Může si přítel odečíst z daní dítě?

vilimkova23
22. říj 2015

Dobrý den, mám dotaz. 🙂 Čekáme s přítelem miminko. Brát se nechceme, takže příjmení bude mít po mě, ale je napsaný jako otec. Bude si moct přítel odepsat dítě z daní? Musíme být všichni napsané na společné adrese?

banitram
22. říj 2015

Na jméně nezáleží - v rodném listě, který předkládá mzdové účetní, bude uveden jako otec, takže si dítě může odečíst z daní. Podmínkou je společná domácnost. Není důležité jaké trvalé bydliště je uvedno v OP, tu můžete mít každý jinou, ale důležité je to, že spolu všichni skutečně žijete a finančně hospodaříte.

kachnicky
22. říj 2015

@banitram To znamena že když s přítelem žijeme, ale není tu napsaný, tak si muže dítě z daní odepsat? Prostě stačí říct že mame společnou domacnost?

banitram
22. říj 2015

Ano, v podstatě to přítel podepisuje v daňovém prohlášení, když si tam dítě vepisuje na slevu. Ale kromě rodného listu musí dodat i potvrzení od vašeho zaměstnavatele, že daňové zvýhodnění neulatňujete vy (pokud jste zaměstnaná) nebo čestné prohlášení přímo od vás, že tuto slevu neuplatňujete (pokud jste nezaměstnaná nebo OSVČ)

kachnicky
22. říj 2015

@banitram To znamena, že i když jsem nastoupila od října na mateřskou, že po porodu budu muset zajet opět do prace ? Tak to me teda štve 😒 Ale neda se nic dělat, ono to je celkem dost penez...

papalinka
22. říj 2015

@kachnicky nebo ti to potvrzení můžou poslat poštou

luj_89
22. říj 2015

Využít slevu na dani může každý, kdo má dítě/děti a zároveň druhý rodič už tu slevu neuplatňuje (což se někdy dokládá potvrzením od zaměstnavatele). Na jedno dítě je to cca 1 000 Kč.

kachnicky
22. říj 2015

@papalinka Tak jestli to jde tak to udelam takhle, mam to docela kus cesty...

vilimkova23
autor
22. říj 2015

Mockrát děkuji 🙂

loveling
14. čer 2017

Mám přítele a děti z prvního manželství, může si je přítel odečítat když žijeme ve společné domácnosti?

cery26
14. čer 2017

Bohuzel nemuze, paklize neni jejich biologickym otcem, pripadne je neadoptoval.