Ošetřovné. Čí je to zásluha?

16. kvě 2020

Dobry den, potrebuji nezaujate nazory, nejak me manzel rozhodil. Pokusim se byt objektivni.
Oba podnikame a ja jsem na materske s 3m synem a doma man bez skolky(az do srpna) i 6letou dcerku moji z minuleho vztahu.
Pozadala jsem o osetrovne manzelovo jmenem, protoze ja vzhledem k materske narok nemam. Chodi na spolecny ucet ze ktereho platime spotrebu rodiny a stavbu domu. Vzhledem k tomu, ze je holka doma a mame miminko chodim do prace (manualni vyroba s vlastni provozovnou) vecne po nocich nebo, kdyz si zajistim hlidani. A nebo tam jdu s detma a prace odvedu tretinu. Rozhodne deti nehlida manzel. Ten budto vykonava svou praci a nebo se cini na stavbe.
Kvuli vyporadani spolecnych financi, to nechci podrobneji probirat je treba urcit, ci jakoze "vyplata" je to osetrovne. Automaticky jsem predpokladala, ze kdyz mam dceru na hrbu celodenne ja a svuj pracovni rezim prizpusobuji nastale situaci pouze ja, je to logicky prijem moji zasluhou. To, ze u toho jeste vydelavame a zazadala, zaridila jsem tyto penize navic je super.
Avsak manzel usoudil, ze jsou to penize napul a to me nakrklo.
Co myslite?

j.a.n.i
16. kvě 2020

No, ja si myslim, ze nepatri ani jednomu z vás a způsob jejich ziskani hranici s podvodem.
Ale pokud mam volit mezi vadimi nazory, tak napůl, neb ty se sice staras, ale bez manzela bys tenhle podvod nemohla realizovat.

aselluska
16. kvě 2020

A takto to máte se vším? Všechno dělíte napůl? Neumím si představit, že bych někdy řekla moje, tvoje peníze ( pokud se nejedná třeba o dědictví). Podle teda taky jsou napůl. Když ty nemáš nárok, tak je máš díky jemu. Takže to bereš tak, že peníze, které mu stát přidělil, mu vlastně nepatří. A bez něj by jsi je neměla. Tak to bych byla ráda, že vůbec nějaké mám a taky mi to přijde jako zneužití.

leniczka23
16. kvě 2020

Na pul..bez nej bys nemela nic..

ilonne
16. kvě 2020

Když si tedy odmyslim, že jde o podvod, tak je to součást SJM, takže pokud to takto dělite ta 50/50...

knuffel
16. kvě 2020

Nevim, ale takhle veřejně napsat, že jsem socka, která podvádí, bych teda nechtěla. Žádné potěšení z toho podvodu zjevně nemáš, takže u mě dobrý. Morální socka, aby bylo jasno.

autor
16. kvě 2020

Hm, diky za nazory...podvod by me zajimalo proc? Jako, to, ze man dite foma a neni skolka je fakt a to, ze na osetrovne narok mame je fakt taky. Takze to pominu.
A jestli si vetsina z nahodnych kolemjdoucich mysli, ze napul, tak to beru.
My si penize nepulime, je to slozity, proste jsem z urciteho duvodu potrebovala urcit toho, kdo to "vydelal". Ono se vam to keca, s minulym manzelem jsem byla od 15ti a meli jsme vse spolecne,nikdo neresil. Ted,kdyz jsou v tom majetky, nevlastni deti a pod. Uz to neni takova sranda hipizacka, to neznamena, ze se nemame radi

ilonne
16. kvě 2020

Můžeš tomu říkat jak chceš, nicméně podvod to je. Pokud by jsi pobirala RD a pracovala, teď musela zůstat na OCR s dítětem, tak je to jiná situace. Z tvého příspěvku jsem pochopila, že jsi doma a nepracuješ. OCR tedy čerpá manžel, ale normálně pracuje, tedy čerpá podvodne dávku, která je určena, když nemůže práci vykonávat.

autor
16. kvě 2020

Btw. To, ze je to rozpoctova dira jsem resila s rodinou. Pokud mam materskou, manzel by narok na osetrovne mit nemel. Taky si to myslim. Ale mama, prarodice a vsichni mi rekli, at nejsem bl.a a zazadam. Ano,citila jsem se provinile, ale kdyz stat dava, chytte se za rypak, kdo by to neudelal.
Nikdy jsem zadnou socialni davku krom materske nebrala a tu man pouze proto, ze jsem loni delala 2 prace najednou, abych na ni dosahla. Porodne, pridavky na deti, nikdy nic. Tak laskave se sockama brzdete, damy, vzdycky jsem se musela o sebe postarat sama, dane platim a zalohy odvadim i kdyz z nich budu mit velke houby (duchod, nemocenska). Urazky si tedy nechte jinam, povazuji svuj dotaz za vyreseny

autor
16. kvě 2020

@ilonne pred zadosti jsem vtoto vylozene hledala, i na webu MFCR je uvedeno, ze davka neni podminena ukoncenim vydelku, ze je to kompenzace za komplikaci vykonu cinnosti, deti co jsou doma. Pokud najdete na tento problem odpoved, budu rada, ja ji nenasla

marcicek84
16. kvě 2020

Tak manzelovym jmenem slo cerpat jen dokud nejsou zavrene provozovny a tudiz nema praci,po te by se jiz skutecne jednalo o podvod.Pokud byl manzel doma a pobiral OCR,mel se tedy o tvou dceru starat.Tvs chyba byla,zes to nevyzadovala.A ted osetrovne je toho,na ci jmeno je psano,tedy pokud ti rekl,ze 50:50 tak asi bys spokojena mohla byt.Jestli delite majetek ci spolecne jmeni,tak do budoucna by OCR melo nalezet tomu,kdo davku cerpa.Kazdopadne netusim cim se ridi vyplata OCR pro podnikatele...ale dej si na to pozor a nepis na internet,pokud ji pobirate nopravnene - komplikace pri vykonu (zavrena provozovna,omezeni oteviraci doby),ukonceni vydelku (neni nahodou pozastaveni zivnosti nebo preruseni smlouvy)?

knuffel
16. kvě 2020

Takže čerpáte OČR a oba chodíte do práce. Aha. Myslet si můžu, co chci, taky to napsat. Morální socka. Zadostiučinění je, že se doma kvůli tomu hádáte. Peníze vám štěstí nezajistí.

vendes
16. kvě 2020

Manžel měl být s dcerou doma, když si zažádal o OČR. Pochopila jsem to tak, že jde to náhradu za ušlý zisk v práci. Trochu hloupé pobírat dávku a ještě plat. Pokud takhle smýšlí většina, nedivím se, tomu krásnému státnímu dluhu, který roste a roste.

autor
16. kvě 2020

U OSVC neni podmineno osetrovne ukoncenim cinnosti. Je to tam vyslovne psano. A nakopli jste me tak, ze jsem procitala znovu vsechny papiry. V prvni zadosti nic takoveho nebylo, v te na dubnove je v cestnem prohlaseni "ja ani rodinny prislusnik nepobirame davku...mmj. materskou..." takze vyreseno, dalsi zadost uz nepodavam. Narok jako rodina nemame. Zrejme vychytali tuto diru za behu. Dekuju za nazory a prosim o uzavreni fora, at me ta nenavist nebudi ze spani 🙂

asinehri
16. kvě 2020

Chudak zakladatelka...přiznat se k tomu, jak vydělali na koronaviru...i když také si myslím, že většina kritiků spíše závidí...PS myslim, že pokud o holku pecujes ty, je to tvoje zasluha, nebo ji poves na krk manzela, hned jak dorazi z prace, at si ty penize navic taky odpracuje

zuzineckah
16. kvě 2020

Mate tak velký “majetky”, ze se musíte dohadovat o tom, kdo “vydělal” ošetřovné?? Aha...😎

inssomnia
16. kvě 2020

Jen tak pro upřesnění - z daní nemáš mít důchod a nemocenské, z daní máš silnice, školy, veřejnou dopravu a špičkově vybavené nemocnice. Jestli chceš důchod nebo nemocenské, nikdo ti nebrání zvýšit si odvody nebo se nechat zaměstnat. Takové zálohy, jaké platím ze svojí činnosti já a můj zaměstnavatel, určitě nemáš.

veruuu_kubesovic
16. kvě 2020

A proč teda pobíráte ošetřovné když oba pracujete? nebo chceš snad tvrdit, že máš málo na mateřské = opět lhát???
manžel je doma kvůli "překážce v práci" = uzavřené hranice, já doma na rodičáku s mladším synem a starší dcera 5,5roku je jak překvapivě s námi doma, OČR NEPOBÍRÁME...
a máš evidentně natolik nudný život, že řešíte takovou blbost, jako komu náleží peníze z ošetřovného? tak to ti řeknu jednoduše = nikomu z vás...
a pokud jste teda manželé, peníze by měli být vaše společné, aspoň my to tak teda máme!

autor
16. kvě 2020

Holky, nikdy jsem neverila na lyncovani na diskuzich, ale hukot. Ze ja hloupa sem vubec psala. O nudnem zivote snim pri svem 5ti hodinovem prerusovanem spanku, to mi ver 🙂 Zijte blaze a diky za nazory

marcicek84
16. kvě 2020

no tak, když to předtím zákon povoloval tak to je asi díra v zákone, ale dala bych si pozor, zde toto nebudou kontrolovat zpětně, to bystě totiž taky museli vrátit, že jste pobírali neoprávněně, abyste z toho ještě v budoucnu neměli problémy...to bych trochu strach měla...

angelinie
16. kvě 2020

Jen pro zajímavost, jake dávky nesmi pobirat ten jiny clen domacnosti pri čerpáni OCR? A to se tyka jen OSVC? My sice s manzelem oba pracujeme i s detmi za zadkem, ale chci byt v obraze 🙂

herbinaaa
16. kvě 2020

tohle je spíše o přístupu vás obou. Jsou to vaše společné děti, společné finance a pokud jste manžele a máte společné SJM? tak jsou vás obou. Když je nárokuje pouze on(že jsou to pouze jeho finance), tak je to sobec.
Ve zbytku se štourat nebudu, potřebuješ jenom tuhle radu. Chápu, že všude to funguje nějak .....

veronikav31
16. kvě 2020

vážená tazatelko,nárok na očr má váš manžel i když jste na mateřský, ale pozor,dny které pracuje-či-li chodí do práce si musí vést a ty pak předložit,o to mu očr sníží, jinak je to opravdu podvod.
Já jsem taktéž na rodičáku, starší dcerka chodí do školky, ale ta byla zavřená,takže byla doma a chlap chodil do práce,i když musel nějaký ten den být na home office, ale upřímně by mě nenapadlo o něco stát žádat, pro nás je výhodnější když chlap chodí do práce a má 100% platu.

anina32
16. kvě 2020

@veronikav31 Ale to platí jen v případě zaměstnanců. Tady ale se jedná o OSVČ a tam skutečně platí, že když je žena na mateřský tak manžel nemá na OČR nárok.

veronikav31
16. kvě 2020

@anina32 za běžných okolností ano, ale v dnešní době si myslím, že je to schváleno do konce června i pro osvč...https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/osetr...

anina32
16. kvě 2020

@veronikav31 Ten článek z března a z doby kdy to ještě nebylo schválený, teď nárok opravdu nemají, uznala to i zakladatelka. Za běžných okolností mimo koronu, nedostávají podnikatele OČR vůbec. Teď jim ho tedy schválili, ale jsou tam jiné podmínky než pro zaměstnance.

veronikav31
16. kvě 2020

@anina32 takže to schválené je. ale jen v souvislosti s koronou. jak skončí tento stav,tak se vrátí vše do starých kolejí

kometkak
16. kvě 2020

Podle mě nemá ani jeden z vás nárok na tuto částku. Jak je možné, že manžel dostal ošetřovné, když ty jsi doma na rodičáku? Tvou prací je starat se o děti..už přeci čerpáš dávku od státu, že jsi doma.. rodičák ne? Korona situace vás nijak neznevýhodnila..

anina32
16. kvě 2020

@veronikav31 Ale já říkala, že teď v době korony mohou mít podnikatele OČR, jen v případě že je druhý z rodičů na mateřské, tak nemohou žádat o OČR ani na jiné dítě. V tom prvním odkazu se o tom nepíše protože byl z března a v té době ještě schválen nebyl a nebyly dané podmínky.