Náklady na miminko za měsíc

no_title
30. dub 2016

Ahoj holky,
vím, že už podobná diskuse existuje, ale řeší se tam spíše prvopočáteční investice 🙂. Zajímalo by mě, kolik vás měsíčně stojí miminko a kolik myslíte, že by mohlo stát mě? Už jsem nad tím hodně přemýšlela, kde ušetřit a tak. Chceme používat látkové pleny a bezplenkovou komunikační metodu. Kojit mohu bohužel kvůli zdravotním problémům max 3 měsíce. Ale přesnídávky bych chtěla dělat výhradně domácí... Oblečení po kamarádkách nebo z bazárku.
Měli jsme totiž s manželem debatu na téma děti a finance. Manžel to chce odložit kvůli financím, ale já jsem neplodná a už teď ve 25 letech bude velký boj otěhotnět, natož kdyby se to odložilo do 30, kdy je s mou diagnózou prakticky nemožné otěhotnět. Až tak mizerně finančně na tom nejsme, máme kde bydlet, máme co jíst, můžeme jet na dovolenou. Jen musíme trochu rozvažovat rozpočet, když je nějaká větší náhlá investice, tak potom musíme kupovat levnější jídlo apod. Manžel se bojí do takového stavu přivést děti, ale čekat u nás by znamenalo nemít děti vůbec ☹. Prvopočáteční investice jsme si už ujasnili, budeme vše kupovat z druhé ruky a třeba první kočárek budeme kupovat až ten pro větší a sedící dítě, protože chceme nosit... Ale teď jsou otázkou ty měsíční výdaje no 🙂.

pandabox
30. dub 2016

pouze nosit ze začátku moc nejde...Kočárek budete potřebovat od začátku..

pokud můžeš kojit jen tři měsíce tak se musí kupovat sunar..ten je drahý..přesnídávky AZ později..

Já rozpočet nevím..ale nějak se to vždycky přece zvládne ne?

madre1
30. dub 2016

Kojení je zdarma a UM před zaváděním příkrmů vyjde tak na 3000kč/měsíc.Pokud si koupíte nové látkovky,vyjde to fin. stejně,jako jednorázovky-předpokládám,že máte v plánu jen jednoho potomka.Také vařím přesnídávky.Nedávno jsem to propočítávala,že když si koupím 1800g ovoce(19,90kč/kg),vyjde mě jedna přesnídávka z 11i ks na 3,75kč.Ovšem nedávno měli v Penny ovoc. přesnídávky za stejnou cenu 😀 Počítejte s tím,že se Vám po narození dítěte zvýší spotřeba vody-praní prádla a koupání.Ale pokud máte vlastní bydlení,aniž byste spláceli hypotéku a oba jste zaměstnaní,tak si myslím,že byste to měli finančně zvládnout s přehledem 😎

werik153
30. dub 2016

Já počítám na miminko náklady 4 tisíce. Plenky a základní výbavu kupuji už teď. Plenky kupuji max do 3,50,- za ks, což ve výprodeji a v akci není vůbec problém 🙂 Každou chvíli je akce v drogerii atd na kousátka, krémy, ubrousky...atd. Třeba takové linteo ubrousky jsou v akci za 20,- a je tam 64ks. Dá se hodně ušetřit tím že budeš prostě kupovat ve velkým když je nějaká akce 🙂 Já už mám asi 5 balíku plen, celkem 250ks asi za 580,- .

werik153
30. dub 2016

Zaleží hodně na tom kojení, třeba už od začátku nebudeš mít výživné mléko a budeme muset kupovat sunar atd. Dál třeba kapičky na bolavé bříško, očkování atd, spousta dalších výdajů které nás teď třeba nenapadnou, pak třeba první botičky atd.

terezapetrova
30. dub 2016

@werik153 nevyzivne mléko neexistuje ;)

ufonaut
30. dub 2016

Ono takove podimiminko nestoji skoro nic, ovsem. I kdyz budes kojit, mohou se vyskytnout problemy, laktacni poradkyne taky nejsou zadarmo. Latkove plenky se daji koupit bazarkove. My kocarek meli, ale mladsu v nem stejne nechtel byt, takze byl prvnich sedm mesicu vyhradne noseny. Asi takova zasada, nekupovat nic dopredu a kupovat az to clovek potrebuje. Potom hodne stoji jak bylo vyse zminene boticky, na tom se nevyplati setrit. Vareni jidla diteti tajy neco stoji, pokzd chces aby jedl pesrre a z kvalitnich surovin.

ladyhacek
30. dub 2016

Skutečně tu někdo tato je .-) > někde jsem to i rozepisovala - počítej cca 2000,- -4000,- záleží nan tom sunaru od 3 měsíce dítě ještě nemůže příkrm i když je na UM tak nejdřív při ukončeném 4 měsíci. Mžete si dávat ty peníze stranou už teď a pak mít našetřeno - co se týče celkové výbavičky - když počítáš bazarové věci tak cca 15.000,- ? My měli něco nové něco bazarové (ale také přispěli babičky) a výbava vyšla tak těch 30-40.000,-.
Byla tady i diskuze zda kupovat kočárek když bude nosit - ano > já teprve začínám nosit ročního syna, ale nedovedu si to představit bez kočárku. bylo hezky uspala jsem ho šoupla na zahradu a doma si pracovala
@werik153 paní bude používat látkové pleny takže tím ušetří a co se týče velkých zásob plen a ubrousků > no nevím malému také vše nesedlo > třeba ty linteo ubrousky fakt ne > co jsem přešla na látkové tak jen vodu a olejíček a to je také levné (a pokud má člověk vlastní studnu tak bezva 🙂 ) Nechci strašit jen aby jste pak nebyla smutná že máte tunu vlhčených ubrousků a dítě je nesutále opruzené - protože to je z ubrousků >co používám látkové a vodu tak je opruzený jen když má řidší stolici a žádný kré nepoužívám - jen na večer a když je problém)

biene007
30. dub 2016

Ahoj, my meli kocarek od Britax s hlubokou korbou a sportak a nebyl tak drahy a byl fajn i na hrubsi povrch. Koupili jsme ho na pdozim ve vyprodeji. Od te doby, co jsem otehotnela, jsme davali bokem na uspory co slo a nejake prvotni invsetice jsou, ale casem se to zklidni. Sama moc potreb mit nebudes co se tyce obleceni, budes hlavne doma / chodit ven... Nezapomen, ze latkove pliny se musi prat a nekde susit, skladovat - nezatizi Te to? My vzdy kupovali plinky v akci, vlhcene ubrousky sensitive v DM maxi baleni, ale prdelka se nejlepe myje vodou... Oblecky z druhe ruky / ze slev. Miminku tedy budes kupovat mliko, ale ani to nejlevnejsi urcite nebude spatne, uvidis, co mu sedne. Vybrali jsme hodne potreb v IKEA, pres porovnavace cen jsem hledala idealni cenu za hracky / potreby. Vyplati se investovat do nove autosedacky (nevis, jak se s tou z druhe ruky zachazelo, co se ji stalo), boty by se nemely dedit kvuli zdravemu rustu, atd, ale to na nejakou dobu vydrzi. Na dovolenou asi nepojedete luxusni a hned s novorozenetem. Vanocni / narozeninove darky domlouvame s rodinou, aby to byly ty, ktere se nam libi. Nekupujeme extra drahe veci, jidlo zakladni, vynechavame chipsy a spol., balene vody, da se to zvlanout... Vareni detskeho jidla je nenarocne, moc toho nesni... Pokud se s partnerem pro deatatko rozhodnete, urcite se o penize nebojte. Ja jsem si udelala rozpocet, takze jsem postupne nakupovala dle moznosti. A taky mas urcote kamaradky / pribuzne, ktere maji deti a mohou Ti neco pujcit. Oblecky hodne maminek prodava po pytlech na urcite vekove obdobi a to je nejvyhodnejsi... Drzim Vam pesti, aby vam to vyslo! 🙂

no_title
autor
30. dub 2016

@madre1 zaměstnaný je de facto spíše manžel, já mám invalidní důchod a k tomu podnikám, když to rozpočtu na rok, tak jsem jako trochu lepší prodavačka 🙂. Ale většinu měsíců si zvládáme dávat i něco bokem.

@werik153 Očkování se platí? 😨 Spíš jen to nepovinné ne? My budeme mít asi i hodně okleštěnou hexu kvůli riziku autoimunity, takže nepovinné nemůžem vůbec. Co se plínek týče, jak jsem psala, budeme mít látkovky + bezplenkovou metodu - to se miminko přikládá nad čůrací kyblík už od narození, maminky odhadují podle jejich signálů kdy to na dítko přijde, postupem času se tak dá odchytit většina "materiálu". Při čemž se ušetří nejen finance za pleny, ale i opruzeniny, tak i nervy s učením na nočník 🙂. Máme v rodině dítko, které se i ve 4 letech stále pokakává a odmítá wc i nočník, celý život byl zvyklý na pleny a dnes nechápe, co po něm vlastně chceme, takže mám takový lehce odstrašující příklad jak teda ne 😀.

bumik1
30. dub 2016

@pandabox s tím kočárkem nesouhlasím. jde pouze nosit a to od narození. vlastně hlavně po narození je žádoucí, aby miminka nebyla odkládána do kočárků, ale byla u maminky na srdci...

margot_ka
30. dub 2016

Pokud mate moznost ovoce od znamych, tak treba presnidavky vyrobite za par kacek. Ditko toho moc nesni.
Kazdopadne pokud si manzel mysli,ze mate malo penez ted,never,ze to budebo tolik lepsi pozdeji... Dite neni az tak draha zalezitost, kde se uzivi 2 dospeli,uzivi se i dite.
My jsme na tom fin.dobre, ale treba i kocar jsme kupovali na ebay z druhe ruky. Sluzbu plni stejne,jak novej za 5ti nasobnou cenu 😉
Hadriky kupuju hlavne bazarkove, da se pujcit i od kamaradek,urcite na male mimino

ppejskova
30. dub 2016

Jedna věc je plánovat, druhá je realita.
Taky jsem měla spoustu plánů, nakonec nosit nesmim kvůli problémům s páteří, a takhle bych mohla pokračovat....k věci, mě malá měsíčně vyjde na 3-4 tisíce ale v tom jsou i oblečky,kosmetiku musíme speciální kvůli ekzému atd....UM bude ale docela velká položka.... Takže i když se ti narodí miminko,který ti tvoje plány neseskrta tak jako to moje,tak počítej tak 3 tisíce minimálně... (záleží pro jaké UM se rozhodneš)
Jinak píšeš, že máte i na dovču,tak tím pádem jste na tom líp než spousta jiných rodičů ;)

lv
30. dub 2016

to Um, A měla od 3m Nutrilon, balení na necelých 5dní, takže zaokrouhleně 2tis, až jedla příkrmy/kaše (vařené doma, tak míň). Ušetřila jsem na sobě, jízdné do práce, obědy, taky šatit se...je to jak se píše, když se uživí dva, uživí se i tři a dítě mít raději ted, než později.

evulina77
30. dub 2016

@no_title neodkládej, jděte do toho. Ono mimčo moc nestojí, ale vypadne tvůj příjem. Dál záleží na tom,jestli budeš kojit nebo UM, jestli jednorázovky nebo látkovky. Ohledně oblečení doporučuji si zjistit, jestli nepořádají bazárky nějaká mateřská centra - jsou tam dobré věci za dobré ceny (mamči se toho většinou rády zbavují za pár kaček). Ohledně kontaktního rodičovství a nošení je toho hodně na netu. Ale myslím,že nutně kočárek nepotřebuješ, sporťák potom jo, to už je dítko větší a vozit je občas potřeba. Maše děti hluboký kočár nesnášely, řvaly v něm jak turové a já víc nosila a pokud bude případně nakloněno nošení i okolí (tatínek, babičky), není důvod mít hluboký kočár. Ohledně kosmetiky jsem spíš pro míň - mastička na zadek a nějaký kvalitní mycí gelík a pak sun blokátor, toť vše. Mám známou, co praktikuje nezplenkovou metodu, malá má už skoro 10 měsíců a spotřebu plínek mají malinkou a jen když hlídá manžel 🙂 . Prostě možností je hodně a je jen na vás, jak to budete mít. Osobně jsem spíš řešila výpadek mého příjmu, než to, že je dítě drahé. Čím je starší, tím je to horší (boty, nové oblečení, kroužky, věco do školky, školy apod.), ale dá se to, není to najednou, ale postupně a to už se pak zase chodí do práce....

shine2015
30. dub 2016

Neodkladala bych to. Poridila bych si dve deti hned po sobe. Rodicak dala na 2roky a podruhe na 3roky. Na nic bych necekala. Vzdy se to da udelat/vymyslet. Na netu jsou baliky obleceni....ockovani staci bohate zaklad....az budou deti starsi a ve skole tak uz budes zase v praci....krouzky staci jeden max dva....
Vzdy je cesta jak to udelat nebo zaridit.
Hodne stesti a at se brzy zadari.

shine2015
30. dub 2016

Navic vse po detech zase muzes prodat....vcetne hracek odrazedel kol atd....kocarek staci bazarovy ale dobre vybrat at ho zase prodas...

japona
30. dub 2016

@no_title Mimino vyjde tak na cca 3-5 tisíc Kč mesicne. Je v tom um i jednorázové plenky, tak jde bez tohoto asi i levněji.. Pokud penize nejsou, nebudete holt kupovat kraviny, ktere "dítě určite potřebuje"🙂 Dale závisí na tom, jaky chcete mit standart, např. bude vám stačit jeden spací pytel pro dite, jeden fusak do kočárku.. nebo budete vse mit xkrat a ladit s boudou a deštníkem.. ale mimino vpodstate moc nestojí, časem to bude horší🙂

karlajasmine
30. dub 2016

Taky jsem chtěla látkové pleny a bezplenkovou metodu.. Nakonec jsem první měsíc řešila mega ragadu na prsu a dala asi 3000za různý věci včetně laktační poradkyně, abych dal mohla kojit.. Takže na ostatní plány nebyl čas a hlavně nebyla síla. Ale jinak neodkladala bych to, kup všechno v sekaci a na bazarku a dá se to.

suzief
30. dub 2016

Na plány se Vykašli, to vám vydrží chvilku, pak už tak prožívat to malé, že nebudeš počítat a dobrejes mu vše co bude potřebovat a co bude chtít, jen vy se omezite, zvládnou to jiní, zvládnete i vy, peníze budete stejně řešit furt, pokud nebude manžel nějak extra moc vydělávat. Peníze byly, jsou a budou ale dítě????

78marcela
30. dub 2016

Taky bych neodkladala. UM treba nemusi byt to nejdrazsi, nase byla na babylove a v pohode, naopak ji nesedel drahy sunar. Ted mame babydream z akce za 90 kc.
S vlhcenymi ubrousky a velikymi zasobami bych se neukvapovala. Taky jsem mela asi 15 baliku a rozdala jsem to, mala z nich mela bolaky a opruzeniny. Koupila jsem v lekarne mega roli perlanu, striham a jsem tak v pulce role za 7 mesicu..urcite vystaci na celou dobu a za 550 kc.
Jinak plany jsou hezka vec, ale dite si stejne udela podle sebe...naskytne se hodne veci, ktere nenaplanujes...ale zvladnete to urcite. Ja jsem na malou sama a taky to jde.

margarithka
30. dub 2016

My máme dvojčata. Největší pálka byla kočár. I on však z druhé ruky. Postýlky po rodině.
Mám látkové pleny- počáteční investice pro oba 10 000 Kč (Kdyby na dva roky, tak to vyjde na 200,-/měsíc). Ale dostali jsme jako svatební dar. Používám klasické čtverce- dá se to na rozdíl od ostatních i vyvařit, což je super. A rychle schnou. Papírovky jsem kupovala jen do nemocnice. Jo a žádné ubrousky- mám látkové žínky z ikea a kluci jsou bez opruzenin- ani je nemusím mazat.
Oblečení zásadně z druhé ruky- na aukro prodávají celé balíky; když se to vychytá, 1 kus oblečení vyjde na 5-10 Kč. Zbytek dokupuji tady na bazaru.
Příkrmy vařím- zavařila jsem si ovoce a dýni, zbytek potravin dokupuji- já nevím, pro oba 500,- za měsíc?
Největší pálka je nutrilon- ale kupuji na netu 299ks (balení po 6ks).
Na začátku jsme kupovali i kapky na prdy- ale opět se dá sehnat levněji přes internet stejně jako kosmetika- šampon nepoužívám (není na co), pěnu do koupele máme už přes půl roku jednu, olej mám od weledy teprve druhý- ale nekoupu každý den. Teď jsem kupovala opalovací krém- měla jsem si počkat na ten z Lidlu za pár korun a prý je nejlepší.
Hračky- pár stačí- Kluci teda dostávají od tchyně furt něco, ale stejně mají jen pár oblíbených.

Autosedačky jsme kupovali nové- měli v akci za 2500,- a na bazaru se stejné prodávají za 2200,- - proto nové.

Pokud budete mít zájem, napište mi zprávu, mám doma nějaké "pozůstaky", které jsme nikdy nepoužili (pleny, krémy, štěrchátka)- já se toho ráda zbavím a vám může udělat radost, že jste sehnala levněji.

margarithka
30. dub 2016

P.S. Manžel se taky bránil, že až našetříme, až opravíme...pak se vyskytl zdravotní problém, který by mohl způsobit, že za pár let bych neměla kde být těhotná- a šlo to. Ale musela jsem ho postavit před hotovou věc- teď nebo nikdy. No a máme hned dvě :D

pandabox
30. dub 2016

@bumik1 každý to vidi jinak..ti kontaktní rodičovství..znám i rodice co má jinde ti v podělit..Já to Vidim jinak...myslím si, že je fajn mit Dítě co nejvíce u sebe,ale jsou i chci ke kdy je potřeba Dítě odložit..do kočárku..

pandabox
30. dub 2016

@pandabox pardon za překlepy..zítra opravim..na mobilu to nejde..

michalusenka
30. dub 2016

pred zavadenim prikrmu sme kupovali nutrilon a 6 ks nam vyslo na mesic.....plenky kupuju od jedne pani co dovazi z nemecka ale levnejsi sou tusim smouli z alberta......

@madre1 jenze ty kupovane presnidavky obsahuji cukr, coz domaci ne 😉

eficenka
30. dub 2016

@pandabox
?? moje dcera byla jen nosící, kočárek jsem po 6m prodávala

@no_title
myslím, že do totho jděte.
malé miminko toho moc nespoteřebuje, určitě to zvládnet!

nelinecka1
1. kvě 2016

Já se třeba na kočárkování strašně těším, ale je to asi zase o preferencích. My koupili krásný a opravdu moc zachovalý kočárek trojkombinaci za tři a půl tisíce, takže to zase nějaká velká investice nebyla. A už pomaličku nakupuju na bazárku věci, ale vesměs takové, co jsou jen párkrát použité, takže téměř jako nové. Když to člověk hlídá, tak najde krásné věci za pár kaček. Spousta maminek některé věci ani nevyužije a posílají je dál a tak to můžeš dělat celý rodičák. Nevím, jak vaše rodiny, ale třeba naše maminy se na to malé těší víc jak my, tak už taky pomalu nakupují. A jestli máš nějaké kámošky, tak ty ti taky určitě něco koupí nebo půjčí- mi třeba sama od sebe kámoška řekla, ať nekupuju fusak, že mi ho půjčí.Horší to pak je s tím kojením, když nebudeš moct, tak se to prostě podraží.
A ještě k těm vlhčeným ubrouskům, teď už i v porodnicích doporučují mimi umývat a pokud možno nepoužívat denně.

mahulena
1. kvě 2016

ahoj, miminko bych neodkladala. Neni to takovy sok, vse jde pozvolna, ale to uz budes zase po detech zpatky v praci🙂, ja bych si troufla rict, ze miminko me proste skoro nic nestalo, kdyz jsem si ty vydaje nenafukovala ja..., spis vydaje zacaly rust ve skolce, ve skole.
Tehotenstvi je dostatecne dlouhe na to, aby se clovek trochu pripravil - zakladni vybava, vanicka, kocar, autosedacka, postylka, a pak uz to nejak proste pojede..
Nejdrazsi polozkou budou pliny a Nutrilon, ale nam hodne pomahaly babicky (k svatkum, narozeninam nakupovaly). Nejdrazsi obdobi na materske bylo, kdyz jsem kupovala prikrmy (varene deti nejedly) a do toho kupovala i kase, sunar, pliny, proste se vsechno seslo dohromady..., ale to obdobi je kratkodobe, cca tri mesice, nez se zacne jist pecivo a dalsi potraviny, ktere je bavily vic a jsou dobre dostupne🙂
Obleceni nejak ani nezminuju, protoze my ho meli mraky a nakonec jsem ho temer netknute prodavala. Kdyz si vzpomenu, jak rychle se to obleceni toci, jak rychle ta miminka rostou... uz ted vim, ze bych porizovala pouze bazarove.
Tak drzim palce na dobre rozhodnuti, nutno rict, ze ja premyslim o tretim🙂))

lucy_89
1. kvě 2016

Dite bych rozhodne neodkladala...lepsi je setrit ale mit dite nez sice zit celkem dobre ale nikdy dite nemit...byt sami na stari...

A je fakt, ze miminko nemusi stat skoro nic - latkove pleny, kojeni, ze zacatku vlastne nic vic nepotrebuje. (Kdyz nepocitam pocatecni vybavu). Presnidavky domaci i domaci masozelenina vyjde urcite o hodně levneji. Ale jak dite roste, potrebuje toho vic a vic. Treba budete chtit chodit na plavani nebo potom pred skolkou jeste do nejakych baby clubu... Potom treba dětský pokoj, az bude starsi tak krouzky, obleceni si bude chtit vybirat samo... Ale to uz zase nebudes na rodicaku, treba budete mit v te dobe uz prijem vyssi.

A take hodne veci, ktere propaguje reklama, jsou naprosto zbytecne... Napr. to mnozstvi ruzne kosmetiky,,, vzdyt miminka jsou cista, staci omyvat vodou, mit jedno nejake prirodni detske mydlo a tim jednou za cas umyt a k tomu z lekarny lahvicku cisteho slunecnicoveho oleje co vyjde na par korun a neni treba zadne predrazene olejicky ruznych znacek...

Ale take se muze stat, ze kojeni nepujde od začátku, miminko muze mit zdravotni problémy a bude vyzadovat zvlastni peci, ktera treba bude neco stat... Nikdy dopredu nevis, co se stane, co bude... Ale takto nesmime přemýšlet, to bychom nemohli mit deti nikdy 🙂

A myslim, ze to, ze vubec takto uvazujete, svedci o tom, ze dite financne zvladnete!!! Vite, jake mate možnosti, premyslite o tom, planujete... To neni samozrejme pro vsechny. Jste si vedomi toho, co mate a umite s tim nejakym zpusobem pracovat. Dite by tedy podle me pro vas nemel byt problem!!! 🙂

marketa11112
1. kvě 2016

ahoj, ani ja bych miminko neodkládala. sami jsme to s manželem delali, ted uz mame 16-mesicniho kluka a budeme se snazit i další dite. ale.......je nam 33, zadna slava........rodila jsem predcasne o 2 mesice dřív, zacatky byly krusne, strach o zdravi prcka sileny.....moci vrátit cas, mela bych dite o par let dřív, dům by proste pockal. stejne neno dodelany do ted 🙂)...
jinak urcite budes potrebovat postýlku, matraci, pripadne monitor dechu (ja bych se bez nej nevyspala), kocarek , vanicku, pripadne prebalovak, autosedaku.............pokud budes kupovat starsi nebude to sat tolik. ja mam teda ještě v obyvaku ohradku, používáme ji přes den pripadne na spani, když byl prcek malicky tak aby byl v bezpeci, když jsem odbehla na wc a pod. ted uz funguje spis jako zabrana, aby nemohl na pejsky, porad je taha. 🙂...
obleceni jsem koupila do zasoby asi do roka, většinu na aukru, cele baliky se daji vydrazit za malo korunek, par věci jsem koupila novych v tescu, aby bylo do města k lekari, když byl malému necely rok, zacala jsem se ucit sit a ted uz kupuji jen latku. 🙂
k latkovani.. také jsem chtěla, kouseli jsme to. měli jsme ruzne kalhotkove plenky i aio. ale jak byl mrnavy, mel hubene nozky, vse nam protekalo kolem nozicek. drbani plenek i obleceni zlucovymmydlem několikrát denne me prestalo brzy bavit, tak jsem plenky prodala. kupuji plenky v akci od 169 do 199 kc za balik.. albert se smoulama ci tesco se sovickama. nestoji to tolik, není s tim práce, stve me jen ten odpad, no. ted na leto usiju synovi trencle s vnitrni bambusovou vrstvou a budeme trénovat na nocnik.
jinak pro nas nejlepší vynalez je prebalovak i s vanickou.. koupila jsem starsi, ale luxusne vysoky, vleze se tam vse. syn se tam koupe i dnes, jen uz v sede. menit to ještě nebudu. no a kos na pleny na obyc pytle. nikde nic nesmrdi a nemusim s kazdou plinou litat do popelnice... super věc. také jsem vydrazila oboji na aukru.
hracky.. pro mimco jsem koupila jak nove, tak starsi, vse vydrbala, vydesifikovala a slouží stále. odstrkavadlo, houpaci kun, auto-vozitko s držadlem, hrajici nocnik...... vse jsem opet drazila a prislo to tak na 1500.
potrebujes nejakou deku, zavinovačku.. ja něco usila, něco vzala starsi... vypere se a je to. mame ale zase vse vícekrát. proste nechci prat každý den.
hracky ruzne zvukove, plastova auta.. něco prcek dostal k vanocum, narozeninam, svatku... zacalo se to hromadit rychle a to mají všichni povolenou jen jednu hracku. k vanocum jsme tedy nadelili vic, museli jsme si je uzit, když ty první jsme travili v nemocnici u inkubatoru.. jinak dost hacek jsem uz malému i usila.. třeba didaktickou kostku nebo quiet book, hada, příšerku.......
botky... ted jsem kupovala dvoje nove adidasky ... jedny na ted, další o číslo vetsi... a cena 390 a 490 v akci, ve sportu.. takze ani to nemusi byt tak desne................
jidlo... kojila jsem do 11 mesicu, ale od 4. mesice jen castecne. doplnovala jsem mlickem beba, od 5. mesice jsme zacali s prikrmy. dite sni nejdříve jen malicko, postupne vic. ted mi pije syn 150 rano a 150 vecer, jinak ji vse. a davam uz sunar, je levnejsi a chutna mu. presli jsme na nej v roce. přesnídávky kupuji neslazene, slazene nechce. ale delam je i doma, pribinaky, pudinky delame doma, ted uz i krupicovou kasi, ale kupuji i kase jiné. maly ji vse.. od rohliku, po omacky, bramborovou kasi, brambory, ryzi, testoviny, bramb. knedliky, veskere maso, spenat.........hodne davam jogurty. snazim se kupovat spis lepsi, kvalitnejsi, ale na rovinu... beru vse v akci ve vetsim množství.
jinak na prdku mazani davam jen na noc.. sudocream ci bepanthen..do ted nam vydrželo vetsi baleni.. a to ho mame snd od zacatku......není pravda, ze deti musí mit v papirovkach opruzeniny, nektere je mají i v latkovkach a vydela jsem i fakt desive...............ubrousky kupuji papirove v dm.. 4 baleni po 80 kusech za 109. občas v akci i jiné. u nas se pouzivaji sice na zadek malému, ale i na utreni skleněného stolku a pod. jde to s nima super. po pouziti na prdku vždy ještě utru malému zadeček latkovy ubrouskem a vlastne dosusim......asi proto nemá opruzeniny, proste vlhkost je svine..🙂)
jinak dle mého s kompletni výbavičkou se da vejit do 20000, pokud budes kupovat vse starsi, pokud nove do 40000. my jsme skoncili u tech 40000 i presto, ze mame dost věci starsich. ale mela jsem vystarano do roka malého, postýlku a i ohradku , krasny prebalovak, druhy z ikei na zed v patre, mela jsem kolebku a vůbec vse dvakrát, super kocarek, krasne hracky, kolotoce, obleceni, deky, zavinovačky, kremy, dudliky, které maly nechtel 🙂), sprchace, které téměř nepoužíváme-- myjeme prevazne ve vode, sprchac dame občas), kremiky, které opet davame jen občas. velmi vyuzity je u nas sterilizator, lahvičky, kelímky, ohrivacka, plastove lzicky, misticky, kousatka, kartáčky na zoubky.

mesicne nas maly stoji kolem 3000. ted méně nez jako uplne mimino. takze ted 2000-2500 ? mel problémy s briskem, tak jsme davali espumisan, ale hlavne drahe kapicky bio gaja. byl na kojeni a bebe, ted na klasickem jidle a sunaru. hodne varime, pecu buchty, kolace a pod. k snidani(bezne pouzivam méně cukru), pecu i susenky , ale zase bych lhala, kdybych rekla, ze uz maly neochutnal cokoladu. 🙂). snazim se porad vymyslet něco nového.
nas maly si vse vyzral v nemocnici na zacatku, začátek byl tezky a v lekarne jsme byli jakodoma.. tam padlo penez dost. ale od 4. mesice je zdravi, takze pohoda...
jinak maly na me od zacatku porad visi, je to kontaktni miminko, takovy upirek. když nespi se mnou v posteli, ale v postýlce, když mi hodku pres den spi v kocarku.. jsem stastna.....takze ja bych bez kocarku nechtěla byt. před tehu jsem mela 57 kilo, po porodu také, pak při kojeni 61, po kojeni mi jde vaha stále dolu, porad malého taham, litam za nim, ještě makam na zahrade a s manželem po chvilkách na dome.. a mam 54. pro me ideal. ale jde to porad dolu, to dite je fakt zrout energie i kil... neumim si představit, když ma přes jedenact kilo ho alespoň na chvili neodlozit...zada i ruce me občas berou..
jinak chceme zkusit druheho prcka, takze vse co se ještě pouziva ted prejde snad plynule v pouzivani pro druhé. vse jsem schovala, krom mlika a plen nebudu kupovat vlastne nic, takze naklady se uz mohou rozpulit a jsme jinde.dokonce s tim kolik mame hadriku nebo bych trosku dosila u nas klidne mohou prijit i dvojčata. jen, skoda, ze pak ten rodicak je jen jeden. no. ale nebranila bych se.
jo a jinak pozor, nas syn je uz ted nenazrany jak po mamince, tak po tatinkovi. takze u nas uz ted vim, ze bude levnejsi dite satit nez zivit. 🙂).
naklady pak myslim rostou s nastupem do skolky... skolka se plati , byva to vetsinou1-2 tisice za mesic, stejne pak ve skole druzina, občas nejaky vylet, potřeby, slusne obleceni , pripadne nejaky konicek.... ja to beru tak, ze pak uz budu v praci. navíc deti nemusi a ani by nemeli mit zcela všechno na co si ukážou...ale presto se svým detem budu dat sve maximum.. lasku, porozumeni, vedeni, prirodu... proste vse není jen o penezich.

jsem se nejak rozepsala... .-))))))))))))