Odpočet (hypo-úroky). Jdou odečíst úroky z daní i za partnera?

nikjean
11. pro 2019

Zdravím,

snad je některá z Vás v tomhle oboru chytřejší než já a dokážete mi odpoveď na mou otázku 🙂.

Zajímalo by mne, pokud si dva parneři (nejsou-li ve svazku manželském) vemou hypo na půl a jeden z nich pracuje na OSVČ a odvádí daň paušálně, zda-li si druhý parner, pracující jako zaměstnanec může odečíst úroky z daní i za parnera - tudíž v celé výši, nebo jen tu svou půlku?

Předem děkuji za odpovědi.

katka_nedo
11. pro 2019

@nikjean Dane si vzdy muze odecist jen jeden jako treba s detma.Tam taky plati jen jeden z rodicu

nikjean
autor
11. pro 2019

@katka_nedo Četla jste vůbec můj příspěvek? Jinak si totiž nedokážu vysvětlit Vaši odpověď, která absolutně nezodpovídá mou otázku a vůbec nesouvisí s dotazem.

tulikiss
11. pro 2019

Odečet může provést osoba, jež je účastníkem úvěrové smlouvy, je-li účastníků více odečet provádí jedna z nich, nebo každá z nich rovným dílem.

nikjean
autor
11. pro 2019

@tulikiss Děkuji za odpověď 🙂

biedronka10
Autor odpověď smazal
Zobraz
biedronka10
Autor odpověď smazal
Zobraz
nikjean
autor
11. pro 2019

@biedronka10 Já nevím, ale opravdu je můj příspěvek tak nesrozumitelný? Prosím čtěte pořádně, než odpovíte nesmysl.

Příklad: Společná hypotéka, rozdělená 50/50 = 100.000
Muž x úvěr 50.000
Žena x úvěr 50.000

Vzhledem k tomu, že muž x a žena x nejsou manželé, každý si svou část může odečíst z daní. Nicméně, vzhledem k tomu, že muž x platí daně paušálně, tudíž je blbost si úroky z daní odečíst, ptala jsem se, zda-li žena x může odečíst na sebe celou část úroku ze svých daní, nebo jen poloviční "svou" část.

@tulikiss již odpověděla na můj dotaz.

biedronka10
Autor odpověď smazal
Zobraz
katka_nedo
12. pro 2019

@nikjean Za to,ze to nechapete,ja nemohu,tak neutocte.Muze si ti odecist jen jeden,tudiz si to muzete odecist Vy jako ten zaměstnanec.Co je na tom k nepochopeni?

katka_nedo
12. pro 2019

@nikjean prectete si to na internetu,kdyz se Vam nase odpovedi nelibi.Nikdy si nikdo neodecita pulku,proto jsem dala priklad s tim ditetem.

lenoulinkaa
12. pro 2019

může si odečíst ten, kdo je účastníkem úvěru a majitelem nemovitosti..

nikjean
autor
12. pro 2019

@katka_nedo ne, Vy nechápete mne. Neútočím, jen nějak nedokážu pochopit, že někdo dává "rady", které jsou jednak zcestné a jednak nepravdivé. V tomto případě nemáte pravdu, pokud by partneři byli manželé, pak by možná vaše teorie byla pravdivá, což v této situaci pravda není. Vzhledem k tomu, že partneři mají hypo na půl, každý z nich si může odečíst svou část ze svých odvodů! To vím, ale nebylo to předmětem dotazu.

Má otázka byla úplně jiného rázu, jak jsem již řekla, paní výše mi odpověděla na můj dotaz.

nikjean
autor
12. pro 2019

@lenoulinkaa vím, kdo si může úrok odečíst z daní, to nebyl můj dotaz. Ale děkuji.

lenoulinkaa
12. pro 2019

@nikjean no jasně... , to ostatní je jak píše @tulikiss výše.. rovným dílem nebo jeden.. ale když to víš, tak jedině dobře..

tulikiss
12. pro 2019

@katka_nedo pises kravinu, pokud je vice lidi v uverove smlouve, tak si muze kazdy odecist stejnou cast uroku. navic vas priklad s odpoctem na dite taky neni jednoznacny, protoze pokud je dite ve stridave peci, tak si mohou za urcitych podminek dite odecist oba(vzdy za urcity mesic jeden, ale behem roku klidne na stridacku oba).

katka_nedo
12. pro 2019

@tulikiss Ty pises kravinu nebo nectes co pisu.Odpocet na dite si muze odecist jen jeden.To,ze se vystridaji kazdy mesic jak pises je porad to,co pisu.Muze si v danou chvili odecist jen jeden a ne dva naraz.

nikjean
autor
12. pro 2019

@katka_nedo Ale předmětem této diskuze není odpočet na dítě! To, co řeším já, je úplně něco jiného a srovnávat to s příkladem, který jste zmínila, je naprosto zcestné.

biedronka10
12. pro 2019

@katka_nedo taky jsem nepochopila pani zakomplexovany hister vylev, nejdriv jsem ji na to neco napsala a pak jsem to smazla, protoze to nemelo smysl.

nikjean
autor
12. pro 2019

@biedronka10 Já zas nechápu, že se někdo vyjadřuje k něčemu, o čem evidentně nic neví 🙂

nikjean
autor
12. pro 2019

@biedronka10 a zakomplexovaná ani hysterická bych neřekla, jen se zde musí člověk obrnit nervy, protože odpovědět na něco, na co se tazatel vůbec neptal a ještě blbě, to je fakt hardcore.

tulikiss
12. pro 2019

@katka_nedo jakou konkretni kravinu jsem uvedla?

@biedronka10 hele ja uz se nedivim ze jsou lidi histericky, ono totiz se na neco zeptas a krome odpovedi na vec se dozvis uplne vsechno. navic nejradsi tu na konovi radi lidi co o dany veci vi kulovy a oni si mysli. Nam vzdy ucitelka kdyz jsme rekli ja si myslim odpovidala... myslet znamena h.vno vedet. driv sem nechapala proc to rika, ale po reakcich tady uz ji chapu.

biedronka10
12. pro 2019

@tulikiss to sampzrejme chapu, nicmene reagovat na neci snahu odpovedet styoem, jakym udelala zakladatelka je zase taky neslusnost a trochu zbytecne vyhaneny do obratek. A ve vysledku i na me odpovedi byla velja cast pravdy, ale tp uz ke jedno. Me se jen nelibil ten styl reakce.

biedronka10
12. pro 2019

@nikjean i kdyz reagujes na nekoho kdo o nicem nic nevi, neurazej ho, to je zakladni slusnost. Tvoje reakce je zas zbytecne prepjata.

tulikiss
12. pro 2019

@biedronka10 promin ale jedinej kdo tady urazel si byla ty. pani jen stale dokola i kdyz razne opakovala, ze ji porad lidi odpovidaji na to na co se nepta.

nikjean
autor
12. pro 2019

@biedronka10 Kde jsem někoho urazila? To, že někomu napíšu, že jeho odpověď nesouvisí s mým položeným dotazem je urážka?
Myslím, že jsem byla velmi slušná, co se reakcí týče.

Já nevím, ale pokud se mě někdo ptá na banány, nebudu mu odpovídat na pomeranč, kor když o ovoci nic nevím.

nikjean
autor
12. pro 2019

@biedronka10 ale pokud je zde normální za každou cenu vyblít odpověď - názor, bez toho aniž by si dotyčný přečetl vůbec dotaz, tak je vše samozřejmě ok 🙂