Nevyúčtování poplatků. Poradíte, prosím?

palomina8
19. únor 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc
Pronajímatelka mi nechce dát vyúčtování poplatku a tvrdí že byly sjednány paušálně a vyúčtování tudíž žádné dokládat nemusí.
Ale já ve smlouvě nemám napsáno přímo paušální poplatky,mám tam celkovou částku za poplatky a vypsáno za které to je tudíž jsem to chápala tak,že vyúčtování by mi dát měla.I když ve smlouvě nikde není žádný odstavec,kde by bylo přímo řečeno,že mi vyúčtování musí a kdy a jakým způsobem.
Můžete mi poradit,zda tedy na vyuctovani mám nárok nebo ne??

amazonkajanik
19. únor 2021

@palomina8 no, taky si myslím, že by vyúčtování měla doložit. Jestli máte psáno např nájemné 6tis a 4tis energie,tak musí doložit,zda opravdu ty 4tisíce se použily a buď vrátit přeplatek ,nebo žádat nedoplatek. Co jsme bydleli naposledy,tam jsme to měli paušálně s tím, že pokud překročíme měsíční limit vody a elektřiny,tak se po nás bude chtít doplatek

janule1940
19. únor 2021

@palomina8 na zúčtování služeb mate nárok ze zákona,ve smlouvě musí být uvedena částka za nájemné (ta obsahuje i fond oprav,fond oprav je náklad majitele bytu a nese ho on) a částka za služby,které se s užíváním bytu pojí.tyto služby se hradí zálohově a zuctuji se jednou za rok.zkousi to na vás.

janule1940
19. únor 2021
janule1940
19. únor 2021

Zde odkaz na předpis o službách : https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-67

palomina8
autor
19. únor 2021

@janule1940 ano toto mi poslala ona s tím,ze to je paragraf 9 Paušální služby...ty se nevyuctovavaji...a já to ve smlouvě mám celkovou částkou ale to slovo paušální tam proste nemám

janule1940
19. únor 2021

@palomina8 no...proste asi byste to vyhrála...zalezi,jak moc chcete jít do sporu...

martaskaaa
19. únor 2021

A vy na sebe nemáte psanou třeba ani elektřinu?
Podle mě teda i kdyby to bylo paušální, tak snad máte nárok vědět, kolik jste za loňský rok spotřebovala vody, elektřiny, plynu. A pokud byste měla málo, tak by vám vraceli peníze (resp.asi teda paní majitelka). Není to tak, že máte nějakou vratku a ona vám ji nechce dát?
Jak by asi reagovala, kdyby to bylo naopak, že by to nestačilo a musela byste doplácet? To by vám hned výpis ukázala, že? 👍

palomina8
autor
19. únor 2021

@martaskaaa doplácet by měla určitě ona mě.Ale pokud je to ve smlouvě bráno opravdu jako paušál.Nemusí mi vyuctovat nic.Tak je to dle zákona.

palomina8
autor
19. únor 2021

@martaskaaa ne vůbec nic

hojda
19. únor 2021

Tak to bych řekla paní majitelce ,že super, že si obden budete napouštět bazén, to se jí paušál fakt nevyplatí🙂.

palomina8
autor
19. únor 2021

@hojda už tam nebydlim a vyuctovani z ni nemohu dostat přes půl roku 🙈🙈 a argumentuje stále pausalem

hojda
19. únor 2021

@palomina8 ?☹, tak řekněte, že se půjdete poradit na finanční úřad, většina majitelů pronájem nedaní, to je asi jediná páka, kterou na ní máte.

palomina8
autor
19. únor 2021

@hojda to už mám za sebou,paní vše řádně dani 🙈🙈🙈

martaskaaa
19. únor 2021

Tak to paní je zřejmě dost vyčůraná. Umím si představit, jak by vás nahaněla, že máte doplácet třeba 10tisic🤣 to bych ji taky řekla, že paušální a ahoj

hojda
19. únor 2021
hojda
19. únor 2021

@palomina8 A to jste tam bydlela jen jeden rok? Nebo před tím vyúčtování bylo?

palomina8
autor
19. únor 2021

@martaskaaa no díky paušálu nemůže nahanet nikdo prave.Ani já a ani ona.

palomina8
autor
19. únor 2021

@hojda jen 8 měsícu ,ale platila jsem 4200,- měsíčně ,tskze urco si myslím,ze něco zůstalo

palomina8
autor
19. únor 2021

@hojda ano,ale v občanském zákoníku jak jsem uváděla výše paragraf se jedna o paušál a tím se ohani.Možná má právníka,nevím,já to ještě s žádným právníkem neřešila,ani na nej upřímně nemám.

hojda
19. únor 2021

@palomina8 Chápu.

levandule_k
19. únor 2021

@palomina8 Tak jí řekni, že to předáš právníkovi.

palomina8
autor
19. únor 2021

@levandule_k to jsem zkoušela,spoléhá,ze na nej nemám,kdybyvh věděla,ze jsem v právu,tak mu to dam,bude mi to pak muset ona zaplatit,ale to prave nevím

dandaa
19. únor 2021

Pokud máš ve smlouvě, že platíš zálohy, tak ti vyúčtování udělat musí. Jak jsi měla rozepsané částky?

palomina8
autor
19. únor 2021

@dandaa ve smlouvě toto doslova:
:Pronajímatel se zavazuje zajistit níže uvedená plnění spojená s užíváním bytu nebo s ním související služby: dodávky vody odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek dodávky tepla elektřinu odvoz komunálního odpadu osvětlení a úklid společných částí domu zajištění příjmů rozhlasového a televizního vysílání zajištění internetu prostřednictvím wifi provoz a čištění komínů.Poplatky za plnění spojená s užíváním bytu - dále jen poplatky činí 4200,- Kč měsíčně

dandaa
19. únor 2021

@palomina8 oni totiž ty zúčtovatelné poplatky musí být správně rozepsané a napsané že jde o zálohu. Jelikož když ti teď dá vyúčtování ,tak může říct, že záloha třeba na vodu byla málo a doplacelo se ,jen takový příklad. Moje nájemnice třeba měla velký nedoplatek za teplou vodu ,ale zase topení bylo málo, takže ji vlastně zálohy vyšly v pohodě.

palomina8
autor
19. únor 2021

@dandaa koukala jsem ještě do smlouvy,je tam napsáno,ze je přílohou nějaký rozpis plateb.Ale ten mi tedy nikdy nedala.Nic takového nemám.

dandaa
19. únor 2021

@palomina8 jak dlouho si v nájmu byla?Jedině zkusit napsat předžalobní výzvu, ale je blbé, že nevíš o jakou částku může jít. Šlo o byt?Jedině zkusit získat evidenční list od správcovské firmy ,v není si mimochodem měla být jako nájemník uvedena.

palomina8
autor
19. únor 2021

@dandaa 8 měsícu.Koukám na net.Mohu to dat k soudu asi,,pokud to není paušál,vyhrála bych to.Pokud ano mám smůlu.Jenže to je to co nevím no a majitelka tvrdí:ze to paušál je a tím pádem vyuctovani dat nemusí:

palomina8
autor
19. únor 2021

@dandaa ano o byt.

martaskaaa
19. únor 2021

@palomina8 určitě by tam mělo být, co ty 4200 zahrnují, jakože třeba 1000kc voda, apod.. (což tedy možná bylo v té příloze). Ale zase tam nikde není psáno vyloženě, že se jedná o paušální částku 🤷