Odkládání peněz. Odkládaly jste si na miminko? Kolik jste našetřily?

29. čer 2022

Zdravím,

zajímalo by mě, kolik peněz jste si odkládaly měsíčně a kolik jste si našetřily peněz na miminko? Příští léto plánujeme svatbu, a pak bychom rádi založili rodinu, takže začínám přemýšlet o tom, že bych si začala dávat na tuhle hromádku peníze stranou. Samozřejmě je mi jasné, že může dítě přijít dříve nebo naopak až za pár let, protože to nemusí jít… Zároveň bych ale nerada byla úplně nepřipravená.

Děkuji.

jjasmina
29. čer 2022

My měli a máme finanční rezervu běžně, takze vyloženě odkládat na mimi nebylo třeba, první půl rok nás mimi krom plenek a oblečení nic nestalo, kojila jsem

drep
29. čer 2022

Před 4 lety jsem měla rezervu 30000”, což bylo pět mých platů. Sáhnout jsem na ni nemusela, ale ta jistota mě uklidňovala.

martiniquest
Autor odpověď smazal
Zobraz
martulka88
29. čer 2022

Neměli jsme bokem peníze na mimčo. Máme rezervu a podle toho jsme nakupovali a zároveň jsem nechtěla utratit vše jen za prcka. Spoustu věcí jsme podělili (oblečení, vajíčko, nosítko), něco koupili bazarové (oblečení, vanička) a pár věcí nové - postýlku,matraci a kočárek nové. Plus jsem si chtěla ušít výbavu do postýlky a koše. A u kočárku jsme věděli, že bude stát okolo 20000,- - nakonec máme Britax. No a co se malý narodil, tak v průběhu kupujeme věci, co jsou potřeba - oblečení kupuji na online sekáčích a nebo ve slevě - prcci z toho rychle rostou. Koupili jsme třeba hrazdičku v Lidlu a nyní, kvůli příkrmům, obyčejné houpátko - chtěli jsme původně židličku s miminkovskou vložkou, ale ty jsou do 9kg a náš rarach má ve 4,5měs. přes 7kg a pochybuji, že v 9kg už bude sedět. Takže pak koupíme rovnou jídelní židličku (tam jsem taky "náročnější" - chceme, aby byla dřevěná -aby se hodila ke stolu a nezabrala moc místa - máme málo prostoru, ale zároveň za ni nedáme 10000,-). Plenky kupujeme ve velkém balení, aby to bylo výhodné. A když nám někdo chtěl něco dát, řekli jsme si co a nebo peníze, ať pak koupíme to, co je potřeba. Nemámráda hromadění věcí, takže si radši řeknu o peníze, než mít doma triliardu nevyužitých věcí....

loylii
29. čer 2022

Každý měsíc od doby co bylo v plánu těhotenství 1000.-/měsíc na spořící účet. Trvaly příkaz. A nechala i v době po porodu doted. Peníze mužů kdykoliv přesouvat a vybrat. Jsem taková malá rodinná záložna😁

zuzkasim
29. čer 2022

Neměli jsme takhle vyloženě nic, celé těhotenství jsem pracovala, nakupovalo se postupně. Dost se toho dá sehnat na bazaru. Ovšem určitou finanční rezervu pro nenadálé situace jsme měli vždy.

lakyk
29. čer 2022

Mám bokem částku na pokrytí ročních výdajů naší rodiny. Partner o téhle mé rezervě ví, souhlasí, abych ji měla a zbytečně do ní nesahala. Je to pro případ nouze, kdyby se něco stalo, abych nebyla bez prostředků a mohla být s malým ten rok doma bez nějakého většího stresu, že něco neuplatím.

patypresdevaty
29. čer 2022

"Na miminko" jsme nešetřili. Finanční rezervu přiměřenou příjmům a životnímu stylu mám od té doby, co jsem začala chodit na první brigádu, průběžně pořád.

krisstina93
29. čer 2022

Na dítě nic, z každé vyplaty se koupilo něco, nedávala sem za výbavu 100 tisíc.

zmrzlinka
29. čer 2022

Na dítě se našetřit nedá 😂😂😂

emamaira
29. čer 2022

Speciálně na miminko jsem nešetřila, v průběhu těhotenství jsem kupovala výbavu běžně z výplat, hodně věcí jsem podědila. Věděla jsem, že s přechodem z PPM na rodičák začnu pracovat, byť na malý úvazek, tak ale pokles příjmu nebyl až tak dramatický.

missbufy
30. čer 2022

Zalezi na Vasi narocnosti, napr. jestli budete kupovat novy kocarek za 30tis nebo bazarovy za 5tis a ostatni veci to same: odsavacka na mleko, monitor dechu, chuvicka, nositko, jidelni zidlicka, postylka, obleceni atd. Rozdily v cenach za nove a bazarove veci po nekolika detech je obrovsky... Doporucuji se podivat na ceny veci co chcete koupit a spocitat si to predem.

veruuu_kubesovic
30. čer 2022

A co když otehotnis neplánovaně? To ti je nějaká finanční rezerva víš k čemu...
Stejně tak jako se může stát, že budeš na miminko čekat X let a onu finanční rezervu použiješ na něco jiného v domácnosti co se třeba pokazí, pokud nechceš vše ultra značkové tak nakoupit se dá v pohodě vše během těhotenství, 9 měsíců je dostatečně dlouhá doba 😉

marimanta
30. čer 2022

Šetřit a odkládat peníze je fajn. Ale teda dítě stojí prachy i po miminkovském období. Takže by bylo fajn založit i obálku batole, předškolák, školák a puberťák 😂
K dotazu, ne, na miminko jsem nešetřila. Ani na jedno, jen na ty další jsem si schovala, co šlo.

lida9
1. črc 2022

pokud musis odkladat penize na hromadku s nazvem DITE, a premyslis, kolik na te hromadce mas mit, tak doporucuji si dite neporizovat... ono to neni o te prvni vybavicce za par tisic, ale o vypadku prijmy zeny na materske, ale hlavne o tom, ze ono dite bude potrebovat min dalsich 18let vydaje a to je v radu milionu...

michaela666
1. črc 2022

Miminko stojí "nejméně". Čím víc roste, tím víc peněz je potřeba.
Neměli jsme odložené vyloženě na dítě. Nakupovalo se průběžně a spoustu věcí bazarových. Záleží jak nároční budete.

nebetka
2. črc 2022

Neřekla bych, šetřit na mimino, ale našetřit na běžný provoz, na dobu, kdy budeš na rodičovské a přijem rodiny bude nižší. Výbava pro dítě se dá sehnat za rozumné penize. Připadá mi, že nejhorší je kupovat boty a platit kroužky.

zuzineckah
2. črc 2022

Na miminko jsme si neodkladali nic. Kupovali jsme věci průběžně. A i když jsme za výbavu dali ranec peněz, tak skutečné výdaje přišly až s vyšším věkem.

angelyn
2. črc 2022

odkládání hotovosti považuju v dnešní době za zbytečnost - vem si inflaci a růst cen...za dva roky, co budeš odkládat do obálky, koupíš těch věcí o třetinu méně, protože jejich cena bude někde uplně jinde. Volila bych finanční rezervu pro celou rodinu, ale na miminko šetřit takto je zbytečné. Někdo pořídí výbavičku za deset tisíc a jiný si to chce užít s plnou parádou a je v tom za padesát...je to taky o tvých prioritách. Za mě rada - až to přijde, tak to přijde 🙂

kometkak
3. črc 2022

Rozumné je mít zajištěné přiměřené bydlení (klidně i nájem), příjem partnera adekvátní na tvůj výpadek příjmů na 3-4 roky a k tomu rezervu na třeba 4-6 měsíců při výpadku jeho příjmu. Speciální šetření na dítě je asi blbost. Může se podařit hned a nebo taky za x let nebo nikdy.. Pro dítě bych nakupovala až v době těhotenství a postupně toho půl roku. Největší výdaj vidím jako výpadek příjmu ženy.. (může to jít do desítek tisíc měsičně).. třeba si to na tři měsíce zkusit z toho vyjít.. z klasické výši rodičovské a jeho příjmu.. ať víte, na čem jste. K tomu ještě odečíst tak cca 2000 na dítě (plíny a dlaší věci). Ať víte, jak to asi bude vypadat..

tasimia
11. črc 2022

Nešetřili jsme přímo na miminko, spíše pro nás, protože RP není nic moc a aby jsme měli rezervu. Člověk nikdy neví - ztráta práce atp.
A hlavně nás čekalo IVF, nevěděli jsme na kolik nás to všechno vyjde..