Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc
Pronajímatelka mi nechce dát vyúčtování poplatku a tvrdí že byly sjednány paušálně a vyúčtování tudíž žádné dokládat nemusí.
Ale já ve smlouvě nemám napsáno přímo paušální poplatky,mám tam celkovou částku za poplatky a vypsáno za které to je tudíž jsem to chápala tak,že vyúčtování by mi dát měla.I když ve smlouvě nikde není žádný odstavec,kde by bylo přímo řečeno,že mi vyúčtování musí a kdy a jakým způsobem.
Můžete mi poradit,zda tedy na vyuctovani mám nárok nebo ne??
@palomina8 na zúčtování služeb mate nárok ze zákona,ve smlouvě musí být uvedena částka za nájemné (ta obsahuje i fond oprav,fond oprav je náklad majitele bytu a nese ho on) a částka za služby,které se s užíváním bytu pojí.tyto služby se hradí zálohově a zuctuji se jednou za rok.zkousi to na vás.
Zde odkaz na předpis o službách : https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-67
@janule1940 ano toto mi poslala ona s tím,ze to je paragraf 9 Paušální služby...ty se nevyuctovavaji...a já to ve smlouvě mám celkovou částkou ale to slovo paušální tam proste nemám
@palomina8 no...proste asi byste to vyhrála...zalezi,jak moc chcete jít do sporu...
A vy na sebe nemáte psanou třeba ani elektřinu?
Podle mě teda i kdyby to bylo paušální, tak snad máte nárok vědět, kolik jste za loňský rok spotřebovala vody, elektřiny, plynu. A pokud byste měla málo, tak by vám vraceli peníze (resp.asi teda paní majitelka). Není to tak, že máte nějakou vratku a ona vám ji nechce dát?
Jak by asi reagovala, kdyby to bylo naopak, že by to nestačilo a musela byste doplácet? To by vám hned výpis ukázala, že? 👍
@martaskaaa doplácet by měla určitě ona mě.Ale pokud je to ve smlouvě bráno opravdu jako paušál.Nemusí mi vyuctovat nic.Tak je to dle zákona.
@martaskaaa ne vůbec nic
Tak to bych řekla paní majitelce ,že super, že si obden budete napouštět bazén, to se jí paušál fakt nevyplatí🙂.
Tak to paní je zřejmě dost vyčůraná. Umím si představit, jak by vás nahaněla, že máte doplácet třeba 10tisic🤣 to bych ji taky řekla, že paušální a ahoj
@palomina8 je otázka jestli je to pravda https://www.epravo.cz/top/clanky/sankce-spojene...
@martaskaaa no díky paušálu nemůže nahanet nikdo prave.Ani já a ani ona.
@palomina8 Tak jí řekni, že to předáš právníkovi.
@levandule_k to jsem zkoušela,spoléhá,ze na nej nemám,kdybyvh věděla,ze jsem v právu,tak mu to dam,bude mi to pak muset ona zaplatit,ale to prave nevím
Pokud máš ve smlouvě, že platíš zálohy, tak ti vyúčtování udělat musí. Jak jsi měla rozepsané částky?
@dandaa ve smlouvě toto doslova:
:Pronajímatel se zavazuje zajistit níže uvedená plnění spojená s užíváním bytu nebo s ním související služby: dodávky vody odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek dodávky tepla elektřinu odvoz komunálního odpadu osvětlení a úklid společných částí domu zajištění příjmů rozhlasového a televizního vysílání zajištění internetu prostřednictvím wifi provoz a čištění komínů.Poplatky za plnění spojená s užíváním bytu - dále jen poplatky činí 4200,- Kč měsíčně
@palomina8 oni totiž ty zúčtovatelné poplatky musí být správně rozepsané a napsané že jde o zálohu. Jelikož když ti teď dá vyúčtování ,tak může říct, že záloha třeba na vodu byla málo a doplacelo se ,jen takový příklad. Moje nájemnice třeba měla velký nedoplatek za teplou vodu ,ale zase topení bylo málo, takže ji vlastně zálohy vyšly v pohodě.
@palomina8 určitě by tam mělo být, co ty 4200 zahrnují, jakože třeba 1000kc voda, apod.. (což tedy možná bylo v té příloze). Ale zase tam nikde není psáno vyloženě, že se jedná o paušální částku 🤷
@palomina8 no, taky si myslím, že by vyúčtování měla doložit. Jestli máte psáno např nájemné 6tis a 4tis energie,tak musí doložit,zda opravdu ty 4tisíce se použily a buď vrátit přeplatek ,nebo žádat nedoplatek. Co jsme bydleli naposledy,tam jsme to měli paušálně s tím, že pokud překročíme měsíční limit vody a elektřiny,tak se po nás bude chtít doplatek