Dobrý den,
Stručné a jasně. Můj přítel, otec syna a druhého co je na cestě si chtěl plnit podnikatelské sny. Za ty dva roky co podnikal v maloobchodu se neskutečně zadlužil... Malé částky, velké částky. Dluh u dodavatele 100 000, u banky 400 000 a malé dluhy v řádech desetitisíců, ale je jich hodně.. Ani nevím upřímně, kde všude dluží. Snažil se, makal, ale přerostlo mu to přes hlavu. A nakonec se dostal do fáze, ze to musí zavřít a chce to řešit,ale nezbývá nic jiného než pomoc státu a oddlužení. Prosím Vás nevíte někdo jak to probíhá. Má vůbec šanci, ze mu to povolí...
Diky moc za jakékoliv informace
@tadeasek3 Oddlužení u osvč je obecně možné. Musí se podat insolvenční návrh spolu s návrhem na povolení oddlužení. Tam pečlivě vypsat dluhy, majetkové poměry atd. Soud posoudí, zda se jedná už o insolvenci. To záleží právěe na poměru majetku, příjmů proti dluhům. To je individuální.
Upozornila bych však na to, že dle insolvenčního zákona lze u osvč řešit úpadek oddlužením pouze za určitých předpokladů: 1) už přišel konkursem, 2) souhlasí s tím věřitelé, u kterých mu vznikly dluhy z podnikatelské činnosti.
Předpokládám, že vás by se týkala ta druhá podmínka. Nicméně... většina insolvenčních soudů to zase tak neřeší a povoluje to i bez výslovného souhlasu. Pokud prostě aktivně nevystupují, nechají to být. Záleží, jaký by byl váš soud a na jakého soudce narazíte.
O samotném oddlužení asi tolik.. základní podmínkou je, že během 5 let bude pravidelně platit určitá procenta z příjmů (ta procenta se počítají poměrně složitě, záleží od vyživovací povinnosti atd atd). Z těch peněz insolvenční správce bude poměrně uspokojovat věřitele. Za těch 5 let musí splatit nejméně 30 procent dluhů, které budou v ins. řízení určeny. Splnění této podmínky musí být zřejmé už na začátku. Takže pokud není doložitelný příjem, ze kterého vyplývá splnění, oddlužení se neschválí. To vypočítá insolvenční správce a většinou dlužníka upozorní. Je pak na něm, aby si zvýšil příjem - např. smlouvou o důchodu se 3. osobou. Jiná situace je ještě tehdy, pokud některý z věřitelů je zajištěný, ale to by bylo na déle.
Jinak není pravda, že dluhy musí být v exekuci. Insolvenční řízení s tím vůbec nesouvisí. A není pravda ani to, že během isř něco sráží exekutor. Naopak exekutoři nemohou činit úkony směřující k výkonu exekuce.
@gabcat
Já tomu tak moc nerozumím a mluvila jsem o osobním bankrotu. Kámoš dělá pro firmu, které připravuje podklady pro jeho schvalování a jednou jsme se o tom bavili v souvislosti s dluhy, které má můj přítel na zdravotním a sociálním... A tím sražením "klasicky exekuce" jsem měla na mysli, že ti prostě obestaví výplatu a z toho se umoří část s toho dluhu. Jeho zbytek ti po 5ti letech odpustí.
A hlavně předpokládám, ze pán s podnikáním skončil a nechá ze asi zaměstnat...
Doporučuji kontaktovat některou Poradnu při finanční tísni, služby jsou zdarma. Popř nějakou z neziskovek poskytující odborné sociální poradenství v oblasti dluhů. Seznam najdete v registru poskytovatelů sociálních služeb. Vše taky zdarma.
Za sebe bych doporučila se obrátit na právníka. Podobnou situaci jsem řešila u https://www.cikr.cz/sluzby/ a mohu doporučit 🙂))
Dobrý večer,
Pokud vím, tak k osobnímu bankrotu může přistoupit až jsou-li dluhy ve stádiu exekuce. Musí se nechat zaměstnat. Z výplaty mu budou strhávat klasicky exekuci, po dobu pěti let a zbytek odpustí. Samozřejmě budou důkladně prozkoumávat jeho finanční a majetkové poměry....