Ahojky, hledala jsem, jestli už se tu podobná záležitost někde neřešila, ale nenašla a tak zakládám tohle téma...
Určitě se tu najde někdo, kdo se v problematice trochu vyzná a nebo má vlastní zkušenosti... Potřebovala bych zjistit, jestli miminko automaticky MUSÍ mít stejnou pojišťovnu jako jeho mamina. U nás jde totiž o to, že se budeme vracet do ČR s přírůstkem z dlouhodobého pobytu v zahraničí (mimo EU) a momentálně máme jakousi náhradu zdravotního pojištění uzavřenou u mezinárodní pojišťovny, která v ČR zdravotní pojišťovny neprovozuje. Před odcestováním jsem měla zdravotní pojištění u Vojenské zdravotní pojišťovny, takže tam se asi po návratu budu muset vrátit. A to je právě problém u našeho budoucího drobečka, protože pediatrička, se kterou jsem se předběžně domlouvala, že by nás zaregistrovala, zrovna s VOZP nespolupracuje...
No já musela jít malého na pojišťovnu zaregistrovat. Nechala jsem to tedy na taťkovi, který tam odnesl jeho rodný list a vyplnil žádost. Myslím, že dítě nemusí být u stejné pojišťovny.
po narození je dítě bráno z hlediska pojišťovny přes rodný číslo matky takže si myslím že musí být u stejný pojišˇovny jinak by v tom dohledávání byl chaos ne?
a jak je to s přehlášením?musí být malej nějakou dobu pojištěnej nebo ho můžu hned přehlásit?chtěla bych metal-aliance kůli příspěvkům na očkování...
Holky,
já nevim, kde jsem to sebrala a proč jsem si tim tak jistá, ale už jsem to taky hledala a určitě si pamatuju, že už to neni jako dřív, kdy bylo miminko automaticky přihlášeno k pojišťovně, kde je matka - dneska si to musí každá zařídit s prckem sama po porodu a může si ho přihlásit, kam chce. A i kámošky, co maj prcky, to tak dělaly..
nojo, ono je to fakt, že než ho přihlásíš, tak jde pojištění na matku a pak ho vlastně teoreticky můžeš přihlásit kamkoliv, protože je to další pojištěnec se svým vlastním rodným číslem.
jinak mám dojem, že se musí nahlásit do 8 dnů po obdržení rodného listu, nebo tak nějak to je.
Holky, díky moc za rady 🙂 Do té VOZP si určitě zavolám, teď spíš zjišťuju, co všechno budeme muset zařídit... bude toho kopice, koukám 😝 😉
To jsem ještě náramně zvědavá, jak si paní doktorka poradí s tím, že na tříměsíční prohlídku půjdeme zřejmě ještě na mezinárodní pojištění, protože tak rychle malýmu český rodný list asi neudělají...
podle mě první čtvrtletí bude u stejné pojišťovny a pak může být u jiný mají to na kvartály
ahoj ano dítě musí být u stejné pojišťovny jako matka 😉 já je přihlašuju 😉
mumu, tak zkus kontaktovat přímo VOZP, já mám dojem, že při narození je dítě automaticky u pojišťovny, kterou má matka, ale pak ho asi můžeš přehlásit, ne?