Lze si odečíst slevu na partnerku ve společné domácnosti?

lenkalenka666
13. led 2016

Ahoj, lze si odecit slevu na vyzivovanou manzelku pokud mame spolecnou domacnost,ale nejsme manzele. Zrejme to mozne neni, ale zajima me jestli nejsou nejake vyjimky? Moc dekuji.

banitram
13. led 2016

Jak už jste sama v nadpisu uvedla, jedná se o slevu na vyživovanou manželku - lze odečíst jen manželku nebo manžela, bez vyjímek.

margot_ka
13. led 2016

To je bordel,co? Taky me stve,ze kazdej rok prijdeme o tolik penez jen proto,ze ten muj je tak zabejcilej :(

lalacek
13. led 2016

Jde jen skutečně manžel/manželka, ne druh/družka, a musí to být osoba s žádným nebo velmi nízkým příjmem. Navíc je to omezeno ročním příjmem manželky/manžela v předchozím roce, co jsem slyšela, nemělo by to přesáhnout nějakých 68000 ročně. Ale ruku do ohně za to nedám, jen se to ke mě dostalo.

banitram
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenkalenka666
autor
13. led 2016

Dekuji za prispevky, jde mi o to ze jsem na rodicovske dovolene tak by se hodila kazda koruna.

margot_ka
13. led 2016

@lenkalenka666 tak jedina moznost je,ze se chlap pochlapi a pozada 😉 jinak bohuzel smolik

dennj
13. led 2016

Ahoj holky, lze to pouze na manželku / manžela, roční příjem nesmí přesáhnout 68 000 Kč ( do příjmu se počítá např. mateřská, rodičovský příspěvek a například nemocenská se už nezapočítává ). Sleva na dani je 24 840 Kč ale neznamená to, že byste ve výsledku tuto částku dostali, o tuto sumu se ponižuje základ daně.

banitram
13. led 2016

ano, 24840 je maximálně možná vratná částka, jen pokud je daňový odvod manžela dostatečně vysoký ... ale do příjmu se počítá mateřská dovolená i nemocenské dávky, nepočítá se rodičovský příspěvek. Tak je to roky stejné, nevím, že by se pro letošní rok něco měnilo

montyna
30. led 2019

@banitram Máte asi pravdu, přesto vidím nespravedlnost v tom, že o tento odepis daní si můj přítel požádat nemůžu, jelikož nejsme manželé a pouze druh, družka, ale pokud bych šla zadat o přidavky na děti, tak nemám nárok, protože budou posuzovat příjem mého druha, s kterým žiju. Není to divné?

banitram
30. led 2019

@montyna S tím nesouhlasím. Je logické, že příjem druha posuzují pro přídavky na děti, protože i druh má nárok třeba na daňové zvýhodnění na děti nebo na bonus na děti. To se týká dětí. Ale sleva na manželku je prostě sleva na manželku. Máte možnost uzavřít sňatek, je to jen vaše volba.

serinda
18. únor 2019

dobrý den,mě to přijde nespravedlivé,neboť jestli s druhem jsem nekolik desitek let,ale nepotřebujem sňatek a je prokázané a doložene,že spolu žijeme léta v jedné domácnosti a staráme se společně o děti,tak nepochopím...

nita1984
18. únor 2019

@serinda když nepotřebujete sňatek, proč potřebujete výhody z toho plynoucí? 🤔🤔🤔

zuzineckah
18. únor 2019

@serinda co je na tom k nepochopení? Plný invalidní důchod si také budete nárokovat se zlomenou nohou??

serinda
19. únor 2019

Děkuji Vám za odpovědi,ja žádné výhody nepotřebuji,na to jsou tady v ČR jiní experti,kteří tahají peníze kde můžou,jen jsem napsala názor na lidi,kteří nepotřebují papír,aby spolu žili a mohli by také mít nějaké výhody.Děkuji

banitram
19. únor 2019

@serinda Víte, ono je hlavní problém, od jakého momentu byste si tu slevu uplatňovala. Manžele to mají jasné. Sleva na manželku se počítá za období, po které jste manželé, tedy od následného měsíce po sňatku. Svatba proběhla v 5/2018, tak si manžela odečte za 7 měsíců roku 2018. Je to snadno prokazatelné... Ale od jakého data by finančáci hlídali uplatnění volných svazků ? Od data prvního rande ? Od data prvního sexu ? Od data společného podnájmu ? Takový vztah druh-družka je prostě papírově nedoložitelný, nehledě na to, že každý si pod takovým termínem představuje něco jiného.... Já jsem měla v práci zaměstnance, který donesl ošetřovačku na "družku" a na dokladu byly uvedeny rozdílné adresy. Když jsem se ptala, na jaké společné adrese bydlí, protože OČR se dá čerpat jen na osobu ve společné domácnosti, tak z mládence vypadlo, že dotyčnou slečnu zná asi 3 týdny a každý bydlí jinde, on ji ošetřoval u ní doma !!! Už vidím, kolik takových "druhů a družek" by se snažilo přijít k 25 tisícům v rámci daňového přiznání, pokud by bylo možné odečítat i nemanželské páry.

serinda
20. únor 2019

Děkuji Vám za vyčerpávajíci odpověď,ale také by bylo možné to počítat od narození společného miminka a podmínka by bylo třeba,že spolu musí žít ve společné domácnosti minimálně 5let,takže by to nebylo pro každého vyžírku,který řekne tohle je moje družka tak chci peníze.Od začátku to bylo mířené na dlouholeté vztahy,děkuji za názor

banitram
21. únor 2019

@serinda Sleva na manželku nesouvisí s dítětem a můžou o ni žádat i bezdětné páry (třeba mladé páry, kde manželka ještě studuje nebo manželka pečující o osobu blízkou), takže ji nemůžete vázat na narození dítěte. A společná domácnost často neznamená ani trvalé bydliště v občance. Jak bude někdo rozlišovat ty dlouholeté vztahy od těch kratších ? To je vše nesmysl a nikdo nebude chodit po sousedech a prověřovat, jak dlouho tam spolu žijete.

montyna
Autor odpověď smazal
Zobraz
wirthy
29. črc 2020

Jo no, ono dokazování, od kdy spolu žijete je problém, ale když partnerka bere příspěvek na bydlení, tak to vám i vypovídají sousedy. Když žijete se spolubydlícím, nedostanete ani příspěvek v hmotné nouzi, jako by vás měl spolubydlící živit, ale na družku, kterou člověk živí, protože nemá příjmy, nedostane ani korunu, ale jí seberou všechno, na co by měla nárok, kdyby spolu nežili společně... Je tam prostě díra, kdy dva nežijí odděleně a zároveň nejsou manželé, a v té dítě vám vše vezmou a nic nedají. Tam se neoplatí být.

nat
29. črc 2020

@dennj s dovolením Vás opravím rodicak se do příjmu nepočítá 🙂 To by si tu slevu nemohl skoro nikdo uplatnit

lenuliinka1989
2. zář 2021

@montyna proč by to bylo divné máte se vzít a hotovo prostě je to tak dane

marketka_m
2. zář 2021

@dennj rodicak se nepocita