Na co máme nárok?

9. říj 2024

Dobrý den, omlouvám se za anonym, ale mám tu známé a nějak se nejdřív s naší situací musím srovnat.

Dostali jsme se s manželem do velmi nelehké situace. Nejdřív jsem na konci září přišla o práci já, protože můj zaměstnavatel zkrachoval. A včera dostal po 10 letech v práci výpověď manžel. Nebo spíš byl "donucen" podepsat dohodu o ukončení. Takže jsme teď oba na pracáku a já jsem z toho dost v háji. Najednou jsou všechny jistoty pryč. Máme 5 letou dceru. Nikdy jsme stát o nic nežádali, ale teď asi nemáme moc jinou možnost. Ale já ani nevím, na co všechno bychom mohli mít nárok? Nějaké příspěvky na dítě alespoň? Vůbec ani netuším, kde se o to žádá a co je k tomu potřeba. Budu ráda za každou radu. Práci hledáme, ale v mém oboru se teď nic neobjevuje a když, tak se pak nikdo ani neozve zpátky. Manžel snad najde práci dřív, ale i tak, kdoví, co a jak bude.

Moc děkuji za rady a podněty, co vše můžeme zkusit.

moudivlacek
9. říj 2024

Na pracáku ti neporadili? My to máme třeba pod jednou střechou, sociální dávky v přízemí, ÚP evidence uchazečů o zaměstnání v 1. patře. Jinak neporadím, nikdy jsem nepotřebovala, držím palce.

Tady máš info o příspěvku na dítě a na bydlení.
https://www.uradprace.cz/web/cz/statni-socialni...

autor
9. říj 2024

@moudivlacek no zatím jsem se neptala. Já se tam byla hlásit 1.10. a to měl manžel normálně práci na dobu neurčitou a ani ve snu by nás nenapadlo, že se něco takového může stát. Bohužel se ho chtěli zbavit, už v létě dostal jeden vytýkací dopis, mělo nás to trknout, že se ho chystají odejít. Jenže celou dobu se všichni vedoucí chovali jako velcí kamarádi, ještě včera dopoledne s nimi normálně řešil věci a půl hodiny před koncem pracovní doby si ho zavolali a dali před něj 2 papiry - druhý vytýkací dopis nebo dohodu o ukončení poměru s 2 měsíčním odstupným. Nechali ho teda do dneška, aby si to rozmyslel, ale volba je vlastně jasná. Když nevezme dohodu, tak třetí vytýkací dopis by mu dali do měsíce a skončil by stejně, ale bez toho odstupného. Takže to už je lepší, aby šel hned a měl prostor hledat práci.
Takže manžel na UP teprve půjde a zeptá se tam. Ale já potřebuju zjistit co nejvíc, protože se musím nějak "uklidnit", že to zvládneme.
Moc děkuju za odkaz, projdu si to.

zuzkasim
9. říj 2024

Tak vytýkací dopis musí být "za něco", nedá se dát "jen tak". Teď budete mít oba odstupné, potom nějaká podpora, chce to intenzivně hledat zaměstnání. I kdybys měla jít na čas mimo obor... lepší jak nic. Mám obavy, že přídavky atd. se počítají z příjmů za poslední čtvrtletí, moc se v tom neorientuju, holky určitě ví víc. Mě spíš zaujal ten vytýkací dopis, protože z práce dobře vím, že musí být za něco konkrétního a pokud se zaměstnanec snaží a plní své pracovní povinnosti, není až tak snadné mu poslat další.

moudivlacek
9. říj 2024

on je spíš problém, jestli tomu dobře rozumím, že za tento kvartál se dokládají příjmy 3 měsíce zpětně, a to jste dělali, takže byste museli počkat zas na další posuzované období, mrkněte se s manželem a ať se zeptá přímo tam.
add vytýkací dopis se mi úplně nezdá, pokud nic neudělal = nemají mu co dokázat, tak mají smůlu, nejde jen tak někoho vyhodit a něco si vymyslet, co přesně v tom prvním a druhém stojí, to musí být specifikováno

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
9. říj 2024

@zuzkasim
@moudivlacek
Bohužel, když se na něj zaměřili, tak si vždycky něco najdou. Manžel vymáhal pohledávky, volal lidem, co měli smlouvy po splatnosti. A vytýkací dopisy dostal za to, že byl údajně málo empaticky ke klientum, hodně tam mel, ze po spojení hovoru měl delší prodlevu, než se ozval (konkrétně třeba 8 vterin, 6 vteřin a pod..) - jako ano, ale on měl přes 40 hovorů denně, takže každému se stane, že u nějakého hovoru začne mluvit později, protože se mu hovor spojí dřív, než je připravený. A nebo další věc, že se jim nelíbil jeho tón hlasu. Nevím, no.. delal to 10 let, ještě před rokem, když chtel na jiné oddělení, tak ho vedoucí nechtěla pustit, dávali mu na testování různé nové systemy, brali jeho nazor v potaz. A před asi pul rokem se zmenila vedoucí, které prostě nesedí, takže si našla to, co by našla i u kohokoliv jiného.

autor
9. říj 2024

Navíc teda mezi prvním a druhým dopisem uběhly asi 2 měsíce, mezitím měl 14 dní dovolenou a vedoucí s ním o tom vůbec nemluvila, že by bylo pořád něco špatně. Normálně mají 1x za měsíc zpětnou vazbu, kde jim právě řeknou, co maji změnit, ale manžel za ty 2 měsíce neměl ani tu, protože vedoucí byla skoro celé leto na home officu. Takže to přišlo tak nějak nečekaně.

Na ty přídavky se dívám, že máme asi smůlu, protože se bere předchozí čtvrtletí, takže nic. Leda az v lednu a to doufam, ze uz snad bude alespoň jeden z nás práci mít.

moudivlacek
9. říj 2024

celé to působí fakt zvláštně, to fakt není důvod k výpovědi, zkus si dát do vyhledávače vytýkací dopis, i proti tomu a případné následné výpovědi se lze bránit, pokud tedy nebyl na manžela spoleh, pak nechápu, proč nedostal klasickou výpověď, která po 3. dopisu následuje .... ta dohoda mi tam moc nesedí, bránit by se mohl, na druhou stranu, chce dělat v takovém pracovním prostředí?

moudivlacek
9. říj 2024

a jak píšeš, že se vždycky něco najde, s tím nesouhlasím, musí to být relevantní důvod, ne že by někdo vymyslí nějaký nesmysl, opravdu není v dnešní době tak jednoduché někoho vyhodit, za mě se měl, pokud si je 100% jistý, že byl v právu, bránit
pokud ho to tam delší dobu štvalo, má alespoň ty 2 měsíce k dobru na hledání nové práce, a hledala bych v jiném oboru, pokud mu ta práce neseděla

autor
9. říj 2024

@moudivlacek hele, právě, že nechce. Ono ta dohoda prostě byla z jejich strany proto, aby se ho zbavili dřív. Ano, on by mohl na ni nepřistopit a dal tam zustat. Ale je vic, nez jasné, ze by třetí dopis následoval co nejdriv a pak výpověď bez odstupneho. To je fakt lepší, že bude doma už teď a bude mít moznost hledat práci. Kdyby zustal tady, tak nemá kdy chodit na pohovory, protože dovolenou uz nemá (krome asi 3 dní). On uz delší dobu chtel odejit, ale tim, ze jsem přišla o práci ja, tak to nebylo ted v planu. Navic dcera chodí do skolky, co ma u prace a ted to mame skoro hodinu cesty z domu (je predkolak, takže tam musí) a tím, že ani jeden nevime, kde budeme pracovat, tak ji nemuzu jen tak přihlásit bliz k domu, abych ji pak treba pak musela davat zase jinam.
Takže zustavat v takovém prostředí nechce, akorát by mu hazeli klacky pod nohy.

j.a.n.i
9. říj 2024

No, takže má odstupné 2 měsíce, tedy plat za říjen a listopad máte pokrytý, pak má nárok na podporu, ta je první 2 měsíce 65% pokud je v té dohodě nadbytečnost, což asi je, když je odstupné. Tedy pokrytý celý prosinec, plus něco málo navrch, další 2 měsíce je 50%, takže podpora za prosinec plus leden dá plný plat za leden... To máš 4 měsíce na hledání práce s plnými penězi...

autor
9. říj 2024

@moudivlacek on ty dopisy ma u sebe, tak nemuzu ted napsat konkrétně, jak to tam formulovali. Ale prostě vzdycky napsali ktery hovor ze ktereho dne a tam treba bylo napsano, ze zacal mluvit po 8 vteřinách. Pak zase dalsi a tam po 7 vteřinách a takto treba vypsanych 5 hovorů. A pak dalsi, kde byl vypsany kus hovoru s klientem, kde se třeba manzel nevyjádřil úplně přesně a klient se znovu na tu věc zeptal. Nevim, oni maji různé postupy, co a jak mají rikat, maji napsané konkrétní věty, takže stačí, že to formuluje jinak a muzou to proti němu použít.

autor
9. říj 2024

@j.a.n.i podporu bude mit tu nejnižší, protože pro nadbytecnost mu výpověď dat nemuzou, protože porad nabírají nové lidi, takže by si to neobhajili. Ale ano, do konce roku budeme mit jeho plat pokrytý. Ja odstupné nedostala, protože jsem měla smlouvu vazanou na realizaci projektu a ukončením projektu skoncila i smlouva, takže mam sice vyssi podporu, ale odstupne ne.

j.a.n.i
9. říj 2024

No, nejnižší, je to 45%, a takže máte pokrytý i leden...

moudivlacek
9. říj 2024

já stále nesouhlasím, že je něco jasného (3. dopis a výpověď), jasné to není, pokud se lidi nebudou bránit, bude tam ta fluktuace pořád vysoká, sama píšeš, že pořád nabírají, byť chápu že se s nima hádat nikdo nechce a radši si najde práci novou, víc v klidu
každopádně finance máte nějak pořešené na pár měsíců a do té doby určitě něco najdete

autor
9. říj 2024

@moudivlacek ano, máš pravdu, měl by se bránit, ale on už tam být nechce a já to chápu. Bohužel, už dřív říkal, že zaměstnanci tam nemají moc důvěru ve vedoucí. A něco na tom bude, dneska tam šel podepsat tu dohodu (včera mu dali cas do dneška, protože jim řekl, že mu to prijde jako natlak a chce si to promyslet) a ani jeden ze 3 vedoucích tam nebyl. Prostě se mu chtěli vyhnout. Takže to řešil s personální a ta se tomu dost divila, že po tolika letech je najednou problém a i ho poprosila, jestli by nevyplnil jeste dotazník, kde by napsal i svuj nazor na to. Jemu uz to nepomůže, ale třeba se někdo na to chování vedoucích zaměří.