Dobrý den,
Zaregistroval jsem se na tomto fóru, abych vás požádal o radu.
S manželkou bychom se chtěli pustit do stavby menšího rodinného domku (80-100m2).
Topit bychom chtěli vodním podlahovým vytápěním a tepelným čerpadlem, které by bylo vzduch voda a zároveň by ohřívalo i vodu.
Ten dotaz zní, jestli mi můžete poradit, jakou spotřebu cca bude takový domek mít?
Snažíme se dát dokupy nějaký rozpočet, ale v těchto číslech si moc jistý nejsem.
Mé propočty pro 3 člennou domácnost jsou zatím následující.
voda: spotřeba cca 15 m3 měsíčně = náklad 1980,-
Elektřina: spotřeba cca 700 kWh měsíčně = 3000,-
Pojistka na dům (hypotéka) = 3000,-
Jsem úplně mimo nebo jsem se plus mínus trefil? Snažil jsem se být spíše pesimista 🙂
Děkuji moc za rady
Máte to nějaké zjednodušené. Hlavně, nač řešit náklady, když jste ještě ani nekopli do země? Třeba TČ voda-vzduch nemůže být úplně všude, je potřeba hluboký vrt atd. Cena elektřiny se také každý rok vyvíjí jinak. Záleží na izolaci, provedení domu, tepelné ztráta atd.
Tohle se těžko odhaduje a i posuzuje dle ostatních. My máme velký dům jsme 2+2(250m2), za vodu dáme měsíčně 1tis , plyn záloha 3tis a elektřinu platíme každý měsíc dle skutečné spotřeby kvůli fve . Za rok máme spotřebu elektřiny cca 9tis a ještě nám fve vydělá na platbu za plyn . Nemáme čerpadlo, ale plynový kotel. Dům energetická třída B. Ale netopíme na hodně, max 22,5 .
@longstar na rovinu dost mimo...
jen tepelko pres zimu bude stat 8000 Kc odhadem...a topit na 21 stupnu, zadny hic... Normalne elektrika tak 5-6000 /mes. Voda pokud neplytvate tak do 1500- 2 tis/mes v pohode. pojistka na dum s hypo za 3000 mes?? Jen pojistka na barak a domacnost bude stat kolem 1000/mes. hodnota baraku 9 mil.Kc. hypo za 2 tis.mes to by jste museli mit jen par set tisic pujcenych.. kde mas mistni poplatky jako odpad, dan z nemovitosti, potom budou chtit zivotni pojisteni na kryti hyposky, nejaky internet, telefony apod., poplatky rozhlas, TV, no a pak bezny zivot jidlo, drogerie apod. .. mam barak velky tak mam celkem realne castky, ale na rovinu je porad neco s cim se nepocita a je treba zaplatit
Tepelko vzduch voda ne, topíš elektřinou, nedoplatíš se. Nevím, kde bydlíš, ale na FVE, kde přebytky prodáváš do sítě, za poslední 3 roky nikdo povolení nedostal. Snad jen, když naplníš baterie, tak to stopneš. Je to ale nákladná záležitost. Teď vychází dobře plyn, ale těžko říct, jak to bude za pár let. Krbovými kamny nic nezkazíš a k tomu, aby sis vytopil dům, nepotřebuješ elektřinu. Tedy pokud nepořídíš výměník.
Vzduch - vzduch to je tak na Moravu, tady bych se nedoplatila. 4200,-/ měsíc mi přijde dost, samozřejmě záleží na tom, zda je v tom i ohřev vody, dílna, každý má jiné potřeby. Záleží i na tarifu, zda máte levný 20 hodin denně atd.
@fyii mne to zas tak mimo nepřijde. Máme víc jak 2x větší dům než se ptá tazatel,. Spotřeba el byl minulý rok 4 tis a dost mi vraceli, teď jsou zálohy 3,2 (komplet vše je na elektřinu, tepelné čerpadlo). Voda je cca 650 kč měsíčně (za 4 lidi, ale uznávám, že naše spotřeba je hodně nízká, ale stačí vodou neplýtvat, 2 tis měsíčně za vodu mi přijde úplně mimo). Kde je mimo je pojistka @longstar, samo záleží na lokalitě a jak bude domeček vypadat, ale já platím 15 tis ročně a to je ještě pojišťovnou vždy boj v kolonce pojištění domácnosti, že to máme podpojištěné, ale mne to fakt nepřipadá 😀
@blondynka400 no ja vychazim ze sveho rozpoctu mam barak 250m2, voda u nas stoji pres stovku kubik, takze byt neplytvam cca 1500 mes.to hodi, mame tepelko a fotovoltaiku, takze vidim kolik mam spotrebu v zime 11000/mes a to topime na 21C zadny vedro, za 3000 pokud je vse na elektrinu, ohrev vody atd. to neporidi..pojistku bude mit na sto metrovy barak a domacnoat jak jsem psala do 10 mil. takze cca 1000 mes. (nema cenu to podpojistovat, ani nadhodnocovat, je to podle tabulek dane lokality a vel.baraku). uz jenom hypoteka za 3000 s poplatkama mi prijde hodne malo, to by musel mit pujceno hodne malo, ale treba ma jine financovani..Kazdopadne rezie baraku s poplatkama se do 6 tis. urcite nevejde o tom zadna
@longstar tak když budete šetřit tak se na ty částky vejdete. Jinak pro 3 členkou rodinu máte ty poplatky nízký
Ceny vody se dost liší, takže bych se orientovala hlavně tou spotřebou a ne cenou dle ostatních.
k čerpadlu bych zohlednila případně i toto: https://energozrouti.cz/clanek/poridili-si-tepe...
@fyii ono hodně záleží jaké tepelné čerpadlo, jak je nastavené, jaký způsob vytápění v domě je (zda jenom podlahovka, radiátory, výdechy a pod) a hlavně jak "zeleně" byl dům postaven. Spotřebu při cca stejně domě máme o hodně menší a to se dvěma náctiletýma slečnama, kdy je tady v zásuvkách pořád něco. Za mne náklady co psal tazatel prostě nejsou mimo a to že ty to tak nemáš, ještě neznamená, že to tak nejde. To samé ta voda, mám teď cenu 144 kč za kubík (minulý rok byla cena o něco nižší, dph a pak zdražovali) a i tak se dostaneme na cenu co jsem psala. Tvá spotřeba vody je někde na cca průměru v ČR, což za mne lehce plýtvání je .-) Ale spotřeba vody je individuální a nejde o to, jestli je to malý byt nebo velký dům.
@hojda nevím, zda se tomuto dá nějak věřit.... Máme ČEZ a letos se nám oproti minulému roku snížily zálohy a cena o cca 30 procent. Kvalitní tepelné čerpadlo je za mne nej (u kvalitní novostavby), nákladově úplně něco jiného, než jiné zdroje. U starších domů, u různých montovaných domů, tam kde není jenom podlahovka, lidi přetápějí (víc než 22 stupňů) už je to hodně na zvážení a ne vždy to musí být výhra
Je vidět z těch příspěvků,jak má každý zcela jiné náklady provozu menšího domu…uvedená spotřeba třeba vody 15m3 mně ve 3lidech příjde dost nad rámec,ze 700mWH elektŕiny bych se zhroutila😆😉…sakum prdum dům provoz se všema poplatkama za rok 80m2 ve 3lidech jsme do 4 tis…topime krbovkama,podlahovku poslední roky nevyužíváme,není tŕeba..
@1pomnenka neříkej nikde a nikomu... vím, že kamarádi u Brna s tím problém měli a přebytky do sítě posílat nemůžou. My jsme Stredocesky kraj, FVE nam dodělali vloni na jaře a od dubna 2023 máme novou smlouvu, přebytky normálně posilame do sítě a to co pošleme nám odečtou od spotřeby. Letos jsme tedy byli na nule (respektive dokonce v prebytku) a platili jsme jen pevne platby a distribuční sazbu
@patypresdevaty My právě také posíláme přebytky do sítě, tak mě to zajímalo.
@1pomnenka Jako vím, že je s tím obecně problém, ale někde to zařídit jde.
Jinak soláry jsou fajn i pokud se nabíjí jen baterky, ale bez dotace a posílání přetoků zpátky, se to asi nevyplatí.
Kolonku pojistka na dům (hypotéka) jsem nepochopila - to je pojištění nemovitosti? Nebo co to je?
Ad spotřeby - to záleží, co na tom budete mít vše napojeno, my jsme šestičlenná domácnost a před instalací FVE jsme spotřebovali v průměru necelých 400 kWh měsíčně elektřiny, topím plynem, takže to neposoudím, a náklady na vodu máme necelých 1600 Kč měsíčně pro 6 lidí...