Nejvýhodnější spoření pro dítě

ivuse20
5. pro 2017

Ahoj, doufám že nevadí zvolená rubrika - nevěděla jsem kam jinam.
Chtěli bychom synovi založit nějaké spoření do nejméně 18 let. Stavební spoření už dnes není co bývalo tak by mě zajímalo co je dnes výhodnější? Četla jsem o knížkách, o spořícím účtu a je pravdou, že ani já ani partner se v tomhle moc neorientujeme. Takže pokud je tady nějaká fakt výhodná možnost, kterou jsem nezmínila a kterou by jste mi i doporučili? A kdyby jste mi k tomu dali i nějaké vysvětlení proč a nějaké dobré zkušenosti. Byla bych vám moc vděčná 🙂 Děkuju a přeji pěkný zbytek dne 🙂

alena2109
5. pro 2017

Ahoj,

dneska je to těžký 🙂 spořící účet je nesmysl, úročení +- 0, ale většinou alespoň pokryje inflace, tekže peníze neztrácejí na hodnotě. Peníze jsou kdykoliv dostupné a pojištěné, takže jistota, na které nevyděláš nic. Stavební spoření je z těch jistějších produktů pořád vcelku dobré, úrok cca 0,5% a státní podpora, ale ideálně musíš využívat maximální úložku. Peníze máš ale na 6 let nedostupné. Pokud to nevadí, tak je to určitě lepší než spořící účet. Vkladní knížky už jsou na ústupu, ale např. u ČS před cca 2mi lety pořád úročili do myslím 100tis 1%, což je taky dobré. Já osobně mám pro syna založené podílové fondy, konkrétně akciové, kam pravidelně přispíváme. Ale pozor, zde nemáš jistotu úroku ani vložené jistiny. Záleží co od spoření požaduješ a zda se jedná o pravidelnou úložku nebo jednorázovou..

ivuse20
autor
5. pro 2017

@alena2109 děkuju za přispěvek. Chtěli bychom taměsíčně nějakou kačku hodit. Máme v plánu na to nesahat do synovi plnoletosti, takže není problém, že by to bylo nedostupný. Na netu radili Modrá Pyramida nebo Buřinka

alena2109
5. pro 2017

Aby se ti stavebko vyplatilo, tak je dobré tam ročně dát plnou částku, tedy 20.000, aby jsi dosáhla na plnou státní podporu 2.000 Kč. Já osobně mám už dlouhodobě u Modré Pyramidy, ale myslím že je to zhruba stejné u všech pojišťoven 🙂

misa357
5. pro 2017

Dlouhodobý podílový fondy.

markokolin
5. pro 2017

Nám bylo doporučeno důchodové připojištění. Dáš 1000kc měsíčně a stát přidá 230 Kč + co fond vydělá. Peníze se můžou vybrat po 15 letech.

lenoulinkaa
5. pro 2017

@markokolin ale jen část bez státní příspěvků...

eemilka
5. pro 2017

jako produkt první volby bych zvolila stavebko

barchen
5. pro 2017

@ivuse20
Asi to nejvýhodnější a nejméně rizikové je stavební spoření a já osobně jsem ještě za koupi nějakého pozemku (nemusí být stavební ale třeba hospodářský nebo lesní porost...) ale tohle není pro každého. A pak nejlepší investice do dítěte je investice do vzdělání (samozřejmě hned po láskyplné výchově 🙂 ). Spořící účty jsou za zenitem, nemovitosti drahé z důvodu realitní bubliny, investování do podílových fondů je rizikové a ne moc výnosné, akcie jsou na dlouhou dobu a taky rizikové, penzijní spoření pro děti v současné podobě rizikové - co bude za 15 let, změní se zákon, nevezme mi to stát, když nebude mít na důchody důchodcům?

ivuse20
autor
5. pro 2017

Holky děkuju za možnosti. Doma to stejně ještě musím probrat s přítelem.

popelka1984
5. pro 2017

Přesně toto jsem taky nedávno řešila, úrazovku a spoření, u spoření se ještě nemůžu rozhodnout tak mu to zatím budu odkládat na svůj spořící účet, nemusím dávát každy měsíc fixní částku, horší měsíc můžu dát míň, lepší měsíc dám víc, zatím mi to tak vyhovuje, nebudu to tak dělat až do jeho dospělosti ale zatím je to pro mne nejlepší řešení.

markokolin
5. pro 2017

@barchen nechápu, co by ti stát měl brát, maximálně může zrušit státní příspěvek, ale nemůže ti vzít, co už ti jednou dál, natož tvoje úspory.

lexikorka
5. pro 2017

@markokolin No stát může vzít celý ten příspěvěk. co na to vložil, tam je to přísně vázané fixací a podmínkama jak banky, tak státu. Důchodovku moc nevěřím, jako spoření pro děti mi to přijde nevhodné, je to podle mě dobré pro lidi po 40, co si opravdu spoří na důchod na přilepšenou.

My máme pro kluky podílové fondy, poradilo mi to několik fin. poradců, tak snad tam nějaké kačky mít budou 🙂

barchen
5. pro 2017

@markokolin
Nejedna se o uspory ale o pripojisteni. A kdyz se podivam na to, jak se za poslednich 10 let zmenila duchodova reforma v tomto state, hned dve podoby byly zrusene a pozmenene, tak neverim, ze by se stat neodvazil sahnout na moje prispevky, zejmena kdyz bude pred nejakymi zasadnimi volbami. A to jsem optimista, jelikoz neberu v podtaz to, co udelala vlada v Madarsku v r.2010 s penezi v penzijni reforme nebo obdobna forma reformy v Polsku.

amoretspes
6. pro 2017

Jak psal někdo vyse,fondy nebo zlato,stribro.penize ztrácí hodnotu a navíc jsou virtuální.kdyby se nyní celá CR rozhodla mít hotovost a vybrat účty ta má smůlu,tolik peněz ani není v oběhu.takze až bude pruser,dopadnem jak Řecko,par šušní na den z bankomatu.

marketa11112
19. led 2018

Dle mych pruzkumu je nejvyhodnejsi a nejjistejsi stale stavebko.....kdyz tam navic davas kazdy mesic jinou castku, nic se nedeje, kdyz vynechas, tak take ne...jen nasporis mene....

pichop
20. led 2018

My malé investujeme do zlata a stříbra. Jde každý měsíc poslat jiná částka a spořit si na různé velikosti cihliček zlata a stříbra nebo koupit jednorázově. Zlato neztrácí na hodnotě a do budoucna by se naopak jeho hodnota měla násobit.

alena2109
20. led 2018

@pichop to si troufnu nesouhlasit, zlato je rizikové stejně jako podílové akcie a jiné cenné papíry. Ztrací a získává na hodnotě stejně jako jiné komodity !

kosacka85
12. bře 2018

My jsme dceři nechali udělat dětskou vkladní knížku......

rajecka
22. bře 2018

Já jsem taky řešila jaké spoření založit a nakonec jsem založila jen jedno, na své jméno, kam posíláme co nejvíc peněz se zadaří. Mám dvě dcery, chci naspořit co nejvíc a až to bude potřeba, tak jim to spravedlivě rozdělit. Určitě jsem nechtěla to dětské spoření, které můžou v 18-ti vybrat. V 18-ti člověk ty peníze nepotřebuje a zbytečně je rozhází. Měla jsem to tak přesně já, naši řekli, dělej si s nima co chceš a já je ve 20ti utratila. Za pět let, kdy jsem se vdávala a řešila bydlení by se i hodily milionkrát víc 🙂

mendicek
11. kvě 2018

Také toto téma pořád řeším zatím jsem nechala udělat spořící účet, ale začala jsem uvažovat i o kryptoměnách. Známá si nakoupila dvě kryptoměny na ccshop a prý je vše i pěkně vysvětlili. Tak jsem se i já začala poohlížet

78marcela
11. kvě 2018

@rajecka taky mám v plánu udělat něco podobného.

kometkak
11. kvě 2018

Podle mě zajímavý nápad koupě nemovitosti, pozemku (ale dobře rozmyslet lokalitu), nebo zlata. Z finančních produktů asi stavebko. I když stavebko je velmi prodělečné ve výhledu mnoha let.. Spíš bych to řešila takhle na kratší dobu.. třeba na těch 6 let a pak to ukončit..