Myslíte na finanční rezervu před plánovaným otěhotněním?

kacenka_12
5. led 2017

Ahoj holky 🙂 Plánujeme s manželem miminko a stále přemýšlím nad finanční stránkou z důvodu snížení příjmu během rodičovské dovolené. Kolik si myslíte, že je dobré mít naspořeno a máte opravdu tolik, kolik byste si přáli mít?
Můj manžel vydělává 20 000,- čistého, já budu na mateřské. Bokem máme zatím 26 000, ale plánujeme našetřit min. 50 000,- (tuto částku bychom měli stihnout na 100%). Jinak to, že na stavebním spoření máme přes 300 000,- a máme i peníze na životním pojištění - tak s tím raději moc nepočítám. Ale i tak stále přemýšlím, zda budeme ok. Na druhou stranu dost věcí podědíme (kočárek, postýlku, oblečení...).

kacenka_12
autor
5. led 2017

Ještě bych podotkla, že žádné úvěry nemáme.

lstuchlova
5. led 2017

Ahoj, nám to měsíčně bude vycházet tak, že pravděpodobně nic neušetříme, ale ani nepůjdeme do mínusu. Na spořícím účtu máme 200 000,- schovaných na nové auto (třeba za 5 let), k tomu 50 tisíc na výbavičku (je to včetně skříní, komody i koberce do pokojíčku) a našetříme do rezervy ještě 70 - 80 tisíc. 🙂

outeq
5. led 2017

Neprijde mi az tak dulezita suma na uctu bokem (at je to 10-50-100-200 tis tak se snadno rozhazi), ale spis umet dlouhodobe vyzit s malem. Pokud bych neco resila predem, tak je to mit dve spolehliva auta na pristich, relativne novou pracku, susicku, mycku atp, aby Vas neco nezaskocily velke vydaje.

kacenka_12
autor
5. led 2017

@lstuchlova Ty jo, tak vy jste připravení řádně! 🙂

astyna
5. led 2017

Já jsem před odchodem na mateřskou dávala bokem svůj plat 🙂 manžel zaplatil vše kolem a ze zásob se pak kupovalo vše nutné.

dandaa
5. led 2017

Pokud nemáte žádný úvěr nebo hypotéku tak stačí menší rezerva jen pro případ kdyby muz přišel o práci.Říká se že každý by měl mít nasetrene měsíční výdaje krát šest,tedy na půl roku.U nás se nečekalo otehotneni tak rychle tak třeba na větší bydlení si ještě počkáme jelikož se staví.Auto mám sportovni takže kupují větší a vybavení pro mimi nakupují postupně.Při rodicaku stejně budu občas chodit do práce takže snad to nebude finacne moc znát.

muhehehe
5. led 2017

Pokud nemáte žádné úvěry, tak si myslím, že budete naprosto v pohodě... tedy nevím kolik vás stojí takový běžný měsíc fungování, ale jste bez dluhů, manžel pracuje, mateřská taky něco hodí... mě to připadá finančně dost komfortní, ale samozřejmě neznám přesně vaši situaci. Na tu rezervu bych se až tak nezaměřovala, spíš si spočítej, jestli s příjmy tvého partnera a tvou mateřskou (později rodičákem) dokážete zaplatit to běžné věci co platíte každý měsíc (bydlení, jídlo,...), a něco ještě zbyde (mimčo bude přecejen něco potřebovat... ale když člověk kojí, tak prcek minimálně první rok života nestojí skoro nic, pokud netrváte na tom, aby vše měl nové, což netrváte). Pokud běžné výdaje z platu partnera a tvého rodičáku zaplatit zvládnete, tak buď úplně v klidu. Pokud ne, tak spíš koukat, kde každý měsíc ušetřit, než si myslet, že na to teď naspoříte předem, než zbytečně odpálit pěknou sumu na stavebku... Rezerva na účtu by měla sloužit spíš když vám třeba neočekávaně odejde lednička, ale určitě bych s ní nekalkulovala tak, že se z ní budou odčerpávat peníze na běžné výdaje, to je dost ošemetná cesta.. a stavebko si nechte pak třeba na rekonstrukci bydlení, nebo na jinou ,,větší akci" ;)

kacenka_12
autor
5. led 2017

@muhehehe Žádné úvěry právě nemáme 🙂 Přesně, s tou rezervou chci spíše počítat na nenadálé výdaje a těch 300 000 si necháváme na bydlení. Jinak nyní zvládáme odkládat 6000 Kč měsíčně (minulý rok to nebylo možné, měli jsme svatbu) a k tomu si ještě docela užíváme - výlety apod. Což během mateřské podstatně omezíme. Tak nějak jsem to propočítávala a naše výdaje 100% zvládneme i během mateřské a na miminko nám peníze také zbydou. Jenom na odkládání stranou už nebudou finance.

yerry
5. led 2017

@kacenka_12 mam dvě děti a ani u jednoho jsem neměla naspořeno. Teda my finanční rezervy samozrejme máme a jsou určeny na "horší časy" ale zatím jsme do nich nesáhli. Nepodedila jsem niC. Kompletní výbavu jsme si museli pořídit ale zvládli jsme to z peněz které Máme měsíčně k dispozici. Proste jsem to nakupovala postupně.
Můj muž sice vydělává celkem dost ale nejsme zadní boháči. Můj příjem nám v mateřství samozrejme chybí ale zvládáme to s naprostým přehled a s to splácíme hypotéku na dum.
Při prvním ditete jsme sice ještě neměli hypotéku ale muj muž vydělával podstatě méně a Já také. ..
Ono to miminko sice něco stoji ale zase mit před otěhotněním na šetřeno třeba 100 tis. mi nepřijde až tak důležité....
Já si myslím že pokud nemáte žádné úvěry tak s příjmem od muže a s tvou mateřskou musíte vyjít v pohode.... rozhodne bych otěhotnění nelimitovala tim kolik mám našetřeno. Myslím že už teď máte dost. ...

kacenka_12
autor
5. led 2017

@yerry Moc děkuji za odpověď. My to samozřejmě nelimitujeme, jenom nad tím přemýšlím, abychom se pak nemuseli nějak stresovat. Já už dokonce jednou těhotná byla, ale bohužel jsme o miminko přišli.

leikkka
5. led 2017

Před těhotenstvím jsme nic nespořili, ne kvůli mimi a výbavičce pro něj. Než jsme byli spolu, tak jsme oba dva uměli vyjít s penězi a uměli šetřit, společně jsme pak v tom pokračovali. Stále máme na spořícím účtu velkou finanční rezervu, na kterou nesáhli jsme neště nikdy. To je určitě dobré mít, ale ještě spořit kvůli dětem, to nás nenapadlo. Hned po svatbě jsme museli ze zdravotních důvodů otěhotnět co nejdříve, přes IVf - to finančně nás stálo hodně, neboť se nedařilo, do toho jsme koupili pozemek, začali stavět a to bez hypotéky, manžel vydělává dost, ale ne moc a já tak běžně. Po prvním dítěti přišlo hned další IVF, další těhotenství a stále na mateřeské. ZVládli jsme to a zvládáme i nadále. Je to jen o prioritách, honotách a schopnostech s financema vycházet. Bez problémů jsme vše utáhli s jedním platem a mateřskou 🙂 ale stale je to o tom nerozhazovat celou výplatu a mít stále rezervu, co kdyby něco bylo třeba koupit.... s dětmi se stále něco porouchá 🙂

yerry
5. led 2017

@kacenka_12 to je mi lito. Znám to. Stalo se mi to dvakrát.
Nicméně nějaké penízky už máte tak šup šup do postýlky ať máte brzy zaděláno 😂😂
Nebojim se ze byste to nezvládli finančně. Ono se to vždycky nějak udělá. Hlavně abyste byli zdraví a v pohodě 🙂

koordinatorka_odboje
5. led 2017

@kacenka_12 spíš je důležité, aby ten, co bude rodinu během RD živit, měl stabilní příjem, o který se budete moct opřít každý měsíc. Ty finanční rezervy jsou dobré, ale nakonec být nemusí, hodně věcí dostaneš darem, nakoupíš postupně ve slevách atd. 🙂

walkie
5. led 2017

My teda to těhotenství neplánovali, ale tak nějakou rezervu máme, mateřská bude celkem vysoká a jakmile najedu na rodičák, tak bych ráda začla pracovat z domova, aspoň pár hodinek denně.. Zatím doufám, že se mi to podaří a dítko bude aspoň malinko spolupracovat. 🙂

xpila
5. led 2017

@yerry No, že se to "vždycky nějak udělá" není zrovna ideální přístup. To za mě hypotéku pak nezaplatí 😉

walkie
5. led 2017

@xpila Podle mě není třeba nic moc hrotit.. Člověk plánuje, bůh se směje.. 😉 Dítě může být velmi finančně náročné i nenáročné, to je na každém, jak si to sám zařídí.

xpila
5. led 2017

@walkie To samozřejmě. Nicméně třeba manžel přijde o práci, ty budeš pobírat jen RP a už se to veze. Proto přístup, že se to nějak udělá, prostě nikdy nepochopím. Za to si jídlo nekoupím, ani nezaplatím bydlení. Nejde o náročnost dítěte, ale především o výpadek příjmu.

walkie
5. led 2017

@xpila Podle mě se bezpečně prostě nepřipravíš na žádnou situaci, leda že bys měla našetřeno na 5 let dopředu, což má málokdo.. 🙂 Lepší je přijímat věci tak, jak přijdou a mít pro jistotu něco málo bokem. Když manžel přijde o práci, tak si najde novou. Kdo se bojí, nesmí do lesa... Takhle bys mohla polemizovat donekonečna.. Co když na dítě spadne ze střechy taška, bude jen proto nosit helmu? Bezpečná rezerva dle mého neexistuje, jediný spolehlivý způsob je dokázat se rychle přizpůsobit nastalé situaci. 🙂 Nicméně děkuji za koment, nemyslím to nijak zle. 🙏

xpila
5. led 2017

@walkie Samozřejmě, že nikdy nemůžeš nic vědět dopředu. Chtěla jsem tím jen říct, že nemít vůbec žádnou rezervu, je prostě risk.

yerry
5. led 2017

@xpila no to nezaplati ale zakladatelka nemá žádné úvěry a má již něco naspořeno a partner má staly příjem. .. to je slušný základ pro pořízení ditete. Pokud jsou lidé na tom spatne, zadlužení a jdou od výplaty k výplatě a nemají pomalu co do pusy tak se k tomu samozrejme takto postavit nemohou, že se to nějak udělá ( i když i takoví jsou)
Já jsem to brala z pohledu rodiny se staly měsíčním příjmem který pokryje bez problémů všechny náklady 😆

xpila
5. led 2017

@yerry Tak i když nemáš hypotéku, tak musíš platit nájem (nebo minimálně poplatky). A co je stálý příjem - vyhodit tě můžou vždycky, stejně tak stačí vážný úraz. Ale to je na dlouhou debatu. Já jen nikdy nepochopím ty, co si pořídí dítě, přitom nemají ani kde bydlet a pak jsou závislí na pomoci ostatních... Ale to je fuk 😉

yerry
6. led 2017

@xpila no tak jasně ze o práci můžeš přijít kdykoliv. ...
Souhlasim ze s tim ze u některých je opravdu lehkovaznost pořídit si dite a sami mit holou zadnici ale to není případ zakladatelka. Je fajn mit rezervy jen mi přišlo hrozne upjate začít na dite šetřit s předstihem a z prvního příspěvku mi to vyznělo tak ze "až na šetříme budeme mit dite" a přitom si myslím že kdyby neměli našetřeno nic a zakladatelka by otěhotněla tak by to zvládli s přehlédne. Evidentně umi zacházení s peněžní, když si dokáží ušetřit nějakou korunku do rezerv.
Nechtěla jsem aby muj příspěvek vyzněl lehkovazne jen si myslím že mit deti je dar a znám bohužel takový co čekali až se budou mit lip a bude lepší práce a více peněz až se nedockali a teď jsou na stare roky bezdetni 😕

blahova_andrea
6. led 2017

je super, že se snažíte udělat si rezervu, ale z druhé strany bych se s tím zas tolik nestresovala. šetřila bych a kolik bude, tolik bude až se mimi zadaří. jsou lidé, kteří rezervu nemají a taky to zvládnou. ale pro klid duše je fakt lepší aspoň nějakou mít. ono taky dost záleží na životním stylu rodiny a zda se budete chtít s dítětem trošku omezit a přizpůsobit nebo si dopřávat jako před ním 😅

@outeq tobě fakt přijde pro založení rodiny důležité mít dvě auta? 😲 to snad záleží dost na tom, zda vůbec mají lidi řidičák, zda mají to auto, kde mít, kde žijí, jestli ho fakt potřebují. a to jako lidi, co nemají ani jedno, tak nemají mít děti? 😅 promiň, mě to fakt až rozesmálo. taková úvaha mi přijde naprosto zcestná 😀 pračku my měli 2,5kg když se prcek narodil a větší kupovali až pak. bez myčky se dá teda taky žít, není to nutnost pro zplození potomka. sušička je pro hodně rodin větší sci-fi než myčka. to mi přijde teda už fakt rozmazlenost zvažovat dítě jen na základě vybavení domácnosti.
jinak samozřejmě s první částí souhlasím. není důležitá tolik rezerva, jako finanční gramotnost a schopnost vyjít s málem, umět se přizpůsobit. ať už snížením standardu nebo snahou navýšit příjmy i při dítěti.

blahova_andrea
6. led 2017

@xpila Já jen nikdy nepochopím ty, co si pořídí dítě, přitom nemají ani kde bydlet a pak jsou závislí na pomoci ostatních... Ale to je fuk

to myslíš jako bezdomovce nebo lidi, co ještě žijí u rodičů? 😅

caverina
6. led 2017

byla doba a neni to tak davno kdy se tyhle veci resily tak nejak za pochodu...malokdo cekal s ditetem az do doby kdy bude mit vsechno...a mozna proto nebylo tolik paru co by meli problem pocit dite...netvrdim ze vek je vzdy duvodem nepolodnosti ale velikou roli to bezesporu hraje..

outeq
6. led 2017

@blahova_andrea rozhodne nepisu, ze bez dvou aut nebo bez susicky nema mit nekdo dite. Jen pokud bych se chystala ja mit deti a dokazala usetrit, tak bych penize "investovala" timto smerem - proste zajistit, aby to na co jsem zvykla mi dobre slouzilo dal. Financni rezerva je fajn, ale neda se z ni zit naveky a vydaje na deti stejne casem jen rostou. Btw auto je pro me dulezite, busem jezdime radi pro zabavu, ale ne s dvema detma na nakup, k dr, na vylety kam busy a vlaky nejezdi 🙂

aviv
6. led 2017

Bez finanční rezervy si to nedovedu představit : my nemáme babičky na hlídání, tak jsem s dětma už osm let doma. Tím pádem bez příjmu, resp. mám příjem z pronájmu nemovitosti, ale to je spíše zanedbatelné. Museli jsme mít našetřeno, abychom mohli jezdit na dovolené, děti chodit na kroužky, jezdit na lyže - manželův plat stačí na běžné věci kolem bydlení.... Až teď jdu do práce a to zatím na dva dny v týdnu. Podotýkám ale, že já předtím měla zaměstnání, kde nebyl problém pořídit si ještě před dětmi byt a našetřit ( nebyla jsem naštěstí typ, který by bezhlavě utrácel za věci typu drahá auta, kosmetika, značkové věci apod. ) a teď jsem za to hrozně ráda. Spíše jsem se setkávala s názorem, proč jsem na tak dlouho opustila dobře placenou práci, při které bych si mohla dovolit zajistit péči o domácnost a děti, ale já si nedovedla představit, že by se mi o děti a byt starala cizí osoba.
Ale na druhou stranu jsem dítě kvůli penězům vědomě neodkládala, dokonce jsem uvažovala, že budu mít dítě hned po vysoké, bohužel můj tehdejší přítel měl jiné plány a tak to nevyšlo.

xpila
6. led 2017

@blahova_andrea tím jsem myslela třeba ty, co bydlí v pronájmu v jednom pokoji nebo v dětským pokoji u rodičů 😉 A to že i takový znám...

krtikkrtovaty
6. led 2017

Rezerva je potřeba (ale my ji třeba máme pořád). Ale spíš si dejte dohromady své podrobné měsíční náklady a zvažte, zda to z příjmů při RD utáhnete + něco navíc na plenky, případnou umělou výživu apod. Při MD je to ješte relativně v pohodě, horší pokud budete mít rodičák na 3 a více let, to už ty příjmy jdou výrazně dolů.

78marcela
6. led 2017

Ja rezervu mela, ale ne nijak zavratne vysokou. Ale u me to bylo tim, ze jsem vedela, ze budu s ditetem sama, takze jsem chtela mit nasetrene penize, kdyby se stalo cokoliv. A taky se stalo, kombinace tri blbych nahod a ja behem mesice musela platit skoro 50t. Takze slo dost penez do haje a ja zustala skoro na nule.
Nebylo to ani tak, ze bych se bala, ze nevyziju z RP. Naucila jsem se fakt neutracet, takze mi RP staci. K tomu si ted jeste neco privydelavam. A vybavu pro malou jsem poridila levne, vse vcetne kocarku, dvou postylek, komody, oblečení a plenek na 3 mesice me stalo asi 15tis. Takze neni nutne setrit na vybavu, pokud mesicni provoz utahnete. Ale je dobre mit rezervu, kdyby se stalo neco neocekavaneho.