Dobrý den je tady nějaká učetní ?Potřebovala bych poradit.Za rok 2016 jsem pobírala RD a poslední 3 m v roce i chodila na částečný - 6,5 h denně do práce. Celkový výdělek nepřesáhl 60 000kč. Kam mám zajít?NaFu? A naše účetní v práci mi má vystavit priznání či jak to funguje.Je lepší že jsem chodila do práce či .. než bych byla doma.Myslím finančně na odečtu daních
Manzel potrebuje tvoje cetne prohlaseni,ze prijem za rok 2016 nepresahnul 68tisic,to da svoji ucetni a ona mu to "da" do dani.Pokud ma dostatecne odvody,pak vyse slevy je 24800.
A pokud si odvadela dane i ty,pozadej o svoje zuctovani u sebe v praci ;)
takže na FÚ VUBEC NEMUSÍME POKUD JE ZAMĚSTNANEC A DANĚ MU DĚLÁ učetní od zaměstavatele.... a to dostaneme v dubnu jako těch 24800 ??
@sluneccnicee Pokud odvedl za loňský rok daně ve výši 24 840 a více, tak ano. Pokud odvedl nižší částku, vrátí mu jen tolik, kolik odvedl.Tohle nejde do bonusu.
aha .... a já už se těšila na dovolenou 🙂 blbý je to že chlap nedostává vyplatnici tak nevím jaké má daně abych to vypočítala
a tech 68tis je v hrubem
@sluneccnicee ono se to da z hrube mzdy zjistit,kolik odvadi a mam pocit,ze jsem i v nekolika clancich cetla,kolik musi byt jeho min.vyse mzdy ;) (a jestli uplatnujete jeste uroky z hypoteky,tak nezapomenout pak i na ne).
@sluneccnicee vyplatnici musi mit ze zakona-takze urcite ma, zamestnavatele casto voli el.evidenci vypl.pasek v internim systemu 🙂
Ahoj holky poraďte prosím vztahuje se to jen na manželku? Žijeme s přítelem ve společné domácnosti a já jsem na řidičáku. Mohl by jsi i mě odečíst z daní když nejsme svoji? Děkuji☺
*rodičáku
Jen na manzel/manzelka.
Jak by se pro daňové účely posuzoval stav druh-družka ? U manželství existuje oficiální doklad a od následného měsíce po sňatku si může manžel manželku odečíst (samozřejmě až v RZ nebo DP) .... A teď si vemte, že žena bez příjmu bude na začátku roku žít dva měsíce s Petrem, pak ho vystřídá za Pavla a ve finále ho nahradí Zdeňkem. Kdo z nich si ji bude odečítat, když ona každého určí jako svého druha ? A za jaké období ? Kdo to určí a jak se to posoudí ? Kdo to bude hlídat, aby nedocházelo k daňovým podvodům ... stačilo by, aby se taková nezadaná žena na rodičovské dovolené domluvila s kamarádem, že si ji v daňovém přiznání odečte za celý rok jako družku a pak si pěkně 24840 Kč rozdělí na půlku ....jen prikladik 🙂
Jen manželé, alespoň nějaká výhoda manželství😀 Když je to pro mnoho párů v dnešní době "jen papír, co nic neznamená, co je zbytečný".
Děkuji jsme spolu už 7 rokem brát se chceme ale holt teď byli peníze přednejsi na vlastní bydlení ☺letos mi bude 25 tak doufám že to do 30 stihnu vdát se😁
@ninive211 a když by nam letos vyšlo i kdyby treba 16 000 kc odečet na manželku .Bude se to příští rok brát jako příjem ?Ja jen jestli si tím neuškodíme při přídavkách .Aby nám je pak nevzali
Co se týče přídavků, tak nevím, konkrétní podmínky neznám, je potřeba najít v zákoně o státní sociální podpoře, co se tam vše počítá, ale můj laický rozum mi říká, že by se to tam počítat nemělo, nemělo by se to počítat ani do rozhodného příjmu pro nárok na porodné, tak je to snad stejné (popravdě já snad neznám nikoho, kdo by měl nárok na přídavky na děti)
@xpila Nevíš jak se to s tou vratkou daně na manželku a započítáváním do příjmů pro nárok na porodné a přídavky na děti? Zřejmě by se to tam počítat nemělo, sestře to tak loni vzali, že měla nárok na porodné, i když byla vysoká vratka daně (kdyby se tam počítala, tak by nárok na porodné zdaleka neměli)
😘 DĚKUJI
Pochopila jsem to dobře, že může požádat o vrácení daní za mě manžel a i já u svého zamestnavatele? A ještě se zeptam je to 68000 hrubého nebo čistého?
A kdyz jsem mela příjem vyšší než 68 000 hrubého tak si mě může i přesto manzel odečíst nebo ne?
Kdyz uz to tu resite.. taky bych mela dotaz. Beru uz tretim rokem doktorske stipendium. V prvnich dvou letech jsem nepresahla tu stanovenou castku, takže manzelovi na me dane vzdy vratili... To stypko ale kazdy rok o neco roste a ted jsem behem minuleho roku ziskala více nez tech 68000 kc. Plus jsem delala na projektu pro univerzitu, kde jsem za to taky mela penize, ktere se taky vyplacely jako stipendium... Tohle se teda pocita nebo si muze zase manžel nechat na me dane odecist??? Diky 🙂
@ninive221
Dobrý večer,
za rok 2016 jsem měla příjem pod 68 tisíc Kč. Takže si teda na mě manžel může požádat o odpočet na manželku. Ale, když jsem chtěla požádat o vyrovnání daní za sebe u svého nynějšího zaměstnavatele, tak mi bylo řečeno, že to nejde, protože jsem v polovině října zaměstnavatele změnila a tudíž jsem měla v tomto měsíci dvakrát zaplacenou zálohu na daň. Je to tak správně? Děkuji za odpověť.
@artep77 Pokud jsi v říjnu měla podepsané prohlášení u původního zaměstnavatele a ten ti uplatňoval slevu, tak u toho nového jsi měla podepsat až od listopadu. Jestliže ti z nějakého důvodu i nový zaměstnavatel v říjnu uplatnil slevu na dani (chyba účetní, nebo špatné informace?...každopádně u nás v práci když někdo nastupoval v polovině měsíce, musel nejdřív doložit, jak to měl s uplatňováním dosud, když nedoložil, tak se sleva v tom měsíci prostě neuplatnila), tak ti vystaví akorát potvrzení o zdanitelných příjmech, o totéž musíš požádat i bývalého zaměstnavatele a jsi povinna si zpracovat daňové přiznání, nelze roční zúčtování.
Dobry den, muze si me manzel odecist. Kdyz jsem cely rok na RD a ziskala jsem podil penez z prodeje nemovitosti v roce 2016, kterou jsem nabila 2015 dedictvim. A bylo to vice jak 68000. Predem dekuji
@tutankhamun Peníze z prodeje nemovitosti, kde byl zůstavitelem splněn tzv. časový test (buď aspoň dva roky ta bydlet anebo 5 let vlastnit) jsou osvobozené od daně z příjmů fyzických osob a do limitu se to nezapočítává.
@ninive211 moc dekuji za odpoved. 🙂🙂🙂
@absintka19 Ahoj, prosim jak to je, když letos v červnu jsem se vdala. Odpočet daně se bude počítat od července, stejně tak i můj zisk? ( Jsem na rodičovské, OSVČ vedlejší. Děkuji
http://www.wowhead.com/zone=4821/bilgewater-har...
Rodičovský příspěvek se nepočítá a těch 6 měsíců mateřské ano............?děkuji
@annamina ano, dle toho co jsem vycetla tak od cervence.
Jestli byl tvůj příjem nižší jak 68 tisíc, tak si manžel může na tebe odečíst slevu 24 840 Kč. Rodičovský příspěvek se do této částky nezapočítává. Jinak mělo by stačit čestné prohlášení od tebe, že jsi neměla za loňský rok příjmy vyšší jak 68 tis.a roto čestné prohlášení doloží manžel v rámci svého zúčtování daně u zaměstnavatele nebo k daňovému přiznání, pokud zpracovává sám. Zároveň můžeš ty sama požádat o zúčtování daně za loňský rok (pokud jsi nějaké daně vůbec odvedla, tak ti je vrátí).