Vzdycky, kdyz ctu, ze by lide meli mit bokem nasporeno trojnasobek sveho platu, me svira uzkozt o nasi neschopnosti. Mame na sporicim uctu par tisicovek, do kterych vzdycky musim sahnout. Ted, jak se zdrazilo, tak neusetrime vubec nic. A to uz si nekupuji nic navic. Ani to blbe kafe si nedopreju! Jak se dari setrit vam?
@clairexr závisí v jakém oboru pracuješ.Jsou profese v ČR,ktere jsou na trhu potřebné ,ale výplaty mají nízké a tím pádem nic neušetří.
A to je prostě velký problém v ČR.Nizke platy napr.uklizecek,prodavačem,sanitárek atd.
Ale ty lidi taky potřebují zaplatit nájem ,jídlo,kroužky dětem atd.
Vždycky máme aspoň trojnásobek. A už se nám i stalo, ze jsme do te rezervy museli sáhnout, když hlavní příjem na par měsíců vypadl.
Když na něco nemám, tak si to holt nekoupim. Zrovna to kafe je něco navíc, bez čeho se člověk obejde, ne?
No tak to je právě proto, že jste tu rezervu asi neměli nikdy. Rezerva je právě od toho, aby sis pak v horším období (nemoc, zdražování, nečekaný větší výdaj...), mohla udržet stejnou životní úroveň.
Já beru rezervu jako přirozenou věc a vlastně od doby,kdy jsem v 15 začala pracovat na brigádě, jsem se nikdy nevydala ze všech peněz, vždy jsem měla rezervu přiměřenou příjmům a hlavně životním nákladům.
Na druhou stranu chápu, že lidé s nízkými příjmy v této době horko těžko rezervu dotvori, pokud ji museli na neco použít. Pak je asi potřeba zamyslet se nad tím, zda by nebyla řešením dočasná brigáda apod
Máme na účtě desetinasobek platu....máme dvě děti já jsem na rodicovske a prostě člověk nikdy neví...
Teď jsem s dětma sama. Menší rezervu mám. Pokrylo by mi to asi 2 měsíce. Rezervu jsem si udělala z ročních bonusů a teď k tomu přihodím ještě vratku za daně. Školkovné, mám ročně děti a pod. Jinak z měsíční výplatu mám taky tak tak, z té moc neušetřím
Nevím, my i při hypotece, mé dlouhe mateřské, kdy jsme žili z jednoho platu, děti dost drahé kroužky, dvě dovolené, jsme měli pořád dostatečnou rezervu.
Zároveň neztrácíme za kraviny, děti ani my nechodíme ve znackovem obleceni, z každé dovolené nebo výletu si nevezou domu nějakou kravinu, kupuju věci, na které máme, ne že je chceme , proste nepotřebuju vysavač za 20tisi, když stejně vysava za 5 (je to jen příklad, nevím kolik stojí teď vysavače, mám 13 let starý perfektní ☺️). Pracujete oba s manželem? Za co utrácíte? Potrpite si na dražší věci, ale platy vám k tomu neodpovídají? Pak se těžko šetří.
Manžel má naspořeno tak, abychom vydrželi rok bez příjmu. Já šetřit neumím a z rodičáku se to ani nedá prostě. 🙂
@clairexr 🤦 gratuluji.
Jen by to chtělo občas trošku empatie a ne ze sebe udělat nafrněnou a arogantní pipinu hned po ránu.
Jasně, třeba kouří a proto neušetří, nebo se i přes malý příjem musí oblékat do značkových hadrů... Ale to nevíš. Tak by ses mohla krotit 😉
@leilinka1234 Ale no tak. Z autorky citim trosku nedostatek zodpovednosti a kdyz tu o tom pise, tak ji jeji situace ocividne vadi. Nic jinyho nez pracovat se s tim delat neda, pokud nema uz vic na cem usetrit.
Já se řídím pravidlem, že 10% příjmu musí jít na spoření - prostě hned pryč a rozhodně na to nesahat a prostě vyjít se zbytkem. Takové spoření trvá pomalu, ale v dlouhodobém horizontu funguje. Ideálně, aby ty peníze pak i samy vydělávaly.
Chápu, že má mnoho lidí malé příjmy, ale život bez rezervy mi přijde jako hodně na hraně, pak může přijít rychlý pád do dluhové pasti a to je ještě horší než si něco odepřít.
@clairexr a já z autorky necítím absolutně nic. Já jsem státní zaměstnanec, plat mám v našem kraji nadprůměrný, ale mám za sebou dobu, pár lety kdy jsem dětská budu s nouzi. Až teď konečně se snažím znova postavit na nohy a to jsem u složky 17 let. Já naopak z tebe cítím aroganci
Já jsem měla nasetreno celkem dost. Aspoň 10ri násobek platu. Ale jsem už skoro 6 let doma s dětmi a během té doby jsem si skoro všechny úspory utratila a mám jen rodičovský příspěvek. Nasetrit se dalo když jsme byli s manželem každý sám za sebe a platilo se jen za hypotéku a energie.
Teď už máme dvě děti a rezerva nějaká je, ale už to není tolik.
Ano všechno se zdražuje. Holky byly nemocné, v lékárně jsem nechala za 3 léky skoro 1500 a do dalšího rodicaku mi zbylo jenom 20 Kč 😄🤦♀️ peníze mi samozřejmě dá manžel, do práce mě nežene, říká, že peníze máme, mám být ještě rok a půl doma. Kdybych byla sama s detma, tak bych nikdy nevyšla. Ale jako rodina nasetreno máme, nikdo nikdy nevíme, co se všechno může stát, tak je nějaká rezerva vždycky potřeba.
Ono taky co znamená trojnásobek platu. Třeba tomu co v televizi říkají průměrný plat tak nemám ani já ani manzel. My něco nasetreneho máme. Ale je to o tom si to i přenastavit v hlavě. Nam se to daří tak , ze my nesmíme ty peníze fyzicky vidět, že je máme na účtě jinak bychom je utratili. My jsme začali šetřil tak, ze jsme odklonily 1000kč mimo účet a postupně jsme přidávali jak jsme zjistili, že vyjdeme i bez toho. Hlavně tohle je i o prioritách každého. Někdo se spokojí s málem a dokáže ušetřit i z malého platu někdo si dopřává a nedokáže ušetřit vůbec.
@palja my to teď začali dělat taky, že jsme na začátku měsíce vybrali a platíme jenom hotovostí a tím pádem vidíme, kolik nám do konce měsíce zbývá.
Jako na spoření bych řekla, že máme tak trojnásobek měsíčních výdajů, myslím, že bychom z toho přežili tak 5 měsíců, kdyby totálně vypadly příjmy. Ale přijde mi to jako malá rezerva, pořád se snažím dávat bokem. Ale chápu, že když má někdo 15 000 čistého a bydlí v podnájmu, že není kde šetřit ☹
Ok - základní rada, jak si vybudovat rezervu.
Když je opravdu zle - nejdříve odkládej do uzavřené nádoby dvacetikoruny. Až uvidíš tu hromádku, dost možná začneš odkládat nárazově i padesátikoruny.
Až tam budeš mít cca tisíc korun, vezmi ty mince a odnes do banky na stavebko nebo nějaký spořící účet. Něco, k čemu nebudeš mít bankovní kartu a bude problematické to vybrat.
Pak tam posílej každý měsíc třeba 200,- Kč. Klidně i peníze, co dostanou děti od příbuzných (ty částky si piš - až se vyhrabete z toho finančního marasmu, tak ty peníze zase odděl a dej na jejich účty). Když se dostanete k penězům navíc - třeba prémie, alespoň třetinu (ne vše) pošlete na ten spořák. Postupně si tak tu rezervu vybudujete.
Dej si cíl, kolik tam chceš mít.
Důležitý faktor - je potřeba nemít k této částce jednoduchý přístup.
P.S.
Když té částky dosáhneš, zvaž její zdvojnásobení a tu původní částku dát na běžný účet (ale bez karty, prostě aby bylo nutné jít do banky), aby jste v případě průšvihu ty peníze už opravdu dostupné měli.
My mame viac ako 3nasobok nechce sa mi pocitat presne ale urcite rok az rok a pol by sme vyzili z toho ale nema zmysel sa porovnavat kazdy ma iny plat, ine moznosti (financne), zije v inej lokalite.... Pokial naozaj minas peniaze na dolezite veci tak je to lepsie ako keby si mala nasporene a nemali by ste to potrebne. Inak mne sa dari najviac setrit z beznych vydavkov kde nemame trvaly prikaz na pravidelne platby ked vidim peniaze - hotovost ked ju nevidim tak si neuvedomujem, ze na karte su realne peniaze ktore minam a tak pri hotovosti stale kazdy mesiac sa mi podari setrit este viac ako povodne chcem lebo je mi luto to minat vsetko ked vidim ako to mizne. Takze ja za posledny necely rok sporim este viac ako kedykolvek predtym ked som pouzivala na vsetko kartu 😂
Trojnásobek zatím našetřený fakt nemáme.. ale manžel teď konečně změnil práci, tak už je z čeho tu rezervu začít budovat, i když jsem teď zase na MD. Ale je pravda, že jsem ji musela přesunout na účet, od kterého nemáme karty a který vůbec nepoužíváme. Dokud tu rezervu manžel viděl, furt na ni šahal. Teď mi sice nadává, že mu neřeknu, kolik tam je (sama to nevím, nechci), ale peníze jsou v bezpečí a opravdu plní funkci rezervy.
Ono otázka jestli pracujes nebo si na RD… měla jsem celkem slušnou rezervu, ale koupili jsme dům k rekonstrukci… během chvilky vyletely ceny všeho krát dva …takže moje rezervy na RD padly… a upřímně pri tom všem zdražováni.. z devíti tisíc neusetrim … Teď jsem nanchvili zpět v praci a snažím se je tvořit .. další RD přede mnou.. vše dražší, RP stejný , tak ať je pak z čeho brát …manžel platí takové ty stále platby ..vzhledem k výpadku mého příjmu… taky pak neusetri
@brunetka11 Stavebko není úplně nejlepší, k tomu se v případě krize (nemoc, ztráta zaměstnání) nedá tak snadno dostat, ale jinak plný souhlas. Spousta lidí má nějaké věci, co si chce koupit, jakmile budou peníze - takže pak dostanou jakékoli peníze navíc a hned to utratí. A pak přijde nedoplatek za elektřinu a "nějak" se to udělá. Ale dát si peníze stranou, na to nikdy není.
Jedna věc je, jaké jsou příjmy a druhá, jaké máte výdaje. My máme celkem vysoké příjmy, ale tak brutální výdaje 🙈. Když má člověk rodinný dům, dvě auta, dvě děti , kterým se snaží dopřávat a nešidit je na kroužcích, tak to šetření jde fakt špatně. Nicméně my to s manželem děláme tak, že máme nastavené na účtech trvalé platby a posíláme pravidelně už několik let na různé investice. Když je nejhůř, tak se to třeba na měsíc dva vypne, ale lépe na to vůbec nesahat. Podle mě je dobré posílat i pár stovek, než když člověk neposílá nic. Každopádně je teď opravdu hodně draho. Musíme doufat, že to všichni zvládneme.
My tu rezervu měli vždycky, ale teď mi pomalu končí RD (jsem doma přes dva roky), hodně se zdražili potraviny i drogerie, hlavně pleny. Doděláváme úpravy kolem domu. Takže rezerva ve výši šesti příjmů se tenčí. Ale i po těch největších výdajích budeme mít jako rodina (2+1) rezervu tří měsíčních příjmů. Přes to prostě nejede vlak. Jenže narovinu říkám, že jsme tu rezervu vytvářeli než se narodil syn, dokud jsme měli normální příjmy. A kdykoli jsme dostali větší částku peněz, třeba z vyplacené pojistky, tak se buď použila právě na rezervu nebo jako mimořádný vklad ke splátce hypotéky. Takže to, že máme nějakou rezervu, není o naší pracovitosti (jak tady někdo psal), ale spíš o disciplíně do té rezervy nesahat. Z našich současných příjmů (plat + RP) taky nešetříme 🤷♀️
Asi jsme na tom stejne jako vy, haha 🙈 pracuju ve zdravotnictvi 15 let, do toho brigadu, manzel taky pracuje a ani nahodou nemame nasetreny 3 platy. Ani jeden nebereme prumernou mzdu a to si myslim, ze chlap v nasem okrese bere nadprumer. Jeste pred zdrazovanim jsme se zvladli neco malo odkladat, ale ted uz skoro nic 😒 a upozornuju, ze nekourime, nepijeme a mame jen jedno dite 😉 jo a pracujeme, kdyby chtel nekdo poznamenat, tak makej. Dala jsem si zadost o pridani a resi se to uz 2 mesice 🤦
@emillyhk Teď si to po sobě čtu a došlo mi, že to, že nešetříme není pravda. Máme nastavené trvalé příkazy na spořící a investiční účty, to odejde každý měsíc spolu s pojistkami. Mám to nastavené od první výplaty, takže v dlouhodobém horizontu spoříme, jenom to prostě nejsou peníze, ke kterým bychom měli snadný přístup, nevnímám je jako rezervu.
Hm, ja osobne tam mam minimalne 10tinasobek a to ani nepocitam vsechna sporeni 😀 Pracuj! 🤓