V dubnu 2024 mi skončila rodičovská dovolená. Od 1.4. do 30.9. pracuji na brigádě na dohodu o provedení práce. Na pojišťovně jsem vedená jako osoba pečující o dítě do 7 let. Zjistila jsem, že jsem těhotná a termín mám v únoru. Co mám dělat od 1.10. do porodu? Po porodu mi naskočí rodičák, protože na mateřskou nárok nemám, to vím. Ale v období od skončení brigády do porodu? Na pracák? Tam to přece nedává smysl, budou mi přece hledat práci, ale to v 6. měsíci těhotenství nedává smysl. Nebo budu do porodu úplně bez peněz? Nevíte někdo jak to je?🙏🙏
@martulka88 nárok na MD nemám, nemám odpracováno za poslední 2 roky..
A jaky typ davky bys cekala? Prechodnou mezi dvema rodicaky? Na pracaku ti v tvem stavu realne zadnou praci hledat nebudou, takze si tam klidne muzes jit stoupnout se zebradlem.
Vsak pracuj dal. Tehotenstvi neni nemoc.
Pokud se neco nezmenilo, nemate na nic narok. Pokud se Vás netýkají davky hmotné nouze apod. Takže bude asi nejlepsi pracovat dal…
@kakba tak jestli je to sezónní práce, ktera 30.9. konci, tak pracovat dál nejde ne? A uz vidim jak nekde jinde s usmevem na tvari prijmou tehotnou...
Tak na pracák podle mne je možné jít, ale mělo by to asi smysl jen kvůli zdravotnímu pojištění, což je pokryté jinak. (Já třeba byla registrovaná v mezičase při změně zaměstnání, normálně jsem donesla následující pracovní smlouvu a oni mně k tomu datu rovnou i vyřadili).
Jinak pak jedině sociální dávky, pokud dosáhnete.
Když máte vybraný rodičák, tak se nic jiného nedává, nemělo by to smysl.
Nedostanete nic,neni z ceho vypocitat a co davat...Muzete byt vedena na UP ,ale tam za VAs budou platit jen zdravotni,jinak tam take nemate narok...
Když půjdeš na ÚP, měla bys mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.
@nat Žena po rodičáku má právo na podporu v nezaměstnanosti, i když v minimální výši.
@kakba ano, ale v 6. měsíci a mi skončí brigáda těhotenství práci asi neseženu
@klokanka31 byla jsem ve stejne situaci jako pani a nemela jsem narok na nic....
@nat hele já mám vydělávajícího chlapa, problémy mít nebudeme, pro mě je to jen tak informativní.. ale jak by to tedy řešila žena, která by třeba byla ve stejně situaci a byla by třeba sama a bydlela by třeba v nájmu? Jak by se tohle řešilo? To by šla na ulici?
@nat Tak to teda asi na internetu píšou blbě...https://kalkulacka-materska.cz/t/kolik-je-podpo...
@klokanka31 článek jsem četla.. ale nebude na tom něco měnit to těhotenství?
@klokanka31 ale pokud dobre ctu tak to je po skonceni rodicovskeho prispevku tak to je dobre napsane....Ale pokud pani nevi,tak je pro ni nejlepsi dojit si na UP a tam ji VSe reknou...
Potom existuji ruzne jine davky,ktere zena muze byt,ale ptala jste se ja jen napsala svou zkusenost,pokud chcete presne info zajdete si na uP....
To nevím, ale tak jako těhotná normálně můžeš na pracák...🤔 Budeš mít nejlepší jít přímo tam, a zeptat se...
Tak teď jsem více googlila (protože se mě to také týká) a ten pracák určitě zajdi. Těhotenství by překážka být neměla, však teoreticky pracovat ty tři měsíce můžeš. A na nějakou malou podporu by to dát (podle toho, co čtu) mělo.
Já jsem to měla po prvním porodu tak, že jsem dobrala mateřskou (ano, mateřskou) - byla jsem na ní tuším 12týdnů a poté jsem se šla hlásit na ÚP s tím, že chceme co nejdříve miminko + mám tedy ID 2. Asi za 1-2 měsíce jsem byla těhotná, ale měla jsem rizikové, ale nechtěla jsem PN. S paní na ÚP jsme měli dohodu, že vyberu podporu - nárok jsem měla na 5 měsíců, což odpovídalo +- 4.měsíc těhu a od té doby jsem byla mimo ÚP. Do 55let věku (nevím, zda se to nezvýší, když jsou i odchody posunuté) máš v evidenci jen 1 rok na důchod (nepočítá se do toho doba na podpoře) a po 55.věku taky 1 rok. Ale teď se dost vše mění, takže toto je informace 3roky zpátky. Ale já na ÚP nemusela být, jelikož za mě platí stát zdravotní. Ale pokud jsi vedená jako pečující o dítě, tak to taky platí stát, jestli se nepletu. Nejlepší je si zavolat na ÚP, pod kterou paní spadáš (je to dle tvého příjmení) a uvidíš, co ti řekne.