchodem, který se právě čerpá před odchodem do důchodu a jde to z těch tvých peněz? Je to u těch doplňkových spoření ("nové" smlouvy po r. 2012)

ninive211
20. zář 2023

@knuffel Tak já to mám jen díky státnímu příspěvku, které u minimální platby dělalo 30%, nově to bude 20%.Jakmile by se zrušily stàtní příspěvky,nemá pro mě tento produkt smysl

knuffel
20. zář 2023

@ninive211 Chápu, ale já mám teda k tomu úplný odpor. 😁 Za pět let zase někdo vymyslí změnu. A když ne, inflace to jistí, tak budu mít zase prd. Rentu ať si strčí, byť od 60 let, kdy ještě budu muset stejně pracovat. Jak říkám, pro mě to není. 🤷