Hezký den! Kdyby se našel někdo v podobné situaci nebo kdo by mi uměl poradit, tak prosím pište... Nebudu se zbytečně dlouze rozepisovat o situaci doma, jen shrnu že máme děti (jsem na MD), italskou domácnost, finanční zázemí dobré, manžel mi bývá nevěrný a občas vyhrožuje rozvodem.
1) Jde o to, že když jsem byla těhotná, plánovali jsme koupi bytového domu. Když se měla podepsat kupní smlouva, byla jsem čerstvě po porodu (náročné období, mimi nemocné..), no a manžel za mnou týden po porodu přišel s tím, že jedeme podepsat smlouvu o zúžení SJM na tuto bytovku. Byla jsem z toho v šoku, řekla jsem mu, že nikam jet nechci, ale řešila jsem hlavně mimi, byla jsem trochu mimo v tom období a nechtěla jsem dělat zle v rodině, tak jsem mu to nakonec u notáře podepsala. Od té doby se ke mně chová zle, ignoruje mě a chce se rozvést.
2) Jeho matka mu na koupi dala třetinu odhadní ceny, ale - formálně napsali darovací smlouvu, ovšem fakticky jí to splácí polovinou nájmů (nemám přístup k účtu ani k výpisům z účtu, takže nemohu dokázat; pokud bych chtěla přes soud, tak by jí to podle mě začal dávat na ruku).
Nevíte někdo, jestli je možné zrušit nějak platnost smlouvy o zúžení SJM v této situaci a zároveň na základě manželovo jednání (dar by měl být přece poskytnut bezúplatně) tedy nechat soudně změnit tuto darovací smlouvu na smlouvu o půjčce? Budu moc vděčná za Vaše názory a zkušenosti!
Ahoj, to je složitá situace, pttz jsi podepsala dobrovolně a nikdo te nenutil, dokonce je to podepsané u notáře... Pokud by jsi chtěla napadnout nepravost svého vlastního podpisu, pak by si pres soud musela dokázat, ze jsi byla např. ve stavu sníženého vědomí, atd. Musela bys mít dukazy, např. lékařské posudky o tom , ze jsi byla např. v te době nesvepravna.... Ale to je opravdu na sikovneho právníka, navíc az začnes dokazovat, ze jsi byla např. v tu chvíli ve stavu sníženého vědomí, či nesvepravna, tak pak pozor na to, ze mas v peci dítě.... Je mi líto, do jaké situace te dostali, ale tohle lze řešit jen soudně, nebo dohodou s manželem. Co se týče dohody s tchyni, tam to maji asi dobře ošetřeno, darovat můžeš cokoliv a jestli ti to někdo splácí, když nemusi, je jeho "dobra vůle". Můžeš se svých prav domáhat soudně, ale vše musíš dokázat a podložit důkazy, nelze říct, ze te manžel přemluvil, tchyně prekecala.... Vlastně lze, ale důkaz to není. Hodně sil.
Já bych to nevzdávala, ale musíte k právníkovi. Určitě bude zohledněn váš stav, stav dítěte v té době apod. A už nikdy nepodepisovat hned, nikdy nic nespěchá tolik, aby si to člověk nemohl v klidu přečíst a rozmyslet.
@sisi154 To je teda jednání rodiny :( Přeji, ať to vyřešíš... hodně sil..
skus pravnu poradnu ...kludne i viacero bezplatnych - obcanske poradny maju vacsinou fajn pravnikov, tu napr. pre prahu 1 ale najdes tam i mimoprazske
http://www.obcanskeporadny.cz/component/option,...
detto online poradna ako taka mala niekedy dobre zazemie ...teraz neviem ale za napisanie nic nedas - aspon si zhrnies niekde vsetko co vies...a kde mas otazniky co sa ti moze hodit i pri inom pravnikovi
http://www.internetporadna.cz/nase-projekty/por...
ale dnes som ich vygooglila Vela...ostatne nepoznam ale stranka sa mi lubilo este tato
http://www.sosporadna.cz/
Prajem nech sa ti to podari vyriesit a bud opatrna ohladne toho, co pises, kam, maz historiu ked uz to mas Doma taketo...nech si to mozes v klude zistovat bez talianskeho stylu navyse 🙄
Vela sil!
@sisi154 Jak je to dlouho co k podpisu dohody doslo? Co nejdrive bez za schopnym pravnikem, ale pokud si nenajdes mamrda nejsi zdaleka bez sanci. Manzelovo jednani se v tomto pripade zjevne prici dobrym mravum coz je duvodem neplatnosti
To jestli penize od tchyne byli pujcka nebo dar se mi pro tuto situaci nezda nijak klicove, ledaze by se ti chtelo prokazovat ze dar byl duvodem tveho souhlasu takze si byla uvedena v omyl, to ma taky souvislost s neplatnosti ale pres ty dobre mravy se mi to zda schudnejsi
Dle jeho nasledneho chovani by se dalo najit i neco dalsiho, jednani kdy te primeje k podpisu sml pro tebe zjevne nevyhodne a nasledne zacne s rozvodem + je tam ta nepravdiva okolnost ohledne daru/pujcky od matky je podle me na hranici podvodu
@sisi154 Já si naopak myslím, že šanci máš velkou. A to hlavně proto, že v šestinedělí jsou tvá rozhodnutí z právního hlediska neplatná!!!
Moje kamarádka dělá v bance a ta mi to potvrdila - její šéfová, velká kariéristka, si "odskočila" domů porodit, dítě předala matce, a chtěla hned začít pracovat. Ovšem musela si těch 6 týdnů počkat, protože těch 6 týdnů po porodu by žádný její podpis neměl právní váhu a platnost a tudíž všechna ta lejstra, co by v bance podepsala, by byla jako nepodepsaná. Já sama nejsem právník, proto to píšu tak krkolomě, ale přesně tak to je. A je to přesně z těch důvodů, co píšeš ty - po porodu je žena v hormonální bouři a prostě často není "při smyslech" (jakkoli hrozně to zní), aby činila právně závazné kroky.
@teeerez Tak ono to naopak klicove, byla-li to pujcka ci dar, je.Pokud by penezi z daru zaplatil tretinu domu, jednoduse by se to dalo vyjmout ze SJM, pokud by to byla pujcka, tak naopak by i ta tretina do SJM patrila.Proto to evidentne udelali tak, aby to papirove byl dar a dalo se u event. rozvodu jednoznacne prokazat, ze z tohoto daru financoval tretinu domu a do SJM by pak patrily uz jen zbyle dve tretiny.
S timto by se mozna dalo operovat vice nez s poukazanim na zdr. stav zakladatelky.Protoze to je evidentne ucelovy podvod, pokud ji to splaci ze spolecnych penez.
V kazdem pripade to bude chtit dobreho pravnika a potazmo i finance na nej.
@guinea Promiň, ale to je úplný nesmysl. Žádné takové omezení není, ani nemůže být, vždyť by to bylo v rozporu s Listinou základních práv a svobod. 😀 Teoreticky je možné, že nějaký takový interní předpis mají v té bance, ale i tomu bych se hodně divila... je to silně diskriminační, to si žádná velká společnost nedovolí.
@sisi154 POkud jsi připravená jít s manželem do sporu, najdi si advokáta. Platnost smlouvy o zúžení SJM lze napadnout, ale nebude to lehké, musela bys dokázat, že jsi byla v rozrušení po porodu. Jiná rada bohužel není. Leda by se manžel chytl za nos a pak lze společné jmění zase rozšířit. Chápu tedy dobře, že máte zúženo společné jmění v tom smyslu, že dům je jen jeho?
@guinea Ta bankéřka nemohla 6 týdnů do práce proto, že nedělá na sebe, na svoje IČO, ale pro zaměstnavatele, tudíž do zaměstnání během šestinedělí nastoupit ani nemůže. Není to nic o tom, že by byla nesvéprávná 😀 😀 😀
@tkanicka No, není to tak dávno (cca 8 let), kdy mi kamarádky vyprávěly, jak k nim v porodnici pár hodin po porodu do pokoje napochodovaly sestry s "dárkovýma balíčkama" pro mimi, a chtěly po nich na oplátku vyplnit formuláře pro marketingové účely - včetně plné adresy, rodných čísel, rodinných příjmů. A ty kamarádky, oblbnuté po porodu, to všechny jak na běžícícm pásu vyplňovaly a podepisovaly, a později se bily do hlavy, jak byly hloupé.
Tyhle praktiky pak taky zakázali. To s tou pojišťovnou, registrace u lékaře atd. je fakt, ale kde není žalobce, není soudce. Myslím, že když si @sisi154 najme dobrého právníka, tak velice lehce docílí toho, že se smlouva o zúžení SJM zruší.
@ilaura100 mas pravdu, pokud by to byl dar tak ta tretina domu by v smj vubec nebyla. Zamerila jsem se v uvaze na neplanost uzavrene smlouvy o zuzeni smj a nad timhle jsem se nezamyslela 🙂 Takze bude nutne oboje - prokazat ze tchyni "dar" splaci (to nebude problem s tim si pravnik poradi) + domahat se neplatnosti uzavrene sml. pro rozpor s dobrymi mravy
@guinea To se děje s těmi balíčky i teď. A je na každé, jak s tou registrační kartou naloží (já ji hodila rovnou do koše). Máš občanku? Máš. Bylo Ti 18? Bylo. Porod neporod, v tomhle prostě musí každý přemýšlet, co podepisuje, a hlavně to číst. I na těch registračních kartách je uvedeno, že dáváš svoje údaje dobrovolně a pokud nechceš, nemusíš je poskytnout.
@somalicats No nazdar, tak to je hnus. Jedna z kamarádek, co to vyplnila, je ředitelka velké firmy. Normálně je velice ostražitá, a všechno si několikrát přečte, než vůbec podepíše. Ale říkala, že po tom porodu byla prostě oblbnutá, jako omámená.
@guinea Proč hnus? Vždyť to vyplňovat nemusíš. Tohle bylo mimochodem i v době, kdy jsem porodila svou starší dceru. Stejně tak bylo to, že už pár dní po návratu z porodnice zvonili s nabídkou na životní pojistky a podobně.
Na rovinu, zrovna v tom miminkovském balíčku není nic tak extra, aby mi muselo trhat žíly, kdybych ho kvůli nějaké příliš angažované sestře, která by mi cpala papíry k podpisu, nedostala (jakože to na podpis čehokoli vázané není).
@guinea prosím, nešiř bludy, opravdu to tak není. Jde přesně o to, co psala somalicats - ta osoba byla zřejmě v zaměstnaneckém poměru a po dobu minimálně 6 týdnů po porodu nesměla oficiálně pracovat - tato minimální délka mateřské dovolené vyplývá ze zákona. Proto by její případné úkony v práci nebyly považovány za platné, ale pouze z pohledu té firmy, nikoli v tom smyslu, že by ztratila způsobilost k právním úkonům obecně (nyní nově "svéprávnost"). Jakékoliv jiné úkony (nákup auta, prodej domu, pronájem bytu, podpis darovací smlouvy, co Tě napadne...), které nesouvisí se zaměstnání, samozřejmě žena i bezprostředně po porodu činit může a nemůže být nijak omezována.
@somalicats Připadá mi jako hnus využívat poporodní stavy k nacpání reklamy a pokusu získání informací. Já jsem normálně taky hodně ostražitá a nenechám s sebou "orat", ale v těhotenství jsem jak vyměněná. Jsem víc lítostivá a mnohem míň bojovná, v situacích, kdy bych se normálně ohradila, teď většinou jen koukám a snažím se nebrečet. Tak co teprve po porodu.
@somalicats Souhlas. Balíčky se dávají i teď. Ale lze kartu nevyplnit nebo vyplnit neúplně. Nebo balíček odmítnout.
@guinea Je to hnus. Stejně jako všechny letáky od dětské doktorky. V těchhle chvílích jsem ráda, když za mne chladně myslí manžel.
a co rict, ze byla k tomu donucena, treba psychickym natlakem???
@ilaura100 No právě, kdyby se manžel se mnou rozvedl (a měli jsme to v SJM), tak na základě darovací smlouvy by mi ta částka byla odečtena, přestože to jeho matce už vlastně splatí, ze společných peněz (řekl mi, že jí to doplatí asi za 7 let a pak údajně tu smlouvu zahodí; řekl mi to ještě než jsem to nezačala řešit...). Ve skutečnosti se hodnota oproti kupní ceně podstatně zvýšila tím, že dům doděláváme, též ze společných peněz.
@sisi154 Darovaci smlouvu urcite overili u notare, tudiz i kdyby ji vzal a roztrhal, pravne existuje a je k dohledani a to on jiste vi.To jsou jen reci, aby te ukolebal.
Byt tebou tak si obstaram vypisy z uctu, abys mela doklad o tom, ze to je opravdu pujcka a ne dar a pravidelne z nej odchazi splatky jeho matce.Pokud je ucet spolecny nebo mas dispozicni pravo, nemel by to byt problem.
Zakladatelko, pokud to chceš seriózně řešit, neraď se tady (spousta rad je "jedna paní povídala" nebo úplně mimo), ale jdi opravdu za advokátem, který se zabývá občanským právem, zejména manželským. Případné napadnutí darovací smlouvy je taky důležité, ale primárně by ses měla snažit dosáhnout toho, aby se dům dostal do SJM.
Mozna to uhrajes na blbost zpusobenou porodem
Hrůza. Ale tohle je otázka pro právníka, pro dobrého právníka, a ti obávám se na koníka nechodí.