Koupě chaty. Co je vše potřeba?

24. srp 2024

Když jsme s manželem koupili rekreační objekt / chatu, tak jakmile proběhne zápis v katastru, co je vše potřeba?
- přihlásit se na finanční úřad
- přihlásit si elektřinu
- přihlásit si platby za rozhlas / TV (budeme tam mít internet)
- přihlásit se na vodné / stočné?? to se dělá prosím kde? 😅
- jak je to v tomto případě s poplatky za odpadky? To mi řeknou na radnici?
- zapomněla jsem ještě na něco?

Ptám se jako tydýt, ale stěhovala jsem se max z bytu do bytu a manžel jakbysmet, tak je to pro mě novinka 🙈. Jakmile tam strávíme pár dní dovolené, chci to vše oběhat a zařídit, ať je klid, není to zrovna blízko našeho bydliště.
Jo a jsem anonym protože pro nejbližší rodinu to bude překvápko až bude vše hotové 🙂.

Moc děkuji za informace a zkušenosti 🙂.

betelgeuzz
24. srp 2024

finanční úřad proč? jestli kvůli dani z nemovitosti, tak to se řeší až v lednu.
voda - záleží, jestli berete vodu od místního VAKu, nebo je tam studna. Pokud budete vodu a elektřinu přepisovat, měli byste si nechat podepsat původními majiteli stavy při předání. Rozhlas a TV se platí za domácnost, to asi už platíte u vás v bytě. Odpad bývá na radnici, podívej se na stránky obce.

autor
24. srp 2024

@betelgeuzz Děkuji!
Ano, FÚ kvůli dani. Ale teoreticky - když jim to nahlásím už teď,tak to ničemu nevadí, nebo?
Voda ze studny není. Takže VAK, díky!
Rozhlas a TV už platíme v bytě, pokud to stačí, tak fajn.
Stavy máme na předávacím protokolu, kupujeme totiž od firmy novou chatu.
Odpady tedy opravdu radnice... a to by mělo být vše, že?

levandule_k
25. srp 2024

Klidně můžeš daňové přiznání podat už teď, ten leden je termín, dokdy to musíš stihnout.

Někdo si ještě nemovitost pojišťuje.

betelgeuzz
25. srp 2024

co vím, tak během roku to neberou, protože daň se platí za nemovitosti, které vlastníš k 1. 1. toho roku. pokud bys to stihla ještě letos prodat, tak vlastně ani daň platit nebudeš.

junetule
25. srp 2024

Na odpady mi vzdy chodila slozenka z obecniho uradu. Tento rok jsem si nasla na internetovych strankach obce odpady, byla tam castka, cislo uctu, poslala jsem z uctu v poznamce odpady za chatu tu a tu a je to oki.

autor
25. srp 2024

@levandule_k Pravda, díky! Máme již pojištěnou stavbu, to chtěla banka kvůli hypotéce, ale ještě musíme pojistit domácnost jako takovou, začínáme koukat po vybavení.

autor
25. srp 2024

@betelgeuzz Ok, tak když budeme mít zařizovací den, zkusím to a uvidím, jinak v lednu, díky!

autor
25. srp 2024

@junetule Děkuji za tip. Už jsem to našla. Takže teoreticky nahlásím, že chci vývoz jednou za měsíc, koupím si popelnici a pak už jen budu platit? Jen si říkám, kdo tu popelnici vyndá ven, když tam zrovna nebudeme 😅. Jinak je u nás černý kontejner pro zahrádkářskou oblast, v které se chata nachází, ale prý je hned po vývozu plná, takže se moc netvářili, že bychom tam házeli odpadky i my, i když tam svou pozicí taky patříme. Zkusím se poptat na úřadě, jak to nejlépe vyřešit.

junetule
25. srp 2024

Urcite se poptej, jak mas postupovat. Myslim, ze staci zavolat, ci napsat mail. U nas to uprednostnuji, at je moc neotravujeme 😂 ti, co bydli natrvalo maji popelnici, kterou musi sami dat pred dum v urcity den svozu. Ti, co maji rekreakcni objekt, tak jsou spolecne popelnice stejne, jako normalne ve meste u domu. Jak na normalni, tak na trideny odpad. Kdyz mas chatu v te kolonii, muze se kdokoliv tvarit, jak chces, i ti pred vami museli vynaset odpadky 😃 s elektrinou jsme to meli tak, ze jsem u sveho dodavatele na svem uctu, co mam na byt zadala druhe odberne misto na chalupu. Ale to uz je nejaka doba 🙂

autor
26. srp 2024

My jsme tam naplavenina, proto se moc netváří 😀. Bylo tam posledních pár parcel, kde se postavily chatičky a díky tomu teď ten jeden kontejner nestačí, protože tam teď přes léto trávili lidi čas. Hlavně mi tam ale chybí něco na třídění odpadu, to tam prostě není a podle toho to tam taky vypadá, asi by to taky stačilo a hned by byl černý kontejner prázdnější. Ale chápu to tedy tak, že se to bude řešit společnýma popelnicema / kontejnerem, protože tam jsme rekreační objekt všichni, ať už zahrádkáři, nebo chalupáři. Na trvalo tam není nikdo, jen přes to léto se tam očividně všichni sjedou. Máš pravdu, že dost věcí budu moct zařídit přes email, to dost času ušetří 🙂.

junetule
26. srp 2024

Ahoj, je lepsi se opravdu zeptat na urade. I treba pridani novych kontejneru by nemel byt problem, pokud vas je tam vice, nez kdysi, kdyz se daval treba jeden. My nejdrive dostavali velke cerne pytle, kde se daval odpad a donesl na urcene misto, popelari dojeli jednou tydne. Ted uz se pytle nedavaji a misto placu na odkladani nam tam na zadost dali ctyri cerne kontejnery a po jednom na plast, papir,sklo. I pro ne je to jednoduchsi, ze nemuseji sbirat odpad vsude kolem, kdyz je toho vic.

autor
26. srp 2024

@junetule Určitě. Až si říkám, že to nikoho nenapadlo dřív. My tam tedy ještě pravidelně nejezdíme, ale kdo už to užívá, tak na to nadává. Moc děkuji 🙂.