Může si přítel odepsat z daní moje děti?

bbvcelka
18. dub 2015

Chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenost-jsem rozvedená,mám dvě děti ves vé péči.S přítelem kupujeme byt takže budeme mít společnou domácnost.Pokud ho uvedu jako svého druha,bude se starat o moje děti jako o vlastní,mohl by si holky příští rok odečístz daní on?Jelikož jsem momentálně na neschopence a plánujeme i miminko..Muj příjem momentálně není nic moc a z jeho platu by nám daně vrátili pěkné..Jen ať vím jak se mám zařídit.

blahova_andrea
18. dub 2015

@bbvcelka nejsem odborník, ale myslím si, že ne. odepsat děti si může jen zákonný zástupce = rodič žijící ve společné domácnosti. předpokládám, že přítel tvé děti neadoptuje 😉 stejně tak si nemůže odepsat tebe, i když budeš družka, budete mít děti a společnou domácnost, jednou nejsi manželka, tak se odepsat nedáš 😉 jinak děti se odečítají pevnou částkou buď každý měsíc nebo jednou za rok, takže si myslím, že tam to výše platu neovlivňuje jako u jiných odpisů. děti se odepisují myslím všem stejně.

anina32
18. dub 2015

@bbvcelka Aby si mohl odepsat tvé děti tak byste museli být manželé, nemusí je adoptovat, ale museli byste se vzít. Jinak platí to co píše
@blahova_andrea , i pokud máš nízkou výplatu tak můžou dát slevu na děti tobě a výši slevy to neovlivní. Je tam akorát podmínka že výše ročních zdanitelných příjmů musí být vyšší než 51000,-.

bbvcelka
autor
18. dub 2015

děkuji holky,myslíte že bližší info mi dají na sociálce nebo na finančním uřadě?

blahova_andrea
18. dub 2015

@bbvcelka na sociálce určitě ne 😀 nějaký daňový poradce, účetní v práci nebo ten finančák 😉